Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η τόλμη και γοητεία της Δημοκρατικής Αριστεράς


του Λεωνίδα Καστανά από την Μαργαρίτα
Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε την υπέρβαση, γύρισε τη βαριά σελίδα της ιστορίας της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια με σαφείς δεσμεύσεις, και συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Αλλά μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς. Τι να κάνουμε, για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά.
Η αξία αυτής της απόφασης είναι πολλαπλή τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και ιδεολογίας. Θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα και το πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της κυβέρνησης.
Αν όλα πάνε καλά και η χώρα περάσει σε φάση ανάκαμψης, θα είναι ένας θρίαμβος της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα είναι μια δικαίωση των ιδεών της συναίνεσης και της συνεργασίας για τη σωτηρία αυτού του τόπου. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τόπο όπου οι έννοιες του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης είναι συνώνυμα της προδοσίας.
Δύσκολο εγχείρημα, προκλητικό και αβέβαιο.
Μεγάλο το ρίσκο. Το πήραμε και πάμε.

Οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της αντιπαλότητας, του ατομικισμού, της μέχρις εσχάτων αντιπαράθεσης για το κομματικό ή πελατειακό όφελος θα έρθουν και πάλι στην επικαιρότητα κατά τις προσεχείς ημέρες. Η λάσπη θα μπει και πάλι μπροστά από τον ανεμιστήρα. Η Δημοκρατική Αριστερά θα δεχτεί καλόπιστη και κακόπιστη αριστερή κριτική. Θα την ακούσουμε. 
Να θυμίσουμε όμως ότι η ΔΗΜΑΡ ιδρύθηκε για να συμβάλλει σε εθνικές λύσεις, και ψηφίστηκε για να συμμετέχει σε κυβέρνηση. Τα στερεότυπα της παλιάς καταγγελτικής Αριστεράς, δεν την αφορούν πλέον. Η χτεσινή της απόφαση, εκτός των άλλων, την αποκόπτει οριστικά και από το παρελθόν της.
Ήταν καιρός.
Το επόμενο βήμα της θα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού και οικολογικού κόμματος που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας τη μεθεπόμενη μέρα. Συνεπώς, ...
τα μέλη και στελέχη της δεν έχουν και πολύ χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις και ομφαλοσκοπήσεις. Προέχει η πολιτική πράξη.
Έχω την ελπίδα ότι τα κόμματα που θα στηρίξουν την επόμενη κυβέρνηση θα υπερβούν το υπάρχον, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα τηρήσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες και θα υλοποιήσουν χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα σωτηρίας.

Έχω ακόμα την ελπίδα ότι και οι περισσότεροι των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να κυβερνηθούν, για να επιβιώσουν σε αυτήν τη δύσκολη φάση. Θα στηρίξουν κριτικά το όποιο κυβερνητικό σχήμα και θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξόδου από την κρίση. Διαφορετικά, η καταστροφή θα είναι καθολική και οι συνέπειες για τους αδύναμους οι χειρότερες.

Με το δεδομένο εκλογικό αποτέλεσμα δεν είχαμε άλλη υπεύθυνη επιλογή.
Η ιστορία θα μας κρίνει.

Σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας. 
Πίσω του διακρίνω εκτός από το φως και όλους εκείνους που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.
Θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε μόνους, να κυβερνήσουν και να καθορίσουν τις τύχες μας.
Δεν το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να μας πάρουν μαζί τους.
Αγαπάμε τη ζωή, πιστεύουμε στην προσπάθεια και στη συμμετοχή.
Η συζήτηση για τα ολέθρια λάθη και τις αδυναμίες όλων έγινε προεκλογικά, η επανάληψη σήμερα δεν έχει κανένα νόημα.

Προέχουν οι πολιτικές αποφάσεις και η Αριστερά της ευθύνης έχει την ευκαιρία να τις διαμορφώσει, να θέσει σε αυτές το πρόσημο της κοινής λογικής, να τις στρέψει προς προοδευτική κατεύθυνση.

Δεν μιλάμε για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μιλάμε για τη σωτηρία της αστικής δημοκρατίας. Για την συνέχιση των εκταμιεύσεων, για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, για τη στήριξη των αδυνάμων, για την επιχειρηματικότητα, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των εσόδων, για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση των κατώτερων μισθών και το πάγωμα των περικοπών, για το στρίμωγμα της διαφθοράς, για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις και βέβαια για την όποια επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για την παραμονή στην ΕΕ ένωση και το Ευρώ. 
Μιλάμε δηλαδή για πολύ «πεζά», αλλά τόσο αναγκαία πράγματα για την καθεμιά και τον καθένα μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, αυτά πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα.

Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι η κυβέρνηση αυτή θα επανιδρύσει το κράτος σε Ευρωπαϊκά πρότυπα ή θα αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα. Αυτά είναι υπόθεση χρόνου, συλλογικής βούλησης των πολιτών, αλλά και μια άλλης προοδευτικής διακυβέρνησης σύγχρονου ευρωπαϊκού τύπου. Οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει, τα πολιτικά υποκείμενα ακόμα κυοφορούνται.

Αλλά δεν θα αφήσουμε και τη χώρα να καταστραφεί, για να μη χάσουμε την «αριστερή ψυχή» μας.

Θα συμβάλλουμε σε μια κυβέρνηση σοβαρών, ικανών, ειλικρινών και επαϊόντων. Δεν έχει καμιά σημασία αν θα αναλάβουν ευθύνες και πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Θα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη από τον ευρύτερο πολιτικό της χώρο.

Σημασία έχει να κάνουν το σωστό, να αντέξουν στην πίεση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, των συντεχνιών, των παρακρατικών απατεώνων, της κομματικής νομενκλατούρας. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν. Αλλιώς… 

16 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια, και εις ανώτερα, να σας δούμε και με το γκλομπ στο χέρι... όχι μόνο στήριξη στη Βουλή, να δώσετε εθνικές λύσεις, σκίστε μας, γουστάρουμε...
    Εύχομαι Τετραετία και αν δεν σας φτάνει και Εφταετία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα εισηγηθώ άμεση σύλληψη 200 μπάχαλων και άλλων τόσων Χρυσαυγιτών ταχύτατη δίκη και κλείσιμο στο πιο βαθύ μπουντρούμι. Πως σου φαίνεται;

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν στα σοβαρά τώρα. Κανείς δεν θα τολμήσει να μπει εμπόδιο στην κυβέρνηση αν αυτή βέβαια κάνει το σωστό. Η πείνα έχει προχωρήσει και όλοι θα εύχονται να μην πάει παραμέσα. Αρκεί η νέα διακυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες των κυβερνητικών εταίρων. Η συμβολή της ΔΗΜΑρ είναι καταλυτική.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, βαμένοι "αριστεροί, επαναστάτες κλπ", που θεωρούν συνώνυμο του "συντηρητισμού" το γκλόμπ.
    Δεν έχουν αντιληφθεί -ενδεχομένως επειδή ζούν στο θερμοκήπιο του δημοσίου- ότι χειρότερο από το όποιο γκλόμπ, είναι η ανεργία, η φτώχεια και η χρεοκοπία.
    Κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου πολλά είναι ακόμη χειρότερα και από την ανεργία τη φτώχεια και τη χρεοκοπία, οπότε με τη λογική σου καλύτερα η φτώχεια από την αναπηρία το καρκίνο κλπ.
    Έτσι μπορείς να δικαιολογήσεις τα πάντα.
    Κρίμα...και θέλετε να λέγεστε και οικολόγοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την ανεργία (περισσότερο ακόμη και από την φτώχεια και την χρεοκοπία) τίποτα δεν είναι χειρότερο. Κι αυτή η διάκριση χωρίζει πια δυο κόσμους: των φονταμενταλιστών φανατικών κάθε είδους (συνήθως υπαλλήλων κομμάτων ή κράτους, παπάδων και μαζί τυφλωμένων από απελπισία και τις δυσκολίες ανθρώπων) και των ρεαλιστών, δημοκρατών, οικολόγων που αναζητούν άμεσες δημιουργικές λύσεις με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες της ζωής που ζούμε.
      Ξαφνικά σε αυτήν την χώρα, κάτι αλλάζει. Respect στην Δημοκρατική Αριστερά όσο τηρεί τις υποσχέσεις της και αλλάζει το σκηνικό, και από ανθρώπους σαν και μένα που έχω ασκήσει σκληρή κριτική ειδικά στον Φώτη Κουβέλη αλλά και στον αντιμεταρρυθμιστικό δρόμο που είχε ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα.
      Τώρα, αξίζει όλη μας την υποστήριξη, ειδικά από την στιγμή που έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό.
      Αν καταφέρει με την παρουσία της να αλλάξει έστω και λίγο προς το καλύτερο την ζωή μας και δώσει ελπίδα ανάκαμψης θα έχει δικαιώσει τους διαχρονικούς αγώνες της αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Θα το δείτε και στην επίσκεψη του Ντάνυ Κον Μπεντίτ σύντομα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς οι "ρεαλιστικές απόψεις" δεν μπορούν να υποστηριχθούν από κανένα χωρίς να αυτοανεραιθεί.
      Έτσι και εσύ αγαπητέ Γιώργο, για να μπορέσεις να κατηγορήσεις τους διαφωνούντες ώς φονταμενταλιστές αναγκάζεσαι να υποστηρίξεις την άποψη ότι υπάρχει απόλυτο κακό και αυτό λέγεαι "ανεργία".
      Σε παρακαλώ άφησε συτές τις απόψεις στούς παπάδες. Προτιμώ να μείνω άνεργος εάν αυτό σημαίνει να οδηγηθεί ο κόσμος σε κάτι καλύτερο, από το να αρχίσω ξαφνικά να υποστηρίζω τους καπιταλιστές στην καταστροφή του πλανήτη επειδή έτσι θα έχω δουλειά.
      Όσον αφορά τον κ. Κουβέλη ήδη φιλάει εκεί που έφτυνε και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει τίποτα έτσι.
      Δεν ξέρω αν αυτό τον βοηθήσει να βρεί δουλειά για τα εγγόνια του και να αποφύγει έτσι το απόλυτο κακό, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό μας λές.
      Η αυτοκρατορία πεθαίνει και κάποιο το φοβούνται πολύ γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν ένα κόσμο χωρίς τον αυτοκράτορα.
      Και φυσικά οι πρώτοι που θα κάνουν ότι μπορούν για να τη σώσουν είναι αυτοί που υπάρχουν μόνο εξαιτίας της.
      Οι υπόλοιποι, θα δούν σε λίγο καιρό ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς τον αυτοκράτορα, στο κάτω κάτω θα υπήρχαν και χωρίς αυτόν.
      Αρνούμαι να τρομάξω ότι και να λές, και είμαστε πολλοί που δεν φοβόμαστε πιά.
      Ο νέος κόσμος έρχεται και δεν έχει καμμία σχέση με κομματικές φιγούρες τύπου Κουβέλη- ευτυχώς.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει Dinitris, πάντα υπάρχουν φούντις και ρεάλος - μπορούν και να συνεργάζονται ενίοτε και τότε κάτι γίνεται. Με φληναφήματα και συνομωσιολογίες για συνταξιούχους δεν γίνεται τίποτα - ξυπνάς απλά κάποιο πρωί και έχεις να φας μόνο φαντασιώσεις. Κι εσύ εντάξει... τι κάνεις απέναντι σε όσους/ες έχεις κάποια ευθύνη; Σου λέει κάτι αυτή η λέξη;

      Διαγραφή
    4. Μα σου είπα αγαπητέ μου, δεν τρομάζω!
      Και εσύ κάποια μέρα, αν συνεχίσεις να προσκυνάς τους δυνάστες σου, θα ξυπνήσεις και θα έχει απογορευτεί η ελευθερία να γράφεις την άποψή σου.
      Όσο για το τί κάνω για το σπίτι μου, είναι δική μου υπόθεση προσωπική.
      Πάντως δεν είμαι ανεύθυνος όπως με κατηγορείς και δεν σου έδωσα νομίζω το δικαίωμα να με λές ανεύθυνο.

      Η απάντηση σου βέβαια δείχνει την άσχημη πορεία δυστυχώς που έχει πάρει το blog = Αβάσιμες προσωπικές επιθέσεις και τρομοκρατία σε όποιον διαφωνεί.

      Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι διάλογος.

      Καλό βράδυ, και εύχομαι όλοι να ξυπνήσουμε καλύτερα το πρωί.

      Διαγραφή
    5. Όταν κατηγορείς κάποιον ότι προσκυνά οποιονδήποτε, του δίνεις όλα τα δικαιώματα - ακριβό στα πίτουρα σε βρίσκω και δυσανάλογα εύθικτο. Καλό βράδυ επίσης...

      Διαγραφή
    6. Δεν συμφωνώ με το κείμενο. Να γράψω κάτι όμως. Οι χαζοί, αυτοί που όντως δεν καταλαβαίνουν ότι η αυτοκρατορία θα πέσει, πάνε να την σώσουν. Οι έξυπνοι όμως δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό. Πάνε κατευθείαν δίπλα στον επόμενο αυτοκράτορα. Αυτούς να τους φοβάσαι περισσότερο!
      CM

      Διαγραφή
  4. Κατά την απόψη μου, η πολιτική της ευρύτερης συναίνεσης που προωθήθηκε στην παρούσα φάση, που είναι ισοδύναμο πολέμου, την βρίσκω σωστή και υπεύθυνη. Επίσης, διαφωνώ με τον συγγραφέα του άρθρου που μιλάει για ρίσκο αν δεν πετύχει. Πιστεύω πως οι πιθανότητες είναι υπέρ του να αποτύχει ή να μην γίνει κάτι επαναστατικό. Παρ ' όλα αυτά η κίνηση αυτή αποτέλεσε πραγματικό σόκ στα πολιτικά πεπραγμένα της χώρας μας καθώς πρώτη φορά προοδευτικές δυνάμεις μπαίνουν σε λογικές σύνθεσης, πραγματικής σύνθεσης, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τα μονομάτια σύγκλισης και συνεργασιών. Πρώτη φορά στη χώρα μας επιτυγχάνεται η πραγματική εφαρμογή της γραμμής του ''ιστορικού συμβιβασμού '' του Μπερλινγκουέρ χωρίς αυτό από μόνο του να σημαίνει ότι τα πράγματα ως δια μαγείας θα πάνε προς το καλύτερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παλιό πολιτικό σκηνικό με τις ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις και τις άγονες αδιέξοδες - τυφλές αντιπαραθέσεις έχει τελιώσει, τουλάχιστον στο μυαλό των προοδευτικών δυνάμεων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κουβέλης, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, έπρεπε να θέσει ως όρο τη δημιουργία Σοβιέτ, κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των μέσων παραγωγής, άμεση αποχώρηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, και μόνιμη δουλειά στο δημόσιο για όλους τους Έλληνες (και πιθανώς και όλους τους μετανάστες).
    Δυστυχώς, η "λογική" κάποιων "ριζοσπαστών" της """"Αριστεράς""" κάνει το ΚΚΕ να φαντάζει ανανεωτικό κόμμα. Τι τους μιλάτε για τον ιστορικό συμβιβασμό, αυτοί μένουν στο άκουσμα της λέξης συμβιβασμός και βγάζουν φλύκταινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω και επαυξανω!

      Πάνος
      “Την επόμενη φορά θα τον ψηφίσει(τον Α.Τσιπρα) ακόμα και ο Γιανναράς… ;-) ”

      Εχουμε και λεμε (νεες συνιστωσες ΣΥΡΙΖΑ):

      13η συνιστωσα Χριστιανοσοσιαλιστες, το προοδευτικο τμημα του κληρου και των χριστεπωνυμων* ψηφοφορων
      14η συνιστωσα Ο-ΚΠ**

      15η συνιστωσα το πολιτικο σκελος της συλλογικοτητας “επαναστατικων” οργανωσεων με ονοματα οπως “οχι στο δικο τους χρεος”, “δεν πληρωνω διοδια, εισιτηριο στα ΜΜΜ, φορους,οχι στους ξενους σταυροφορους”,”εξω απο την Δυση, γλενταμε με …Στανιση”, “παλαιοεπαναστατες οπαδοι του πενοχιλιαρου και του αξεχαστου γιατι τα πεντοχιλιαρα δεν ειναι πετσετακια”, …,;
      16η συνιστωσα η οργανωση “τα ΑΤΕΙ πανω απο τα ΑΕΙ”
      17η συνιστωσα η οργανωση ” ελευθερη εισαγωγη και η αποκτηση πτυχιου ΑΕΙ με 999 γνωστες ερωτησεις πολλαπλης επιλογης”

      ….

      Στις 32 συνιστωσες ο ΣΥΡΙΖΑ καιγεται απο υπερβολικο λαϊκισμο και πρεπει να ξεσκαρταρει 2 καρτες, συγνωμην συνιστωσες, για να τερματισει πρωτος με 29% !!!

      *χριστεπώνυμος -η -ο : χριστιανικός, συνήθ. στην εκκλησιαστική έκφραση το χριστεπώνυμο πλήρωμα, το σύνολο των χριστιανών: Tο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας / του ναού.

      Ο-ΚΠ** Οικολογοι Κοκκινο-Πρασινοι


      Αφώτιστος Φιλέλλην

      Διαγραφή
  6. Θλίψη και αηδία για τη νεοδημοκρατική Αριστερά

    Μια αριστερά που αυτοαναιρείται ως αριστερά όταν κάθεται δίπλα με Σαμαρά,Βενιζέλο, Στυλιανίδη,Παναγιωτόπουλο,Βορίδη,Αδωνικλπ.... Μια ΔΗΜΑΡ που έσυρε τη χώρα σε εκλογές για να ξανακυβερνησει ο δικομματισμός. Ναι η ανασύσταση του δικομματισμού έγινε μέσω της ΔΗΜΑΡ. Κανένα ρίσκο δεν πήρε ο Φωτης. Όλα τα είχε σχεδιασμένα,όλα τα επικύρωσε. Εβαλε πλάτη με ανταλλάγματα που θα τα δούμε σύντομα.
    Σας παρακαλώ πειτε μου ότι είχα αυταπάτες όταν σας την ελεγα ως ανανεωτική πτέρυγα,πείτε μου ότι έκανα λάθος όταν σας έλεγα κάποια πράγματα και ξεσηκωνόσασταν. Παρακαλώ μην ονομάζετε τον εαυτό σας αριστερό.Μας προσβάλλεται κι εμάς κι εκείνους που σας ψήφισαν, αφού υποσχεθήκατε ότι δε θα πάτε με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. πείτε τους ανοιχτα. Γουστάρουμε μνημόνιο. Γιατί άλλα λέγατε...
    Χαίρομαι πολύ πους δε σας βάλαμε ως φιδι στο κόρφο μας σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Τα φίδια με τα φίδια λοιπόν....
    συντομα θα συντριβείτε....

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστυάνακτα, απαγορεύεται το πτύειν. Έχετε τα μπλογκ σας, πείτε τα μεταξύ σας, θεωρείστε τους εαυτούς σας αριστερούς και ότι άλλο θέλετε. Δεν μας αφορά.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU