Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μετά τις αποφάσεις της ΕΕ: Ένα "τεράστιο by pass" στο κεντρικό κράτος, τώρα, μπορεί να ξαναβάλει την οικονομία σε λειτουργία

Μια ΝΕΠ* για την Ελλάδα, τώρα!
ακόμη και ο Λένιν τόκανε (ΝΕΠ), παρακάμπτοντας τα ρώσικα Σοβιέτ!
- δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε το ίδιο με τα ...ελληνικά; (έργο του El Lissitzky)
 του Γιώργου Παπασπυρόπουλου 
Οι ειδήσεις από την ευρωπαϊκή σύνοδο ακούγονται πολύ θετικές. Μένει μόνο μια "μικρή" αμφιβολία που μας αφορά ...απόλυτα. Είναι ΚΑΙ η Ελλάδα μέσα στις οφελημένες χώρες ή Ισπανοί και Ιταλοί, με την βοήθεια των Γάλλων έπαιξαν μόνο για τον εαυτό τους;
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ΚΑΙ η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την μείωση του χρέους της κατά 25% αφαιρώντας από τον προϋπολογισμό της τα δισ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της (μαζί με τα άλλα σημεία προσαρμογής του μνημονίου της), ΑΡΚΕΙ να κάνει και αυτή (εμείς) κάτι...
Τι; Τα αυτονόητα. 
Έλεγχο του τέρατος που λέγεται "ελληνικό κράτος", και που μέσα από την πελατειακή πολιτική ειδικά των πολιτικών της μεταπολίτευσης, φόρτωσε στις πλάτες μας αβάστακτα χρέη και οδήγησε την ιδιωτική οικονομία στον θάνατο.
Θα μου πείτε, "εύκολο είναι;"... "Γενιές και γενιές μεταρρυθμιστών και εκσυγχρονιστών, έσπασαν τα μούτρα τους στα τείχη του πελατειασμού που ενδημεί στην χώρα από την τουρκοκρατία και το Βυζάντιο. Και οι περισσότεροι πολιτικοί μας προσαρμόστηκαν, αν δεν αφομοιώθηκαν, στο πελατειακό σύστημα".  
Και φυσικά, θα έχετε δίκιο.
Όμως, δεν είναι όλοι οι καιροί ίδιοι και όλες οι ευκαιρίες 'επαναλήψιμες". Με λίγα λόγια, ή τώρα ή ποτέ. Να η ευκαιρία: η Ευρώπη προχώρησε, στην Ελλάδα έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση συνεργασίας με σαφή εντολή να μας κρατήσει στην Ευρώπη ...
βρίσκοντας ταυτόχρονα τρόπο επανεκκίνησης της οικονομίας. 
Κι ένα είναι το εμπόδιο: η αδυναμία μας να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν μεν μεγάλο κοινωνικό κόστος αλλά έχουν πελατειακό κόστος που κανείς πολιτικός - ακόμη και της αριστεράς - δεν είναι πρόθυμος/η να επωμιστεί. Κι ένα κράτος που από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις με τόσες συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών.

Πως μπορεί αυτό το τέρας που στραγγίζει για να επιβιώσει όλα μας τα εισοδήματα και σκοτώνει κάθε επιχειρηματικό/επενδυτικό πνεύμα - και ταυτόχρονα το χρειαζόμαστε όσο ποτέ - να αντιμετωπιστεί;
Πως μπορούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ να πέσουν επιτέλους στην αγορά;
Τα ομόλογα έργου που αποφάσισε η ΕΕ;
Να ξεκινήσουν τα εργοτάξια που "έσπρωξε" ο Ράϊχενμπαχ και η task force;
Να δοθούν οι οφειλές του κράτους στους δικαιούχους και να συμψηφιστούν τα χρέη;
Να πάνε γρήγορα τα χρήματα που προβλέπονται στις περιφέρειες και να διευκολυνθεί η άνοδος της αγροτικής παραγωγής;
Να ανοίξει η αγορά ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών κλπ) - όσο και της "ξεχασμένης" αντισεισμικής προστασίας που θα την βρούμε μπροστά μας - για να αντιμετωπιστεί και το κόστος 60% - επί του συνόλου των εισαγωγών -  πετρελαίου ειδικά για τον χειμώνα που έρχεται;
Και τόσα ακόμη;

Μα με ένα 'γιγάντιο by pass", μια ευφυή παράκαμψη του κράτους για να πάνε χρήματα και δουλειές κατευθείαν στην αγορά, όσο το ίδιο το κράτος εφαρμόζει τον περιορισμό δαπανών, την αξιολόγηση του δυναμικού του και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του
Μπορεί να γίνει αυτό; 
Μα σε κάθε όργανο ενός σώματος που δεν λειτουργεί καλά, η ιατρική εφαρμόζει ένα ή περισσότερα by pass για την παράκαμψη του προβλήματος όσο χρειάζεται για να αποκατασταθεί η "κανονικότητα" στην λειτουργία του σώματος. 
Και η οικονομική πολιτική είναι η ιατρική μιας χώρας. Δεν μπορεί να περιμένει ένα άρρωστο όργανο σαν το ελληνικό κράτος, να σηκώσει λειτουργίες που από την φύση του "δεν σηκώνει"...
Είναι ζήτημα πολιτικής όσων συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας, και ειδικά της Αριστεράς, να αποφασίσουν άμεσα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρόνος δεν υπάρχει και η καρέκλα που κάθονται δεν θα υπάρχει επίσης σε λίγο καιρό αν δεν "τραβήξουν" το κράτος και την θανατηφόρα γραφειοκρατία του μακριά από τον οικονομικό ορό από τον οποίο όλοι/ες αναμένουμε το φιλί της ζωής.

Μόνο έτσι θα κάνουμε τις παρακάτω ειδήσεις να μας αφορούν άμεσα, τώρα...:

BBC: Οι υποχωρήσεις της «Φράου Νάιν»
Χωρίς τρόϊκα και αυστηρή λιτότητα στο εξής όποια χώρα ζητά βοήθεια
BBC: Οι υποχωρήσεις της «Φράου Νάιν»
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε παραχωρήσεις αλλά επέτυχε και ανταλλάγματα από τους ευρωπαίους ομολόγους της.
«Φράου Νάιν» αποκαλεί την Ανγκελα Μέρκελ ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC, εξηγώντας ότι είναι μια άκαμπτη ηγέτης που δεν επιθυμεί να ρισκάρει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να υπερασπιστεί το ευρώ.
Όμως «έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες», γράφει στην ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού. «Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί _ με την υποστήριξη των Γάλλων _ την στρίμωξαν σε μια γωνία. Την προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο με το υψηλό κόστος δανεισμού. Οι δυο αυτές χώρες δεν ήταν διατεθειμένες να φύγουν από τις Βρυξέλλες χωρίς μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους».
Η πρώτη παραχώρηση της καγκελάριου ήταν να επιτρέψει στο κύριο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να στηρίξει ευθέως τις τράπεζες. Τα χρήματα δεν θα χρειάζεται πλέον να περνούν μέσω των κυβερνήσεων όπως γίνεται σήμερα.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφική, σύμφωνα με τον Χιούιτ.
«Όταν διατέθηκαν 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες, αυξήθηκαν τα χρέη της ισπανικής κυβέρνησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να σπάσουν τον κύκλο των αδύναμων τραπεζών που υπονομεύουν τις κυβερνήσεις».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωνε ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ με το να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στις τράπεζες διότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιη ότι θα τα πάρει πίσω. Την Πέμπτη το βράδυ όμως στις Βρυξέλλες, οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) _ το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο _ θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να μειώνει το κόστος δανεισμού μιας χώρας.
«Υπήρξε σημαντική χαλάρωση των όρων της βοήθειας», γράφει ο Χιούιτ. «Στο μέλλον, όποια χώρα ζητά βοήθεια ενώ προσπαθεί να ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ δεν θα αναγκάζεται να δεχθεί σφοδρά μέτρα λιτότητας όπως η Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει τρόικα να επιβλέπει την οικονομία. Θα υπογράφεται ένα μνημόνιο, αλλά οι όροι δεν θα είναι τόσο σκληροί όσο στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, επικεφαλής των ευρωπαϊκών ειδήσεων στο BBC, αυτά σημαίνουν ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, που στηρίζεται με χρήματα των φορολογούμενων, θα αποκτήσει μερίδιο στις αποτυχημένες τράπεζες. «Το ρίσκο αυξήθηκε. Οι γερμανοί φορολογούμενοι αύξησαν τις υποχρεώσεις τους. Στο μέλλον, μια κατάρρευση τραπεζών δεν θα πέφτει πια στους ώμους των εθνικών ταμείων αλλά του ESM, στον οποίο η Γερμανία έχει την υψηλότερη συμβολή».

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, θα πει ότι πρόκειται για συμβιβασμό. Η ίδια επέτυχε να οριστεί ένας επιτηρητής για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης _ «μεγάλο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση. Η καγκελάριος θεωρεί ότι αυτό είναι ένας σημαντικός μοχλός ελέγχου των τραπεζών».

Βραχυχρόνια, πιστεύει ο Χιούιτ, τα μέτρα αυτά θα χαλαρώσουν την πίεση στις αγορές. Όμως το ESM διαθέτει προς το παρόν μόνο 500 δισ. ευρώ «τα οποία μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και οι αγορές να ζητήσουν περισσότερα. Δεν είναι σαφές πόσο βαθιές είναι οι τρύπες στις τράπεζες της ευρωζώνης».
Πιστεύει επίσης ότι «άλλες χώρες θα προσπαθήσουν αμέσως να επωφεληθούν από τους όρους αυτούς, ιδίως όσες ήδη ακολουθούν ένα πρόγραμμα διάσωσης. Η Ιρλανδία περιέγραψε την συμφωνία ως "σημαντική αλλαγή του παιχνιδιού" και ο πρωθυπουργός της δήλωσε ότι θα μειώσει τα επίπεδα χρέους της χώρας. Και η Ελλάδα θα ενθαρρυνθεί για να επιτύχει σημαντικές παραχωρήσεις στους όρους της διάσωσης».
Τέλος, ο Χιούιτ πιστεύει ότι «η ευρωζώνη δεσμεύτηκε ότι θα πάρει τον δρόμο προς την "πραγματική" νομισματική και οικονομική ένωση. Η κατεύθυνση είναι προς την πολιτική ένωση. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά οι χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες».
Εν κατακλείδει, «κερδίσαμε χρόνο» ενώ «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

*ΝΕΠ: Νέα Οικονομική Πολιτική στην μετεπαναστατική λιμοκτονούσα Ρωσία. Έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε ο Λένιν για να λειτουργήσει η οικονομία - καμία σχέση με το σταλινικό κράτος που ακολούθησε τον θάνατό του...
*η φράση -και το νόημα ελπίζω- "τεράστιο by pass" είναι κλεμμένη από τον Κώστα Ανδρέου απόσχόλιό του στο fb

3 σχόλια:

  1. Το αβασταχτο δημοσιο χρεος εχει να κανει με την αβασταχτη ελαφροτητα των κυβερνησεων -τουλαχιστον απο το 1974- που επιτρεπει εκατομμυρια ελαφρα εργαζομενους ΔΥ-οικογενειακα κομματικους πελατες, στρατιες ολοκληρες απο συνταξιουχους ΔΥ (αξιωματικους ΕΔ στα 40 εως 48, πολλες γυνακες με 15ετια και ανηλικα τεκνα), κρατικοδιαιτους προμηθευτεςκια εργολαβους, σπαταλες που συνοδευονται με μιζες, συστηματα 4-4–2 στους εφοριακους, λαθρρεμποριο με συμμετοχη τελεωνειακων και αλλες δυναμεις της….. καθυστερησης.

    Με την εις ατοπον απαγωγη προκυπτει οτι ενα ολα τα παραπανω δεν οδηγουσαν στον εκθετικο κρατικο δανεισμο, τοτε οι σιγουρατζηδες ελληνες τραπεζιτες δεν θα υφισταντο τετοιο κουρεμα ελληνικων ομολογων και “κοκκινα δανεια” νοικοκυριων και επιχειρησεων,….

    Don´t cry for Latsis & Costopoulos…Griechen-e-land-a .

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποτε “Play it again Sam” για το ελληνικο δημοσιο. Φτου κι απ την αρχη.
    Σε λιγα χρονια τα εγγονια των ΔΥ θα διορισθουν ΔΥ, οι κρατικοδιαιτοι προμηθευτες και εργολαβοι θα στηνουν τους διαγωνισμους με μεγαλυτερο τακτ και εκπτωση , οι σπαταλες θα ειναι λιγοτερες και θα συνοδευονται με μιζες μικροτερου ποσοστου, το συστηματα 4-4–2 στους εφοριακους θα εχει γινει σταδιακα 3-3-4 (4 φορος) , το λαθρεμποριο καυσιμων και αλλω προιοντων, θα γινεται με την συμμετοχη των παιδιων των τελωνειακων ως συνεταιρων,…..

    Ολα θα γινονται με προσοχη ουτως ωστε -με προτεσταντικη ακριβεια- το δημοσιο χρεος να μην ξεπερνα το 80% του ΑΕΠ και το ελλειμα το 5% (υποθετω μια φυσιολογικη χαλαρωση των κριτηριων δημοσιονομικης σταθεροτητας υπερ των νοτιων χωρων).
    Αρα θα καταληξουμε σε μια κατασταση που εμεις οι μηχανικοι (και οι οικονομολογοι) χαρακτηριζουν ως “βελτιστη διαφθορα”.
    Ειναι μια ….καποια λυσις.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Ειδατε θα ...προοδευσουμε (υποθετω)
    Απο την ανεξελεγκτη στην....“βελτιστη διαφθορα”!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι τωρα τι θα γινει με τους ΔΥ;

    Οι υπολοιποι 150.000 ΔΥ δεν θα απολυθουν, αλλα το προβλημα θα επιλυθει….. με την παροδο του χρονου, εφοσον το πληθος τους θα μειωνεται δια της συνταξιοδοτησης τους.
    Αντ’ αυτου -κατα πληροφοριες- εχουν ηδη μεταναστευσει περι τους 60.000 νεοι ελληνες τα τελευταια 3 ετη και την επομενη τριετια αναμενεται να μεταναστευσουν περι της 100.000 επιπλεον.
    Τωρα, λοιπον οι ΔΥ ετοιμαζονται να κατευθυνθουν νικητες με λιγες αμυχες, προς τα χωρια τους και τα εξοχικα τους για τα “μπανια του λαου” και να επιστρεψουν ….τον Σεπτεμβρη.
    Η δε μειωση του μισθου τους μοιαζει με αναγκαστικη διαιτα για την… υγεια τους και για να αδυνατισουν τα μαυρισμενα κορμια τους (προς εκθεση) στις θερινες παραλιες.
    Αλλοιμονο στους ανεργου ΙΥ και στα καταλοιπα της “ανατολιτικης” οικονομιας μας δηλ. τους μικρομαγαζατορες, αυτοαπασχολουμενους και ελευθερους επαγγελματιες που δεν …εκσυγχρονισθηκαν, ιδρυοντας μεγαλυτερες εταιρειες, ισως επειδη δεν ειχαν …ακρες για να εχουν αφανεις εταιρους τους πολιτικους, συγγενεις, πολιτικους τους φιλους,…

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU