Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το απόγειο της πελατειακής πολιτικής: Σκυλεύουν μια διαλυμένη κοινωνία για να μην πειράξουν τους "δικούς τους" σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Η μικρομεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα πληρώνει το μέγιστο ποσοστό της φοροεπιδρομής για να μεταφερθούν πόροι στα ψηλά εισοδήματα και να διατηρηθεί το μέγεθος του - αναποτελεσματικού ούτως ή άλλως- κράτους. Βέβαια, η φοροελάφρυνση των υψηλών εισοδημάτων αυτομάτως θα διοχετευθεί στην ανάπτυξη!!!
του Γιώργου Προκοπάκη*

Για να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει "παίρνω μέτρα" στη σημερινή Ελλάδα, ας δούμε στο περίπου μια διαστρωμάτωση:
1. Άνεργοι, 1.3 εκατ
2. Συνταξιούχοι, 2.5 εκατ
3. Δημόσιοι/ΔΕΚΟ, 1.0 εκατ
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες 2.1 εκατ
5. Μισθωτοί (πλην ΔΥ/ΔΕΚΟ), 2.0 εκατ
Σύνολο 8.9 εκατ
Κάπου 1.3 εκατ είναι οι κάτω των 15 ετών (δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω). Αυτά σε πληθυσμό 11 εκατ (απογραφή 2001) ή 9.6 εκατ (απογραφή 2011 - θεωρείται προβληματική). Πάνω κάτω, μέσα είμαστε.

Για τους ανέργους δεν μιλάει και στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται κανείς. 
Γι αυτό για να τους αφήσεις στην ησυχία τους, κόβεις λίγο το επίδομα που δίνεις στο 15% απ' αυτούς κι ησυχάζεις. Καταγγέλλεις την τρόικα και ζητάς ανάπτυξη.

Για τους συνταξιούχους μιλάνε όλοι - φροντίζουν όμως να μη μιλάνε για την εσωτερική κατανομή. Πληρώνονται σε συντάξεις τα κέρατά μας, κι όμως το 70% των συντάξεων ήταν το 2009 κάτω από 700 ευρώ! 
Μιλάς όσο μιλάς, παίρνεις λεφτά από τους μεσαίους της ομάδας, καταγγέλλεις την τρόικα και ζητάς ανάπτυξη.

Με τους μισθωτούς πλην Δημοσίου/ΔΕΚΟ δεν ασχολείσαι. 
Όσο έχουν δουλειά, τους παίρνεις όσα μπορείς, τους αφήνεις να σου πληρώνουν τα ταμεία, τους προετοιμάζεις απλώς για την ανεργία (οπότε ξέρεις τι κάνεις - βλ. παραπάνω), καταγγέλλεις την τρόικα και ζητάς ανάπτυξη.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάθεσαι και περιμένεις να πέσει η δουλειά, οπότε τα πρώην αναληθώς δηλούμενα (για όσους δήλωναν αναληθώς) είναι χοντρικά ίδια με τα πραγματικά πια, τους αλλάζεις τον αδόξαστο στη φορολογία, και τους κάνεις εύκολα άνεργους. 
Αυτοί είναι οι καλύτεροι άνεργοι γιατί δεν φαίνονται στις στατιστικές οπότε έχεις τη δυνατότητα να δείξεις τη μεγαλοσύνη σου και δεν τους κόβεις από το επίδομα - το ότι δεν παίρνουν είναι λεπτομέρεια. Καταγγέλλεις την τρόικα και ζητάς ανάπτυξη.

Για δημόσιους και ΔΕΚΟ αναγκάζεσαι να κάνεις λίγη δουλίτσα. 
Φροντίζεις μετατάξεις, μετακλήσεις, προαγωγές, κλπ, για όσους αγαπάς πραγματικά. Στους υπόλοιπους δείχνεις τους ανέργους για να μη πολυφωνάζουν όσοι θα φώναζαν, τους ρίχνεις ένα κουστουμάκι ελαφρύ, ντεμί σεζόν μέχρι 20%, καταγγέλλεις την τρόικα και ζητάς ανάπτυξη.

Απλό τελικώς το κυβερνάν!

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

‎'Εχετε ακούσει το ηθικό-φιλοσοφικό πρόβλημα με τους Μανδαρίνους; Συνοπτικά, πάει ως εξής:

Τι κάνεις αν ένας δικός σου άνθρωπος είναι ετοιμοθάνατος και σου δίνεται η ακόλουθη επιλογή:
1. Εξακολουθείς να το παλεύεις μπας και γίνει καλά.
2. Έχεις ένα κουμπί που αν το πατήσεις θα πεθάνουν 3.000 Μανδαρίνοι στην Κίνα, και ο άνθρωπός σου θα γίνει περδίκι.
Αυτήν ακριβώς την επιλογή είχε η τριανδρία Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης με τα μέτρα. Αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί. Με την πολλοστή φοροεπιδρομή ...των τελευταίων χρόνων, διαλύουν την οικονομία για να περισώσουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πελατείες τους.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι το 35% του δυναμικού. Οι περισσότεροι σε υπηρεσίες - που έχουν συρρικνωθεί ούτως ή άλλως. 
Απίθανη φορολόγηση ΚΑΙ προκαταβολή επομένου έτους, χωρίς αφορολόγητο όριο, χωρίς τίποτε. 
Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, φόρος και παρακράτηση κάπου 56%, κι από πάνω τα ασφαλιστικά τους. 
Η δαρβινική θεωρία σε εφαρμογή: να δούμε πώς θα επιζήσει ο πιο δυνατός!

Οι σαχλαμάρες των φίλων του λαού Βενιζέλου-Κουβέλη περί προοδευτικής φορολογίας και φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων, πήγε περίπατο. Μείωση κλιμακίων (επιβαρύνονται τα χαμηλά εισοδήματα) και μείωση του ανώτατου κλιμακίου από 45% στο 35% (φοροελάφρυνση υψηλών εισοδημάτων).

Δηλαδή, η μικρομεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα πληρώνει το μέγιστο ποσοστό της φοροεπιδρομής για να μεταφερθούν πόροι στα ψηλά εισοδήματα και να διατηρηθεί το μέγεθος του, αναποτελεσματικού ούτως ή άλλως, κράτους. Βέβαια, η φοροελάφρυνση των υψηλών εισοδημάτων αυτομάτως θα διοχετευθεί στην ανάπτυξη!!!

Κι αυτά με μια ανήθικη και σαδιστική επικοινωνιακή διαχείριση. "Δοκιμάζουν" τους συντελεστές στο 20-25% για να τσακίσουν στο 35%. Μιλάνε για τη σκληρή στάση της τρόικας, ενώ στην πραγματικότητα οι ίδιοι έχουν προαποφασίσει ποιους θα διαλύσουν. Δυστυχώς είναι η πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή "ανακαλύπτουν" στις 27/9 (από τις 20/6 που έγιναν κυβέρνηση για να σώσουν τον τόπο) πως πρώτιστη προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της δόσης!!! Ολόκληρης δε, αφού έχουν πει και κάνει όποια σαχλαμάρα μπορούσε να γίνει ή να ειπωθεί. Κι από πάνω ο φοβερός όρος: "θα ψηφίσουμε τα μέτρα μόνον εάν έχουμε εγγυήσεις πως θα καταβληθεί άμεσα και ολόκληρη η δόση". 
Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να "πουλήσουν" επικοινωνιακά στο εσωτερικό των κομμάτων τους την καταδικαστική για την κοινωνία ψήφο τους. Απίστευτοι καιροσκόποι, φιλολαϊκοί όμως, σκυλεύουν μια διαλυμένη κοινωνία. Για τις προσωπικές ατζέντες τους. Στενά προσωπικές και του στενού τους περιγύρου - ούτε κάν των κομμάτων τους.
Έχει να ελπίζει σε κάτι η κοινωνία; 
Να τους γυρίσει τα μέτρα ο Τόμσεν. 
Τίποτε άλλο!

Τα χρυσά μου, είναι έτοιμοι πια για πολιτική διαπραγμάτευση!




*το κείμενο αποτελείται από δυο σχόλια του ΓΠ στο fb - ο τίτλος και ο υπότιτλος δικοί μας (ΑΣ)

3 σχόλια:

  1. Πραξικοπηματική τροπολογία του υπουργείου εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν:

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9522:oee-oek-katargisi-eisforon&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

    Προκοπάκηδες και Γεωργελέδες δεν πείθουν πλέον ούτε τον περιπτερά τους,γι αυτό και το σύστημα που το έχει αντιληφθεί,χρηματοδοτεί και προωθεί τους νεοναζί της χρυσής αυγής ως τελική λύση(;).Έλα όμως που το κουτόχορτο τελειώνει και ιδιωτικοί/δημόσιοι/ελεύθεροι επαγγελματίες ξυπνάνε από τον ύπνο το βαθύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να προσγειωθεί στην περιοχή του 35%.”ΤΑ ΝΕΑ
    Ειναι γνωστο οτι επι πολλα ετη οι μηχανικοι εχουν τρομακτικη υποαπασχοληση. Επισης φορο-διαφευγουν πολυ λιγοτερο απο τους ιατρους και δικηγορους.

    Αυτο σημαινει οτι ενας λ.χ. μηχανικος Α με 24.000 ευρω το ετος θα πληρωνει 8.400 ευρω, δηλ. θα ζει με 15.600 ευρω η 1.300 ευρω τον μηνα.

    Επισης ενας μεγαλομηχανικος Β με 100.000 ευρω ο ετος θα πληρωνει 35.000 ευρω, δηλ. θα του απομενουν 65.000 ευρω και θα καταναλωνει π.χ. τα 48.000 ευρω, ενω θα αποταμιευει 17.000 ευρω, δηλ. το συνολικο ποσο με το οποιο ζει ο μηχανικος Α .

    Ειαι γνωστο οτι η φυση και η ζωη ειναι σκληρη και αδικη, αλλα η αυτη η πολιτικη ακομα πιο αδικη.

    ΥΓ Αν ενας δραστηριος νεος μηχανικος Γ κανει δυο δουλειες και εχει 18.000 ευρω το ετος θα πληρωνει φορο 6.300 ευρω, δηλ. θα ζει με 11.700 ευρω η 975 ευρω τον μηνα.


    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα καθαρα εισοδηματα και ο φορος ανα κλιμακιο, αν η φορολογια ηταν προοδευτικη, συμφωνα με τους ενδεικτικους συντελεστες, θα ηταν:

    κλιμακιο συντ. φορολογιας κλιμακιων(%) φορος κλιμακιου
    0-10.000 0 0
    10.000-30.000 20 4.000
    30.000 -50.000 30 6.000
    50.000-100.000 40 20.000
    100.000-200.000 50 50.000
    πανω απο 200.000 60

    Για να εφαρμοσθει αυτη η μεθοδος φορολογιας πρεπει :
    1. να αφαιρουνται ολα τα εξοδα
    2. να μειωθει σημαντικα η φοροδιαφυγη, δεν μπορει καθαρο εισοδημα πανω απο 30.000 να δηλωνει μονο το 5% των 800.000 (δηλ. 40.000) και το συνηθες ετησιο εισοδημα να ειναι 10.000 εως 12.000!!!

    Η μεγαλη προκληση ειναι εντος 3 έως 4 ετων να αποκαταστησουμε την κανονικη κατανομη στα εισοδηματα, με προοοδευτικη φορολογια, προνοιακες παροχες, δραστικη μειωση της φοροδιαφυγης και πραγματικη αναπτυξη.

    Επισης για να ειμαι ρεαλιστης σε περιπτωσεις ελεγχων Επιχειρησεων το συστημα 4-4-2 που κατεθεσε πριν παραιτηθει ο Δ.Σπινελλης να επαναλεθει αμεσως στο 3-3-4 και σε 5 ετη να γινει 2-2-6, (φορολογουμενος, εφορος-ελεγκτης ΣΔΟΕ/φορος στο δημοσιο, με ταση να γινει 1-1-8 σε μια 15-ετια.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU