Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΒΟΛΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ, ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΟ

Ποιος επιβάλλει και ποιος απορρίπτει τα "ισοδύναμα" μέτρα που επιλέγονται και "διαρρέουν";
Η τρόικα ή η τρικομματική;
Πότε θα μάθουμε τις αληθινές θέσεις του καθενός;
Πρέπει ως κοινωνία να είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν, η αλλαγή του μίγματος την τελευταία στιγμή, όπως αυτή, με την μεταφορά 1 δισ από την περικοπή δαπανών στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι (α) απόκρουση των επιθέσεων της τρόικας, (β) πολιτική της τρόικας, (γ) πολιτική που βγαίνει από την προγραμματική σύγκλιση των τριών. Αυτό που λέω είναι: ας μαθαίνουμε υπεύθυνα. Στοιχειώδης δημοκρατική απαίτηση. Τα υπόλοιπα θα μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά - πιο σοφοί ίσως.*
του Γιώργου Προκοπάκη

1. Υποτίθεται πως η πολιτική της κυβέρνησης χαράσσεται στις συναντήσεις των τριών αρχηγών που τη στηρίζουν (έτσι κι αλλιώς, κατ' εξοχήν εξωθεσμική διαδικασία). 

Από τις συναντήσεις η ελληνική κοινωνία εισπράττει κατά κανόνα δύο διαφορετικές εκδοχές (Κουβέλης-Βενιζέλος) και λείπει η τρίτη, αυτή που θεσμικά μετράει (Σαμαράς). 
Η αίσθηση που περνάει στον αποσβολωμένο κόσμο είναι πως οι δύο δημόσιες εκδοχές είναι αποτέλεσμα συμμετοχής σε διαφορετικές συναντήσεις! 
Πάλι κατά κανόνα, ο ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει να καθησυχάσει στρογγυλεύοντας τα πράγματα. 
Αποτέλεσμα; 
Η διαδικασία που υποτίθεται πως θα παρείχε την εγγύηση και ευρυθμία από τη συναίνεση, συσκοτίζει, παραπλανά, γίνεται εργαλείο επικοινωνιακής διαχείρισης και μόνον.
Μια πολύ απλή επιλογή μπορεί να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα: Δηλώσεις και των τριών μαζί. 
Να καταλαβαίνει η κοινωνία πού πατεί - το πού πηγαίνει παραμένει άδηλο
Οι τρεις ας βρουν άλλους τρόπους να διαχειρισθούν τα εσωκομματικά τους προβλήματα και να επικοινωνήσουν την κυβερνητική τους αποτελεσματικότητα στα ακροατήρια που θέλουν να απευθύνονται. Το κοινό τους ακροατήριο είναι το σύνολο της κοινωνίας και δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από κομματικούς υπολογισμούς.
2. Η τελευταία συνέντευξη της τρόικας για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος δόθηκε στις 11/2/2011. Προσβλήθηκαν οι Πεταλωτής, Καρχιμάκης που ο Ντερούζ έλεγε το αυτονόητο (τώρα όλοι έχουν μάθει από ισοδύναμα): αν σου λείπουν λεφτά από το πρόγραμμα πρέπει να τα βρεις και ο Παπακωνσταντίνου έβαλε στο τραπέζι 50 δισ κρατικής περιουσίας. 
Έτσι, απαγορεύθηκε η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας (αλλά και όλου του κόσμου) σχετικά με την πορεία του προγράμματος και τα ζητήματα που τίθενται. Ξωπετάξαμε τους "μεσαίου βεληνεκούς τεχνοκράτες". 
Έκτοτε ζήσαμε τραγελαφικές καταστάσεις, με όλους να είναι αντιστασιακοί. 
Αποκορύφωμα, (α) η διεθνής ξεφτίλα με την αποπομπή της τρόικας 1/9/2011 που ...
έφερε την ομαδική παράκρουση στην ελληνική κοινωνία και τη θύελλα των μέτρων που τη διέλυσαν - μέτρων που δεν ήθελε η αποπεμφθείσα τρόικα (β) ο τραγέλαφος των συναντήσεων των τότε αρχηγών που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου για να καταλήξουν στα βάρβαρα μέτρα - μέτρα που πάλι δεν ήθελε η τρόικα. 

Σήμερα, η αποσβολωμένη κοινωνία πληροφορείται από ξένα δημοσιεύματα, κατά κανόνα αντικρουόμενα. 
Δεν ενημερώνεται από κανέναν για τη σημασία των μέτρων σε σχέση με την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος. 
Το μίγμα αλλάζει την τελευταία στιγμή, για να μεταφέρει βάρη από μια κοινωνική ομάδα σε άλλη - αμφότερες πληττόμενες
Ούτε γιατί, ούτε πώς! 

Ρητορεία για την επίθεση της τρόικας, τον σκληρό Τόμσεν και μαλακό Μορς, κόκκινες γραμμές που χωρίς εξήγηση γίνονται πράσινες. 
Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να αναθέσει την ενημέρωση του κόσμου με διαρροές, συχνά αντιφατικές, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: με νύχια και με δόντια δίνεται μάχη με τους "μεσαίους τεχνοκράτες" για να αποκρουσθούν οι επιθέσεις αυτών των φανατικών. 
Κι έρχονται τα φασούλια από τον διεθνή τύπο που διαβεβαιώνουν πως ακόμη και σήμερα οι "μεσαίοι τεχνοκράτες" δρουν με συγκεκριμένη εντολή και κάλυψη, σε αντιφατικό και ρευστό πολιτικό πλαίσιο στους κόλπους της τρόικας (της κανονικής, όχι των "τεχνοκρατών"). 
Ας μιλήσει λοιπόν και η τρόικα! 
Η λύση, αν υπάρξει και είναι θετική, θα είναι κοινό επίτευγμα της ελληνικής διαχείρισης και της τρόικας. Ας πάει στο διάολο πια αυτός ο παραλογισμός που μασκαρεύει σε ύψιστο ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας ("να μη μας κουνάει το δάχτυλο") την κουτοπονηριά των πολιτικών κομμάτων να διαχειρίζονται την πληροφορία κατά πώς βολεύει.
Ας ξαναρχίσουν άμεσα οι συνεντεύξεις τύπου των "μεσαίων τεχνοκρατών της τρόικας". 


Οδηγούμεθα σε ψηφοφορίες "ενός άρθρου" με κατεπείγουσες διαδικασίες, χωρίς διάλογο, χωρίς αντιπαράθεση και με ελεγχόμενη πληροφόρηση.


*από συνοδευτικό σχόλιο του ΓΠ στο fb (απ΄όπου και το κείμενο)
*η εικονογράφηση δική μας (ΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU