Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσο μας αφορούν οι αποφάσεις -που παρουσίασε ο Μ.Ντράγκι- για τον νέο ρόλο της ΕΚΤ σχετικά με το χρέος της ευρωζώνης;

Ο δράκος Mario Draghi και ο επικεφαλής (και μοναδική αρνητική ψήφος) της Bundesbank, Jens Weidmann
Eric Platt/Business Insider, World Economic Forum, Bundesbank, Shutterstock 

*και τα δυο κείμενα αναδημοσιεύονται από ΤΑ ΝΕΑ, 7/9/12

...και η τρίτη άποψη:

Ο κ.Draghi μίλησε

του Γιάννη Βαρουφάκη

Και είπε σχεδόν αυτολεξί αυτά που προχτές λέγαμε ότι θα πει: Δεδομένης της πενίας του μηχανισμού στήριξης των πτωχευμένων κρατών και τραπεζών (του EFSF-ESM), και της ανικανότητάς του να καλύψει της μαύρες τρύπες της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του τυπώματος του χρήματος που λείπει (από το EFSF-ESM). Για να το κάνει όμως, όπως και με τα δάνεια του EFSF-ESM στην χώρας μας (και τις λοιπές υπό την τρόικα χώρες), τα χρήματα αυτά θα κοπούν, και θα τεθούν στην υπηρεσία της αγοράς ομολόγων, μόνο εφόσον η Ιταλία και η Ισπανία μπουν και αυτές στον προκρούστη της τρόικα.

Ο κ. Draghi δεν είπε αυτό που ήθελε να πει. Ήθελε να ανακοινώσει απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ που στόχο έχουν τον περιοριμό των spreads κάτω του 3% σε όλη την Ευρωζώνη. Ήθελε, παράλληλα, να πει ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αλλά ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ. Είναι δουλειά των πολιτικών. Ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα όποιας χώρας θέλει χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι το πράσινο φως των επιθεωρητών της τρόικα.

Δεν τον άφησαν όμως. Για να καταφέρει να δημιουργήσει την αναγκαία πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να αποδεχθεί 
(α) ότι δεν θα ανακοινωθούν όρια στα spreads και, το χειρότερο,
(β) ότι η αγορά ομολόγων μιας χώρας θα εξαρτάται από τις επισκέψεις της τρόικα σε αυτήν. 
Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; 
Επειδή χωρίς το (α) οι κερδοσκόποι έχουν κίνητρο να «τεστάρουν» το πότε η ΕΚΤ θα παρέμβει υπέρ μιας χώρας (δηλαδή το επίπεδο των spreads της που θα πυροδοτήσει ή θα ακυρώσει την παρέμβαση). 
Και επειδή, λόγω του (β), οι κερδοσκόποι θα επιτεθούν στην ΕΚΤ (πουλώντας ομόλογα μιας χώρας τα οποία εκείνη αγοράζει) όταν θεωρήσουν ότι η τρόικα ετοιμάζεται να κάνει ό,τι κάνει σήμερα με την Ελλάδα (π.χ. φεύγει για να ξαναέρθει και αφήνει να αιωρείται η απειλή ότι θα βγάλει κακή έκθεση).
Αυτοί οι δύο περιορισμοί που αναγκάστηκε να αποδεχθεί ο κ. Draghi ουσιαστικά του δένουν τα χέρια. Για τις επόμενες εβδομάδες είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα γιορτάζουν, τα spreads θα πέφτουν, οι πολιτικοί θα χαίρονται πως η Κρίση περνάει. Σε λίγο όμως καιρό, όταν η Ύφεση στην Περιφέρεια βαθύνει κι άλλο, η δέσμευση του κ. Draghi στα (α) και (β) παραπάνω θα θυμίζουν σιδερένιες μπάλες αλυσσοδεμένες στα πόδια του.
Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μόλις εισήλθε σε ένα αδιέξοδο. Μπορεί να είναι μακρύ, και να του δίνει την δυνατότητα να κινείται στο μήκος του για αρκετό καιρό ακόμα. Αλλά δεν παύει να είναι αδιέξοδο. Σύντομα θα χτυπήσει «τοίχο». 
Ο λόγος είναι απλός: 
Η Κρίση τον ανάγκασε σε αγορές ομολόγων επειδή η Περιφέρεια «αυτονομήθηκε» λόγω της ασύμμετρης ύφεσης που την πλήττει και η οποία ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια την ώρα που τα ρίχνει στην Γερμανία. Για αυτό αρχίζει αγορές ομολόγων της Περιφέρειας. Για να κλείσει αυτή την ψαλίδα. 
Έλα όμως που τον ανάγκασαν να αποδεχθεί ως όρο το βάθεμα της ύφεσης στις χώρες των οποίων τα ομόλογα αγοράζει; (Πως; Επιβάλοντας σε αυτές τις χώρες την γνωστή υφεσιακή συνταγή της τρόικας, υπό την επίβλεψη μάλιστα της τρόικα.). 
Έτσι, ο κ. Draghi, σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά του, αναγκάζεται, με σκοπό την επέκταση της τραπεζικής πίστης στην Περιφέρεια, να αγοράζει ομόλογα των χωρών που την απαρτίζουν την ίδια στιγμή που, μέσω της τρόικα και των υφεσιακών περικοπών, ουσιαστικά συνεισφέρει ενεργητικά στην φυγή κεφαλαίων από τις ίδιες χώρες. Ο παραλογισμός, δυστυχώς, καλά κρατεί.

*από το protagon.gr

2 σχόλια:

  1. Πώς έφυγε το μαύρο χρήμα από την Ελλάδα

    Τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής της οργάνωσης “Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα”, σχετικά με την παράνομη ροή χρήματος. Πόσα τα χρήματα που ταξίδεψαν από και προς την Ελλάδα. Συναγερμός από το συστημικό πρόβλημα
    news247 Σεπτέμβριος 08 2012 10:23

    Την αυτοπεποίθησή της ότι οι ίδιοι οι Έλληνες που έβγαλαν από το 2003 έως το 2009 περίπου 2010 δισ. ευρώ παράνομα από τη χώρα έφεραν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων, για να αγοράσουν φτηνά και να ενισχύσουν την ρευστότητά τους σε περίοδο κρίσης, εκφράζει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο επικεφαλής της οργάνωσης Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα, Ρέιμοντ Μπέικερ.

    “Αυτό προκύπτει από όσα έχουν διαπιστωθεί σε άλλες χώρες: κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων κάποιοι σπεκουλάρουν, φέρνοντας πίσω χρήματα τα οποία έχουν βγάλει παράνομα τα προηγούμενα χρόνια, για να αποκτήσουν αγαθά σε πολύ χαμηλές τιμές”, συνεχίζει ο ίδιος σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στα Νέα.

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά τη διετία 200-2011 εισήχθησαν στην χώρα μας βάσει υπολογισμών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης περί τα 160 δισ. ευρώ, γεγονός που έκανε πολλούς τραπεζίτες να ανασηκώσουν τα φρύδια τους.

    Όσον αφορά στην αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων μέτρησης, ο ίδιος περιγράφει την μέθοδο:

    “Τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που υποβάλλουν οι κυβερνήσεις των κρατών στο ΔΝΤ. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα στατιστικά είναι τέλια, αλλά έχουμε ειδικά φίλτρα για να προσέχουμε περισσότερο την ανάλυσή μας. Και δεν εντάξαμε αρκετές δραστηριότητες με παράνομες ροές χρήματος”.

    Όσον αφορά στα 160 δισ. ευρώ που εισήλθαν στην χώρα μας τη προηγούμενη διετία, ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για χρήματα που θα μείνουν στο δρόμο και ποτέ δεν θα δούμε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. “Η εισροή παράνομου χρήματος συνήθως δεν παράγει χρήματα για το κράτος, καθώς δεν φορολογείται. Το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στην παραοικονομία”.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπέικερ, μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στην υποτιμολόγηση αγαθών κατά τις εξαγωγές και την υπερτιμολόγηση στις εισαγωγές. “Έίναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος για την παράνομη ροή χρήματος εκτός μιας χώρας. Εφαρμόζεται από πολλές επιχειρήσεις για να μπαρκάρουν κεφάλαια κατά βούληση και χρησιμοποιείται για την αποφυγή φόρων και την χειραγώγηση τιμών”.

    Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, ένα από τα βασικά στοιχεία που παρακολουθούν οι οικονομολόγοι της οργάνωσης του για να προσδιορίσουν τα μεγέθη των παράνομων ροών είναι οι δηλώσεις που γίνονται με τις εξαγωγές τις εισαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

    “Για παράδειγμα, βλέπουμε τι δηλώνει η Ελλάδα ότι εξάγει προς την Γερμανία και τι δηλώνει η Γερμανία ότι εισάγει η Ελλάδα. Αν τα στοιχεία που δίνονται από τις δύο χώρες έχουν διαφορές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό – π.χ. ένα προϊόν βγαίνει από την Ελλάδα στα 100 ευρώ και μπαίνει στην Γερμανία στα 300 ευρώ – τότε κάποιος μαγειρεύει τα τιμολόγια και έχουμε παράνομη ροή χρήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και τον Βορρά. Ωστόσο, η έλλειψη της διαφάνειας του οικονομικού συστήματος έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη σαν επιδημία.

    Πώς επιστρέφει το παράνομο χρήμα στην Ελλάδα

    Το μαύρο χρήμα που βγήκε από την Ελλάδα την περίοδο 2003 – 2010, έχει επιστρέψει τα τελευταία 2 χρόνια με τη μορφή επενδύσεων σε ακίνητα.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Global Financial Integrity Ντεβ Καρ, μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

    Το αμερικανικό Ινστιτούτο σε πρόσφατη έρευνά του ανέφερε ότι το μαύρο χρήμα που έφυγε από τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία ανέρχεται σε 261 δισ. δολάρια.

    Σχολιάζοντας την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Καρ επισήμανε ότι οι παράγοντες που την προκαλούν είναι η πολυπλοκότητα του συστήματος, η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών και η μη ανταποδοτικότητα του κοινωνικού κράτους.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. ΥΓ Αμφιβαλλω πολυ για την εκτιμηση οτι:

    1."160 δισ. ευρώ... εισήλθαν στην χώρα μας τη προηγούμενη διετία.... Το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στην παραοικονομία"
    διοτι το αναγκαιο κεφαλαιο της παραοικονομιας ειναι αποτελεσμα αρχικης συσσωρευσης γκριζας οικονομικης δραστηριοτητας, ενδεχομενως και ολιγον φορολογημενης.
    Επισης, αν 160 δισ. ευρώ... εισήλθαν στην χώρα μας τη προηγούμενη διετία, σημαινει 80 δις. το ετος που προσεγγιζει χοντρικα η και ξεπερνα ελαφρα τον συνολικο ογκο της μεγιστης εκτιμησης της ελληνικης παραοικονομιας δηλ. 40%x200 δις (40% του ΑΕΠ)

    2. "...το μαύρο χρήμα που βγήκε από την Ελλάδα
    την περίοδο 2003 – 2010, έχει επιστρέψει τα τελευταία 2 χρόνια με τη μορφή επενδύσεων σε ακίνητα."

    Με 100 (αντι 160) δις θα ειχαν αγοραστει κτιρια εμβαδου 33.000.000 τ.μ. με μεγιστη τιμη 3.000 ευρω/τ.μ.
    Τοτε ομως θα ειχε εισπραχθει φορος 10 δις.
    Αυτο σημαινει οτι οι αγορες ακινητων και οι επενδυσεις μαυρης οικονομιας θα πρεπει να εχουν γινει -το πλειστον- στα Βαλκανια και αλλου.

    Αλλα ακομη και αυτη η εισροη να ηταν μολις το 1/5 αξιζει τον κοπο να ελεγχθει αν ισχυει.
    Επισης, αξιζει τον κοπο να ελεγχθει και να παταχθει απο τις αρχες της Ε.Ε. το θεμα της μεθοδευσης με "την υποτιμολόγηση αγαθών κατά τις εξαγωγές και την υπερτιμολόγηση στις εισαγωγές,... ο πλέον διαδεδομένος τρόπος για την παράνομη ροή χρήματος εκτός μιας χώρας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU