Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Πράσινοι, Γερμανία και Ελλάδα

Πώς και γιατί ένα κόμμα - αντικόμμα θεωρείται παράγων θεσμικής σταθερότητας

του Νίκου Χρυσόγελου*
Επικεντρώνοντας στα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και ανοικτής κοινωνίας για όλους τους πολίτες, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης καθώς και μιας πράσινης ενεργειακής επανάστασης για μια Γερμανία που θα καλύπτει τις ανάγκες της 100% από ανανεώσιμες πηγές, οι γερμανοί Πράσινοι επιδιώκουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.
Δηλώνουν αποφασισμένοι να μετατρέψουν τη σημερινή κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική πλειοψηφία. Η Μέρκελ δεν μπορεί να το επιτύχει, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες. Για να είναι η πράσινη αλλαγή εφικτή απαιτείται κυβέρνηση συνεργασίας με πρωταγωνιστές του Πράσινους, τόνισαν στις ομιλίες τους οι επικεφαλής της εκστρατείας για τις ομοσπονδιακές εκλογές Γιούργκεν Τρίτιν και Κατρίν Γκέρινγκ-Εκαρντ, καθώς και ο Τζεμ Οζντεμιρ, συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων (παιδί τούρκων μεταναστών).
Η ελληνική κρίση και η ανάγκη στήριξης της ελληνικής κοινωνίας ήταν από τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου. Το μήνυμα σαφές: η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της κρίσης χρειάζονται αλληλεγγύη. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από κοντά, μια και βρέθηκα προσκεκλημένος στο Συνέδριο για να μιλήσω για την ελληνική κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου.
Οι γερμανοί Πράσινοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης «χρειαζόμαστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι μια Ευρώπη του χρήματος». Ο Γιούργκεν Τρίτιν επέκρινε σκληρά τη Μέρκελ για την εμμονή της στην πολιτική σκληρής λιτότητας, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και για τους φορολογικούς «παραδείσους». Ο Τζεμ Οζντεμίρ αναφέρθηκε "στους χιλιάδες νέους από την Ελλάδα που αναζητούν δουλειά στη Γερμανία, κάτι ίσως καλό για τη Γερμανία, αλλά κακό για την Ελλάδα που χάνει τους πιο μορφωμένους νέους της". Με στελέχη από διάφορα κρατίδια συζητήσαμε για κοινές πρωτοβουλίες σε θέματα οργάνωσης της διοίκησης και αυτοδιοίκησης, επενδύσεων σε πράσινους κοινωνικούς τομείς από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν ως κόμμα-αντικόμμα, δημιούργημα ανθρώπων από κοινωνικά, αντιπυρηνικά, ειρηνιστικά και οικολογικά κινήματα αλλά και από την αποστασιοποίηση τμήματος της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών που εγκατέλειψαν τα κόμματά τους. 
Καταφέρνουν να παραμένουν αντισυστημικό κόμμα. Και παρότι επιδιώκουν βαθιές τομές στη γερμανική πολιτική και κοινωνία (π.χ. πλήρης κάλυψη ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, κοινωνική δικαιοσύνη, ομοσπονδιακή Ευρώπη, ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε όλες τις θέσεις, γάμος ατόμων ίδιου φύλου), αναγνωρίζονται ως κόμμα αστικό, θεσμικό, που εμπνέει εμπιστοσύνη.
Το μυστικό είναι ότι καταφέρνουν να παρουσιάζουν πειστικές εναλλακτικές λύσεις. Αυξάνουν την εκλογική και πολιτική επιρροή τους στη βάση καλά τεκμηριωμένων και επεξεργασμένων πολιτικών προτάσεων, όχι μόνο για περιβαλλοντικά θέματα αλλά ...
και για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Δεν ακολουθούν αυστηρές κομματικές επετηρίδες για τις υποψηφιότητες ακόμη και αν πρόκειται για ομοσπονδιακές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Η κεντρική τους εξουσία διαχέεται με δημοκρατικό τρόπο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας (συμπρόεδροι του κόμματος) αλλά και μεταξύ των τριών "πόλων εξουσίας": προεδρείο κόμματος, προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ομάδα Ευρωκοινοβουλίου.
Εκτός από την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις κρίσιμες θέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και στις λίστες, οι Πράσινοι έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τη συμμετοχή νέων στις θέσεις αυτές. Αυξάνουν συνεχώς τα μέλη τους - το 1/4, 15.000 κυρίως νεαρά άτομα, έχουν εγγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, παραμένουν από τα πιο αποτελεσματικά και καλύτερα οργανωμένα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορούν να υπερηφανευτούν ότι για πρώτη φορά εκπροσωπούνται σε όλα τα Κοινοβούλια των κρατιδίων. Συνολικά πάνω από 12.000 Πράσινοι έχουν εκλεγεί σε διάφορα συμβούλια κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων.
Και μια... λεπτομέρεια. Οι Πράσινοι τηρούν στην καθημερινότητά τους όσα διακηρύσσουν. Οι σύνεδροι έρχονταν στο συνεδριακό κέντρο με τα μαζικά μέσα μεταφοράς (τραμ, λεωφορεία) ή με ποδήλατα.

*από ΤΑ ΝΕΑ. 
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο

Σχόλιο ΑΣ: Δυστυχώς οι έλληνες Πράσινοι, οι Οικολόγοι Πράσινοι, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να παρουσιάσουν ένα αντίστοιχο στίγμα στην ελληνική κοινωνία. Εδώ τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν αναλόγως. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν βρίσκονται στο στόχαστρό τους καν ή, στην καλύτερη περίπτωση, εννοούνται ως συνεργασία με την "κυβέρνηση της αριστεράς", όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως η αιτία να είναι η κυριαρχία στο κόμμα των ΟΠ, ιδεών και στελεχών της παραδοσιακής αριστεράς και η αποστασιοποίηση των καθαυτό οικολόγων που στάθηκαν αδύναμοι ή και απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την κομματική εμπειρία των προερχομένων από την αριστερές παρατάξεις και τα φοιτητικά αμφιθέατρα. Οι τελευταίοι βρήκαν μεν έτσι κομματική στέγη αλλά μετέφεραν στο πράσινο κίνημα τις ιδεοληψίες τους και την "ιδεολογία" τους. 
Είναι ενδεικτικό ότι οι λιγότεροι αναλογικά συμπαθούντες του αποδειγμένα σταθερού φιλέλληνα Ντανύ Κον Μπεντίτ, βρίσκονται ανάμεσα στα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων... πολλοί/ές εκεί τον θεωρούν "δεξιό" και "νεοφιλελεύθερο"! Και την ώρα που οι ευρωπαίοι Πράσινοι γίνονται όσο συγκεκριμένοι γίνεται στην συνεισφορά τους στην διατύπωση μιας ελληνικής πράσινης πρότασης συνεργασίας για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και έξοδο από την κρίση, οι δικοί μας "πράσινοι", δεν καταδέχονται να τοποθετηθούν στο δια ταύτα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης αλλά κρύβονται πίσω από την αντιμνημονιακή ρητορική και την άρνηση να ασχοληθούν με τα καθημερινά. 
Όλα αυτά τους στοίχισαν ήδη μια ηχηρή ήττα στις εκλογές του Ιουνίου (0,88%) αλλά μισό χρόνο μετά, δεν έχουν βγάλει ακόμη τα συμπεράσματά τους ως συλλογικότητα. Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο 9ο τακτικό συνέδριο που γίνεται σήμερα και αύριο στη Λαμία - ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να τοποθετηθούν πολιτικά στις καθοριστικές πια εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και να διεκδικήσουν κεντρικό ρόλο στο ελληνικό πολιτικό φάσμα.

1 σχόλιο:

  1. Συνοψιζοντας:
    Απο την νεα φτωχεια στην οικολογικη λιτοτητα, απο την αναπτυξη της καταναλωσης με δανεικα στην οικολογικη αναπτυξη, απο τα λογια και τα συνθηματα στην πραξη, απο την αστυφιλια στην αποκεντρωση, απο την οικολογικη μοδα, το δηθεν στην ουσια, απο το ατομο, την οικογενεια, την κοινωνια στην βιοσφαιρα, απο την ογκωδη αγνοια και την οικολογικη υστερια στην γνωση και τον οικολογικο ρεαλισμο,…..

    Απο τους νεο-οικολογους-πρασινους της μεσαιας ταξης στους πολιτικους οικολογους των πολλων, του λαου.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια