Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πράσινες εκδηλώσεις 6 και 7 Ιουνίου για την ευρωπαϊκή βιωσιμότητα

1 Εκδήλωση του ThinkΠ για την Ομοσπονδιακή Ευρώπη


Η πολλαπλή κρίση, οικονομική, κοινωνική, οικολογική και πολιτιστική, έχει διογκώσει το αντιευρωπαϊκό ρεύμα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μεταξύ αυτών και το κοινό νόμισμα, από σύμβολα δημοκρατίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και ευημερίας, έχουν καταντήσει να σημαίνουν αυθαιρεσία, αγκύλωση, ανασφάλεια. Η θεωρούμενη ως κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική καθορίζεται κυρίως από τα παζάρια μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους.

Στην χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη ισχυροποιούνται οι ευρωσκεπτικιστικές, οι λαϊκιστικές, έως και οι ανοιχτά φασιστικές τάσεις.
Πιστεύουμε ότι η για να ξεπεραστεί η κρίση η απάντηση είναι όχι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη. Χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα προς την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, προς την κατεύθυνση μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, στον παγκόσμιο στίβο, χωρίς ενιαίο ευρωπαϊκό πρόσωπο, η πολιτική δύναμη του κάθε μεμονωμένου ευρωπαϊκού κράτους, ακόμα και του πιο ισχυρού, θα είναι πολύ σύντομα αμελητέα.
Θα προσεγγιστούν θέματα, όπως:

  • η έννοια μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, και γιατί οι Πράσινοι υποστηρίζουν την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Ποια είναι η ομάδα Spinelli και τι επιδιώκει.
  • οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης σε διάφορους τομείς της οικονομίας, στο περιβάλλον, στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στις εθνικές και τοπικές πολιτιστικές ταυτότητες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη.
  • η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και ποιες αδυναμίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεπεραστούν με μια ομοσπονδιακή ένωση.

2 Οι πράσινοι ευρωβουλευτές Philippe Lamberts και Isabelle Durant στην Αθήνα

Συνέντευξη Τύπου με κύριο θέμα την τραπεζική ένωση της Ευρώπης

Συνέντευξη τύπου θα δώσουν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος, Philippe Lamberts και Isabelle Durant με θέμα “Βιωσιμότητα, όχι λιτότητα η απάντηση στην κρίση”, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 12:00 στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, Αμαλίας 8, Σύνταγμα.

Στη Συνέντευξη Τύπου αλλά και σε ένα στρογγυλό τραπέζι που θα ακολουθήσει αμέσως μετά (ώρα 12.45) με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, οικονομολόγων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, εργαζομένων, θα συζητηθούν ιδιαίτερα το αν αλλάζει κάτι και τι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι σημαίνει και που οδηγεί η τραπεζική ένωση, τι γίνεται με ...

τα κοινωνικά δικαιώματα και την πολιτική για την απασχόληση, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των Πράσινων στα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θα παρουσιάσει την κοινή διακήρυξη των ηγετών των Πράσινων κομμάτων που υιοθετήθηκε στη διάρκεια του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη.

Ο Philippe Lamberts είναι βέλγος ευρωβουλευτής των Πράσινων, υπεύθυνος για θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, και ιδιαίτερα δραστήριος στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της λειτουργίας του. Μαζί με τον Sven Giegold, γερμανό πράσινο ευρωβουλευτή, έχουν επηρεάσει καθοριστικά πολλές από τις πρόσφατες εκθέσεις του ευρωκοινοβουλίου στους σχετικούς τομείς (“διπλό πακέτο”, “ευρωπαϊκό εξάμηνο”, “τραπεζική ένωση”).

Η Isabelle Durant είναι βελγίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα δραστήρια σε θέματα συνδικάτων και κοινωνικών – εργασιακών δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU