Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Kανείς δεν μπορεί να πείσει την επιχειρηματικότητα να "αναστηθεί"...

...επειγόντως...!
Δουλεύουν ανοικτά επαγγελματίες και μικρομεσαίους με δήθεν κοινά προγράμματα ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ και Γερμανική Τράπεζα που προσφέρεται να βοηθήσει όταν γνωρίζουν πολύ καλά πρώτον ότι κανείς μικρομεσαίος δεν έχει ρευστό για να βάλει το μερτικό του δεύτερον ότι το τέρας της γραφειοκρατίας παραμένει αρνητικό για κάθε επένδυση και τρίτο ότι το κόστος παραγωγής με τα χαράτσια που του έχουν επιβάλλει δεν κάνει ανταγωνιστική καμία μορφή μεταποιητικής δράσης.
Στεγνώσαμε από ρευστό. Το καταλαβαίνετε;

του Γιώργου Κράλογλου*

Εφόσον (στην πράξη) επιμένετε σε ελεγχόμενη οικονομία για να βολεύονται ο κομματικός στρατός και η διαπλοκή με τους μεσάζοντες και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες φροντίστε τουλάχιστον να μην στεγνώνει από ρευστό η αγορά. Κάντε κάτι επιτέλους. Ξεχρεώστε όλα τα φέσια. Επιστρέψτε το ΦΠΑ που χρωστάτε. Και προγραμματίστε έστω και κρατικές επενδύσεις.
Οι επιταγές, οι δόσεις, οι μεταχρονολογημένες συναλλαγές και τα «κουρέματα» στα ιδιωτικά χρέη είναι η καθημερινότητα που οδηγεί κατευθείαν στο ντουβάρι.
Και οι πέτρες από το ντουβάρι γυρίζουν πίσω...

Οι μισθωτοί εκατοντάδων επιχειρήσεων πληρώνονται με καθυστέρηση και με δόσεις. Βιοτέχνες και επαγγελματίες όλης της χώρας στεγνώνουν από ρευστό. Οι εκτός Ελλάδος προμηθευτές συνεχίζουν να απαιτούν μετρητά και δεν δέχονται καμία εγγύηση. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πωλούν δικές τους εγκαταστάσεις και πάνε στο νοίκι... Και όποιος διαθέτει ένα 5χίλιαρο ευρώ το βγάζει σε δημοπρασία...
Τι κάνει η κυβέρνηση;
Μάζεψε τους Τραπεζίτες σε μια περισπούδαστη σύσκεψη και τους υπέδειξε να ρίξουν ρευστό στην αγορά από τα κεφάλαιά τους (!!) και από τα κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) για να κινηθεί η οικονομία!!!
Είστε, μωρέ, με τα καλά σας ή δουλεύετε τον κόσμο;
Υπάρχει επιχειρηματίας που θα πάει σήμερα σε Τράπεζα και θα σηκωθεί κάποιος από την καρέκλα του να τον χαιρετήσει;
Οι μισοί επιχειρηματίες έχουν καταγραφεί στον "Τειρεσία" και δεν περνάνε ούτε απ΄ έξω από την Τράπεζα. 

Οι άλλοι μισοί έχουν υποθηκευμένα ακίνητα και δεν τολμούν να ζητήσουν δάνεια. 
Και όσοι έχουν ξεγλιστρήσει από τις Τράπεζες χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις εφορίας, την ΔΕΗ, την ΔΕΠΑ ή τους Δήμους.

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί όλες οι κυβερνήσεις, μέχρι και σήμερα, για να θρέψουν το κράτος και να πληρώσουν τα χρέη, πάλι για το κράτος, γονατίζουν τους πάντες στους φόρους, τις εισφορές, τα χαράτσια και τις αυξήσεις στα ...

κρατικά τιμολόγια.
Δεν θα αναλύσω την περίπτωση, των ημερών, της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Θα σταθώ μόνο στο φαινόμενο.

Όποιοι και να είναι οι βαθύτεροι λόγοι η εικόνα για την Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αλλάζει. Ομάδες που συνθέτουν το κύκλωμα της παραγωγής εθνικού προϊόντος, από την κτηνοτροφία μέχρι την βιομηχανική παραγωγή βγήκαν στους δρόμους και πετάνε πέτρες η μία στην άλλη.
Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές της Βορ. Ελλάδος, πάνω από 30 βιομηχανίες βάσης, από όλη την χώρα, κάνουν συγκεντρώσεις και ενημερώνουν τον κόσμο για τους λόγους που η αδιαφορία της πολιτείας τους οδηγεί σε κλείσιμο και σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας.

Τι θα γίνει αν περάσει αυτό το κλίμα και στους εργαζόμενους (όσοι έχουν ακόμη δουλειά) που θεωρούν έκπληξη να δουν πληρωμή όλου του μισθού στις κανονικές ημερομηνίες;
Πως θα αντιδράσουν τελικά και οι προμηθευτές ακόμη και των σούπερ-μάρκετ που κυνηγάνε την πληρωμή τους κυριολεκτικά με το ντουφέκι;.

Μέσα δε σε αυτό το άθλιο αλλά πραγματικό σκηνικό έχουμε την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για νέους φόρους και να θεωρεί μεγάλη επιτυχία της... ότι αποφάσισε να διώξει 2-3 κοπανατζήδες κρατικούς υπαλλήλους.
Για να «παρηγορήσει» δε τους ιθαγενείς-άνεργους και φορολογούμενους υπόσχεται ξανά απελευθέρωση της οικονομίας και άνοιγμα ευκαιριών σε νέους και υποψήφιους επαγγελματίες...
Εδώ πρόκειται για χοντρό δούλεμα γιατί κανένα, το επαναλαμβάνω, απολύτως κανένα επάγγελμα δεν έχει απελευθερωθεί με τον τρόπο που συνιστούν οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα τα «ανοίγματα» που δήθεν έχουν γίνει είναι μαϊμού και οι καταφερτζήδες έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους.

Απόδειξη ότι τον Σεπτέμβριο στον γύρο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα θα μπουν και όλα τα θέματα απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Ταυτόχρονα δουλεύουν ανοικτά επαγγελματίες και μικρομεσαίους με δήθεν κοινά προγράμματα ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ και Γερμανική Τράπεζα που προσφέρεται να βοηθήσει όταν γνωρίζουν πολύ καλά πρώτον ότι κανείς μικρομεσαίος δεν έχει ρευστό για να βάλει το μερτικό του δεύτερον ότι το τέρας της γραφειοκρατίας παραμένει αρνητικό για κάθε επένδυση και τρίτο ότι το κόστος παραγωγής με τα χαράτσια που του έχουν επιβάλλει δεν κάνει ανταγωνιστική καμία μορφή μεταποιητικής δράσης.
Πέραν δε όλων αυτών κανείς δεν μπορεί να πείσει την επιχειρηματικότητα να "αναστηθεί" όταν η κυβέρνηση αυτή υποστηρίζοντας το κράτος – πατερούλη έχασε δύο χρόνια μόνο να λογαριάζει αν την συμφέρει και πως την συμφέρει να κάνει απολύσεις στο κράτος.
Οι δε υποψήφιοι για κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση με τις συνιστώσες, τις αριστερές πλατφόρμες και τους εθνικόφρονες... ορκίζονται όχι μόνο ότι θα στηρίξουν το κράτος-πατερούλη αλλά και ότι θα το μεγαλώσουν.



* http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1843495

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς οι μεγάλες κρίσεις συνίστανται σε καταστροφή κεφαλαίων. Χωρις καταστροφική εκτόνωση ("δημιουργική καταστροφή" - Schumpeter, "καταστροφή πλεονάζονtος κεφαλαίου" - Marx) αργεί πολύ η αναστροφή του κύκλου.
    Δυστυχώς δεν υπάρχει στη χώρα κατάλληλος ρυθμιστής (δηλαδή αξιόπιστοι θεσμοί) που να αξιολογεί ποιά κεφάλαια είναι διατηρήσιμα (= δυνάμει παραγωγικά) και ποιά προς καταστροφή (= ανενεργά, ραντιέρικα). Ώστε να πράξει το κατά δύναμιν για να διασωθούν τα πρώτα και να πριμοδοτηθούν προς την καταστροφή τα δεύτερα.
    Το πιό κρίσιμο πρόβλημα είναι το θεσμικό και πολιτικό, και όχι οικονομικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσείς τι είπαμε ότι είστε ακριβώς αριστεροί νεοφιλελεύθεροι ή νεοφιλελεύθεροι αριστεροί, γιατί μπερδεύτηκα???
    Και τι θα δουν ακόμα τα ματάκια μας! Όπως το έθετε και ο αείμνηστος Αυλωνίτης: "Ωρε που πάμε, ρε? Που πάμε?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU