Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Στάινμπρουκ: "Κοινή ευθύνη" και της Γερμανίας για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης

από το capital.gr
Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατηγόρησε την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους Γερμανούς τον βαθμό της κοινής ευθύνης που φέρει και η Γερμανία για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης.
Ο Στάινμπρουκ επέκρινε την Μέρκελ για την πολιτική της όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη και δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τις ασθενέστερες χώρες.

Στην διάρκειας 75 λεπτών προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής Wahlarena ("Εκλογική Αρένα") που μεταδόθηκε σε εθνική εμβέλεια και κατά την οποία ο υποψήφιος του SPD εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ο Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τους γείτονές της στην ευρωζώνη υπό το πνεύμα του αμερικανικού σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γερμανίας μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Βρισκόμαστε προ πολλού σε μια ένωση κοινής ευθύνης. Η κυρία Μέρκελ επιδίδεται σε έναν "χορό των πέπλων" τα τελευταία τρία χρόνια και προσπαθεί να σάς πει ότι η Γερμανία δεν είναι σε μια ένωση συνευθύνης".
"Από το πρώτο ομόλογο της ελληνικής κυβέρνησης που αγοράστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συμμετοχή της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 27%".
"Συνεπώς γιατί οι Γερμανοί πρέπει να βοηθούν (τους Ελληνες); Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξαν φορές που εκείνοι βοήθησαν εμάς. Υπήρξε το σχέδιο Μάρσαλ και υπήρξαν χώρες που μας έτειναν το χέρι της φιλίας, μόλις λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο".
Ο Στάινμπρουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε γνωστή από διαρροές, σύμφωνα με την οποία ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δεν μπορεί να επιβληθεί εντός νομίμου πλαισίου. 

"Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες αυτές", τόνισε.

Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στην εκπομπή, δύο ημέρες μετά την εμφάνιση της καγκελαρίου στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ARD την Δευτέρα. Η εκπομπή έγινε σε ένα πρώην βυρσοδεψείο της βιομηχανικής ζώνης του Μενχενγκλάντμπαχ που σήμερα έχει μετατραπεί σε γκαλερί.
Η εκπομπή Wahlarena (Εκλογική Αρένα) είναι το σημαντικότερο ζωντανό τηλεοπτικό προεκλογικό πρόγραμμα μετά την τηλεμαχία μεταξύ Μέρκελ και Στάινμπρουκ, την 1η Σεπτεμβρίου. Οι ψηφοφόροι μετέχουν ενεργά, συχνά θέτοντας ερωτήσεις για θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κανάλι έχει καλέσει τους Γερμανούς να σχολιάζουν τις απαντήσεις και τις ερωτήσεις μέσω του Twitter και τα κορυφαία σχόλια θα εμφανίζονται στον ιστότοπο της εκπομπής κατά τη διάρκεια της προβολής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / 
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια