Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Διοργάνωση ενός ανοιχτού “Προοδευτικού Φόρουμ” για την κεντροαριστερά των πολλών

Η Κεντροαριστερά των πολλών
ΜΠΡΟΣΤΑ                      

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο και σύγχρονο πολιτικό φορέα, που θα εκπροσωπεί όσους σήμερα πληρώνουμε το κόστος της ύφεσης, της συντήρησης, του ελλείμματος δημοκρατίας και ορθολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμαστε θετικά στην ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία των “58+” συμπολιτών μας, εφόσον πρόκειται για μια συγκροτημένη προσπάθεια να “συναντηθούν” κόμματα  κινήσεις, πρόσωπα και ιδέες για έναν κοινό πολιτικό στόχο, χωρίς δόγματα και εγωϊσμούς.
Κανείς δεν μπορεί να συμφωνεί σε όλα και με όλους, πολύ περισσότερο σε ένα κείμενο με γενικές αναφορές. Αντί όμως να κρατάμε το μεγεθυντικό φακό αναζητώντας σημεία διαφωνίας, μπορούμε να καταθέτουμε προτάσεις, να συνεργαζόμαστε και να οργανώνουμε παράλληλες δράσεις που καταλήγουν στη μόνη ουσιαστική κατεύθυνση: μια νέα πολιτική γλώσσα, μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση έξω από το κουτί του κυβερνητικού “μονόδρομου”, την επιφανειακή αντιπολίτευση και τον κατευθυνόμενο διπολισμό. Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν τι συμβαίνει στη διεθνή κοινότητα και στη σημερινή Ευρώπη και κυρίως, ποιοί και πώς πληρώνουν το λογαριασμό της ύφεσης και της λιτότητας.

centerleftΕίναι γεγονός ότι η κεντροαριστερά σήμερα δεν έχει απήχηση.  Το ακροατήριό της είναι περιορισμένο και γερασμένο. Μοιάζει συμβιβασμένη, χωρίς φαντασία, συχνά ως “ουρά” των συντηρητικών. 

Μια νέα αφετηρία θα απαιτούσε, από όσους την οραματίζονται, να αποφύγουν κάθε απόπειρα “νεκρανάστασης” προσώπων και πολιτικών στόχων που δεν εμπνέουν, την επίκληση αφηρημένων ουδέτερων πολιτικά στόχων, τον πελατειακό κρατισμό, την υποκριτική σχέση με τη νέα γενιά και να πάρουν επιτέλους θέση για την ισοπεδωτική κοινωνική αδικία, χωρίς άλλες δραματοποιήσεις στο όνομα της “εθνικής σωτηρίας” και των δήθεν “κόκκινων διαπραγματευτικών γραμμών”. 

Αξίζει να κάνουμε μια προσπάθεια και να εισάγουμε στο διάλογο τολμηρές προτάσεις:
● για την αναγκαία αλληλεγγύη σε πόρους και ευκαιρίες ανάμεσα στις γενιές με “σημαία” την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος,
● για την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το σημερινό  “οθωμανικό” κράτος σε υπεύθυνους δήμους και σε κοινότητες πολιτών,
● για το ξήλωμα του φυλαρχικού πολιτικού συστήματος και το πέρασμα σε ανοιχτά κόμματα, με διάφανη χρηματοδότηση και δυνατότητες συμμετοχής όλων στην πολιτική,
● για το πως η αριστεία, η αξιολόγηση, η καινοτομία θα πάψουν να είναι “καραμέλες” πολιτικής ορθότητας και θα μετατραπούν στα μέσα να χτίσουμε ένα δίκαιο εκπαιδευτικό σύστημα και μια οικονομία ταλέντων, συνεργασίας, δεξιοτήτων και ποιότητας.

Ως “Μπροστά” θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κοινές πρωτοβουλίες. Αυτήν την περίοδο, συνεργαζόμαστε με κόμματα και κινήσεις πολιτών για την διοργάνωση ενός ανοιχτού “Προοδευτικού Φόρουμ” μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο. Είναι μια πρώτη απόπειρα να συζητήσουμε οργανωμένα και κυρίως να ακούσουμε, αντί να συζητάμε διαρκώς οι ίδιοι μεταξύ μας.

Δεν οραματιζόμαστε μια κεντροαριστερά που αργοπεθαίνει από ανία και φοβάται τις συγκρούσεις, αλλά μια συγκροτημένη πλειοψηφία για ένα νέο δίκαιο πρότυπο κοινωνικής συμβίωσης για τους αδύναμους, τα μεσαία στρώματα και τους νέους.  Όμως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να είναι υπόθεση των λίγων, αλλά των πολλών. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε γέφυρες συνεννόησης, όχι αφορμές να διαφωνούμε διαρκώς. Για αυτό, ο δημόσιος διάλογο, κάθε πρόταση ή πρόσκληση συνεργασίας, είναι ευκαιρίες για μια κοινή αφετηρία. Ας κοιτάξουμε μπροστά.

“Μπροστά” | Πολιτική Κοινότητα Παρέμβασης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU