Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο Βενιζέλος όμηρος του Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ στην δίνη των εξεταστικών

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου
Για αυτό φωνάζουμε κάποιοι
στους 58: "όχι με το ΠΑΣΟΚ!" 

Η χθεσινή πρόταση Τσίπρα για εξεταστική για τον Β Βενιζέλο (υποβρύχια/ναυπηγεία) και η ως έτοιμη από καιρό συμφωνία Αβραμόπουλου, μας περνά σε νέα φάση.
Όσο κι αν ο Σαμαράς καθησυχάζει τον Βενιζέλο ότι δεν θα κάνει αιφνιδιαστικές εκλογές, τόσο τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ επιθυμούν και σχεδιάζουν ένα ξεκαθάρισμα και με τον Βενιζέλο - μετά τον Άκη. Γιατί ο Μολώχ της "αυτοκάθαρσης" δεν χορταίνει με ένα Άκη (που θάναι και αποφυλακισμένος σε λίγα χρόνια λόγω ηλικίας). Ο Βενιζέλος βρίσκεται ενώπιον του παιχνιδιού "ο καλός και ο κακός μπάτσος" - ο Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει εξεταστική, ο Αβραμόπουλος συμφωνεί με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ...
Υλικό υπάρχει αρκετό για διερεύνηση, σύμπτωση συμφερόντων υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και σε περίπτωση που φανούν κάποιες τυχόν ενδείξεις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκλογικό αιφνιδιασμό. Τότε ο Σαμαράς θα πει ότι το βαρίδι Βενιζέλος χάλαγε το success story του και αξίζει την πρωθυπουργία και την προεδρία της ΕΕ. Χωρίς βαρίδια...
Θα μου πείτε, δεν έχει ανάγκη ο Σαμαράς το ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση (αφού σε τέτοια περίπτωση -ενδείξεων και μόνο, ευθυνών- το ΠΑΣΟΚ θα γίνει εξωκοινοβουλευτικό); Όχι - θα βρει αλλού αυτό που χρειάζεται. 
Το όφελος θα είναι τρομακτικό για την δεξιά - το κέντρο θα κάνει να συνέλθει καμιά δεκαετία. Ο Σαμαράς θα εμφανιστεί κεντρώος και εθνάρχης, ο ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένος όπως είναι ως το "απόλυτο κακό" (κοινή ατζέντα ΝΔ ΠΑΣΟΚ) δεν θα βρει συνεργάτες, παγιδευμένος στην αντιμνημονιακή του ρητορική. Οι ΑνΕλλ ήδη διαλύονται κομμάτι κομμάτι.

Γι αυτό, η κίνηση των 58 περιλαμβάνει στην σύνδεσή της με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, μια πολιτική απερισκεψία: την σύνδεσή της με την φούσκα που πάει να σπάσει. Και δεν είναι τυχαίο ότι όσοι βιάστηκαν τόσο πολύ να ετοιμαστεί εδώ και τώρα, ξεπερνώντας με την γενικότητα όλες τις διαφωνίες και τις ενστάσεις πρόχειρα και ανεύθυνα, είναι άνθρωποι που ζητούσαν έναν "υπερβατικό" Βενιζέλο, ως από μηχανής θεό για την κεντροαριστερά. 

Η απερισκεψία βρίσκεται στο ότι ο Βενιζέλος ψάχνει έναν από μηχανής θεό ή ένα εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής. Γιατί για την ώρα είναι όμηρος του Σαμαρά. Και μαζί του είναι όμηροι όσοι συνδεθούν μαζί του σε προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς Θεωρώντας τον μέρος της.
Γι αυτό, η ζημιά που θα συμβεί σε αυτήν την φάση στις διεργασίες του κέντρου που συνδέονται με ΒΒ, θα είναι μη αναστρέψιμες. Για αυτό φωνάζουμε κάποιοι στους 58: "όχι με το ΠΑΣΟΚ!"
Παρατηρείστε την κλιμάκωση των επόμενων ημερών και "δείτε". 
Γιατί ο Σαμαράς ΕΧΕΙ σχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι έχει κι αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU