Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πως η επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ μας έπεισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο κόμμα των νοικοκυραίων

Εισαγωγή από τον left liberal synthesis
του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
Συστηματικά έχω υποστηρίξει ότι ο Συριζα είναι ένα κεντροαριστερό αστικό κόμμα Ελληνικού Τύπου ( εκπρόσωπος του κατακερματισμού), με εσωτερική τελετουργική γλώσσα που αρδεύεται από το τυπικό αριστερό λεξιλόγιο. 
Δεν είναι δυνατό να κριθεί για τις εκφωνήσεις και ανακοινώσεις του. Αυτές κινούνται στο χώρο του "εκτραχηλισμένου σημαίνοντος". 
Ο Καρτέσιος ορθά επισημαίνει πως για ένα τυπικό αστικό κόμμα , τα εύρωστα πορτοφόλια είναι σοβαρό εκλογικό πλεονέκτημα. Η κριτική με βάση ένα τυπικό αριστερό πρόταγμα πολιτικής ηθικής είναι σαν να εγκαλείς τον Λιάπη γιατί είναι ανηψιός του Καραμανλή.... 
Και να φανταστείς ότι κάποιοι θεωρούν το Συριζα "νεοκομμουνιστικό".......
ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
από τον Καρτέσιο
Το πόθεν έσχες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε «λαβράκια*». Εφάπαξ ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον Δημήτρη Τσουκαλά, χιλιάδες λίρες Αγγλίας για τη Νάντια Βαλαβάνη, επενδύσεις χιλιάδων ευρώ από τον Γιώργο Σταθάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε διάφορα funds.
Η Νέα Δημοκρατία πανηγύρισε για τις αποκαλύψεις. «Ώστε αυτοί, λοιπόν, είναι οι αριστεροί φίλοι του λαού και των φτωχών; Αυτοί είναι οι μαχητές κατά των τραπεζών;», αυτά και άλλα ερωτήματα θέτουν εδώ και μέρες οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γνωστό χρόνια τώρα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε και τις καλύτερες επιδόσεις στην επικοινωνία.  Όσοι έζησαν την εποχή Λαλιώτη, θα θυμούνται τη ΝΔ σαν τη μικρή χαζούλα που δεν απέφευγε ούτε μία παγίδα που της έστηνε ο «διαόλου κάλτσα» . Έπεφτε μέσα σε όλες. Ήταν η εποχή που ο Λαλιώτης και το ΠΑΣΟΚ έχαναν μόνο όποτε εκείνοι το ήθελαν.
Ναι, γνωρίζω ότι ένα ποσοστό φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύθηκε από τους πλούσιους βουλευτές του κόμματός του. Η πλειοψηφία τους όμως ανήκει σ’ εκείνο το 4% που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει ανάγκη. Ο αγώνας για την κατάληψη της εξουσίας απαιτεί και θυσίες. Συνήθως κάποιων αφελών ιδεολόγων.
Η αποκάλυψη του πόθεν έσχες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως ένα από τα μεγαλύτερα βήματα για τη νίκη του στις επόμενες εκλογές. Αν η ΝΔ το είχε λίγο το επικοινωνιακό παιχνίδι, τότε ή θα απαγόρευε τη δημοσίευση των πόθεν έσχες ή θα κρατούσε όσο πιο χαμηλά γινόταν τους τόνους στο θέμα των Τσουκαλά, της Βαλαβάνη, του Σταθάκη και του Τσακαλώτου.
Η ΝΔ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές κάνοντας σημαία της την επικινδυνότητα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία «θα μας βγάλει από το ευρώ, θα φέρει τη χρεωκοπία και την απομόνωση». Η ΝΔ διαθέτοντας σήμερα ένα επικοινωνιακό επιτελείο στην κυριολεξία για τα μπάζα, αλλά και συμβούλους του πρωθυπουργού που δεν κάνουν ούτε για μπακαλοπαίδια, στηρίζει ακόμη όλο τον αγώνα επιβίωσής της επάνω στην «επικίνδυνη διγλωσσία του Τσίπρα».
Στηρίζει η κυβέρνηση τη διάσωσή της στη φθορά που θα προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντάς τον ως το κόμμα που «θα φέρει τη δραχμή, που θα καταστρέψει τη χώρα με μονομερείς αποφάσεις, που θα παραδώσει τις τράπεζες στους κουκουλοφόρους». Με αυτόν τον τρόπο είχε το προβάδισμα στους φιλήσυχους «νοικοκυραίους».
Και ξαφνικά χάνει τα πάντα και δωρίζει όλο το εκλογικό της κοινό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποκάλυψη ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των «νοικοκυραίων», με καταθέσεις, επενδύσεις και συμφέροντα κοινά με τους τραπεζίτες μετέτρεψε ξαφνικά, στα μάτια των «νοικοκυραίων», τον ΣΥΡΙΖΑ από υποστηρικτή των κουκουλοφόρων σε περιζήτητο γαμπρό.
Η αποκάλυψη ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλοκαταθέτες σε ελληνικές τράπεζες σβήνει μονοκονδυλιά το επιχείρημα της ΝΔ ότι ο Τσίπρας ...
εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λόμπυ της δραχμής. Η αποκάλυψη ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν σε ξένα funds σβήνει κάθε «φόβο σύγκρουσης με απρόσμενα αποτελέσματα». Η αποκάλυψη ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν τους βουλευτές της ΝΔ κι ότι καμία κοινωνικό-οικονομική ηρεμία δεν κινδυνεύει από πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να επιτευχθεί ούτε με ένα εκατομμύριο διαβεβαιώσεις του Τσίπρα.
Η αποκάλυψη του πόθεν έσχες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε απόλυτα φιλικό σε ένα εκλογικό κοινό που μέχρι χτες τον φοβόταν. 
η Νέα Δημοκρατία των Κρανιδιώτη και Κεδίκογλου φρόντισε να το μάθει όλη η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.
Ναι, μπορεί κάποιοι αριστεροί να πληγώθηκαν….
Ναι, μπορεί η Αριστερά να έχασε τον ΣΥΡΙΖΑ…
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει εκπροσωπώντας επάξια τους «νοικοκυραίους».

*υγ ΑΣ: ότι επίσης ο προαλειφόμενος ως υπουργός εργασίας Δ Στρατούλης δηλώνει 19 ακίνητα ενώ ο τωρινός υπουργός Γ Βρούτσης μόλις ...17 (δήλωση 2011 - ουδεμία μεταβολή το 12) εντείνει ακόμη περισσότερο την εντύπωση των νοικοκυραίων ότι "τελικά δεν αλλάζει τίποτα"... απλά ανατρέπεται στα σημεία η πολιτική της ΝΔ(ΠΑΣΟΚ) κατά της μεσαίας τάξης.

8 σχόλια:

  1. Στην τρέχουσα συγκυρία, αναλύσεις με βαση τα "σημαίνοντα" τα "σημαινομενα" και τα "προταγματα" μοιάζουν τουλάχιστον αστείες. Δεν λένε τίποτε. Δεν "σημαίνουν" τίποτε απολύτως.
    Οσο για το κυρίως κείμενο, το κεντρικό του επιχείρημα "μην τους φοβάστε, παιδιά, κι αυτοι σαν κι εμάς ειναι" καταρρέει υπό το βάρος της ίδιας της παιδαριωδειας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διορθωση: "παιδαριωδιας", εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενδιαφερον, αλλα η καταληξη του αρθρου με αφηνει προβληματισμενο. Οι ιδεες δεν ειναι ενα καπελο που το φοραμε κατα περιπτωση/βουληση. Αν αυτο προκαλει δυσφορια και αλλα αρνητικα συναισθηματα και το επιβεβαιωσει με την ψηφο του, εστω και μολις το τιμιο 10% των δυνητικων ψηφοφορων του Συριζα, αυτο αρκει για να μην κερδισει η ευπορη μεσηλικη “αριστερα” τις επομενες εκλογες.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Το αρθρο το αναρτησα στην Καλυβα για ενημερωση των εκει σχολιαστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦ, η ανάλυση του άρθρου είναι ανάποδη ανάγνωση και γι αυτό έχει τα ρίσκα της. Όμως, αν δεχτούμε την άποψη lls ότι πολλά πράγματα κινούνται σε τελετουργικό επίπεδο παρά πολιτικό ή ιδεών, καταλαβαίνουμε ότι συχνά, άλλη είναι η επιδίωξη άλλο το αποτέλεσμα. Πχ, εγώ θεωρώ ότι η κίνηση των 58 ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ... διαλύοντας τον μεσαίο χώρο, φέρνοντας την "κεντροαριστερά" στα απόνερα του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας τους φιλελεύθερους και τους οικολόγους με την πρόσδεση εξ αρχής στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Έκανε τον μεσαίο χώρο ευάλωτο στις κατηγορίες για συνέχιση του χθες, για ξέπλυμα ενόχων, για όχημα διάσωσης του βενιζελικού Πασοκ κλπ. Φυσικά οι προθέσεις των μη πασόκων 58, ήταν διαμετρικά αντίθετες. Αλλά....
      Έτσι και με τον ΣΥΡΙΖΑ: οι δεξιοί που θέλουν να το ψηφίσουν καιρό τώρα, με την ελπίδα να σταματήσει η κατηφόρα της μεσαίας τάξης, τώρα απενοχοποιούνται βλέποντας την "χρηστή" διαχείριση των καταθέσεων των στελεχών του, την έμφαση που δίνουν και αυτοί/ές στην περιουσία (απόκτηση, διαφύλαξη,αύξηση) και την συνέχιση της συστημικής άποψης σε πρακτικό επίπεδο. Ναι "είναι σαν και εμάς" σκέφτονται και απελευθερώνονται - ήδη στις δημοσκοπήσεις φαίνεται η σταθεροποίηση της μετακίνησης αυτής. Η ψαλίδα ανοίγει χάρη στην μεσαία τάξη, τωρινή ή πρώην.

      Διαγραφή
    2. Θα θυμασαι οτι ειμαι απο τους πρωτους που δημοσιευσα, επανειλημμενα κατι σχετικο στην ΑΣ, στην Μαργαριτα και την LLS, και δεχτηκα δυσπιστια, κριτικη, συκοφαντια και υβρεις για αυτο.

      Περι το 2011, η ανακαλυψη/αποκαλυψη της [ευπορης μεσηλικης "αριστερας"] απο τα ποθεν εσχες βουλευτων και ευρωβουλευτων της του 2008-9 και μαλιστα το απαραδεκτο για μενα γεγονος, οτι οι δευτεροι εδιναν μονον το 10% των υψηλοτατων αποδοχων τους (200.000 ετησιως) στον ΣΥΡΙΖΑ του 4.6% με οδηγησε σε :
      1. δημοσιοποιηση των αποτελεσματων της ερευνας μου σε φιλικα μου μπλογκς
      2. διακοπη της κακης συνηθειας να την ψηφιζω, κατι που εκανα απο το 1977.

      Το χαβιαρι και την σαμπανια στις μαζες!!!!

      Αφωτιστος Φιλελλην

      ΥΓ Καλο κουραγιο και τα καλυτερα ερχονται.Χθες ηταν η πιο μεγαλη νυκτα του χρονου (χειμερινο ηλιοστασιο). Και ας μην ξεχαναμε : Το πο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν το λυκαυγες. Καλες γιορτες!!!

      Διαγραφή
    3. ΑΦ, τα κόμματα στην Ελλάδα είναι όπως τα κρατίδια στα ομοσπονδιακά ευρωπαϊκά κράτη - δίνουν δουλειές, κάνουν επενδύσεις, δίνουν συντάξεις.

      Διαγραφή
  4. AΣ, Γιώργο
    Οσο περνάει ο καιρός ο κίνδυνος οι 58 να δράσουν ως διαλυτική δύναμη κατά της αυθεντικής πραγματικής συμπόρευσης μεταρρυθμιστών, δηλαδή κατά της πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων, αυξάνει.
    Ας ελπίσουμε να αλλάξουν την κατεύθυνση σε δημοτική όσο είναι καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο μυαλό μου είσαι Γιάννη. Μόλις έγραφα:

    "Πως η κίνηση των 58 συμπεριλαμβάνοντας το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, διέσπασε τον μεταρρυθμιστικό χώρο και παγίωσε τον νέο δικομματισμό

    Ποιο ήταν μέχρι σήμερα το ανάχωμα στην επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ αβρόχοις ποσί στον μεσαίο χώρο; Μα η μεταρρυθμιστική αριστερά, οι κεντρώοι φιλελεύθεροι και οι οικολόγοι. Και οι διεργασίες που τους έφερναν τόσο κοντά, ώστε να θεωρείται ζήτημα χρόνου η δημιουργία του τρίτου πόλου και η εξισορρόπηση της πολιτικής ζωής στην χώρα μας που τόσο έχει υποφέρει από τα δικομματικά διλήμματα και την έλλειψη εθνικών συνεργασιών απέναντι στην κρίση.
    Η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, πέραν της γενικής επιδείνωσης της κρίσης σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται να έχει δυο ειδικές αιτίες κλειδιά: η μια είναι η ανοησία της "μονταζιέρας" της Συγγρού, που πιασμένη στα δίχτυα του ρεβανσισμού της ΝΔ, κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και προσπαθεί να διαμονοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση με επιχειρήματα που τελικά την ...ενισχύουν (βλ. προηγούμενη ανάρτηση). Η άλλη είναι η κίνηση των 58, που με τον τρόπο που έγινε και παρά τις προθέσεις όσων εξ αυτής δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε να διασπάσει τον μεταρρυθμιστικό χώρο, συνδέοντάς τον πολιτικά με την συγκυβέρνηση και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
    Παρότι στην αρχική διακήρυξη η κίνηση απευθύνεται στην κεντροαριστερά, τους φιλελεύθερους και τους οικολόγους, η βιαστική δέσμευσή της -στο ίδιο κείμενο/κάλεσμα- να είναι μέρος του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αποκλείει εκ των πραγμάτων τους δυο τελευταίους. Και όχι μόνον αυτό: η συμμετοχή του επίσημου κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ στο σχήμα, περιθωριοποιεί τους ανεξάρτητους εκ των 58 σε δεύτερη μοίρα ταυτίζοντας τον όρο "κεντροαριστερά" με τις τρέχουσες κυβερνητικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και την συγκυβέρνηση με την ΝΔ - ως δεδομένης επιλογής και μονοδρόμου. Αυτό κόστισε ήδη τον αποκλεισμό άλλων πασοκογενών δυνάμεων αλλά και της ΔΗΜΑΡ (προσχηματικά ή όχι δεν έχει σημασία) από το εγχείρημα"

    Ενώ με στήριξη στους 5 δημάρχους θα θεμελίωναν συμμετοχή σε ένα ήδη διαμορφωμένο ρεύμα με έργο και προσωπικότητα διακριτή. Πραγματικά "νέο" στην πολιτική τελετουργία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU