Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Προοδευτικό Φόρουμ: η τελευταία ευκαιρία για ανοιχτό οργανωμένο πολιτικό διάλογο;

Το «Προοδευτικό Φόρουμ» έχει ως στόχο να δημιουργήσει γέφυρες συναντίληψης μεταξύ κομμάτων και κινήσεων από τον ευρύτερο προοδευτικό πολιτικό χώρο που εκτείνεται από την φιλοευρωπαϊκή Αριστερά μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο και την πολιτική οικολογία. Φιλοδοξία των συνδιοργανωτών δεν είναι να ιδρύσουμε ένα νέο κόμμα, αλλά να προτείνουμε νέες λύσεις. Έτσι, θα επιδιώξουμε έναν ανοιχτό, οργανωμένο πολιτικό διάλογο για να καλύψουμε το κενό πολιτικής συζήτησης, μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και δομημένα ερωτήματα με τη συμμετοχή των πολιτών. Ταυτόχρονα το Φόρουμ θα είναι η πρώτη οργανωμένη απόπειρα να διαπιστώσουμε πιθανές ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις και να διατυπώσουμε προτάσεις για ένα εναλλακτικό εθνικό σχέδιο πολιτικής οικονομίας, ώστε τα συμπεράσματα του διημέρου να αξιοποιηθούν από κόμματα, ενώσεις πολιτών και πρωτοβουλίες ενόψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.

Το Προοδευτικό Φόρουμ απέκτησε την ιστοσελίδα του (progressive-forum.gr) η οποία "θα λειτουργεί ως ένα ψηφιακό Φόρουμ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διημερίδα, με στόχο τον ανοιχτό διάλογο και την καταγραφή πολιτικών προτάσεων". Ήδη ανακοινώθηκε και το βασικό πρόγραμμαεδώ, το οποίο είναι προφανώς ανοικτό μέχρι και την τελευταία στιγμή σε όσους όσες ακόμη ανταποκριθούν στην ανοιχτή πρόσκληση. 
Στο Φόρουμ είναι προσκεκλημένες όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, "από την φιλοευρωπαϊκή Αριστερά μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο και την πολιτική οικολογία", γεγονός που απεικονίζεται και στους διοργανωτές του. Όλες - από την Δράση έως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό κενό που έρχεται να καλύψει το Φόρουμ αυτό είναι το κενό πολιτικής συζήτησης που με την δαιμονοποίηση του αντιπάλου και την τεχνητή προεκλογική πόλωση, αποτελεί και το βασικό εμπόδιο στην διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων στην επταετή ύφεση που μαστίζει την χώρα μας, στην χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου που μεταφέρθηκε στην ιδιωτική οικονομία και στη τετραετή μνημονιακή περίοδο που πέρασε χωρίς να διατυπωθεί ένα ελληνικό εναλλακτικό σχέδιο που θα αποτελούσε ίσως και την οικονομοτεχνική βάση ενός "ιστορικού συμβιβασμού  a la ελληνικά" που τώρα μπορεί να προκύψει πλέον αιφνιδίως ως αναγκαστικό "μεταμνημόνιο" από την αδιέξοδη ροπή των πραγμάτων...

Το Προοδευτικό Φόρουμ με αυτήν την έννοια, γίνεται στο πάρα πέντε σημαντικών εξελίξεων και φαντάζει σαν η τελευταία ευκαιρία διαπίστωσης προγραμματικών συγκλίσεων του προοδευτικού χώρου πριν βυθιστούμε για μια ακόμη φορά στην χαοτική πόλωση των προεκλογικών τελετουργικών μαχών επί πραγματικών ή και φανταστικών διλημμάτων. Και επειδή αυτή η φορά είναι μάλλον η κρισιμότερη όλων (όλοι και όλες είμαστε πλέον σοφότεροι/ες εκείνης της περιόδου των εκλογών της άνοιξης του 2012) δεν χωρά διαχωρισμούς, δαιμονοποιήσεις και χαρακώματα: μόνο συζήτηση, υπέρβαση, ανασύνθεση, δημιουργικούς συμβιβασμούς. Γι αυτό και η συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων πολιτικών δυνάμεων εκτός από την απαραίτητη συνεισφορά τους θα είναι και μια απόδειξη των "καλών τους προθέσεων" για συνεργασία και διάλογο για την "επόμενη μέρα" που πλησιάζει καλπάζοντας. 

Το ερώτημα, για όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι πλέον κατεπείγον: θα συνεχίσουμε χωρίς σχέδιο εφαρμόζοντας τις μεσοβέζικες πολιτικές μιας απρόθυμης για άμεση ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα Ευρώπης (άρα, εφαρμόζοντας απλά το σχέδιο Σόιμπλε) ή θα τερματίσουμε συνειδητά τις αποτυχίες της ελληνικής μεταπολίτευσης κάνοντας ένα νέο restart; Με ένα ελληνικό εθνικό σχέδιο πολιτικής οικονομίας;

Οι απαντήσεις στο Φόρουμ. Λίγο πριν το χάος...

ΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU