Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Οι εκλογές θα γίνουν το πολύ Οκτώβριο και θάναι ...μέρα μεσημέρι

του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
Η εικόνα της κυβέρνησης είναι η αναμενόμενη. Χάος, αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικές πολιτικές, εμφύλιος που με το ζόρι καλύπτεται, βιασύνη για παραγραφές και σβήσιμο ιχνών μαζί με υποσχέσεις στους δανειστές (που κράτησαν προεκλογικά ζωντανό το ...success story) ότι δεν έκαναν λάθος που τους στήριξαν. 
Τι τους κρατάει; Μα αποκλειστικά ο σχεδιασμός για απόκτηση με κάθε μέσο των 180 απαραίτητων ψήφων για εκλογή ΠτΔ από αυτήν την βουλή και παράταση δυο χρόνων ακόμη για την συγκυβέρνηση. 

Παρά την αναμενόμενη κατάρρευση των εσόδων από τέλη Ιουλίου; Παρά την μείωση των εξαγωγών; Παρά την ανεργία σταθερή σε επίπεδα εμπόλεμης ζώνης; Παρά την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης;
Ναι, παρά τα παραπάνω - ποιος νοιάζεται; Άλλωστε αυτά τα γνωρίζουν εκείνοι καλύτερα όπως και η τρόικα που σηκώνει τους τόνους, ετοιμάζοντας παράλληλα το νέο δάνειο/μνημόνιο. Το σωληνάκι του ορού για το ντόπιο πολιτικό σύστημα δεν θα κοπεί - ασχέτως της τύχης των ιθαγενών... 
Γιατί ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός, παρά την πλήρη αποτυχία του "προγράμματος"  δεν αντέχει αμφισβήτηση εκ των έσω στις επιλογές του - ειδικά από διεφθαρμένους λαούς του Νότου. Θα κάνει ότι μπορεί για να μην έρθουν στην εξουσία προοδευτικές και αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις που θα διαπραγματευτούν για την χώρα τους και όχι για μια χούφτα συμφέροντα. (Φυσικά, αν παρ΄όλα αυτά έρθουν, οι γερμανοί είναι οι πρώτοι που θα συμβιβαστούν "ανακαλύπτοντας" λογική και ρεαλισμό στον αντίπαλο - έτσι είναι οι σοβαροί πολιτικοί).

Επιστρέφουμε όμως στους 180. 
Το τοπίο είναι ρευστό - διασπάσεις και αποστασίες γίνονται αλλά όχι απόλυτα ελεγχόμενες και κυρίως όχι επαρκείς. Οι γνωστοί πρόθυμοι εκδηλώθηκαν ήδη αλλά δεν φτάνουν. Η ΔΗΜΑΡ αντιστάθηκε στην πρόταση υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη και ομηρείας των βουλευτών της στο "σχέδιο". Οι ΑνΕλλ επίσης. Το σχέδιο με την διάσπαση της ΧΑ μόνο αιφνιδιαστικά μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το Ποτάμι διαμορφώνει ανεξάρτητη αντιβενιζελική πορεία. 

Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα και αιφνιδιαστικά, συνδυαζόμενο με υποσχέσεις των δανειστών για μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που θα συζητηθούν με μια αναβαπτισμένη πλειοψηφία των "μνημονιακών". Χρόνος δεν υπάρχει έως την άνοιξη του 2015 όταν όλα χειροτερεύουν καθημερινά - νούμερα και ανθρωπιστική κρίση.
Μια λύση απομένει. Να έρθει κοντά η προεδρικά εκλογή. Να δοκιμαστεί άμεσα το "σχέδιο" πριν φθαρεί από τις εξελίξεις.
Να ανοίξουν το ζήτημα τον Οκτώβριο ίσως και νωρίτερα (αν δεν έχουν ήδη καταρρεύσει...) - τυπικά μπορούν - επικαλούμενοι ταυτόχρονα ως αιτία του επείγοντος τις ενδείξεις ανάκαμψης από τα όποια έσοδα από τον φετινό τουρισμό -που φτάνουν το φθινόπωρο στην αγορά / τα επικαλέστηκαν και πέρυσι - και την ανάγκη/αναμονή των υπό την Μέρκελ ευρωπαίων να συνεχίσουν εκείνοι την "αναπτυξιακή" συνεργασία μαζί τους και την διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους. 

Δεν θα επικαλεστούν φυσικά την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 
Θα επικαλεστούν ότι ανήκουν στις "δυνάμεις του ευρώ", δαιμονοποιώντας όσο μπορούν ακόμη τους "άλλους", τους "τσαβικούς", τους "λαϊκιστές" που τολμούν να ζητούν συμψηφισμό των γερμανικών αποζημιώσεων, κούρεμα ή ακόμη και την εφαρμογή της "Μετριοπαθούς Πρότασης" των τριών οικονομολόγων και άλλων τόσων πρώην πρωθυπουργών...και να προκαλούν έτσι την οργή του Σόιμπλε και το ...grexit.

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο ...μαξιλάρια* που ρωτιούνται και αναρωτιούνται . Όποια και αν είναι η απάντηση που θα υιοθετηθεί θα αφορά το πολύ άμεσο μέλλον και σε κάθε περίπτωση, αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην ασταθή καλοκαιρινή βιαστικά σχεδιασμένη ισορροπία μετά το καταθλιπτικό για την συγκυβέρνηση αποτέλεσμα των εκλογών.

Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή αφορμή άμεσα, αυτό το φθινόπωρο - και θάναι μέρα μεσημέρι για τον καθημαγμένο λαό μας που δεν έχει άλλη ελπίδα από την προοδευτική αλλαγή.

Όλοι ήδη άλλωστε γι αυτές ακριβώς προετοιμάζονται.

ΑΣ

(*κατά Χαρίλαο για όσους όσες θυμούνται)

2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 6 ΜΕ 8 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΜΟ 50 ΔΙΣ , ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ 1-2 ΔΙΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ
    ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU