Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ξεπέρασε το πριν από την κρίση επίπεδο απασχόλησης η οικονομία των ΗΠΑ

του Πέτρου Ζερβού (efsyn.gr)
O βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η απασχόληση. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια του αέρα

Εδώ έχουμε γερμανικό οικονομικό εθνικισμό, ευρωκοινοβούλιο που βουλεύεται αλλά δεν κυβερνά και "τα σοϊμπλάκια" ΥπΟικ, εκεί ομοσπονδία, FED και γνώση των πολιτικών new deal - ιδού τα χειροπιαστά αποτελέσματα: (ΑΣ)

του οικονομολόγου Κώστα Μελά από το ιστολόγιό του*


Η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε 217.000 θέσεις εργασίας το Μάιο καλύπτοντας τα κενά που είχαν δημιουργηθεί τον περασμένο χειμώνα. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 6,3%. Με τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας η αμερικανική οικονομία επέτυχε ένα συμβολικό στόχο: υπερέβη το επίπεδο απασχόλησης πριν από την κρίση του 2008 , με 138,5 εκατομμύρια εργαζόμενους. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για αυτή την επιτυχία . Πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ χρειάστηκε τόσος χρόνος.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα η FED φαίνεται να προσανατολίζεται στη συνέχιση του tapering, δηλαδή της μείωσης αγοράς χρεογράφων από τη δευτερογενή αγορά . Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει τερματίσει αυτές τις πολιτικές. Όμως τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για ακόμη μεγάλη διάρκεια.

Με απλά λόγια οι ΗΠΑ ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό, την ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική , δηλαδή την πολιτική προσανατολισμένη στο στόχο της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας, κατάφεραν κάτι που η ΕΕ αρνείται πεισματικά να κατανοήσει: ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η απασχόληση. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια του αέρα.




2 σχόλια:

  1. πολύ επιφανειακό άρθρο.
    Σαφώς οι ΗΠΑ τα πάνε ΠΟΛΥ καλύτερα απο την Ευρώπη, όμως δεν πανηγηρίζουν γιατί οι άνθρωποι είναι σοβαροί. Αν δεί κανείς περισότερα στατιστικά για την ανεργία, τόσα χρόνια μετά την κρίση, η κατάσταση είναι μελλανή.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .. για όποιον ενδιαφέρεται ας ψάξει για "financialisation of labor market". H μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται τόσο σε μια υγιή ανάκαμψη αλλα σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την διστακτικότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν (το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη) και αυτό όσο παράδοξο κι αν ακούγεται δημιουργεί θέσεις εργασίας (part time -κακοπληρωμένες στην πλειοψηφία- και αυτοαπασχόλησης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU