Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Αλέξη,
Χρησιμοποίησε όλα τα όπλα σου…

Αλέξη, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Επιδημίες που είναι ξεχασμένες εδώ και χρόνια είναι έτοιμες να ξεσπάσουν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσφατα έχει ενημερώσει σχετικά τους γιατρούς. Το ίδιο και ο γιατρός του ΕΣΥ από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κ. Νικολαράκης Κων/νος, το Μάρτη του 2014 το ευρωκοινοβούλιο1,2,3. Ο κ. Νικολαράκης ενημέρωσε εμπεριστατωμένα το ευρωκοινοβούλιο για την υπάρχουσα κατάσταση και για την ανθρωπιστική κρίση που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, και κανείς άλλος. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε οι ευρωβουλευτές της εθνικής μας αντιπροσωπείας είχαν προβεί ποτέ σε επίσημη εμπεριστατωμένη ενημέρωση του ευρωκοινοβουλίου για αυτό το θέμα.
Αλέξη, αν η χώρα χρεοκοπήσει και αρχίσει η διανομή φαγητού, καυσίμων κτλ. με το δελτίο όπως λέει ο κ. Λαπαβίτσας, τι θα γίνει με τόσες χιλιάδες ανθρώπους που αν δεν πάρουν άμεσα τα φάρμακα τους μέσα σε λίγες μέρες θα πεθάνουν; Διαβητικοί που η ζωή τους εξαρτάται από την ινσουλίνη, ανοσοκατεσταλμένοι, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, νοσηλευόμενοι ασθενείς που χρειάζονται ειδικά αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιψυχωσικά κτλ θα είναι τα πρώτα θύματα της χρεοκοπίας, αφού αυτοί χρειάζονται φάρμακα που χωρίς αυτά δε ζεις πάνω από μερικές μέρες. Θα πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα όσοι πεθαίνουν στην Ελλάδα σε ένα χρόνο. Αξίζει να το χρεωθείς αυτό;
Αλέξη, αν η χώρα χρεοκοπήσει στα χέρια σου, δε θα μείνεις στην ιστορία ως άλλος Τρικούπης για τη ρήση του: ¨δυστυχώς επτωχεύσαμεν¨, αλλά ως ο Πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας που χρεοκόπησε, την ώρα που ο Ντράγκι και η ΕΚΤ μοίραζαν άφθονο και πάμφθηνο χρήμα, και εσύ δεν ήσουν εκεί για να το πάρεις, αν και η χώρα σου το έχει τόσο ανάγκη. 1 τρις ευρώ θέλει να μοιράσει η ΕΚΤ και ο Ντράγκι με επιτόκιο 0,05%. Ούτε ο Θεός ο ίδιος (στον οποίο δεν πιστεύεις ούτε εσύ, ούτε εγώ) δε θα μοίραζε ποτέ τόσα πολλά λεφτά με τόσο χαμηλό, σχεδόν ανύπαρκτο επιτόκιο. Πιο κάτω δεν έχει!
Και όπως τον υπουργό οικονομικών του Τρικούπη δεν τον θυμάται κανείς, το ίδιο δε θα θυμάται και το δικό σου! Όποιος και να ‘ναι.
Αλέξη, παίξε το παιχνίδι της ΕΕ και της ΕΚΤ με τους δικού τους όρους, αλλά με τους δικούς σου κανόνες. Δεν έχει νόημα να δώσεις γροθιά στο μαχαίρι. Ούτε να έχεις τη λογική ή όλα ή τίποτα. Γιατί και το μαχαίρι δε θα πάθει τίποτα και εμείς θα πάμε στο τίποτα.
Αλέξη, αν δεν κάνω λάθος είσαι ο πρώτος και ο μόνος Πρωθυπουργός αυτής της χώρας που δεν έχει σπουδάσει Οικονομικά ή Νομικά, αλλά μια θετική (τεχνική επιστήμη). Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ. Άρα ξέρεις από δυνάμεις, συνισταμένες και συνιστώσες, στρέψεις, ροπές, ισορροπίες κτλ. Απέδειξε σε τελευταία ανάλυση, ότι έχεις περισσότερη και καλύτερη πρακτική θετική σκέψη από τους θεωρητικούς προκατόχους σου. Και να έχεις πάντα στο νου σου τη ρήση του ανθρώπου που διπλασίασε την Ελλάδα, γιατί ήξερε να διαπραγματεύεται και να ελίσσεται. ¨Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα¨, έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μ΄ αυτό το μπούσουλα κυβέρνησε και πέτυχε ότι πέτυχε.
Αλέξη, σε σχέση με το παρελθόν, που η χώρα βρέθηκε σε αντίστοιχα δύσκολες καταστάσεις, σε σχέση με άλλους Πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν τη χώρα πριν το 2001(προ ευρώ δηλαδή), έχεις 3 όπλα λιγότερα. Δεν μπορείς να κόψεις νόμισμα, δεν μπορείς να κάνεις υποτίμηση του νομίσματος, δεν μπορείς να κλείσεις τα σύνορα στα εισαγόμενα προϊόντα απαγορεύοντας την εισαγωγή τους, αλλά ούτε να επιβάλλεις δασμούς σε αυτά για να προτιμά ο κόσμος τα εγχώρια.
Αλλά από την άλλη, το ευρώ έχει και πλεονεκτήματα, τα οποία εμείς δεν είδαμε σε αυτή τη χώρα σε όλη τους την έκταση. Σταθερότητα, φτηνό χρήμα, δηλαδή χαμηλά επιτόκια (αν θυμάσαι, επί δραχμής το κράτος εξέδιδε ομόλογα ακόμα και με 25% επιτόκιο!). Στο χέρι σου είναι να φροντίσεις να δούμε και όλα τα καλά του ευρώ.
Όταν το υπ’ αριθμό ένα προϊόν του νησιού μου, το κρητικό λάδι, για να παραχθεί, εκτός από το μεσογειακό κλίμα και τον Κρητικό ήλιο, χρειάζεται λιπάσματα από την Ολλανδία, φυτοφάρμακα από τη Γερμανία και το Ισραήλ, και οι καλοί μας πελάτες φιλοδοξούμε να είναι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, μετά τους Βορειοευρωπαίους, για ποια κλειστά σύνορα και ποια κλειστή οικονομία και αυτόνομη ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα; Που μόνο με εξισώσεις από τη θεωρία του χάους μπορεί να περιγραφεί ο σημερινός κόσμος και η σημερινή οικονομία με την πολυπλοκότητα που τους διακρίνει.
Μην ξεχνάς ποτέ Αλέξη, ότι το κράτος υπάρχει κυρίως για τους φτωχούς και τους αδύναμους, όχι για τους πλούσιους και δυνατούς. Αυτοί έχουν τον τρόπο τους. Αυτοί δε θα στερηθούν ούτε το φαγητό, ούτε τα καύσιμα, ούτε τα φάρμακα, ούτε τις ανέσεις τους. Και σε τελευταία ανάλυση φεύγουν και από την Ελλάδα και πάνε αλλού να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αλλά πόσοι είναι αυτοί; Το 1% των Ελλήνων; Το 2%; Το 5%; Οι υπόλοιποι Έλληνες; Τι θα γίνει με αυτούς; Δεν πρέπει να γίνουν ούτε πρόσφυγες ούτε πένητες. Έχεις και στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα πολλούς τέτοιους πλούσιους. Σε ποσοστό πολύ πάνω από το μέσο όρο του πληθυσμού. Και στη Βουλή μέσα έχει περισσότερους. ¨Μην κρίνετε¨ λοιπόν ¨εξ ιδίων τα αλλότρια¨.
Για αυτό Αλέξη πάρε μέτρα. Άμεσα. Μπορώ να σου προτείνω μερικά. Κυνήγησε ανελέητα όλους τους φοροφυγάδες, από περιπτερά μέχρι εφοπλιστή, και από αγρότη, έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία μέχρι δημόσιο και ιδιωτικό υπάλληλο και συνταξιούχο, ώστε να πληρώσουν όλοι μα όλοι τους φόρους τους. Μηδενός εξαιρουμένου. Οι πολλοί μικροί λίγα, οι λίγοι μεγάλοι πολλά, ότι αναλογεί, και γενικά ότι προβλέπεται για τον κάθε ένα, ανάλογα με τις δυνατότητες του, όπως λέει το Σύνταγμα. Αλλά δεν είναι δυνατόν το 60% των Ελλήνων, ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις, να μην πληρώνουν άμεσους φόρους.
Κανείς μισθός στο δημόσιο πάνω από 1200 ευρώ και κανείς κάτω από 700. Δώσε 1500 στους διευθυντές, 1800 στους διοικητές μεγάλων οργανισμών και Υπουργείων, 2000 στους ανώτερους δικαστικούς και στους βουλευτές, 2500 στους υπουργούς, χωρίς καμιά άλλη παροχή ούτε σε χρήμα ούτε σε είδος. Και κανείς μισθός στο δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο, πάνω από 3000 ευρώ. Μαζί με κάθε είδους παροχές πάντα, σε χρήμα και σε είδος. Για μας του ιδιωτικού τομέα, τα 700 ως 1200 ευρώ καθαρά που προτείνω για τον πολύ κόσμο στο δημόσιο, αποτελούν άπιαστο όνειρο.
Μείωσε τη φορολογία του 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών. Μείωσε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Και μηδένισε της για έσοδα κάτω των 5000 ευρώ το χρόνο (μοντέλο Πορτογαλίας). Υπάρχουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι που βγάζουν λιγότερα από τις απαιτούμενες εισφορές. Με το υπάρχον καθεστώς αναγκάζονται να δουλεύουν μαύρα και να φοροδιαφεύγουν. Γιατί;
Αναμόρφωσε το άδικο ασφαλιστικό μας σύστημα, όπου οι νέοι  ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993), πληρώνουν πολύ περισσότερα από τους παλιούς και απολαμβάνουν λιγότερα. Που ξανακούστηκε οι νέοι (και κατά κανόνα υγιείς) που καταναλώνουν τα λιγότερα από το ασφαλιστικό μας σύστημα να πληρώνουν και τα περισσότερα; Δεν είναι μόνο θέμα επαγγελματικής επιβίωσης (ειδικά στους αυτοαπασχολούμενους), αλλά γενικότερο θέμα δικαίου και διαγενεακής δικαιοσύνης.
Δώσε από 500 ως 1000 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, αναλογικά. Δε γίνεται ο μη εργαζόμενος (συνταξιούχος) να παίρνει περισσότερα από τον εργαζόμενο, αυτό καμία οικονομία του πλανήτη δεν το σηκώνει. Ούτε γίνεται να έχουμε συνταξιούχος σε ηλικίες αιχμής.
Μείωσε δραματικά τις δαπάνες για την άμυνα και τα οπλικά συστήματα. Η χώρα δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς. Δε ζούμε στο 1915 αλλά στο 2015.
Διέλυσε τον παρεοκρατικό (συντεχνιακό) καπιταλισμό και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που τρώνε τα σπλάχνα της Ελλάδας τόσα χρόνια. Μείωσε τα ποσοστά κέρδους των προμηθευτών του δημοσίου. Σε φάρμακα, υγειονομικά υλικά, εμφυτεύματα, ορθοπεδικά, αναλώσιμα, εξακολουθεί να γίνεται πάρτυ, παρά τη δραματική μείωση της υγειονομικής δαπάνης. Στα δημόσια έργα το ίδιο. Πληρώνουμε τα διπλά και τρίδιπλα σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Κάνε το σύστημα χορήγησης φαρμάκων από τα ταμεία πιο απλό. Για να είναι εύχρηστο. Βάλε παντού τα γενόσημα με ένα μέσο όρο τιμής το 30-40% της τιμής του πρωτοτύπου από το 60-70% που είναι σήμερα.
Σταμάτησε το άλλο πάρτυ στα καύσιμα. Η τεχνολογία σήμερα δίνει άφθονα μέσα. Χρησιμοποίησε τα. Γιατί κάποιοι εξακολουθούν να βγάζουν πολλά λεφτά στην πλάτη αυτών που κρυώνουν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο με τέτοιες τιμές.
Βάλε επιτέλους τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν. Πώς το κάνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Που δίνουν τόσα λεφτά στο κράτος κάθε χρόνο! Κάντο ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσουν τα μισά κανάλια, αφού οι ιδιοκτήτες τους δε θα έχουν τα λεφτά για να πληρώσουν. Και ούτε θα τους συμφέρει να τα λειτουργούν αν χρειαστεί να πληρώνουν αυτά που πρέπει. Θα μείνουν λίγα κανάλια, αλλά θα πληρώνουν τις συχνότητες, τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, τα πάντα. Και έτσι θα αναγκαστούν να αναβαθμιστούν και ποιοτικά.
Προσκάλεσε στην Ελλάδα τον Εβρέ Φαλτσιανί4 και χρησιμοποίησε τις γνώσεις του και τις πληροφορίες του για να εκμεταλλευτείς όλες τις δυνατότητες είσπραξης από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Η Γαλλία εισέπραξε 30 δις ευρώ από την εκμετάλλευση της ίδιας λίστας. Η Ελλάδα;
Χρησιμοποίησε τις ήδη υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας-Ελβετίας, για τον έλεγχο των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις Ελβετικές τράπεζες. Κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ καμιά κυβέρνηση στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αν και οι σχετικές διακρατικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί χρόνια πριν. Κάνε το ίδιο και με υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες με άλλα κράτη όπου έχουν μεταφερθεί πολλά αφορολόγητα λεφτά Ελλήνων φοροφυγάδων. Το κάνουν τόσα κράτη. Η Ελλάδα δεν το έχει κάνει ποτέ. Καιρός δεν είναι να αρχίσει; Και λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα όσα υπήρχαν πριν μερικά χρόνια σε όλους αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους, γιατί με την καθυστέρηση έχουν φύγει για άλλους προορισμούς, αλλά σίγουρα υπάρχουν ίχνη και διαδρομές του μαύρου χρήματος.  
Αποκατάστησε το αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη όλους όσους καταχράστηκαν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου τα τελευταία χρόνια. Είναι πολλοί και είναι παντού. Όχι μόνο ο Άκης και ...
μερικοί γύρω του. Είναι σε όλες τις βαθμίδες και τις υπηρεσίες του δημοσίου. Κάντο, ακόμα και αν χρειαστεί να επιβάλεις έκτακτο φόρο για να φτιαχτούν VIP φυλακές ειδικά για αυτούς. Και φυσικά προχώρησε και σε δήμευση και εκποίηση των περιουσιών τους που παράνομα αποκτήθηκαν. Ο κόσμος θέλει και ηθική αλλά κυρίως υλική δικαίωση.

Εκτός από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, (που έχουν απαξιώσει και την ακίνητη περιουσία αυτών που δε χρωστάνε), προχώρησε σε μια άλλη νομοθετική ρύθμιση υπέρ των δανειοληπτών. Κάνε νομοθετική ρύθμιση και δώσε τη δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων το επιθυμούν, να δώσουν το υποθηκευμένο ακίνητο τους στην τράπεζα και να εξοφλήσουν έτσι όλο το δάνειο τους. Να μη χρωστάνε πλέον τίποτα και πουθενά. Να φαίνονται ¨παρθένοι¨ στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Πολλοί δανειολήπτες θα σε ευγνωμονούν, αφού θα απαλλαχτούν από την πληρωμή ενός ακινήτου, που το αποπληρώνουν σήμερα στο 150-200% της σημερινής του αξίας, αφού το είχαν αγοράσει κάποτε στο απόγειο της αγοράς ακινήτων.
Αλέξη, ανάμεσα στα άλλα, να έχεις συνεχώς στο μυαλό σου και το 1,5 εκατομμύριο άνεργους του ιδιωτικού τομέα. Έλληνες είναι κι αυτοί, και μάλιστα είναι αυτοί που έχουν πληρώσει πιο ακριβά από όλους την κρίση. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Και έχουν άμεση και μέγιστη ανάγκη από δουλειά. Από δουλειά και από ασφάλεια. Και αν δε γίνουν επενδύσεις δεν πρόκειται να βρουν ποτέ.
Ε, και όταν με το καλό ξεπεράσει η χώρα το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της ανθρωπιστικής κρίσης και η οικονομία έχει πάρει ανοδική τροχιά, και έχουν αλλάξει τα πράγματα, τότε Πρωθυπουργός είσαι, εκλεγμένος από το λαό είσαι, πλειοψηφία και δεδηλωμένη έχεις, εφάρμοσε το πρόγραμμα σου και στρίψε τη χώρα προς τα εκεί που νομίζεις εσύ και το κόμμα σου καλύτερα. Αριστερά, δεξιά, σοσιαλιστικά, καπιταλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, όπου θες, αλλά πάντα ευρωπαϊκά.
Αλλά για να μη λέμε μόνο οικονομικά, να πούμε και μερικά πολιτικά πράγματα. Πολλοί Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, όχι γιατί έγιναν ξαφνικά αριστεροί, αλλά γιατί για αρκετούς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το τελευταίο πολιτικό/κομματικό καταφύγιο πριν τη ΧΑ. Φρόντισε να μην τους απογοητεύσεις ώστε να μην τους στείλεις συστημένους στην αγκαλιά της.
Επίσης σίγουρα ξέρεις ότι ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι και ο επόμενος εν δυνάμει πρωθυπουργός. Πάντα έτσι γινόταν στη χώρα μας με ελάχιστες εξαιρέσεις (Γεώργιος Μαύρος, Μιλτιάδης Έβερτ). Το ίδιο ήσουν κι εσύ μέχρι πριν λίγο καιρό. Το ίδιο είναι σήμερα και ο Σαμαράς. Για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, της ασάφειας και της ανασφάλειας, του μέσα έξω από το ευρώ και την ΕΕ, της έλλειψης ρευστότητας, και της μη δημιουργικής σαφήνειας (έτσι λέγεται αλλιώς η δημιουργική ασάφεια), με το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος εν όψει, ο Σαμαράς καραδοκεί την πτώση της κυβέρνησης σου και την επάνοδο του στην εξουσία και στην Πρωθυπουργία της χώρας. Ώστε το πρώτη φορά αριστερά να είναι και τελευταία. Ώστε να επιβεβαιωθεί η θεωρία του περί αριστερής παρένθεσης και μάλιστα μικρής. Μην του δώσεις αυτή τη χαρά. Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, και οι επόμενες εκλογές είναι ένα ορατό κοντινό ενδεχόμενο, κανείς δεν τολμά να θέσει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ. Στο δικό σου χέρι είναι να τους ¨βοηθήσεις¨ να αλλάξουν ηγεσία, ξεφεύγοντας από ακροδεξιά άτομα, ομάδες και σύνδρομα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και που είναι έτοιμα να ξανακυβερνήσουν αν δεν αλλάξει η ηγεσία του κόμματος και ταυτόχρονα γίνει κάποιο ατύχημα με τη χώρα. Μια αξιωματική αντιπολίτευση κεντροδεξιάς ηγεσίας, δεν είναι μόνο προτιμότερη από τη σημερινή της ¨ακροδεξιάς¨ ηγεσίας, αλλά σίγουρα και πιο χρήσιμη για τη χώρα.
Η ΕΕ σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίσει, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γαλλία, αλλά στην Ελλάδα είναι σχεδόν αποκλειστικά στο χέρι σου. Γιατί η ελληνική ακροδεξιά έχεις άλλες ρίζες από την ευρωπαϊκή. Φρόντισε με τη στάση σου και την πολιτική σου να τους στείλεις στα ποσοστά που είχαν κάποτε, κάτω από 0,5%.
Αλέξη όπως ξέρεις, οι Πρωθυπουργοί έχουν πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, αλλά και πολλές δυνατότητες. άδραξε τις. Και τους κρίνει στο παρόν ο λαός και στο μέλλον η ιστορία. ¨Αρχή άνδρα δείκνυσι¨.
Και θα στο πω για τελευταία φορά. Το ίδιο που σου είπα και στην αρχή. Χρησιμοποίησε όλα τα όπλα σου, και κυβέρνησε!

Κωστής Λουλάκης
Ηράκλειο Κρήτης
Παραπομπές:
  1. Ο κρητικός γιατρός που σόκαρε το Ευρωκοινοβούλιο με τα λόγια και τις φωτογραφίες του, 14/03/2014

  1. Στο ευρωκοινοβούλιο η δραματική κατάσταση της Υγείας,
Tvxs Ρεπορτάζ, 16/03/2014, Του Κώστα Βασιλάκη
http://tvxs.gr/news/ygeia/sto-eyrokoinoboylio-i-dramatiki-katastasi-tis-ygeias

  1. Ο Κρητικός γιατρός που σόκαρε το ευρωκοινοβούλιο με τα στοιχεία του για την κατάσταση της υγείας, 17/03/2014

Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων - Φαλτσιανί Ερβέ, Υπό έκδοση, Εκδόσεις Λιβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU