Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείποντας την απλή αναλογική προσχωρεί και επισήμως πολιτικά στην κεντροδεξιά

 
Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Ιουνίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ κατέβασε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική (δείτε την εδώ από "πασοκικό" site για να μην υπάρχει αμφιβολία: pasok-katethese-protasi-gia-apli-analogiki-kai-katargisi-toy-bonus-ton-50-edron). Την υπέγραφε τότε ολόκληρη η κοινοβουλευτική του ομάδα. 

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, μετά από παλινωδίες και ασφυκτικές πιέσεις της φιλοσαμαρικής φράξιας Βενιζέλου, προσχωρεί στην λογική "ό,τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος" και εγκαταλείπει επισήμως την απλή αναλογική, την ίδια του την περυσινή πρόταση και τις κεντροαριστερές του αρχές. 

Γιατί συνέβη αυτό;

Όπως επισημαίνει ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ και εκλεγείς με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ Θ. Θεοχαρόπουλος που θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική "Η θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι διαχρονική και πάγια για την Ανανεωτική Αριστερά και θα ήταν ανακόλουθο αν άλλαζα στάση. Είναι στις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης"

Επίσης ο Γ. Ραγκούσης γνωστό πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και νυν επικεφαλής της “Επόμενης Ελλάδας” δηλώνει ότι, το ΠΑΣΟΚ “εκτέλεσε εν ψυχρώ” τις αξίες της “αξιοπιστίας και του αυτοσεβασμού” και ότι η πρότασή του για μπόνους πάνω από 42% είναι "αδιανόητα επιπόλαιη". Διερωτάται μάλιστα στην Εφημερίδα των Συντακτών γιατί η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης “επιλέγουν να καταστούν πολιτικά και ιστορικά έκθετοι” και θέτει το “αμείλικτο ερώτημα: “Γιατί θέλουν να δώσουν 50 κοινοβουλευτικές έδρες στη Ν.Δ. που δεν θα θελήσει να της δώσει ο ελληνικός λαός;" και "Ακόμη κι αν θέλουν ή θεωρούν ότι πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν επιδιώκουν μια έντιμη συνεργασία αλλά θέλουν μια συνεργασία τεχνητά ετεροβαρή, εις βάρος των κομμάτων τους;"

Το μυστήριο για την στάση του ΠΑΣΟΚ λύνεται εύκολα αν βάλει κανείς στην απάντηση το όνομα "Ευ. Βενιζέλος". 

Του προταθέντος ήδη από τον Σαμαρά να μπει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ως συνεργαζόμενος. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο Βενιζέλος: ένας κεντροδεξιός που συμπαρασύρει ότι απέμεινε από το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ προς την ΝΔ, τιμώντας την ...επιτυχημένη συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ υπό τον Α. Σαμαρά και ευελπιστώντας στην επανάληψή της. Οι λόγοι είναι γνωστοί και σχετίζονται με την επιβίωση του παλαιού πολιτικοοικονομικού συστήματος της διαπλοκής που τώρα καταρρέει, αλλά δεν είναι του παρόντος. Μπορεί ο ίδιος ως μέγας οππορτουνιστής να πρότεινε πέρυσι την απλή αναλογική για να ανακόψει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φυσικά δεν την εννοούσε - ένας τακτικισμός ήταν και τίποτα παραπάνω που τώρα όμως εκθέτει μαζί και όλα τα άλλα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που ίσως εννοούσαν την υπογραφή τους.

Ο "ανένδοτος" που έχει κηρύξει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Βενιζέλος και έχει επιτύχει να επιβάλλει στην Φώφη Γεννηματά και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει καρπούς.

Ίσως η ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν συνειδητοποιεί ότι η απόρριψη της ιστορικής ευκαιρίας για επικράτηση της απλής αναλογικής σήμερα και της συνταγματικής της καθιέρωσης αύριο, την απομακρύνει, όχι από πιθανή κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά αλλά γενικά από την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία! Ότι σημαίνει πρακτικά την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ και επίσημα στην κεντροδεξιά - πράγμα όχι αδιανόητο άλλωστε αφού υπάρχουν και αλλού, όπως πχ στην Πορτογαλία, κόμματα δεξιά με σοσιαλιστικό τίτλο. 

Το ερώτημα είναι: συμφωνεί με τα παραπάνω η βάση του ΠΑΣΟΚ;

Είναι σίγουρο ότι η βάση και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τον φανατισμό και την δεξιά ιδεολογία της φράξιας του Ευ, Βενιζέλου - οι αραιές εμφανίσεις και δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη και άλλων ιστορικών στελεχών της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας το επιβεβαιώνουν. 

Απλά η κεντροδεξιά φράξια δείχνει να ελέγχει το μηχανισμό του κόμματος και να το οδηγεί, αντί στην επαναπροσέγγιση με την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία και τον διάλογο με την Αριστερά, όπως γίνεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη, στην συρρίκνωσή του σε μια κεντροδεξιά τσόντα σε αναμονή δίπλα στην ΝΔ, στην θέση του καταρρέοντος Ποταμιού. 

Το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί για αυτήν του την επιλογή και από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του. Κι αυτό θα φανεί σύντομα. Γιατί όσο δεξιά εν τοις πράγμασι και αν έχει βρεθεί το κόμμα τους τα χρόνια της κρίσης, διατηρούν μέσα τους την ελπίδα ότι αυτό ήταν απότοκο των δυσκολιών και των ολέθριων λαθών των προηγούμενων διακυβερνήσεών τους και όχι μια μόνιμη ιδεολογική στροφή στην Δεξιά... και μάλιστα εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μαυρουδή Βορίδη!

Η απλή αναλογική είναι ο πιο κρίσιμος "κάβος" για το ΠΑΣΟΚ. Αν τον περάσει σφυρίζοντας αδιάφορα σαν να μην υπάρχει καν ζήτημα, το επόμενο λιμάνι που θα το υποδεχθεί θα είναι της κεντροδεξιάς και τα πυροτεχνήματα που θα καταναλωθούν για την υποδοχή του ...γαλάζια. 
Αυτό θέλει η Φώφη Γεννηματά; 


Γιώργος Παπασπυρόπουλος





2 σχόλια:

  1. Δεν το χρειαζόμαστε την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, την απλή αναλογική θα την ψηφίσει η ΧΑ οπότε No problem. Το είπε κι ο Βούτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NΔ75+ΠΑΣΟΚ16+Ποταμι 10+ΚΚΕ15 = 116....Στις 101 καιγομαστε διοτι βλεπεις η δουλεια γινεται και με τους 153 τους δικους μας αλλα το θελουμε ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ!!!
      Γιατι αραγε???

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU