Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Woodstock, 47 χρόνια μετά



της Μίκας Ντάκα*

"Θα ήταν λίγο άτοπο να πούμε πως το ροκ μπορεί να κάνει επανάσταση, είναι όμως το μέσο μιας ανήσυχης γενιάς, με το οποίο μπορεί να ασκηθεί δριμύτατη κριτική και να απαιτηθεί ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής πραγματικότητας, με όραμα τη διαφύλαξη, ή και σε πολλές περιπτώσεις την επανασύσταση, πανανθρώπινων ιδανικών κι αξιών"


47 χρόνια πέρασαν από εκείνο το μουσικό γεγονός, που για πολλούς έμελλε να αλλάξει την ιστορία της μουσικής, και που κανείς τότε δεν τολμούσε να σκεφτεί τον απόηχο που θα άφηνε. Όλα ξεκίνησαν από μια αγγελία που είδε ο Μάικ Λανγκ, εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, που αφορούσε επένδυση κεφαλαίου. Μπορεί να ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια κέρδους, για να αποκτήσει μαζί με τους συνδιοργανωτές του -Άρτι Κόρνφελντ, Τζων Ρόμπερτς και Τζόελ Ρόουζενμαν- στούντιο ηχογραφήσεων, σύντομα όμως το Woodstock festival δεν αφορούσε καθόλου τα χρήματα. Οι φράχτες έπεσαν, η είσοδος έγινε ελεύθερη για τους 500.000 κόσμου (ενώ περίμεναν 60.000) και παρόλο που ο Λανγκ ξόδεψε 2.000.000 δολάρια και 9 μήνες προετοιμασίας, στο τέλος είπε «Η μουσική είναι πιο σημαντική απ’ τα δολάρια». 
 
Το φεστιβάλ έλαβε χώρα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Γούντστοκ, στην περιοχή Μπέθελ, στο κτήμα του Μαξ Γιασγκούρ, γιατί οι εξαγριωμένοι κάτοικοι του Γούντστοκ, έφτασαν σε σημείο να πυροβολούν, φοβούμενοι ότι οι χίπιδες θα λέρωναν την περιοχή τους. Τα τρόφιμα, το νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που τελείωσαν από τις πρώτες ώρες, αλλά και η καταρρακτώδης βροχή με τη λάσπη που άφησε πίσω της, δεν μπόρεσαν να χαλάσουν το κέφι και την αρμονική συνύπαρξη των παρευρισκομένων, μεταξύ αυτών και των αστυνομικών που τραγουδούσαν και κάπνιζαν με το πλήθος.





          
H Melanie Safka, πρωτοεμφανιζόμενη τότε, εμπνευσμένη από την εικόνα του πλήθους μέσα στη βροχή, κυκλοφόρησε το επόμενο έτος το Lay down (Candles in the Rain).
Με τον Richie Havens να ανοίγει την αυλαία τραγουδώντας  το Handsome Johnny και το Freedom, και στη συνέχεια να παρελαύνουν κι άλλα μεγάλα ονόματα όπως Joan Baez, Janis Joplin,  Jefferson Airplane, The Who, Jimi Hendrix Experience, Creedance Clearwater Revival, Canned Heat, Crosby, Stills, Nash & Young, Joe Cocker, Carlos Santana κ.ά,  το φεστιβάλ διήρκεσε από τις 15 έως 18  Αυγούστου. Στη σκηνή βρέθηκε και η Φλέρυ Νταντωνάκη, έπειτα από πρόσκληση της Baez. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να πάνε λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά απουσίαζαν και άλλα ινδάλματα όπως Bob Dylan, Doors, Beatles, Rolling Stones για διάφορους λόγους.
 


Ένα τραγούδι, όπως κάθε έργο τέχνης, ανήκει στο λεγόμενο εποικοδόμημα μιας κοινωνίας, που καθορίζεται από τη φύση της οικονομικής της βάσης, κατά τη μαρξιστική θεωρία.
Συνεπώς, αντανακλά την ιδεολογία της εποχής του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις οικονομικές και ιστορικο-κοινωνικές συνθήκες στις οποίες παρήχθη, δίχως όμως να διαχωρίζεται από την προσωπική ιδιοσυγκρασία και ανησυχία του καλλιτέχνη.
Κεντρικός πυρήνας λοιπόν του φεστιβάλ και των τραγουδιών του ήταν η ειρήνη. Η δεκαετία του ‘60 είχε στιγματιστεί από μεγάλα ιστορικά γεγονότα και κινήματα: η πολιτική του Νίξον, ο γαλλικός Μάης το ’68, τα αντιπολεμικά κινήματα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, η δολοφονία των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1968) και Τζον Κένεντυ (1963), τον Άρμστρονγκ να βαδίζει στο φεγγάρι, ενισχύοντας την ένταση ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.  Σημαντική ήταν η ανάδυση του κινήματος των hippies, «παιδιά των λουλουδιών», με σύνθημά τους το «make love not war», που αντιτάχθηκαν στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι ζούσαν σε κοινόβια στη φύση, καλλιεργούσαν τη γη και ήταν χορτοφάγοι.




Το Woodstock ήταν φτιαγμένο από τα συστατικά της χίπικης φιλοσοφίας (ειρήνη, αγάπη, μουσική, αλκοόλ, ψυχεδέλεια- το δημιούργημα του Άλμπερτ Χόφμαν (LSD), ελευθερία στο σεξ,)  ωστόσο, ήταν και η αρχή του τέλους των hippies. Όσο για την ελευθερία στα ναρκωτικά που διεκδικείτο, αποδείχθηκε αργότερα ολέθρια για μερικά από τα μεγάλα ινδάλματα της εποχής: Jonnis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison.

Ο απόηχος του Woodstock ταξίδεψε διεθνώς λόγω της ταινίας-ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Michael Wadleigh.




Σε πολλές προβολές, η ταινία του λογοκρίθηκε και κόπηκαν πολλές σκηνές. Η Ελλάδα στην εποχή του δικτατορικού καθεστώτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στις 29 Νοεμβρίου του 1970 στον κινηματογράφο Παλλάς, κάτω από το βλέμμα των αστυνομικών έγινε η πρώτη προβολή.




Οι συνταγματάρχες βλέποντας τη μεγάλη απήχηση στους νέους της εποχής και φοβούμενοι για ηθική διαφθορά, απαγόρευσαν τη δεύτερη προβολή κι ακολούθησαν διαμαρτυρίες και επεισόδια, ξύλο και 13 προσαγωγές. Ο σκηνοθέτης που ήταν εκεί για να συζητήσει για την ταινία του απειλήθηκε με φυλάκιση. Η ομιλία του απαγορεύτηκε από την αστυνομία, αλλά ο Wadleigh, αποθεώθηκε από τους νέους εκεί που τον σήκωσαν στα χέρια φωνάζοντας: Γούντστοκ! Γούντστοκ!
Τελικά στη δεύτερη προβολή  οι χουντικοί αφαίρεσαν σχεδόν μια ώρα υλικού, αποπροσανατολίζοντας το κοινό από το εννοιολογικό πλαίσιο της ταινίας.

Το ροκ εσωκλείει μια πολιτική συλλογικότητα, η οποία δεν διακρίνεται μόνο μέσα από το τραγούδι και την εμφάνιση, αλλά όπως πρέσβευε και η Baez, και τη δράση (πέρα από την αντίδραση).

Τα καλλιτεχνικά έργα από μόνα τους δεν μπορούν να κινητοποιήσουν τον λαό. Ναι μεν μέσα από αυτά, εκφράζονται οι ψυχικές και κοινωνικές παρορμήσεις των δημιουργών, αλλά η αφομοίωσή τους προϋποθέτει αφύπνιση και αμφισβήτηση της κοινωνικής πραγματικότητας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ίσως, λοιπόν, θα ήταν λίγο άτοπο να πούμε πως το ροκ μπορεί να κάνει επανάσταση,  είναι όμως το μέσο μιας ανήσυχης γενιάς,  με το οποίο μπορεί να ασκηθεί δριμύτατη κριτική και να απαιτηθεί ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής πραγματικότητας, με όραμα τη διαφύλαξη ή και σε πολλές περιπτώσεις την επανασύσταση πανανθρώπινων ιδανικών κι αξιών: της ειρήνης, της ισότητας, της αγάπης, της ελευθερίας. Όπως τότε, έτσι και τώρα.


*πηγή;  Κόκκινο Ρόδου 103.7 stokokkino

1 σχόλιο:

  1. Οπως ευστοχα ειπε ο Frank Zappa για τους Beatles " We're Only in It for the Money" αλλαζοντας τον αρχικο τιτλο του 3ου δισκου των the Mothers of Invention.


    " We're Only in It for the Money" is a concept album, and satirizes left and right-wing politics, particularly the hippie subculture, as well as the Beatles' album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

    In response to the album's release, Zappa decided to change the album's concept to parody the Beatles album, beause he felt that the Beatles were insincere and "only in it for the money".[2] The Beatles were targeted as a symbol of Zappa's objections to the corporatization of youth culture, and the album served as a criticism of them and psychedelic rock as a whole.[2]

    In April 1969, newly minted superstars Creedence Clearwater Revival became the first act to sign a contract for the event, agreeing to play for $10,000. The promoters had experienced difficulty landing big-name groups prior to Creedence committing to play. Creedence drummer Doug Clifford later commented, "Once Creedence signed, everyone else jumped in line and all the other big acts came on."

    Woodstock -Artist earnings

    " We're Only in It for the Money" and to be rock stars

    Jimi Hendrix – $30,000 for two sets plus $2,000 for expenses. Note- There was a cap of $15,000 per artist at Woodstock so a deal was made for Hendrix to play two sets, an acoustic set and a set with his band.[41]
    Blood, Sweat & Tears – $15,000
    Joan Baez – $10,000
    Creedence Clearwater Revival – $10,000
    The Band – $7,500
    Janis Joplin – $7,500
    Jefferson Airplane – $7,500
    Sly and the Family Stone – $7,000
    Canned Heat – $6,500
    The Who – $6,250
    Richie Havens – $6,000
    Arlo Guthrie – $5,000
    Crosby, Stills, Nash & Young – $5,000
    Ravi Shankar – $4,500
    Johnny Winter – $3,750
    Ten Years After – $3,250
    Country Joe and the Fish – $2,500
    Grateful Dead – $2,500
    The Incredible String Band – $2,250
    Mountain – $2,000
    Tim Hardin – $2,000
    Joe Cocker – $1,375
    Sweetwater – $1,250
    John B. Sebastian – $1,000
    Melanie – $750
    Santana – $750
    [....]
    https://en.wikipedia.org/wiki/Woodstock

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU