Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Είναι η απόφαση για το χρέος, καταστροφή ή σωτηρία για την Ελλάδα;



της Κατερίνας Πάντα*
Τελικά το ΔΝΤ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος από τις θέσεις του.
Οι Financial Times την χαρακτήρισαν Ιστορική συμφωνία με 10 ετή επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, επιστροφές κερδών Κεντρικών Τραπεζών, αύξηση του cash buffer στα 24,1 δις καλύπτοντας τις ανάγκες δανεισμού της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες όπου χρειαστεί, μέτρα με εμπροσθοβαρή χαρακτήρα κλπ.
Η Γερμανία έδινε μόνο τριετή επιμήκυνση και καθόλου εμπροσθοβαρή μέτρα.
Πολύ απλά όμως, δεν θα άντεχαν οι Ευρωπαίοι αρνητική έκθεση για το χρέος από το ΔΝΤ, ούτε νέο χρηματοδοτικό πακέτο να περάσουν από τη Βουλή τους.
Οπότε ο δρόμος του συμβιβασμού στις απαιτήσεις του ΔΝΤ -με τα σχετικά παζάρια-, ήταν μονόδρομος.
Ti όφελος, τελικά, έχουμε;
Μεσοπρόθεσμα το χρέος κρίνεται βιώσιμο & αν προσθέσουμε τις Ευρωπαικές εγγυήσεις, και μακροπρόθεσμα, χωρίς γαλλικό κλειδί.
Συνυπολογίζοντας τις επιμηκύνσεις, την περίοδο χάριτος και τα χαμηλότερα επιτόκια, η Ελλάδα ωφελείται κατά 4 δις το χρόνο έως το 2022 και κατά 2,8 δις τον χρόνο από το 2022 έως το 2032.
Την τετραετία 2019 -2022 το ετήσιο όφελος υπολογίζεται 2,3 δις από την αναβολή πληρωμών, 0,5 δις από την μη πληρωμή τόκων και 1,2 δις από την επιστροφή των κερδών των ομολόγων.
Όλα αυτά από προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων (μέρος δανείου του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,8%, ομόλογα υψηλού επιτοκίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες με ΜΟ επιτοκίου 5% και μέρος των διακρατικών δανείων) συν οι επιστροφές κερδών από τα ANFAs – SMPs περί τα 5 δις.
Οι επιστροφές θα αρχίσουν το 2019, θα ολοκληρωθούν το 2022 και θα είναι της τάξης των 1,2 δις τον χρόνο. Θα εγγράφονται στα έσοδα -που θα βοηθήσει στην επίτευξη ετήσιων στόχων-, αλλά θα πηγαίνουν στο χρέος.
Το χρεος αυτό θα αντικατασταθεί από τον ESM με σταθερή επιτοκιακή επιβάρυνση πέριξ του 1,7%. Οι ρυθμίσεις θα προέρχονται από το υπόλοιπο του ποσού του τρίτου μνημονίου, αφού προηγουμένως εκταμιευθεί και αποδοθεί η τελευταία δόση του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ.
Από αυτό το ποσό τα 3,3 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν για την επαναγορά χρέους – δηλαδή, την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ – και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν στο μαξιλάρι ρευστότητας.
Η αποπληρωμή μεγάλου μέρους του χρέους μετατίθεται μετά το 2032.
Μετάφραση σε απλά Ελληνικά
Τα παραπάνω σε απλά Ελληνικά σημαίνει, γεροί να’μαστε και σε κάποια χρόνια το αναδιαρθρώσουμε εκ νέου.
Γιατί ας μη γελιόμαστε, το χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, αλλά γίνεται, με συνεχή σταδιακή αναδιάρθρωση.
Στη πραγματικότητα δεν πρόκειται ακριβώς περί βιώσιμου χρέους, αλλά περί διαχειρίσιμου για μια δεκαετία με σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Η σωρευτική ελάφρυνση του χρέους που ανακοινώθηκε, θα ξεπεράσει, σύμφωνα με το ESM, τα συνολικά 100 δισ. μέχρι το 2060. Τα περίπου 50 δισ. ευρώ προέρχονται από τα βραχυπρόθεσμης παρέμβασης μέτρα ελάφρυνσης τα οποία υλοποιήθηκαν σιωπηρά μέσα στο 2017.
Τα επιπλέον περίπου 50 δισ. ευρώ προγραμματίστηκαν να προέλθουν από το τελικό πακέτο που ανακοινώθηκε.
Η καμπύλη του χρέους βελτιώνεται, τα spreads θα μειωθούν περαιτέρω (ηδη μειώνονται), η ΕΚΤ θα αποδεχτεί τα ομόλογα μας, διότι μπορεί το QE να τελειώνει, η ΕΚΤ όμως διατηρεί το δικαίωμα της να αναδιαρθρώνει το χαρτφυλάκιο των ομολόγων της με τη λήξη τους κατά το δοκούν και επι μακρόν, στα ποσά που ήδη δαπάνησε. Εκτός αυτού θα μπορεί να τα αποδέχεται ως εγγυήσεις από τις τράπεζες με το σχετικό discount, εξασφαλίζοντας τες ρευστότητα.
Συμπέρασμα
Η πόρτα για τις αγορές ανοίγει για μετά τον Αυγουστο, προσδοκούμε νέες αναβαθμίσεις, αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να γίνονται απαιτητά στο 3,5% μέχρι το 2022 & κατόπιν πέριξ του 2%.
Νέα μέτρα πέραν των ψηφισθέντων & συμφωνηθέντων ήδη δεν θα ζητηθούν, παρά μόνο αν δεν επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι, πάντως και οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 1% του ΑΕΠ από 1-1-19, ενώ συμφωνήθηκε η κάλυψη μέρους των απωλειών από τα τυχόν υπερπλεονάσματα & το αφορολόγητο θα μειωθεί από 1-1-2020.
Η ενισχυμένη εποπτεία θα συνεχιστεί.
Μη ξεχνάμε ότι τα πάντα είναι τελικά θέμα ψυχολογίας στην οικονομία, ειδικά όταν το μεγάλο βουνό χρέους απομακρύνεται παράλληλα με την αναδιάρθρωση και επιτρέπει σε επενδυτές να μπουν χωρίς κίνδυνο με τις λήξεις χρέους που αγοράζουν να προηγούνται & να καλύπτουν όλη τη καμπύλη του.
Η αναδιάρθρωση που ανακοινώθηκε, δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για κλάματα.
Απλά μισανοίγει το δρόμο προς την κανονικότητα.

*πηγή άρθρου new-economy.gr
**το σκίτσο είναι του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU