Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Δεν παραιτείται ο Αλαβάνος! Αποφασιστική για όλα η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη (με μέλη και δημοκρατικές διαδικασίες)

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

22 06 2009

«Η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από τον Σεπτέμβρη 2007 μέχρι τον Ιούνη του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ανήκουν στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Την αναλαμβάνω πλήρως.

Συζήτησα με τη Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυρίως, όμως έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη.

Αυτός ο κόσμος με τα βιώματα και τις καταβολές του είναι η μοναδική περιουσία μας, ελπίδα για τη χώρα μας.

Οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας.

Αυτό το συναίσθημα είναι η μεγάλη μας δύναμη. Γιατί δίπλα στη σύγχυση του σήμερα τρέφεται η ελπίδα του αύριο.

Μπορούμε λοιπόν. Όλοι μαζί.

Μπορούμε γρήγορα να ανακτήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία, που κάμφθηκε σοβαρά την προεκλογική περίοδο, ως η ουσιαστική, κινηματική, ριζοσπαστική δύναμη της αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ με προωθημένες προτάσεις και με πολιτικό σχέδιο έξω από τα όρια του δικομματισμού.

Μπορούμε να αναζωπυρώσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με το μεγάλο δημοκρατικό ρεύμα της κοινωνίας που θέλει αλλαγή σε βάθος. Με τον κόσμο της φτώχειας, των υποβαθμισμένων συνοικιών, της ανεργίας, της αβεβαιότητας.

Μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τη νέα γενιά, με την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη της αριστεράς απέναντι στην ανταγωνιστικότητα και τον ατομισμό του συστήματος.

Βρίσκω ιδιαίτερα θετικές τις σκέψεις και τις προτάσεις του συντονιστή της Γραμματείας Γ. Θεωνά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε προ πολλού φθάσει στο σημείο τομής. Κάθε καθυστέρηση ή αναβολή θα είναι αρνητικά καθοριστική.

Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα.

Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια.

Όχι μόνο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στην Συνδιάσκεψη.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/6/2009

12 σχόλια:

 1. Τελικά πώς μπορεί να αποτιμήσει κάποιος την όλη εξέλιξη; Αυτό ίσως έχει μικρή σημασία. Το σημαντικό είναι η Αριστερά να "παραδοθεί"στα μέλη και στους φίλους της, γιατί αυτοί αποτελούν την Αριστερά (ριζοσπαστική, ανανεωτική, οικολογική ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε). Και τα μέλη να έχουν ουσιαστικό και όχι τυπικό λόγο. Μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ απολυτα με τον Αδαή,και οφείλω να δηλώσω πως η δήλωση δεν με κάλυψε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η δήλωση συνδέεται απόλυτα με τη δέσμευση για "παράδοση" του σχήματος στα μέλη και τους φίλους της Αριστεράς με τις νέες διαδικασίες-και από αυτήν την άποψη είναι μια εγγύηση η παρουσία Αλαβάνου. Αλλιώς αδυνατώ να δώσω οποιοδήποτε άλλο νόημα στην αναίρεση της παραίτησης..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παρέμεινε, τελικά; Παρέμεινε.

  Λοιπόν, ας κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο κι'ας εγγυηθεί, όπως λες, ότι δεν θα ξανασυμβούν αυτά που κατήγγειλλε.

  Δεν ξέρω τι θα εγγυηθεί. Ας εγγυηθεί και ας στηρίξει, ότι θέλει.

  Εκείνο που δεν πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει τα ίδια και να ανέχεται παρόμοιες καταστάσεις από μια παρέα που φέρεται ανώριμα και ανόητα
  (αυτός το είπε)

  Αλλιώς, άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Aκριβώς συμφωνώ απόλυτα και με τον Σπιθα,ας ξεκαθαρίσει τι ηθελε να πεί,ας σκεφθεί τους μηχανισμούς που ειχαν αλώσει ολες τις Νομαρχιακές γεγονός πρωτόγνωρο για Αριστερούς,τουλάχιστον η Αριστερά που με καλύπτει και για την ποία παλεύω χρόνια τώρα,με το οποιο κόστος [προσωπικο] ο καθενας γνωρίζει την προσωπική του πορεία,δεν γνωρισε τα τελευταία χρόνια παρόμοιες τακτικές.Ειχαμε αντιθέσεις,διαφορετικές απόψεις μα για πρώτη φορά αντιμετώπισα καχυποψία και ακρα σιωπή για το πούμε τραβάμε ποιόν θα στηρίξουμε φανερά ο καθενας,Αλλωστε Αριστερά σημαίνει σεβασμός και ελευθερία στην αποψη του αλλου.
  Εδω πιστεύω πως επεκρατησε το αλώνουμε το κάστρο απο μέσα.Ποιό κάστρο αλήθεια???Αυτό που τους προσέφερε στεγη και φωνή απο τους προμαχώνες του??
  Αλήθεια που ειναι το πλήθος των οργισμένων του Δεκεμβρίου σε ψήφους???Αρκει να σκεφθεί κανείς πως το μεγαλύτερο ποσοστο 5,2 το πήρε ο ΣΥΝ στις Εθνικές εκλογέ το 1996,τότε θα συμπεράνει ευκολα ποιός στήριξε και πάλι την Αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με όλες του τις δυνάμεις για μια νέα πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ
  Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, 22/6/2009

  Συνήλθε σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΣΥΝ. Όλα τα μέλη της Γραμματείας κατέθεσαν προτάσεις για μια νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία.

  Η Γραμματεία αποφάσισε να συγκληθούν πανελλαδικά άμεσα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού. Στις αρχές Ιουλίου θα συγκληθεί πανελλαδικό σώμα, το οποίο θα ολοκληρώσει τα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του.

  Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί Οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία θα προχωρήσει στις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές και την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα εμπειρίες του εγχειρήματος μας.

  Στη βάση αυτών των αποφάσεων και μετά την ομόφωνη έκκληση των μελών της Γραμματείας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αποφάσισε να συνεχίσει την δραστηριότητα του συμβάλλοντας ενεργητικά στην προσπάθεια της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

  Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 22/6/09

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Ανώνυμο

  Δηλαδή τι θες να μας πεις;
  Μέχρι να γίνουν αυτά τα ωραία και καλά που όλα θα φτιάξουν, ως δια μαγείας, εμείς να βάλουμε φερμουάρ;

  Κοινώς, που λένε, να βγάλουμε τον σκασμό;
  Μίλησε, ο πρόεδρος, τάψαλε και τέρμα;
  Μούγγα τα στρατιωτάκια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. hey there, checked out your blog and really liked it. i'm not trying to be creepy or anything, so sorry if i came off that way, haha. just hoping you could also join my blog, just looking to gather a little following. thanks!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Eγώ, ως έξω από ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, θέλω την Αριστερά όπως φαίνεται έτσι και να είναι. Είχα την εντύπωση ότι οι σχέσεις Τσίπρα-Αλαβάνου ήταν κανονικές, όπως έπρεπε να είναι μεταξύ συντρόφων.Ε, δεν ήταν. Άλλο φαινόταν και άλλο ήταν.Μας προϊδέαζαν για το αντίθετο κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων τελευταία.Δε θέλω τα προβλήματα που είναι φυσικό να υπάρχουν να τα μαθαίνουμε τελευταίοι και από άλλους. Ας ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Τα στελέχη έχουν μεγάλη ευθύνη. Δεν παίζουμε με τον κόσμο.Αν το πράγμα δεν πάει άλλο αυτό να γίνει μπροστά στον κόσμο της Αριστεράς και με τη συμμετοχή του. Ποιος ξέρει; Ίσως αυτός ο κόσμος μπορεί να τους παρακάμψει όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @tapsa: "Άλλωστε [δλδ αυτό είναι σίγουρο] Αριστερά σημαίνει σεβασμός και ελευθερία στην άποψη του άλου" Όχι. Αυτό είναι Βολταίρος και Διαφωτισμός! Επομένως άδικα κοπιάζετε! Αριστερά σημαίνει σεβασμός στην ύπαρξη και την αξιοπρέπεια του άλλου. Δηλαδή δικαίωμα (1)στην υγεία, (2) στη μόρφωση, (3)στην εργασία. Δικαίωμα, όχι δυνατότητα. Αυτά πρώτα! Και ακολουθεί ο σεβασμός στην άποψη. Λυπάμαι που δεν έχετε αποσαφηνίσει αυτά τα πράγματα αλλά αυτοαποκαλείσθε αριστεροί. Μη σπεύσετε να με αποκαλέσετε "σταλινικό απολίθωμα". Τα παραπάνω προέρχονται από τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού ΟΗΕ (1949).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανωνυμε 9,14,ποτέ μου δεν εβαλα ταμπελες επειδή καποιος εκφραζει μια αποψη,πολυ δε περισσότερο οταν δεν γνωρίζω το ποιο΄ς ειναι και την πορεία του,
  Ως προς την αξιοπρεπεια ειναι αρρηκτα συνδεδεμένη στο αξιακό μου πιστεύω με τον σεβασμο και την ελευθερία,και βεβαια συμφωνω μαζί σου πως ο σεβασμός προς τον ανθρωπο ειναι συνυφασμένος με το δικαίωμα [αναπαλλοτρίωτο] της εργασίας,υγείας και παιδείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΝΕ
  ΕΓΩ ΘΑ ΖΟΡΙΣΤΩ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΜΑΣ
  ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΩ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΩ Η ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ
  ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ
  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ
  ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ
  ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ
  ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ

  ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια