Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Με ένα φτερό δεν μπορείς να πετάξεις...

Σχόλιο για τις διεργασίες στην Ανανεωτική Αριστερά

Ο Συνασπισμός ήταν πάντα δυσλειτουργικός, επειδή η εσωτερική του δημοκρατία είχε αντικατασταθεί από την παραλυτική ισορροπία των τάσεων. Σήμερα, είναι πια μη λειτουργικός, από την στιγμή που ξέσπασε η τελική σύγκρουση για την κυριαρχία του ενός επί του άλλου με την "αριστερή στροφή".
Παράλληλα, αργά αλλά σταθερά, αναπτύσσεται στον ίδιο χώρο ένα δεύτερο πολυτασικό επίσης σχήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που από συνεργασία εξελίσσεται δια της διολισθήσεως και αυτός σε κομματικό μόρφωμα.
Η σημερινή εικόνα της ματριόσκας της αριστεράς είναι αυτή: ο ΣΥΡΙΖΑ περιέχει μαζί με άλλες συνιστώσες τον Συνασπισμό, ο Συνασπισμός περιέχει τις τάσεις του, εκείνες τις υποτάσεις τους κοκ.

Αυτός που δεν έχει εμφανή πολιτική εκπροσώπηση μέσα σε αυτό το παζλ είναι η Ανανεωτική Αριστερά παρότι είναι η γενεσιουργός αιτία της ύπαρξης ολόκληρης της αριστερής ματριόσκας! Είναι μειοψηφική στους συμμετέχοντες στον Συνασπισμό, δεν έχει αυτόνομη φωνή όπως οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και στην ελληνική κοινωνία. Τα άτομα που αναφέρονται σε αυτήν - όπως της Ανανεωτικής Πτέρυγας - έχουν αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα στον κόσμο της αριστεράς αλλά το πολιτικό τους σχέδιο, πέραν της διαφάνειας, των δικαιωμάτων και του ευρωπαϊσμού είναι απολύτως άγνωστο και η γνωστή φράση-μότο "σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία" δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί...

Είναι έλλειμμα λοιπόν αδικαιολόγητο η μη αυτόνομη έκφραση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η στρατηγική όμως της ΑΠ, που είναι ο μόνος υπαρκτός φορέας της δείχνει αδιέξοδη. Εμμένει στην διατήρηση και διεκδίκηση του κλινικά νεκρού μορφώματος του Συνασπισμού (ένα αδειανό πουκάμισο) στον οποίο μάλιστα δεν έχει καν την πρωτοβουλία των κινήσεων ούτε πρόκειται να την αποκτήσει ποτέ με την πόλωση που έχει πια επιβληθεί ανεπιστρεπτί.
Την ίδια στιγμή αρνείται να δώσει την μάχη αυτόνομα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πολεμά χωρίς ελπίδα παρά κάποιες πύρειες νίκες όπως την μη παραλαβή της κάρτας μέλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει τελικά και ως κόμμα εάν η ΑΠ δεν δώσει την μάχη εντός, ο δε Συνασπισμός δεν πρόκειται να συνέλθει από το κώμα ακόμη κι αν ω του θαύματος κατόρθωνε η ΑΠ να πάρει την πλειοψηφία στο επόμενο συνέδριο (γιατί τότε απλά το νόμισμα θα αλλάξει όψεις).

Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανόδου της δεξιάς-ακροδεξιάς δυναμώνει παράλληλα και ο αριστερισμός στα κινήματα διαμαρτυρίας. Πάντα όταν η αριστερά είναι σε υποχώρηση, η ανυπομονησία για αντίσταση και αντίδραση στην εξουσία γεννά , ιδιαίτερα στην νεολαία, παρόμοιες τάσεις. Στην χώρα μας είναι και θα παραμείνουν ενισχυμένες λοιπόν οι αντικαπιταλιστικές και αντιεξουσιαστικές εκδοχές της κινηματικής αριστεράς.

Δεν πρέπει η ΑΑ να χάσει την ανοιχτή γραμμή και τον διάλογο μαζί τους. Γιατί συχνά η ορμή της νεολαίας και η αντοχές των βολονταριστών είναι που ανοίγουν δρόμους για την υλοποίηση των ιδεών της ΑΑ!
Παράλληλα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει αυτά τα κινήματα να στριμώξουν ασφυκτικά και την αυτόνομη πολιτική έκφραση της δημοκρατικής αριστεράς. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση αλλά και ακραίος ρεαλισμός στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Η παρακάτω πρόταση θεωρεί και τα δύο βήματα που περιγράφονται συναφή και απαραίτητα. Γιατί χρειάζονται δύο φτερά για να πετάξεις:

1. Να αυτονομηθεί πολιτικά και οργανωτικά από τον Συνασπισμό η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Πιστεύω ότι η στρατηγική "είμαστε έτοιμοι αλλά ας κάνουν οι άλλοι το πρώτο βήμα για να μην χρεωθούμε την διάσπαση" είναι λάθος. Γιατί δίνει αλλού την πρωτοβουλία κινήσεων και κάνει την ανανεωτική αριστερά απλό αντίλαλο ή και διαρκώς διαμαρτυρόμενο για πρωτοβουλίες άλλων. Ήδη για τον λόγο αυτόν έχουν εγκαταλειφθεί οι προωθητικές πολιτικές επεξεργασίες γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί για να φυλάμε τα ...οπίσθιά μας.

Η ανανεωτική αριστερά έχει αυξήσει την δύναμή της στην βάση του ΣΥΝ (βλ. εσωκομματικό δημοψήφισμα) - παρότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν αποχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον ΣΥΝ είναι ανανεωτικοί - όπως και στους αριστερούς ψηφοφόρους (βλ. βουλευτικές).
Επίσης διατηρεί διακριτό στίγμα και πολιτική απήχηση στην κοινωνία και έχει δεξαμενές υποστήριξης σε ανένταχτο αριστερό κόσμο. Της αξίζει λοιπόν αντί για την φθορά της διαρκώς μετέωρης συνύπαρξης, το ξεδίπλωμα των ιδεών και της πολιτικής της αυτόνομα στην κοινωνία.
Άλλη αναβολή απλά θα σβήσει σιγά σιγά την συμμετοχή στον χώρο αυτό.

2. Να συμμετέχει επίσημα ως συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο το μόρφωμα αυτό δεν έχει ακόμα παγιοποιηθεί σε πολιτικό κόμμα αντισυστημικού αριστερίστικου προσανατολισμού και τα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά.

Η κίνηση αυτή προσφέρει πολλά πράγματα:

Πρώτον, δημιουργεί δυνατότητες ανατροπής της πορείας αριστερισμού στον ΣΥΡΙΖΑ με την εγγύηση της παρουσίας των ανανεωτικών και τις αυτόνομες παρεμβάσεις τους, δίνει το δικαίωμα του βέτο σε διάφορες ενέργειες, όσο τουλάχιστον διατηρείται σαν αρχή η συναίνεση στην κορυφή, και μπορεί να χρησιμεύσει στην (θετική) διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και την αποτροπή μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αντικαπιταλιστικό-νεοσταλινικό κόμμα.

Δεύτερον, εισφέρει στο ταμείο του διακριτού "κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς"/συνιστώσας, αναλογικά χρήματα που δικαιούται και καρπώνονται τώρα ομάδες των τριάντα ατόμων.

Τρίτον κρατά ανοιχτές πόρτες και διάλογο με τους άλλους συντρόφους μας και απαλύνει τον πόνο από την διάλυση του εγχειρήματος του Συνασπισμού μεταδίδοντας στον κόσμο την εικόνα του βελούδινου ή και συναινετικού διαζυγίου για καλό (λειτουργικότητα) και όχι για κακό (καρέκλες και εξουσία).
Ο πολιτικός λόγος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία και η ισχύς του θα φανεί όταν παραμεριστούν οι οργανωτίστικες εντάσεις και συγχύσεις.

Τέλος, έχει η ΑΑ, όλες πια τις δυνατότητες αυτόνομης πολιτικής έκφρασης, νομιμοποιημένες στα πλαίσια μιας συμμαχίας, όπως ισχύει και για τα άλλα κόμματα/συνιστώσες και ξεφεύγει από τους περιορισμούς στα πλαίσια του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού του ΣΥΝ.
Και το σημαντικότερο: οι βουλευτές της στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να αποχωρήσουν από πουθενά και να δημιουργήσουν περιττά τραύματα στους κουρασμένους από τις διασπάσεις αριστερούς!

Η παραμονή άλλωστε σαν συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε χωρίς άλλα τραύματα.

Για τα παραπάνω χρειάζεται μπόλικος ρεαλισμός και γερό στομάχι. Αποτελούν περισσότερο μια ρεαλιστική διευθέτηση της υπάρχουσας κατάστασης παρά κάτι το ριζικά ανατρεπτικό. Απαιτούν όμως παραμερισμό των εγωϊσμών και των προσωπικών τραυμάτων και νηφάλια σκέψη για το καλό της Αριστεράς. Και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι για την Ανανεωτική Αριστερά είναι προτιμότερα από μιαν αργή αυτοκτονία στην αγκαλιά του νεοσταλινισμού...

47 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερον σχολιο, αλλα φοβαμαι μηπως ειναι ηδη αργα για αυτα που προτεινει. Μηπως, δηλαδη, επρεπε να ειχε γινει το Σεπτεμβρη, πριν τις εκλογες.

    Δεν ειναι καθολου σιγουρο ακομα οτι οι μικρες ομαδες που συναποτελουν το ΣΥΡΙΖΑ μαζι με το Συνασπισμο θα δεχθουν την Ανανεωτικη Πτερυγα σαν ξεχωριστη συνιστωσα, ενω η εττεροκλιτη πλειοψηφια του Συνασπισμου θα κανει ο,τι μπορει για να κρατησει την Πτερυγα μεσα στο Συνασπισμο.

    Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα κατα ποσο θα μπορεσει η Πτερυγα σαν αυτοτελες κομμα να συνυπαρξει με ομαδες με τις οποιες διαφωνει ακομα περισσοτερο κι απο οτι με την πλειοψηφια του Συνασπισμου. Οι διαφωνιες της Πτερυγας με ομαδες σαν τη ΡΟΖΑ και την ΠΑΣΑ ειναι πολλαπλασιες απο οτι με το Βαθυ Ρευμα.

    Σε καθε περιπτωση, η αποψη αυτη σιγουρα θα συζητηθει και μεσα στην Πτερυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω pinko ότι μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Θα χρεωθούν έτσι την διάσπαση και την αναγκαστική αυτονόμηση των ανανεωτικών βουλευτών. Κι εκεί που κατηγορούσαν την Πτέρυγα για μη συμμετοχή τώρα εκείνοι θα είναι υπόλογοι.
    Το δεύτερο ναι, είναι πιο πιθανό. Θα κάνουν τεμενάδες στην Πτέρυγα να μην φύγει κι ίσως τσιμπήσει...
    Αν η Πτέρυγα δεν μπορέσει να συνυπάρξει στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - που ήδη συνυπάρχει μια χαρά όταν συνεδριάζει με την ΚΟ -τουλάχιστον θα διαθέτει αυτόνομη ύπαρξη να μπορεί να διευθετεί με άλλες συμμαχίες τέτοια προβλήματα. Νομίζω ότι στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με το ρεύμα απ΄ότι τώρα μέσα στον ΣΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποτέ δεν είναι αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γιώργος προτείνει μια πρακτική λύση που όμως φοβάμαι οτι πολιτικά και ιδεολογικά δεν είναι εφικτή. Θα αποτελούσε πολιτική ήττα για την ανανεωτική πτέρυγα να μπεί στον Συριζα ως συνιστώσα αφού διαφωνεί μαζί του.Επίσης θα ήταν μειοψηφούσα ακόμη περισσότερο εκεί απο οτι στον ΣΥΝ.Η ανανεωτική πτέρυγα όμως έχει ένα πολύ γερό χαρτί στο χέρι της που δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμα. Την καταγγελία στον κόσμο της βάσης του ΣΥΝ και παραέξω οτι "δια της διολισθήσεως και χωρίς έκτακτο συνέδριο και συμμετοχή της Βάσης σε ένα τοσο βασικό πολιτικό ζήτημα, πάει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό οργανισμό, στρέφοντας τον Συνασπισμό σε αριστερίστικες και αδιέξοδες πολιτικές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφηνει περιθωρια, και προσπαθει να προχωρησει σε αμεση συγκροτηση μητρωων μελων:

    http://dosepasa.wordpress.com/2009/12/09/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Να συμμετέχει επίσημα ως συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο το μόρφωμα αυτό δεν έχει ακόμα παγιοποιηθεί σε πολιτικό κόμμα αντισυστημικού αριστερίστικου προσανατολισμού και τα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά.

    Η κίνηση αυτή προσφέρει πολλά πράγματα:

    Πρώτον, δημιουργεί δυνατότητες ανατροπής της πορείας αριστερισμού στον ΣΥΡΙΖΑ με την εγγύηση της παρουσίας των ανανεωτικών και τις αυτόνομες παρεμβάσεις τους,.."

    @ Γιώργο,
    θέτεις προβληματισμούς, σύντροφε..

    Αλλά, ειλικρινά, πες μου, το πιστεύεις αυτό, που έγραψες;
    "δημιουργεί δυνατότητες ανατροπής της πορείας αριστερισμού στον ΣΥΡΙΖΑ.."

    Αν είναι δυνατόν, δηλαδή.
    Ο κόσμος ανάποδα, νάρθει, αυτό δεν πρόκειται να γίνει και στο υπογράφω.

    Η λύση είναι δύσκολη, αλλά μερικά πράγματα, είναι δεδομένα και ένα από αυτά είναι ο ακραίος αναρχοαριστερισμός των συνιστωσών που έχει ξεπεράσει και τις παλιές εξωκοιβουλευτικές ομάδες της δεκαετίας του 80.
    Τότε υπήρχε και μια εξήγηση, τουλάχιστον, μετά από τόσα χρόνια στο γύψο. Άλλα χρόνια..

    Ο αριστερισμός, σήμερα, έχει άλλη μορφή.
    Ξεσπάσματα, ύφεση, ξεσπάσματα...χωρίς να μετουσιώνεται σε πολιτική θέση, ούτε σε πολιτική πρόταση.

    Είπες: ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα, δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική της φυσιογνωμία..
    Δεν νομίζω. Έχει κάνει τις πιο συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το πολιτικό έργο των στελεχών της.

    Τέλος πάντων..ας πάμε παρακάτω.
    Έχει συγκεκριμένες άπόψεις ο ΣΥΡΙΖΑ;
    Αφού οι συνιστώσες τρώγονται, μεταξύ τους;
    Εδώ δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν ένα κοινό εκπρόσωπό τους στις εκλογές.

    "Έχουμε μια αδυναμία, είπε " γνωστό στέλεχος..

    "Μια αδυναμία"??
    Έτσι ονομάζεται, αυτό;
    Εκατόν πενήντα αδυναμίες και έντεκα ομαδάρχες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Είναι αυτό μορφή πολιτικού σχηματισμού;

    Δεν νομίζω, Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπίθα μου έχεις δίκιο. Αλλά γιατί ν΄αφήσουμε το σχέδιο των αριστεριστών να ευοδωθεί; Επειδή κάνουν την πιο πολλή φασαρία;
    Ο μόνος τρόπος να τους μπλοκάρεις, νομίζω, είναι να είσαι εκεί - κι όταν λέω "εκεί" δεν εννοώ να πάρεις κάρτες ή να βάλεις τα μέλη σου να ταλαιπωρούνται σε διπλές και τριπλές διαδικασίες: εννοώ να πάρεις την καρέκλα που δικαιούσαι στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούμενος την συναίνεση ή την ομοφωνία (δεν προβλέπονται ψηφοφορίες στην γραμματεία) να στρέφεις την συμμαχία εκεί που πρέπει - και να την κρατάς συμμαχία μην επιτρέποντας να εξελιχθεί το σχέδιο Αλαβάνου.
    Δεν ξέρω αν οι οικοσοσιαλιστές, το ΔΗΚΚΙ, οι Ενεργοί Πολίτες, το Ξεκίνημα, όλοι στην ΑΚΟΑ ή στην ΚΕΔΑ και πόσοι από τους "ανένταχτους" είναι αριστεριστές ή σταλινικοί...
    θΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ στους νεοσταλινικούς;
    Χαζομάρα το λιγότερο μου φαίνεται!
    Αντί να πολεμήσουμε υπεκφεύγουμε, φοβόμαστε...
    Κι όπως ξέρεις καλύτερα από μένα όταν έχεις θέσεις και υποστήριξη δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Αλίμονο εάν οι ομαδούλες των τριάντα κάνουν ότι θέλουν - ότι απόψεις κι αν έχουν, δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
    Αν τώρα η πτέρυγα τους το επιτρέψει, τι να πω. Δεν μπορώ καν να το καταλάβω...

    Κατά τα άλλα βέβαια, εάν γίνουν αυτά που λέω, λυπάμαι προκαταβολικά όσους από την πτέρυγα θα συμμετέχουν στην γραμματεία και όσο συμμετέχουν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει ρε σύντροφοι, να το κάνει αυτό η ΑΠ. Ίσως ο ΣΥΝ ξεμπλοκάρει μετά από 17 χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μίζερων συγκρούσεων στελεχών στην κορυφή για επίδικα που δεν αγγίζουν καν την κοινωνία. Αλλά πέστε μου ειλικρινά από τα στελέχη της ΑΠ που είναι σήμερα στο ΣΥΝ εκτός από τον σ. Φώτη Κουβέλη και την σ. Αννα Φιλίνη, ποιοι άλλοι διαθέτουν κύρος στην κοινωνία; Ο Χατζησωκράτης, ο Μαργαρίτης, ο Λυκούδης ή ο Μπαγιώργος; Έχετε πάει σε κανένα καφενείο για να δείτε τη γνώμη του κόσμου; Για να μην αναφερθώ σε άλλους και καλύτερα να μην ξέρετε τη γνώμη της κοινωνίας γι' δαύτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχουμε προφανώς redteam άλλη εικόνα για την γνώμη της κοινωνίας. Φαίνεται όμως και στην σταυροδοσία ή όχι; Φαίνεται και στην τηλεοπτική ακροαματικότητα - εκτός αν πρόκειται για σχέδιο του...Πρετεντέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γι' αυτό λέω ότι μπορεί να είναι και λυτρωτικό αυτό που προτείνετε. Έρχονται δύσκολες εποχές και μαζί τους έρχεται και το τέλος της μεσοβέζικης Αριστεράς, που πραγματικά θα μπορούσε να προσφέρει, αλλά πριν 25 χρόνια. Από τη μια μεριά έχουμε το ένα απομεινάρι του 20ου αιώνα, το ΚΚΕ και από την άλλη το άλλο απομεινάρι, τα στελέχη του ΣΥΝ που προέρχονται από το ΚΚΕ εσ. (είτε ανήκουν στο Ρεύμα, είτε ανήκουν στην ΑΠ). Και οι δύο είναι εκτός σημερινής εποχής.Η Αριστερά χρειάζεται ξανά όραμα, σχέδιο και ιδεολογική ενότητα (όχι πολιτική). Η ένταση της επίθεσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στις κατακτήσεις των εργαζόμενων είναι τέτοια που χρειάζεται και πάλι να μιλήσουμε για άσπρο -μαύρο. Οι γκρίζες ζώνες τελειώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιωργο και ολοι οι αλλοι συντροφοι, ριξτε μια ματια στο λινκ που εβαλα στο προηγουμενο σχολιο: ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρα σε συγκροτηση τοπικων οργανωσεων, ειτε το θελουμε ειτε οχι. Σε αυτες υπαρχει κοινο μητρωο μελων, το οποιο στο τελος των διαδικασιων δινεται και στην κεντρικη οργανωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτο σημαινει οτι εχει παρθει αποφαση να γινει ο ΣΥΡΙΖΑ κομμα η οποια δεν προκειται να αναιρεθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα.
    '@@..... Γιατί συχνά η ορμή της νεολαίας και η αντοχές των βολονταριστών είναι που ανοίγουν δρόμους για την υλοποίηση των ιδεών της ΑΑ!
    ....................................Γιωργο, μιλας για Βολονταρισμο,δεν γνωρίζω αν ξερεις πως μια αλλη αποδοση της εννοιας ο ρίζεται με την λέξη ΒΟΥΛΗΣΙΑΡΧΙΑ!!
    Σε ποια μορφη Βολονταρισμου θα μπορουσες να καταταξεις τους ημετερους;;;
    =Του αντικειμενικου ιδεαλισμου ή του υποκειμενικου;;;
    Εγω μαλλον πιστευω στην δευτερη,σ'αυτην που Νίτσε λεει πως εχει τυχοδιωκτικο χαρακτηρα,που ανακηρυσσει την βουληση για εξουσία σε ανωτατη βουλητικη δύναμη.
    -Αυτη η μορφή αποτελεσε μια απο τις πηγες της φασιστικης ιδεολογιας.
    @@ η μεχρι σήμερα συμπεριφορα μου επιτρεπει να κλεινω προς την δευτερη.Χώρίς αυτό να σημαινει πως συγκαταλεγω τον απλο ψηφοφορο .
    ...................................
    Παράλληλα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει αυτά τα κινήματα να στριμώξουν ασφυκτικά και την αυτόνομη πολιτική έκφραση της δημοκρατικής αριστεράς.
    ...................................
    @Κι ομως για διαφορους λογους που ολοι γνωρίζουμε η διαλεκτικη και η ανοχή εκει μας εχει οδηγησει
    Ασε που δωσαμε το δικαιωμα να μας θεωρουν απονερα της Αριστερας
    ....................................
    Χρειάζεται λοιπόν σύνεση αλλά και ακραίος ρεαλισμός στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ανανεωτική Πτέρυγα.
    @@ Την μονη συνεση που διακρινω να φροντισουμε,να αποκτησουμε και πάλι την εκτίμηση του τελους της δεκαετιας του '90 με ταυτοχρονη εντονη παρουσια την παρουσια μας στα μεγαλα προβλήματα της κοινωνίας.
    Διαφορετικα δινουμε την εντύπωση πως απλως ξεσκονιζουμε τα εδρανα της βουλής.
    .....................................

    Γιατί χρειάζονται δύο φτερά για να πετάξεις:

    @@ Αληθεια μπορεις να πεταξεις εστω και με τεσσερα φτερα οταν ειναι κολλημενα με κερι;;;;;;
    ....
    Υ.Γιατι τωρα νοιωθω ως βολονταρήστρια της υποσχεσης που εχω δοσει στον εαυτό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Γιώργο
    M' αυτό που λέει ο pinko, τι θα γίνει;
    Γιατί το δέχτηκε ο ΣΥΝ κατά παράβασης της ΚΠΕ;


    @ pinko
    Αυτό δεν ήταν το σχέδιο;
    Τον αντέχεις, αυτό τον παραλογισμό;

    Να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ και να λες διαφωνώ με τις αποφάσεις της πανελλαδικήςτου, τον αντιευρωπαίσμό του και με τις μισές συνιστώσες;

    ??

    @ redteam

    Είναι κατάσταση, αυτή;
    Που θα πάει, αυτό; Αφού δεν κάνουμε μαζί, ρε συντροφε.
    Είναι τελείως αντίθετες οι απόψεις μας και εν τέλει τι ζητάει πάλι ο Αλαβάνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σπιθα, το χομπυ μου και η βασικη μου διασκεδαση ειναι να κανω λογικες ακροβασιες και να ανακαλω οσα πιστευω προκειμενου να συνυπαρχω με ανθρωπους που δεν με θελουν και δεν τους θελω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντίθετα redteam αυτό που νομίζω ότι έχει ξεπεραστεί είναι το μαύρο άσπρο και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Ο Συνασπισμός δεν ξεπέρασε τον δ.σ. παρά την δημιουργία των τάσεων - έφτασε στα μισά του δρόμου. Είναι φανερό σήμερα ότι ιδεολογική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει γιατί η ιδεολογία είναι ένα αυθαίρετο κατασκεύασμα χωρίς προσαρμοστικότητα - αντίθετα επιζητεί η πραγματικότητα να προσαρμοστεί στην ιδεολογία (με τα γνωστά αποτελέσματα)
    Απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταπιέζεις μια ισχυρή ομάδα επιβάλλοντάς της πειθαρχία - όπως γράφω και σε προηγούμενο ποστ ο δ.σ. δεν μας χρειάζεται πια. Πλήρη δικαιώματα χρειάζονται όλες οι αποχρώσεις για να μην υπάρχουν συνεχείς έριδες - η πλειοψηφία απλά δικαιούται να μιλά εκ μέρους της συλλογικότητας και οι άλλοι σαν αυτό που είναι. Έτσι και η ΑΠ πρέπει να βρει τρόπο να εκφράζει τον εαυτό της συμμαχώντας παράλληλα με όποιον θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπό χθες παραβρέθηκα σε μιαν επίσημη ενημέρωση από τον Βίτσα και η ουσία των λεχθέντων ήταν "και έτσι και γιουβέτσι". Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η δεύτερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα της επετείου βγήκε χωρίς ο ΣΥΝ να ξέρει τίποτα. Δηλ. το νέο κόμμα είναι ήδη εδώ. Γι αυτό λέω ότι ότι είναι να γίνει, να γίνει τώρα. Δεν υπάρχει αύριο.
    Αν τώρα οι της Πτέρυγας είναι ιδανικοί αυτόχειρες, τι να πω: Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
    Μπορούμε μόνο να υλοποιήσουμε προσωπικές μας αποφάσεις και επιλογές. Και σήμερα λάβαμε στα email μας την απόφαση της γραμματείας για 3μηνη καμπάνια εγγραφής μελών και συναινετική ή με ψηφοφορία εκλογή τοπικών, κλαδικών γραμματειών. Όπου τα καταφέρουν θα υπάρχουν δύο κόμματα...
    Και το ρεύμα έχει χάσει τελείως τον έλεγχο: ορκίζονται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. taspa μου, ναι ο βολονταρισμός έχει πολλές και συχνά επικίνδυνες όψεις. Εδώ μιλάω για την δύναμη των νιάτων, την παραπάνω ενέργεια που μπορεί να εμπνευστεί κι από μεταρρυθμιστικές ιδέες. Μπορεί και η ΑΑ να εμπνέει την νεολαία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. pinko και Σπίθα, προφανώς οι εξελίξεις πια μοιάζουν μονόδρομος.
    Η αυτονόμηση της ΑΑ ιδιαίτερα - για το αν θα γίνει προσπάθεια και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, είναι η συζήτηση. Η ΑΠ είναι ακόμα πιο πίσω με την διατύπωση "παλεύουμε μέσα στον ΣΥΝ". Με ποιόν σκοπό; Nα πάρουμε τα αποφάγια από το φαγοπότι με ψητό Συνασπισμό που ήδη είναι σε εξέλιξη;
    Τελικά ο Λεωνίδας είδε μακριά κι ας τον αποπήραμε (λόγω της εμμονής του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κι όχι για τα υπόλοιπα φαντάζομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ pinko
    Ύψιστον..!!

    Έτσι "λυτρώνεσαι" από το εγώ και
    συνυπάρχεις.
    Όσμωση, το λέω, εγώ :)
    Το παλεύω, αλλά δεν παύει να μην παλεύεται!

    Αλλά έχει και τα ρίσκα του.
    "Ο ρινόκερος" του Ιονέσκο, ας πούμε.

    Ταυτόχρονα, απαραίτητη η αρμονία του εγώ μας, εν μέσω των άλλων "υπερεγώ", ..δίπλα μας !!

    "Ούτε κομισάριος ούτε γιόγκι" θα το παίξουμε;
    Και συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού;

    Να, θα γίνουμε σαν τον Γιώργο;!!

    @ Γιώργο
    Καλά με "ένα φτερό δεν πετάς", όπως λες
    Α
    λλά με έντεκα- δώδεκα, φτερά, πας σούμπιτο στον πάτο!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "όταν πετούν οι ...στρουθοκάμηλοι"
    Νομίζω Σπίθα ότι θα την δούμε κι αυτήν την ταινία...και πολύ σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Γιώργο, εγώ δεν τον αποπήρα τον σύντροφο Λεωνίδα και ούτε πρόκειται.
    "Βαθειά ψυχή"..!

    Σέβομαι πρωτίστως, όσους αγωνίστηκαν σε χαλεπούς καιρούς και μας έδωσαν το δικαίωμα να μπορούμε, τώρα να μιλάμε, γι'αυτά. Αυτό είναι η "προίκα" και να μην το παραβλέπουμε.
    Η εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς αμετροεπής κριτική είναι επιπόλαιη.

    Το πως, εμείς θα "μάθουμε" και πως θα μετουσιώσουμε σε πολιτικό λόγο τον βαθύ ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των παλιών συντρόφων, μπορείς να μου πεις;

    Η λέξη "σύντροφος" εμπεριέχει, κυρίως, τον ανθρωπισμό;

    Δεν τον βλέπω..!!

    Είναι συμπεριφορά, αυτή απέναντι στον Λεωνίδα Κύρκο;
    Απογοήτευση.
    Ο σεβασμός, δεν μετράει;
    Ο Λεωνίδας, γιατί τα λέει; Από ματαιοδοξία ή από την αγωνία του για ένα χώρο που διολισθαίνει σε παλαιούς ατραπούς και σε αδιέξοδους στενωπούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. :))
    Άρχισες τα βραδινά σου, ταξίδια!!
    Προσγειώσουου...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. σπιθα,σου εστειλα μειλ,διαβασε το!!!
    εχει σχεση με την ιστοσελιδα σου.
    Υπαρχει καποιο προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συντροφοι , η Α. Αριστερα ζει κατα βαση στην κοινωνια . Αν ο ''βολονταρισμος'' της ηγεσιας της την κανει να νομισει οτι εκπροσωπει a priori τους παντες , πλανατε πλανην οικτραν... Δειτε την προταση μου στο προηγουμενο post και θυμηθειτε οτι καποτε θα γινει. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ μου Γιώργο σε παρακαλώ διάβασε με προσοχή τη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην "Εποχή".
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ VPRC, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ 06.12.09
    Η κατάρρευση της στρατηγικής του μεσαίου χώρου ανέδειξε τον Σαμαρά
    Αίτημα των καιρών κόμματα με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. «Αίτημα των καιρών κόμματα με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά»
    Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο.
    Αυτονόμηση της ανανεωτικής πτέρυγας .
    Δημιουργία κόμματος με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και μετά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχικά σχήματα με αλλά κόμματα της αριστερας το συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πολύ σωστή η πρόταση. εγώ προσωπικά διαφωνώ με την ΑΠ., αλλά την προτιμώ χίλιες φορές ως αυτόνομη ιδεολογική δύναμη μέσα στον Σύριζα, παρα ως τάση μέσα στον ΣΥΝ να διαγκωνίζεται για τις καρέκλες...πάντως γιώργο νομίζω οτι αγνοείς οτι οι καυγάδες μέσα στον ΣΥΝ γίνονται συχνά για το πάπλωμα (για τα οφίτσια, τους μισθούς, τις καρέκλες) κι όχι για ιδεολογικούς λόγους. Οι ιδεολογικές διαφωνίες είναι υγεία για την αριστερά, η διαπάλη για τις καρέκλες είναι σάπισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠ ΕΧΟΥΝ ΔΟΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΝΑ ΘΥΜΙΣΏ...ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ,ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡ.ΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΠΟΣΔΕΠ,ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ FYROM,ΤΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.ΤΕΛΟΣ ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠ ΜΕ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Moνο που ο ΣΥΝ δεν αντιπροσωπευει σημερα τιποτε στο εξω [πραγματικο] κοσμο. Καταφεραν να μηδενισουν το κοντερ του. Ενιαιο κομμα ΣΥΡΙΖΑ η κατι αλλο.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νομίζω πια ότι πρόκειται για αγώνα δρόμου. Οι του Συριζα στήνουν όπου μπορούν παράλληλες οργανώσεις και νομαρχιακές. Οι του ρεύματος, άλλοι πιστεύουν ότι τίποτα δεν άλλαξε, άλλοι εργάζονται συνειδητά για το νέο κόμμα και άλλοι προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα: πλήρης πολιτική σύγχυση και ιδεολογική ανυπαρξία. Μόνο οι Αλαβανικοί ξέρουν τι κάνουν αυτήν την εποχή.
    Οι αντιστάσεις είναι θολές: μέλη αρνούνται να ασχοληθούν με κάρτες και νέο κόμμα, άλλοι θεωρούν ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές, πολλοί ανανεωτικοί αρκούνται στην δήλωση ότι εμείς θα μείνουμε στον ΣΥΝ: κανείς δεν θέλει να πιστέψει τι γίνεται πίσω από την πλάτη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πιο απολίτικη κατάσταση αλλά και πιο υποκριτική δεν έχουμε ξαναζήσει. Δεν ισχύουν πια συμβόλαια συνύπαρξης, ισορροπίες, σεβασμός, συντροφικότητα. Το κλίμα είναι όποιος προλάβει και να αιφνιδιάσουμε τα μέλη πριν συνειδητοποιήσουν τι γίνεται!
    Ένα συνέδριο θα ήταν ίσως ένας εύσχημος τρόπος να διαφωνήσουμε πολιτικά και να χωρίσουμε μπροστά στον κόσμο κι όχι νύχτα όπως πιέζουν να γίνει οι σταλινικοί, που έχουν αρχίσει ήδη την μετακόμιση (πάντα νύχτα εννοείται).
    Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να πληροφορηθούν τα μέλη τι γίνεται πίσω από την πλάτη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΓΙΩΡΓΟ,ΜΙΛΑΣ ΣΩΣΤΑ.ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ.ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΛΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΑΒΑΝΟ η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΠΥ ΣΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παρακολουθώ το διάλογο. Είναι γόνιμος και ζουμερός ίσως και γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι πρέπει να γίνει. Ένα είναι σίγουρο. Οι βασικές αρχές του ανανεωτικού κινήματος πρέπει να διατηρηθούν στην επικαιρότητα, να απλωθούν, να γίνουν κτήμα ευρύτερου αριθμού ατόμων. Ο περισσότερος κόσμος της Αριστεράς που υποστηρίζει ΣΥΝ ή Σύριζα έχει άγνοια για το τι ακριβώς παίζεται. Είναι όμως στην πλειοψηφία του κόσμος αντιδογματικός και αντισταλινικός, που περιμένει προτάσεις μεταρυθμιστικές σε σαφή αριστερή κατεύθυνση και όχι κραυγές και αφορισμούς. Θα τολμήσω να πω πως η κοινωνία θεωρεί το ΣΥΝ τη συνέχεια της ανανεωτικής αριστεράς και όχι των κουκουέδων που χάσανε από την Παπαρήγα και φύγανε.
    Πρέπει με κάθε τρόπο να μπουν καθαρές πολιτικές θέσεις ανοιχτά και να γίνουν καθαρές επιλογές. Δεν πιστεύω ότι ο όλος κόσμος του Αριστερού ρεύματος κάνει σήμερα αριστερίστικες επιλογές.
    Ίσως ένα πολύ πλατύ συνέδριο του ΣΥΝ ανάγκαζε τις τάσεις να μιλήσουν ανοιχτά και στο τέλος οι σύνεδροι να αποφασίσουν. Αν οι απόψεις έιναι παραγματικά διαφορετικές ( όπως φοβάμαι ότι είναι) να επέλθει το διαζύγιο και τότε η ΑΠ δεν πιστεύω να είναι μόνη. Η ζωή μετά θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νομίζω ότι η σημερινή συγκυρία έχει όσο ποτέ ανάγκη από τις προτάσεις της Ανανεωτικής αριστεράς. Δυστυχώς άνθρωποι σαν τον Παπαγιαννάκη και τον Ελεφάντη δεν υπάρχουν πια και δεν ξέρω αν βρεθούν στο μέλλον.
    Το ίδιο το σύστημα έχει καταλάβει ότι αν δεν αλλάξει θα καταρεύσει. Το Πασοκ δείχνει να μην έχει ούτε στοιχειώδες σχέδιο για το πως θα βγει η χώρα από την κρίση. Οι αντιθέσεις που θα δημιουργηθούν στην κοινωνία, καθώς η κρίση βαθαίνει, βάζουν τους όρους αλλαγής. Η μάζα δεν επιλέγει ανατροπή, αυτό είναι σίγουρο, Ζητάει όμως αλλαγές, και τα ζητούμενα δεν καθορίζονται μόνο ταξικά. Η κρίση επηρεάζει τους πάντες, του περισσότερους αρνητικά. Νομίζω ότι η Ανανεωτική Αριστερά πρέπει να προτείνει λύσεις, και να συμμετέχει σε διαλόγους όπου αυτοί ανοιχτούν. Δεν μπορεί να γίνεται διάλογος για την Παιδεία και η Αριστερά να τον καταγγέλει σαν προσχηματικό και να αποχωρεί. Είναι τέτοια η γύμνια του Πασοκ και της Δεξιάς σε πραγματικές πολιτικές θέσεις που είναι εύκολο οι Αριστερές θέσεις να ηγεμονεύσουν στην κοινωνία. Όχι στους σταλίνες ή τους μπάχαλους. Στην κοινωνία. Πρέπει όμως πρώτα να υπάρχουν θέσεις συγκεκριμένες και μετά να ζημωθούν στο λαό. Αντιθέτως το μόνο που σήμερα κάνει η ηγεσία είναι να σφάζεται για την επιβίωσή της στο μικρόκοσμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λίγο πολύ έχουμε καταλάβει τι θα γίνει, leo.
    Το θέμα είναι το ΠΩΣ.

    Υπάρχει κούραση στον κόσμο αλλά και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν εσωστρέφεια όσο σημαντικό κι αν είναι για μας το θέμα που σέρνεται.
    Από την άλλη αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, μετά θα είναι αργά.
    Γι αυτό η σύγκλιση συνεδρίου - όπως ζητά κι ο Συρμαλένιος σήμερα στην Αυγή - είναι ο πιο θεσμικός τρόπος για να αποφασιστεί κοινή ή ξεχωριστή πορεία. Φυσικά αν και αυτό δεν γίνει δεκτό, τότε η ΑΠ έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει.
    Θα ζητήσει όμως συνέδριο η ΑΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ρε σύντροφοι, γιατί πολλοί από σας χρησιμοποιείτε ακριβώς τα λόγια των "παπαγάλων" της τηλεόρασης και των ΜΜΕ που πέρυσι την έπεσαν στα 12χρονα τον Δεκέμβρη και στην τότε ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ μέχρι να πέσει και να αναλάβει η ιδιότυπη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΕΞΙΑΣ -ΑΡΜΕ (ΑΠ, δηλαδή); Ο "ορθός λόγος" σημαίνει πια υποταγή στους Πρετεντέρηδες, τους Παπαχελάδες, τον Καρατζαφέρη, το ΚΚΕ, τη Δεξιά και τον Πάγκαλο; Μήπως ΕΣΕΙΣ έχετε μείνει εκτός κοινωνίας (που βράζει σήμερα λόγω ανεργίας, χρεών και διάλυσης) και επιτίθεστε ως γκρουμπούσκουλο σε όσους έχουν αντίθετη άποψη; Γιατί μπήκα και στον σύντροφο "Κόκκινη Πιπεριά" και όποιος του έφερνε αντίρρηση για τον Παντελή Βούλγαρη τον πέρναγε από γενεές 14.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μια άλλη "μεταβατική" ιδέα δράσης είναι η ΑΠ να σταματήσει να δρα σαν τάση του ΣΥΝ και να δρα μετά από δήλωσή της σαν συνιστώσα του...ΣΥΝ.

    Δηλαδή να πάρει όλα τα δικαιώματα αυτόνομης έκφρασης, λόγω των συνθηκών, χωρίς να αποχωρήσει από τον ΣΥΝ.
    (Διαγραφή ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΣΥΝ: πάλι συνέδριο θα χρειαστεί...)

    Άλλος που μπορεί να επιβάλλει εδώ και τώρα συνέδριο είναι ο Τσίπρας ...με την παραίτησή του. Κι αν το ήθελε πραγματικά θα παραιτούνταν εδώ και καιρό... αλλά είναι φαίνεται κι αυτός μέρος της παράστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Επειδή δεν πρόλαβα το τελευταίο σχόλιο του Γιώργου τον παραπέμπω στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας την για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ που ζήτησε την περασμένη εβδομάδα : Δημοψήφισμα στον ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ και άμεσα έκτακτο συνέδριο. Και όλοι κάνανε στην Π.Γ. "μούγκα στη στρούγκα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. redteam προφανώς δεν σε σηκώνει το ...κλίμα. Τι να κάνουμε; Εκπέμπουμε σε άλλο μήκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιώργο, σταλινική απάντηση το "δε σε σηκώνει το κλίμα", δε βρίσκεις. Εδώ τελειώνει η "ανανέωση" και ξεκινά ο σταλινισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. "Αν θέλεις να λέγεσαι Aνθρωπος
    δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
    Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
    το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω.
    Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
    κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.
    Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή."
    Τάσος Λειβαδίτης σύντροφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. redteam, ανήκεις σε αυτούς που λοιδορούν συστηματικά τους ανανεωτικούς συντρόφους κι αυτό το ονομάζεις διάλογο. Φιλικά θα σου πρότεινα να βρεις τον εαυτό σου σε κάποιο άλλο ιστολόγιο. Όπως ίσως κατάλαβες τα πράγματα αγριεύουν σιγά σιγά και οι πολιτικοί σκλάβοι ξυπνούν...κι αν ξυπνήσουν μονομιάς,(;)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Readteam, "oρθός" αριστερός λόγος σημαίνει να προτείνεις ότι ακριβώς μπορεί να απομονώσει όλους αυτούς που ανέφερες, από την κοινωνία και να αποκαλύψει το ρόλο τους. Ταυτόχρονα να τους φέρει κοντά σε αριστερές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματά τους. Τόσα χρόνια τα ¨κατω" και τα ¨εξω" το μόνο που πέτυχαν είναι να δυναμώσουν τη φωνή των Πρετεντέρηδων. Άσε που πέρα από τα λόγια οι πιο πολλοί από τους σταλινογεροηγέτες δεν διαφέρουν σε τίποτα από πολλούς από αυτούς.
    Όσο για το κλίμα τους σηκώνει όλους αρκεί να συζητάμε και να ψάχνουμε και όχι να αφορίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Leo είπες:"Άσε που πέρα από τα λόγια οι πιο πολλοί από τους σταλινογεροηγέτες δεν διαφέρουν σε τίποτα από πολλούς από αυτούς".
    Ταυτιζόμαστε απόλυτα.
    Γιώργος μου τους λοιδορώ γιατί οι περισσότεροι κολλάνε ένσημα στην Κουμουνδούρου, στους Ψυρρή και στο Κολωνάκι. Δεν μιλάω για τον Μηταφίδη, τον Βασιλόπουλο, τη Χαραλαμπίδου (εάν τους ξέρεις) και άλλους της ΑΠ. Μιλάω για τους επαγγελματίες τύπου Μαργαρίτη, Σαμπατακάκη, Μπαγιώργο Χατζησωκράτη και λοιπούς συγγενείς που είναι βολεμένοι με τα ένσημα της Κουμουνδούρου και δημιουργούν και πρόβλημα. Αρα άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. redteam,τα στελεχη αυτα της ΑΠ που αναφερεις ειναι δημοσιοι υπαλληλοι και οχι επαγγελματικα στελεχη οπως του αριστερου ρεθματος.Εχουν επισης αγωνιστικη ιστορια και ορισμενοι λογω ηλικιας μαχητικη αντιδικτατορικη δραση.ΕΠΙΣΗΣδεν κολωνουνε να λενε με θαρρος τις αποψεις τους.ΤΕΛΟΣ δεν υποστηριξαν ποτε την εισβολη των τανκς στη Πραγα,το πραξικοπημα στη Πολωνια ,τη καταστολη στην Ουγγαρια οπως πολλα καλοπαιδα της"αριστερης πλειοψηφιας". Φαινεται εισαι μικρουλης και μετρας την αριστερα με τα ωραια λογακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Είναι φανερό (και ψυχοφθόρο) ότι κανείς δεν συζητά για ιδεολογικές διαφορές αλλά μόνο για προβλήματα παρουσίασης της διάσπασης. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι ιδεολογικές διαφορές είναι αυτονόητες και αγεφύρωτες.
    Όσοι είστε ακόμη οργανωμένοι στον ΣΥΝ και κατ’ επέκταση στο ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε για λίγο τους εαυτούς σας έξω από κομματικές υποχρεώσεις, και σκεφτείτε με ποιους από το συνολικό πολιτικό τοπίο της Ελλάδας θα θέλατε να συνεργαστείτε. Υπάρχει κάποια συνιστώσα που να σας συγκινεί; Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, μια μειοψηφία στο ρεύμα, που σκέφτεσαι «καλός θα ήταν σε μια συνεργασία». Πόσοι ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός υπάρχουν δυνάμεις; Πρώτα – πρώτα οι οικολόγοι. Άλλοι; Ίσως και υπό προϋποθέσεις και οι Φιλελεύθεροι.
    Τι ψάχνουν λοιπόν οι ΑΠ σήμερα ακόμη στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ από το να κλαίνε όλοι μαζί τη μοίρα τους;
    Οι μεν να σκέφτονται «πότε θα φύγετε χωρίς να σας διώξουμε» και οι δε «πότε θα μας διώξετε για να φύγουμε»
    Η μοναδική λάθος εκτίμηση του Μιχάλη ήταν ότι αυτός θα κλείσει την πόρτα.
    Ή μήπως δεν ήταν λάθος; Μήπως χρειάζεται τώρα κάποιος να σηκωθεί και να κλείσει την πόρτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU