Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Με τον μεγάλο άρρωστο του πολιτικού συστήματος, την τοπική αυτοδιοίκηση, ποιος θα ασχοληθεί;

προσοχή στους τοπικούς άρχοντες...

Δημοψήφισμα για το μνημόνιο ή στροφή στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας;

του Ανδρέα Νεφελούδη*

Μια βδομάδα πριν η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις και απόψεις της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θα ήθελα να επισημάνω ειδικές πλευρές αυτών των θέσεων, τονίζοντας τα ιδιαίτερα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά τους και τον ριζοσπαστικό τρόπο με τον οποίο θέτουν τα ζητήματα σε σχέση τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Εκτιμώ ότι αυτή η αποσαφήνιση των βασικών πλευρών και αφετηριακών σημείων για την απόφαση της Ε.Ε της Δ.Α. είναι αναγκαία από την στιγμή που τίθενται διαρκώς ερωτήματα (όχι πάντα αθώα) για το αν έχει θέσεις η ΔΑ για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.(!!!)

Σε ότι αφορά λοιπόν τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Δ.Α. πιστεύει, όπως πάντα πίστευε η ανανεωτική αριστερά, ότι αυτές πρέπει να ασχοληθούν αποκλειστικά με τα κρίσιμα ερωτήματα – θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες σε τοπικό επίπεδο.

Σε καμία περίπτωση η απουσία θέσεων για τα καθημερινά προβλήματα των πόλεων δεν μπορεί να καλυφθεί με τον «μπουχό» του αιτήματος « οι εκλογές να γίνουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο». Και οι πόλεις, τα προβλήματα, το περιβάλλον, οι αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές;

Με αυτά και με όλα τα άλλα ποιος θα ασχοληθεί;

Με τον μεγάλο άρρωστο του πολιτικού συστήματος, την τοπική αυτοδιοίκηση, ποιος θα ασχοληθεί;

Η δική μας η αντίληψη για το διακύβευμα αυτών των εκλογών, εδράζεται στην άμεση και στενή σχέση που έχουμε ως φιλοσοφία και ως πολιτική πρακτική με την αλήθεια, με τον πολίτη στον χώρο που ζει, με την καθημερινότητα, με την ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της. Γιατί βασική θεωρητική προσέγγιση μας δεν είναι το περισσότερο κράτος, όπως σχεδόν όλα τα κόμματα της αριστεράς προσδοκούν, αλλά το αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση αυτοδύναμη και ανεξάρτητη.

 • Για το κόμμα μας οι αντιθέσεις σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι οι κραυγές για το υπέρ ή το κατά του μνημονίου αλλά: Μια αυτοδιοίκηση αδρανής και απαθής για τις επιπτώσεις του μνημονίου ή μια αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο;
 • Μια αυτοδιοίκηση εξαρτημένη από την κεντρική διοίκηση, έρμαιο των επιχορηγήσεων και των πελατειακών ή κομματικών παζαριών ή μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη με σαφώς καθορισμένους τοπικούς πόρους (χωρίς επιπλέον φορολογία) μέσω της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος και της αποκέντρωσης του;
 • Μια αυτοδιοίκηση με ασαφείς όρους λειτουργίας και οργάνωσης όπου το πελατειακό σύστημα και η διαπλοκή θα κυριαρχούν ή μια αυτοδιοίκηση με σαφείς δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη και με καθορισμένους όρους για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της;
 • Μια αυτοδιοίκηση που το πελατειακό της προφίλ θα κρατά ως όμηρους χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της ή μια αυτοδιοίκηση με καθαρές και σαφείς εργασιακές σχέσεις, οργανογράμματα και κανόνες διαχείρισης;
 • Μια αυτοδιοίκηση τέλος αναξιόπιστη και έρμαιο διαπλοκών και αδιαφανών διαδικασιών ή μια αυτοδιοίκηση κρυστάλλινη στην διαχείριση των οικονομικών της που θα αποτελεί το γυάλινο σπίτι του δημότη; Και τέλος
 • Μια αυτοδιοίκηση συγκεντρωτική και φοβική σε κάθε συμμετοχική διαδικασία ή μια αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τον εαυτό της και θα ενισχύει την δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής;

Όλοι όσοι δεν θέτουν στη πρώτη γραμμή του διακυβεύματος για τις εκλογές την απάντηση στις παραπάνω αντιθέσεις αλλά εξαρκούνται στην ένδεια της εκφοράς κεντρικού – ξύλινου και αντιαυτοδιοικητικού λόγου, τάσσονται εκ των πραγμάτων με την πρώτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, με την συντήρηση δηλαδή του ίδιου γραφειοκρατικού μοντέλου και την οπισθοδρόμηση της εξάρτησης.

Εμείς είμαστε όμως με την ανατροπή, με το σάρωμα κάθε αναξιοπιστίας και κάθε κόκκου διαφθοράς και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε όλα τα λουλούδια των τοπικών κοινωνιών να ανθίσουν.

Διατυπώσαμε με απόλυτη σαφήνεια 4 άξονες για την ανατροπή της σημερινής παρακμιακής κατάστασης στον χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, είμαστε αποφασισμένοι αυτές οι προτεραιότητες να μπολιάσουν όσο είναι δυνατόν περισσότερες δημοτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο.

Δυστυχώς αυτή η παρακμιακή κατάσταση δεν ανατρέπεται, παρόλες τις ελπίδες μας από τον νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Ήμασταν η πολιτική δύναμη που είχε πρώτη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εισηγηθεί την καθιέρωση της αιρετής περιφέρειας, ελπίσαμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έκανε βήματα μπρος, όμως εκτός από την θέσπιση των αιρετών περιφερειών δεν τολμά, δεν ανατρέπει, δεν δημιουργεί, ως όφειλε, νέα δεδομένα. Θα τα δημιουργήσουν οι τοπικές κοινωνίες που δεν αντέχουν το άλλοθι της εξάρτησης.

Καλούμε λοιπόν σε αυτή την μάχη όλες τις δυνάμεις της προόδου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο μέτωπο ενάντια στην διαφθορά, ενάντια στο πελατειακό κράτος, για την πράσινη ανάπτυξη, τα νέα παραγωγικά πρότυπα, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, για την αυτοδιοίκηση της αναδιανομής, για την αυτοδιοίκηση της προόδου, για την αυτοδιοίκηση που δεν θα φορτώνει τους Έλληνες πολίτες με 4δις € πρόστιμα τον χρόνο από την λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών, αλλά που με πρωτοποριακό τρόπο και πάνω από όλα χωρίς να είναι δέσμια συμφερόντων, θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κάθε άλλο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει το περιβάλλον και την Ελληνική περιφέρεια, με γνώμονα πάντα, τις καθαρές σχέσεις και την εξοικονόμηση πόρων.

Ας αναμετρηθούμε λοιπόν με την ζωή και τα προβλήματα της και όχι με κούφιες συνθηματολογίες που δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα και πάνω από όλα δεν δίνουν καμία ελπίδα στον κόσμο που αναζητά διέξοδο.


*Ο Ανδρέας Νεφελούδης, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
από την ananeotiki.gr, 24/7/10

7 σχόλια:

 1. Καλές οι γενικότητες περί αντίθεσης στον πελατειακό χαρακτήρα της ΤΑ και ανάγκης επιβολής κανόνων, αλλά έχει η ΔΑ συγκεκριμένες προτάσεις για αυτά; Έχει τουλάχιστον συναίσθηση ότι θα πρέπει να επιβληθεί έλεγχος της ΤΑ από την κεντρική εξουσία; Ή ζούμε την ουτοπία της αδιάφθορης και πλήρως ανεξάρτητης ΤΑ;

  Και παρεπιπτόντως: ποια είναι η ΔΑ; Τόσον καιρό διαβάζω για τα όργανα που εκλέχτηκαν, τις συνεντεύξεις των στελεχών, τις επαφές που γίνονται για τις επερχόμενες εκλογές της ΤΑ, ακόμα και την οικονομική εξόρμηση. Ένα κάλεσμα προς τον κόσμο να ενταχθεί και να συνδιαμορφώσει δεν έχω δει. Είναι members only; Πρέπει να περιμένουμε προσωπική πρόσκληση; Και πόσα χρόνια θητεία στην Ανανεωτική Αριστερά απαιτούνται; Δεν αρχίσαμε καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Που είσαι Πολυβώτη; Δώσε στίγμα και διαθεσιμότητα - δεν υπάρχουν members only ούτε η πλειοψηφία του νέου φορέα είναι οι παλιοί ανανεωτικοί- είναι κυρίως αριστεροί μεταρρυθμιστές, δημοκρατικοί, νέοι, παλιοί Εδαϊτες κλπ κλπ.
  Τα πράγματα τρέχουν και τρέχουν καλά για την ώρα...και δημοκρατικά κυρίως. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι! Κι όσο είναι έτσι θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις, τώρα περνάει ο χώρος αυτός από το γενικό στο ειδικό - περιμένουν προτάσεις και στα μπλογκ, στις αυτοδιοικητικές θεματικές όσο και στις τοπικές (ανα Δήμο) συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εκτός αυτών που αυτοπροτείνονται σαν διαθέσιμοι να ασχοληθούν με την πολιτική, υπάρχουν αξιόλογοι ;anurvpoi που εύκολα μπορεί να τους εντοπίσει κανείς στο διαδίκτυο.
  Άτομα που από μόνα τους δεν θα προσεγγίσουν ποτέ το κόμμα.
  Άτομα που έχουν τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα που αν καταφέρει το νέο κόμμα να τους αναθέσει έργο θα βγει ωφελημένο.
  Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κατ'επαγγελμα πολιτικά στελέχη τα ζήσαμε.
  Στην εποχή του διαδικτύου τα πράγματα τρέχουν ταχύτατα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.
  Γνωρίζοντας κάποιους από τους μπλόκερς αλλά και τους συμμετέχοντες στους προβληματισμούς καθημερινά πιστεύω πως θα ήταν τεράστιο λάθος να μην προσεγγιστούν τα άτομα αυτά και να τους ζητηθεί να βοηθήσουν.
  Χωρίς εργαλεία δουλειά δεν γίνεται και το διαδίκτυο είναι το μέλλων.
  Γιώργος EL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιώργο, ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Οι ενστάσεις μου δε διατυπώθηκαν για δικό μου λογαριασμό - εγώ ήξερα πού να απευθυνθώ εάν ήθελα και μπορούσα. Δεν έχω ακούσει όμως ένα κάλεσμα στον κόσμο να ενταχθεί στο νέο εγχείρημα, ούτε είδα κάτι τέτοιο στην ιστοσελίδα, και γι' αυτό είμαι λίγο απογοητευμένος. Θυμάσαι την κριτική που έκανες στον ΣΥΡΙΖΑ όταν, την περίοδο της δημοσκοπικής ανόδου, φοβήθηκε να ανοίξει τις οργανώσεις; Κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι η Ανανεωτική Αριστερά έχει μια αγοραφοβία - πετυχαίνει να περάσει τη γραμμή της στους λίγους, μορφωμένους και προνομιούχους και αποτυγχάνει έστω και να κάνει τις προθέσεις της κατανοητές στον απλό κόσμο. Δεν μπορώ να δεχτώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τόσες παλινωδίες του να έχει την εμπιστοσύνη του «Πασόκου της γειτονιάς» περισσότερο από την ΔΑ. Αυτήν την αγοραφοβία πρέπει να ξεπεράσει, και ποια στιγμή είναι καλύτερη από τη στιγμή της ίδρυσης, που υπάρχει ένας ενθουσιασμός για το εγχείρημα. Προτείνω: ανοιχτή καμπάνια εγγραφής μελών, ενημέρωση για τις κατά τόπους συναντήσεις, δυνατότητα να δώσει κανείς τα στοιχεία του τηλεφωνικώς ή μέσω διαδικτύου και να τον φέρουν σε επαφή με ανθρώπους στον τόπο του ή στον επαγγελματικό του τομέα. Θα ήταν τουλάχιστον ακαλαίσθητο να ζητηθεί η ψήφος των πολιτών στις δημοτικές εκλογές προτού γίνουν όλα αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνώ ...και επεκτείνω, Πολυβώτη. Άλλωστε οι φοβίες μεταφέρονται και στα νέα σχήματα - κάποτε πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κλειστοφοβία των "κομματικών". Ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές πόρτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια