Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία στο απόσπασμα

περιμένοντας τον eurobatman να φανεί... μήπως ξεχνάμε κάτι;


του Γιάνη Βαρουφάκη*
Περιμένουμε λοιπόν. Να μαζευτεί το κονκλάβιο την Παρασκευή, να συσκεφτεί, να αποφασίσει και να βγουν όλοι με το κονκορδάτο ανά χείρας, να το φωτογραφίσουν οι παπαράτσι και να το διαβάσουμε κι εμείς: Την Συνολική Διευθέτηση της κρίσης της ευρωζώνης που μας έταξαν. Το περιεχόμενο του κονκορδάτου θα το κρίνουμε την Παρασκευή. Και δυστυχώς όχι μόνον εμείς, αλλά και οι αγορές στις οποίες το Κονκλάβιο έχει υποσχεθεί μια διευθέτηση που θα προσπεράσει τις εξελίξεις και θα θέσει τέλος στην κρίση του ευρώ. Ίδομεν.
Τα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ήδη φωτογραφίζουν τρεις βασικές κατευθύνσεις του κονκορδάτου. Πρόκειται για νέα τρία γερμανικά nein. Πριν πάμε όμως στα νέα nein, ας αναλογιστούμε τα τρία περσινά nein που εισέπραξε η Ελλάδα: Nein στην οικονομική ενίσχυση, nein σε χαμηλότοκα δάνεια, nein στην αναδιάρθρωση του χρέους μας.
Το αποτέλεσμα αυτών των τριών nein ήταν μία χαμένη χρονιά για όλη την Ευρώπη. Μία χρονιά όπου η κρίση χρέους-ύφεσης όχι μόνο βάθυνε εδώ, στην Ελλάδα, αλλά και επεκτάθηκε και αλλού. Σήμερα, παρά τα χαρμόσυνα κηρύγματα που ακούγονται από την Πλατεία Συντάγματος, η παραγωγική δύναμη της Ελλάδας είναι μικρότερη από πέρσι, το κράτος μας είναι το ίδιο αναποτελεσματικό, και το χρέος μας έχει διογκωθεί σε βαθμό που κανείς πλέον να μην το θεωρεί διαχειρίσιμο άνευ κάποιας έξωθεν παρέμβασης. Καθώς τα τρία nein οδήγησαν στην εξάπλωση αυτής της ασθένειας και αλλού, τώρα η Γερμανία αναγκάζεται να πάρει πίσω τόσο το δεύτερο όσο και το τρίο περσινό nein. Μήπως είναι αργά; Αυτό να το συζητήσουμε μετά την Παρασκευή και αφού δούμε το κονκορδάτο.
Για τώρα, αρκεί μια επισήμανση: Απ' ό,τι φαίνεται, η Γερμανική πολιτική εξουσία πιστεύει ακράδαντα στην Αρχή της Διατήρησης της Άρνησης (όπως ο Νεύτωνας πίστεψε στην Αρχή της Διατήρησης της Ενέργειας). Είναι σαν το πολιτικό σύστημα της μεγάλης αυτής χώρας να απαιτεί ένα σταθερό αριθμό nein! Έτσι, για να αποδεχτεί την αναίρεση δύο εκ των περσινών nein προτείνει την αναπλήρωσή τους από νέα nein, μεγαλύτερα, πιο ηχηρά και, εν δυνάμει, περισσότερο καταστροφικά για ολόκληρη της υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα υπό αναίρεση περσινά.

Τα τρία νέα nein τα οποία φέρονται ως επικρατέστερα είναι τα εξής: Πρώτον, nein στην αντιμετώπιση της συνολικής τραπεζικής κρίσης ως αναπόσπαστο μέρος της κρίσης χρέους της περιφέρειας. Δεύτερον, nein στην αναδόμηση του ευρωπαϊκού χρέους σε ορθολογική βάση και με την χρήση θεραπευτικών, αντί τοξικών ομολόγων. Τρίτον, nein στην παραδοχή των πραγματικών αιτίων της κρίσης.
Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά μετά την Παρασκευή. Μακάρι κάποια από αυτά τα nein να μην περάσουν στο τελικό Κονκλάβιο. Γιατί μακάρι; Επειδή αν περάσουν ατόφια, θα έχει πληγεί αποφασιστικά η έννοια της Δημοκρατικής Ευρώπης. Πριν ένα χρόνο, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση σχεδόν όλων, θεώρησα ότι η κρίση, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη γενικότερα, δεν ήταν πραγματικά κρίση χρέους αλλά κρίση του τραπεζικού συστήματος της οποίας σύμπτωμα ήταν η έξαρση των spreads, η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους, και κατόπιν η εξάπλωση του προβλήματος παντού. Ακόμα το πιστεύω αυτό. Όμως τελευταία αρχίζω να βλέπω μια άλλη, μεγαλύτερη, σκοτεινότερη, πιο απειλητική διάσταση της κρίσης στης οποίας την σκιά εξαφανίζεται τόσο η κρίση του χρέους όσο και η κρίση των τραπεζών: Την Κρίση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Ας εξηγηθώ:

Γνωρίζω καλά ότι στο Κονκλάβιο που θα συσκεφτεί την Παρασκευή, υπάρχουν σημαντικοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι λαών της Ευρώπης που διαφωνούν πλήρως με την πολιτική των nein. Άνθρωποι με πλήρη γνώση των πραγματικών αιτίων της κρίσης. Πολιτικοί εξουσιοδοτημένοι από τους εκλογείς τους να θέσουν στην ημερήσια διάταξη πραγματικές, ορθολογικές λύσεις που θα έλυναν το πρόβλημα άνευ θυμάτων, σαν αυτές που έχουμε συζητήσει και εδώ στο protagon του τελευταίους μήνες. Αυτό το γνωρίζω πρώτο χέρι. Όπως γνωρίζω ότι την Παρασκευή θα εισπράξουν ένα ηχηρό nein όταν θα ζητήσουν να συζητηθούν οι προτάσεις τους.
Αφήνοντας λοιπόν τα τεχνικά θέματα του κονκορδάτου κατά μέρος, η παντελής κατάργηση του θεσμικού διαλόγου σε επίπεδο κορυφής για το μεγαλύτερο ζήτημα από το οποίο θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης θέτει ζήτημα Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Μην ξεχνάμε ότι οι λαοί της Ευρώπης από καιρό απαξιώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς επειδή δεν πείθονται για την δημοκρατική της δόμηση. Θυμάστε άραγε τα περίφημα δημοψηφίσματα για την Συνθήκη της Λισαβόνας; Τότε, ολόκληροι λαοί ψήφισαν όχι επειδή διαφωνούσαν με τα ανιαρά αυτά κείμενα αλλά επειδή ένιωσαν πως οι κυβερνήσεις τους έπαιρναν αποφάσεις πίσω από την πλάτη τους, χωρίς να τους συμβουλεύονται.
Προσέξτε που φτάσαμε σήμερα: Οι λαοί να βλέπουν ότι ακόμα και οι πρωθυπουργοί ή οι υπουργοί τους φιμώνονται εντός κονκλαβίου σε μια συζήτηση που θα κρίνει το κοινό μας, Ευρωπαϊκό μέλλον. Τι νομίζετε ότι θα προκύψει έτσι; Η ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση της ΕΕ στα μάτια των ευρωπαίων. Σε μία εποχή που οι θεσμοί της Ευρώπης τρίζουν, μια τέτοια απαξίωση τους καθιστά εξαιρετικά αδύναμους και ανίκανους να σηκώσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η αβεβαιότητα και οι επερχόμενες θύελλες όλο και θα γιγαντώνονται.
Κλείνω με ένα απλό ερώτημα: Έστω ότι υπήρχε ένα κουμπί το οποίο θα μπορούσε να πατήσει η κυρία Μέρκελ σήμερα και, πατώντας το, να σταματήσει άμεσα και χωρίς κόστος για κανέναν την κρίση χρέους και τραπεζικού συστήματος. Θα το πάταγε; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Φανταστείτε ότι το πάταγε και, έτσι, εισερχόμενη στο Κονκλάβιο την Παρασκευή το πρωί, αντίκριζε τα χαμογελαστά πρόσωπα όλων, έτοιμοι να κάνουν πάρτυ. Μετά το πάρτυ, θα ξεκινούσαν οι σοβαρές συζητήσεις για όλα τα θέματα της επόμενης μέρας. Τότε, η κα Μέρκελ θα ήταν, απλώς, μία μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών. Συγκρίνετε εκείνη την υποθετική θέση της με αυτή που πραγματικά θα έχει την Παρασκευή: Αντιμέτωπη με τρομοκρατημένους πρωθυπουργούς και προέδρους, με ένα nein μπορεί να σταματήσει κάθε συζήτηση που δεν της αρέσει.
Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι, όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός, η κρίση είναι μια λύση. Και η ελεγχόμενη διατήρησή της με ένα νέο οχετό nein αποτελεί, ίσως, μέρος μιας στρατηγικής μεγιστοποίησης ισχύος. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, πρώτον, οι κρίσεις δεν ελέγχονται τόσο εύκολα και, δεύτερον, η στρατηγική μεγιστοποίησης της ισχύος του ενός έχει ως κόστος την κατάλυση της δημοκρατίας των πολλών. (Ας ρωτήσουμε τον λαό της Αιγύπτου να μας το θυμίσει αυτό, σε περίπτωση που το ξεχάσαμε.)
Όταν λοιπόν την Παρασκευή δούμε το κονκορδάτο, ας μην αναλωθούμε στα τεχνικά ζητήματα αλλά να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε αν η ευρωπαϊκή Δημοκρατία, που στήνεται αυτές τις μέρες στο απόσπασμα, επιβίωσε ή όχι.

*πηγή: protagon.gr

20 σχόλια:

 1. Για πια δημοκρατια στην ευρωπη κανεις λογο;Μηπως αναφερεσαι στην Ε.Ε που ειναι η αναιρεση της αστικης δημοκρατιας των εθνικων κρατων;Αυτα εννοεις τα κρατη μαζι με την δημοκρατια τους μπαινουν στο αποσπασμα;και μπαινουν τωρα;Εστω και ετσι προοδο διακρινω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οσον αφορά την άποψη Βαρουφάκη, νομίζω ότι δεν καταλαβαίνει μερικά πράγματα, που αφορούν την πολιτική.
  Οπως οι περισσότεροι θεωρούν την Δημοκρατία συνάδουσα μόνο με αποφάσεις "αλληλεγγύης", κέρδους,υπερηφάνειας κλπ.
  Πρέπει να μάθουμε ότι η αξία της βρίσκεται στην διαχείριση των δυσκολιών, στην διαχείριση κακών αποφάσεων.
  Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται όταν είναι "αχρείαστη" , αλλά όταν τα πράγματα βουτάνε στον βούρκο.
  Οι όποιες προτάσεις και τα όποια nein της Μέρκελ, είναι δεδομένο ότι ενέχουν στοιχεία που δεν μας βολεύουν, που "προσβάλουν" αξιοσέβαστους εκπροσώπους, που κατά τα άλλα τα έκαναν μαντάρα. Τι να κάνουμε; Αν δεν μας αρέσει, ας ψωνίσουμε απ'αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα καταρχήν. Εδώ και πολύ καιρό ( προ κρίσης ) σκεφτόμουνα για το μέσο Ελληνα ( και το μέσο Ευρωπαίο νομίζω ) τι σημαίνει πλέον η Ε.Ε. Τι ξέρει για τη συμφωνία της Λισσαβώνος κ.λ.π. Πόσοι - ες ξέρουν τι οικοδόμημα κτίζεται, τι εναλλακτική λύση υπάρχει κ.λ.π. Πως δημιουργείται μια Ευρώπη ( καλή η κακή ) ερήμην των λαών της , των αυριανών πολιτών της. Τα δημοψηφίσματα είχαν τουλάχιστον σε άλλες χώρες το καλό ότι άνοιγε μια συζήτηση κουτσά - στραβά γι αυτό το θέμα. Οι γνώσεις και το ενδιαφέρον διαφέρουν από λαό σε λαό βέβαια αλλά ο μέσος όρος θα είανι απογοητευτικός.Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο: φανταστείτε επιπλέον σε λαόύς που θα έχουν ιστορικά προηγούμενα με τους γρεμανούς , τι συναισθήματα θα δημιουργηθούν. Τα συναισθήματα μου και οι σκέψεις και εμού του ιδίου με αυτά που είχα τη δεκαετία του 1980 για την ευρωπαική ιδέα είναι τελείως διαφορετικά. Ευρωσκεπτικιστής; Ειλικρινά πέστε μου έχω άδικο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά . Ο.Κ εμείς << τα κάναμε θάλασσα >>, ο Γερμανικός τύπος μας ξέσχισε , οι Ιρλανδοί τα κάνανε ρόιδο για άλλους λόγους. Αδιάφορο αλλά κι αυτοί τα θαλασσώσανε. Γιατί τα Γερμανικά ΜΜΕ σχεδόν δεν τους ακούμπησαν , να μην πώ ότι τους αντιμετώπισαν με ψιλοσυμπάθεια; Σκέψεις κάνω έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παίζω με τις Δημοκρατικές σας αντιλήψεις.
  Σωστή έκφραση. Ακριβώς αυτό έχω κατά νού.
  Νομίζετε ότι η Δημοκρατία είναι αντιλήψεις, όπως αυτή για την "αστική Δημοκρατία των εθνικών κρατών".
  Εχεις μείνει στις σταλινικές "αντιλήψεις" που αρνούνταν στον Υπαρκτό την ανάγκη της δημοκρατίας επειδή ήταν υπόθεση "αστική".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πιστευω πως εχουμε νακανουμε με δυο διαφορετικα πραγματα, αλλα και τα δυο δεν συνιστουν μια αντιδημοκρατικη Ε.Ε., χωρις να παραβλεπω τα αντιδημοκρατικα στοιχεια που εχει.
  Καταρχην εχουμε την επιβεβαιωση του λενινικου νομου της ανισομετρης αναπτυξης. Ειδικα μεσα στο ευρω το προβλημα αυτο μεγεθυνθηκε και δεν μπορω να καταλαβω πως θα επιλυθει και τι κοινη οικονομικη πολιτικη μπορουν να εχουν απο κοινου μια ιμπεριαλιστικη χωρα οπως η Γερμανια και η Ελλαδα.
  Το δευτερο ειναι η πολιτικη κουλτουρα. Η προτεστεντικη Γερμανια ειναι μια κοινωνια της αρμονιας και του αποτελεσματος, δεν εχει σχεση με τη δικη μας κουλτουρα. Ειναι αλλη η ''μεταφραση'' των λεγομενων της Μερκέλ για εναν γερμανο και αλλη για εναν ελληνα.

  Ασχετο, μα βγηκε η δισκαρα του μεγιστου θαναση παπακωνσταντινου, και να μου επιτρεψετε μια παραπομπη για να ηρεμησουν και λιγο τα οξυμενα πνευματα
  http://www.youtube.com/watch?v=f-qeuXD772M&feature=feedlik

  Δ.Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ειναι κριμα να περνανε απαρατηρητα τετοια αρθρα με ασχετα σχολια που διαλυουν καθε συζητηση.Ειναι κριμα ενα αξιολογο blog [ανεξαρτητα συμφωνιας ή οχι με το γενικο πλαισιο που αναδεικνυει] να κινδυνευει να μετατραπει σε μπινελικοδρομιο. Λυπαμαι ειλικρινα. mike

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. mike
  Ακόμα και οι αλήτες όταν τσακώνονται βγαίνουν έξω από το μαγαζί να λύσουν τις διαφορές τους.
  Δυστυχώς για μία ακόμη φορά μας αναγκάζουν αυτοί οι τύποι να τους παρακαλέσουμε να συμμετέχουν με τις όποιες απόψεις τους, και να προσπαθήσουν να πείσουν με τα επιχειρήματά τους.
  Γιώργος EL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γύρισα και το βρήκα λαμπόγυαλο - έ, σφουγγάρισα λίγο κι ελπίζω τώρα να είναι εντάξει :) mike και Γιώργο EL. Τι ήταν αυτό;
  Έξω βρέχει καρέκλες μέσα μπινελίκια.
  Ψυχοπαθή μανιασμένε αντιΚωστή, μακριά από το μπλογκ: όπως λέει κι ο Γιώργος EL, μία είναι η λύση ανάμεσα στα "αρσενικά" του τύπου σου: "πάμε έξω ρε!" (πχ από το συνέδριο...)
  Τράβα λοιπόν αλλού να βγάλεις τ' απωθημένα σου: game over!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ αριστερη στρουθοκαμηλος
  Πριν λιγο τελείωσε η συνέντευξη του Αλέξη Τσιπρα στο kontra chanel.
  Με δυο λέξεις καταπληκτικά ώριμος!!! Επιτέλους η αριστερα βρίσκει στο πρόσωπο αυτου του νεου ανθρώπου εναν πραγματικό ηγέτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κοιτάξτε ποιοί μιλάνε!!!

  Την έντονη αντίδραση της ΝΔ πυροδότησε το γεγονός ότι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ δεν υπήρξε αναφορά στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

  Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Σήμερα η δήθεν δημόσια τηλεόραση, επιβεβαίωσε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, τον κατήφορο στον οποίο έχει κατρακυλήσει το τελευταίο διάστημα.

  Οι εγκάθετοι γκεμπελίσκοι της ΕΡΤ, που θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι χρηματοδοτούνται από το υστέρημα όλων των Ελλήνων και όχι από τα ταμεία του κόμματος που τους επέβαλε, επέλεξαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ να αποκρύψουν τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αλλά και να μην περιλάβουν ούτε καν μία αναφορά από τις θέσεις που ανέπτυξε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

  Το γεγονός αυτό είναι το αποκορύφωμα, μιας σειράς άθλιων μεθοδεύσεων των κομματικών υπαλλήλων της ΕΡΤ εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως η διαστρέβλωση των θέσεων της, η άκριτη υιοθέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας, η περιορισμένη πρόσκληση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, έναντι των κυβερνητικών εκπροσώπων.

  Ακόμη και το ΕΣΡ πρόσφατα, διαπιστώνοντας αυτές τις μεθοδεύσεις κάλεσε σε απολογία το κρατικό κανάλι εγκαλώντας το για καθεστωτική προβολή των κυβερνητικών θέσεων εις βάρος της Ν.Δ.

  Για όλα αυτά τα θέματα, η Ν.Δ. προέβη τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα αναγκαία διαβήματα προς την ΕΡΤ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους.

  Κατανοούμε την αγωνία ορισμένων να δικαιολογήσουν τον μισθό τους. Αλλά είναι πλέον ολοφάνερο ότι η αγωνία της κυβέρνησης να “αμπαλάρει” την αλήθεια, κατάντησε την ΕΡΤ όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας που θυμίζει, τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα άλλων εποχών».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Κ.Ανδρεου


  Ρε κωστα βοήθησε μας, είναι τελικα ο Χρύσανθος??

  ((..Ζητώ συγγνώμη που θα σας απασχολήσω, και πάλι, για ένα θέμα…. προσωπικό.

  Στην αρχή το εξέλαβα ως αστείο.

  Εντάξει κάποιος παραπληροφόρησε τον «Βηματοδότη» οτι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, αρθρογραφεί εδώ ως Κώστας Ροδινός.

  Από δημοσιογραφικής απόψεως, η πληροφορία ήταν ενδιαφέρουσα. Βέβαια, εκτός από τη διαρροή της Ρηγίλλης, ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν στο συμπέρασμα ήταν …καταπληκτικός! «Ο Λαζαρίδης γράφει καλά», ο «Ροδινός γράφει…σχετικά καλά», άρα ο Λαζαρίδης είναι ο Ροδινός!

  Ο συλλογισμός μου θύμιζε εκείνο που μας δίδασκαν στο μάθημα της «Λογικής» στο Γυμνάσιο.

  «Ο αστυνομικός είναι όργανο»,

  «Το μπουζούκι είναι όργανο»,

  Αρα, «ο αστυνομικός είναι …μπουζούκι!» (να με συμπαθούν οι αστυνομικοί!)

  Προφανώς, αυτοί που έκαναν τη διαρροή νόμισαν οτι βρήκαν «λαυράκι», αλλά την πάτησαν σαν «χάνοι».

  Και το λέω αυτό, γιατί εκμεταλλευόμενοι την αρθρογραφία μου, (ιδιαίτερα κάποια επικριτικά άρθρα και σχόλια για τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και άλλες θέσεις της Ν.Δ.) πίστεψαν οι αφελείς ο,τι θα ενέπλεκαν τον Χρύσανθο σε εσωκομματικές ίντριγκες. Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, εξετέθησαν. Εξέθεσαν και τους αποδέκτες της πληροφορίας.

  Εντάξει, δόθηκαν εξηγήσεις και το θέμα έληξε.

  Δεν αποκαλύφθηκαν, όμως, οι «σουπιές», που διέρρευσαν την …έγκυρη πληροφόρηση στον τύπο.

  Σήμερα το απόγευμα, συναντήθηκα με ένα φίλο στη Βαλαωρίτου.

  Στο διπλανό τραπέζι, κουβέντιαζε ζωηρά μια παρέα. Ο ένας ήταν δημοσιογράφος. Κάποια στιγμή χτυπάει το κινητό του και μετά από λίγο τον ακούω να φωνάζει …θυμωμένος.

  «Ναι ρε συ, είναι τσεκαρισμένο! Αυτά τα …παραληρήματα στο Antinews τα γράφει ο Λαζαρίδης ως …Ροδινός!»

  Υστερα εξηγούσε στον συνομιλητή του, πώς με το άρθρο που υποστήριζα την κατάλυση του ασύλου, έδινα το στίγμα για τη δεξιά στροφή της Ν.Δ., ενώ με το άρθρο εναντίον του μεσαίου χώρου, αποδομούσα την πολιτική Καραμανλή! Όχι, εγώ! Ο Λαζαρίδης!

  «Είστε σίγουρος ότι ο Ροδινός είναι ο …Λαζαρίδης;» τον ρώτησα όταν τελείωσε.

  «Βέβαια! Εσύ ποιός είσαι;»

  «Ο Ροδινός!»

  Αφού …συνήλθε, μου εξήγησε ότι από το …επίπεδο των άρθρων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να τα γράφει ο Λαζαρίδης και ότι «ρωτήσαμε στην εφημερίδα και στο ραδιόφωνο, αλλά δεν ήξερε κανένας τον Ροδινό!»

  Συμπέρασμα πρώτον: Αμα δε σε ξέρουν τα ΜΜΕ, δεν υπάρχεις!

  Συμπέρασμα δεύτερον: Αμα γράφεις …σχετικά καλά και γράφεις στο Antinews, μπορεί και να είσαι ο Λαζαρίδης! Ας προσέχουν οι σχολιαστές και οι αρθρογράφοι!

  Συμπέρασμα τρίτον: όσο και να διαψεύδεις κάτι, άμα θέλουν τα ΜΜΕ, δημιουργούν τις δικές τους αλήθειες.

  Συμπέρασμα τέταρτον: άμα επιμένεις σ΄ ένα ψέμα, μπορεί να το πιστέψουν πολλοί!

  Συμπέρασμα πέμπτον: συχνά η παραπληροφόρηση εξυπηρετεί καλύτερα από την πληροφόρηση.

  Συμπέρασμα έκτον: ό,τι και να γίνει η αλήθεια τελικά αποκαλύπτεται!

  Συμπέρασμα τελευταίο: Πολλοί παρακολουθούν, πολύ το Antinews, τελευταία!

  Κώστας Ροδινός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Με τους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ να τρομοκρατούν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι κατά των ξένων δημοσιογράφων που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η χώρα εισήλθε σε κατάσταση χάους, μία κατάσταση που ευνοεί, προφανώς, το καθεστώς.
  Η επιθετικότητα των οπαδών του Μουμπάρακ, που αν και σε μικρούς αριθμούς κατάφερε να δημιουργήσει μία εικόνα εμφύλιας σύρραξης στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια με αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι ανησυχίες για διολίσθηση της Αιγύπτου στην αποσταθεροποίηση και στο πολιτικό κενό.

  Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για αναλήψεις εξέλιξη που αναμένεται να θορυβήσει τους πολίτες ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα διασφαλιστούν εκείνοι που επιθυμούν να εξάγουν συνάλλαγμα. Προφανώς η Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να διασκεδάσει τους φόβους που διακατέχουν τους επιχειρηματίες οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν να διασφαλίσουν τα χρήματα τους σε τράπεζες του εξωτερικού προκαλώντας φυγή κεφαλαίων από την Αίγυπτο.

  ..................................

  Δυστυχως στην Αιγυπτο εχουμε εμφυλιο "ο Θεός να βάλει το χερι του",προς το παρον ολες οι καλές δυνάμεις των "δυτικων δημοκρατιων" φροντίζουν να διαλύσουν τα πάντα στο όνομα της διατήρησης του "ελεγχου" στην περιοχή,όμως η γειτονιά μας γίνεται ολο και πιο επισφαλής.
  Η "ειρήνη" των λόγων παραχωρεί δικαιωματικά στο λόγο της βίας,το σύστημα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η "πολιτική" συζήτηση στην Ελλάδα εξακολουθεί να γίνεται σε "ακαδημαικό" επίπεδο απο αστείους πολιτικούς και "τραγικά" πολιτικά κόμματα.
  Δυστυχώς είμαστε στην αρχή της "νύχτας" του μεσαίωνα.
  Καλή δύναμη και κουράγιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ
  Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011,

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Ομονοίας οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή.
  Ο αγώνας των εργαζομένων στα ΜΜΜ είναι υπόθεση όλων μας.
  Οχι στις νεοταξικές επιλογές της κυβέρνησης "μαριονέτα" της τροικας!

  Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών,που καταργεί τον κοινωνικό ρόλο των αστικων συγκοινωνιών και βυθίζει χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και κάποιους επιτίδιους σε μεγαλύτερα υπερκέρδη.
  Οχι στις επιλογές που αφήνουν τα golden boys και τους εργατοπατέρες του πασοκ__υπεύθυνα για τα ελλείματα και τη κατάντια των μμμ __ για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο!
  Την κρίση να την πληρωσουν οι υπεύθυνοι και οι προθυμοι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ωραίο άρθρο, αλλά αποσιωπά/αδιαφορεί για τα αίτια της γερμανικής άρνησης. Βλέπει την ΕΕ ως ένα κράτος -ή wanna be κράτος ομόσπονδο- που όμως δεν είναι. Έτσι, κάθε κυβέρνηση πρέπει να συνταιριάξει τις εθνικές διεκδικήσεις και συμφέροντα της αστικής της τάξης με εκείνα του κοινού υπερεθνικού επιχειρηματικού συμφέροντος. Δε βλέπει ότι τα nein είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα οικονομικών ανταγωνισμών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ - ΠΡΟΘΥΜΟΙ και ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

  Τι χρείαν τανκς έχομεν και πολυβόλων
  όταν σαν πολυβόλα τα παπαγαλάκια-δημοσιογράφοι πολυβολούν τον λαό απ' τα έξι βήματα με τόνους φαιάς προπαγάνδας;
  Κατηγορείται διαρκώς ο λαός για λαϊκισμό και εξίσου διαρκώς ζει μέσα σε μιαν ατέρμονη λιτότητα που μεταμορφώνεται συνεχώς στο χειρότερό της.
  Ωσπου η μετάλλαξή μας να γίνει τέλεια: «γερμανικό μοντέλο».
  Με τευτονικές τροποποιήσεις στο ίδιο μας το Σύνταγμα
  κατεχόμενοι και χρεωμένοι για τα επόμενα τριάντα χρόνια, τι χρείαν τανκς έχομεν,
  όταν έχουμε έναν Γιωργάκη να μας έχει διαλύσει κάθε αυτοσεβασμό κι αξιοπρέπεια...
  ...Οταν εμείς οι «διεφθαρμένοι», οι «κοπρίτες» υποχρεούμεθα να 'ναι και τα παιδιά μας «κοπρίτες».
  Το ένα «κοπρίτης» για 500-700 ευρώ, το άλλο «κοπρίτης» άνεργος, τι χρείαν έχομεν κομαντατούρ όταν έχουμε Γιωργάκη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Γράφει ο Δευκαλίωνας
  2 Φεβρουαρίου 1943: H Νίκη στο Στάλινγκραντ!
  Στις 2 Ιανουαρίου, ο Δευκαλίωνδημοσιοποίησε το πρώτο άρθρο για το 2011. Το άρθρο είχε τίτλο “Το 2011 έτος Τιμής και Αντίστασης“. Στον επίλογο του το εν λόγω άρθρο ανέφερε:
  • «Επειδή, όμως, σε αυτήν την χώρα γεννιούνται κάθε ημέρα παιδιά, που πρέπει να διδαχθούν πάνω από όλα Αξιοπρέπεια, το καθήκον όλων μας είναι να δείξουμε στους νέους, με πράξεις και στάση ζωής, ότι το πρότυπο τους δεν πρέπει να είναι οι επιλήσμονες του νέο-ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και οι προσκυνημένοι στο ΔΝΤ, αλλά οι άνθρωποι που υπηρετούν με συνέπεια αρχές και αξίες»
  Πριν λίγες μόνον ημέρες, ο λαός της Τυνησίας ξεχύθηκε στους δρόμους ζητώντας «Αξιοπρέπεια, Ψωμί, Ελευθερία». Η εξέγερση του λαού της Τυνησίας επέτυχε να ανατρέψει και να εκδιώξει τον δικτάτορα Μπεν Αλί. Αυτές τις ημέρες ο λαός της Αιγύπτου με το ίδιο ακριβώς σύνθημα δηλαδή το «Αξιοπρέπεια, Ψωμί, Ελευθερία», έχει ξεχυθεί στους δρόμους και ζητά την απομάκρυνση ενός άλλου δικτάτορα, του Προέδρου της Αιγύπτου Μουμπάρακ.
  Αξιοπρέπεια… έννοια και στάση ζωής, πού όσο και να φανεί περίεργο, ως ζητούμενο αγαθό από τους λαούς, τροφοδότησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την…
  κίνηση της ιστορίας.
  Η στήλη έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της επικής μάχης του Στάλινγκραντ, για να εμψυχώσει όλους αυτούς που αγωνίζονται υπέρ αρχών και αξιών και εναντίον της βαρβαρότητας του νεοφιλελευθερισμού.
  Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1943, ο Γερμανός Στρατάρχης Φον Πάουλους και η Γερμανική 6η Στρατιά, που επιχειρούσαν εναντίον της πόλης του Στάλινγκραντ, παραδίδονταν άνευ όρων στις δυνάμεις του Στρατάρχη του Κόκκινου Στρατού Αλεξάντερ Βασιλιέφσκι.
  Ήταν το πρώτο φώς στον τρόμο και το σκοτάδι που είχε ζώσει τότε την ανθρωπότητα. Ήταν η πρώτη νίκη εναντίον της βαρβαρότητας. Και την είχαν πετύχει απλοί άνθρωποι σαν εμάς… Υπάλληλοι, Εργάτες, Αγρότες, Φοιτητές.
  Άνθρωποι, όμως, που είχαν αποφασίσει να ζήσουν με Αξιοπρέπεια και γι’ αυτό αγωνίστηκαν στις όχθες του παγωμένου Βόλγα μέχρι θανάτου.
  Τι άλλο να προσθέσει κανείς μια τέτοια ημέρα που η παγκόσμια υπόθεση του ανθρώπινου πολιτισμού γιορτάζει μία τόσο μεγάλη και σημαντική νίκη επί της βαρβαρότητας, ενώ ταυτόχρονα οι πρωτεύουσες του Αραβικού Κόσμου συνταράζονται από το σύνθημα Αξιοπρέπεια, που σαρώνει δικτατορικά και διεφθαρμένα καθεστώτα.
  Μόνο να αποδώσουμε ένα μικρό δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους Υπερασπιστές του Στάλινγκραντ.
  Ας ακούσουμε λοιπόν τον «Ύμνο των Μαχητών του Στάλινγκραντ» και ας αποδώσουμε νοερά Τιμή και Δόξα στους Υπερασπιστές του Στάλινγκραντ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Να σε βοηθήσω Ροδινέ.
  Από την εποχή που είμαστε σύντροφοι με τον Χρύσανθο και παρά την διαφορά ηλικίας, εκτιμούσα ότι δεν έκανε για τίποτε περισσότερο από ένας καλός συνδικαλιστής.
  Αποψη είχαν οι άλλοι στην ηγετική ομάδα της Β'Πανελλαδικής, όπως ο Μηλιός, ο Ψαράς κλπ.
  Ο Χρύσανθος με την θολούρα που είχε και την "κάποια" ένταση, έπρεπε επειγόντως να μετακινηθεί ώστε να βρεί ακροατήριο, που να τον ακούει.
  Και αυτό έκανε. Μεταγραφή της πλάκας κάνατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ

  ΤΑ "ΔΕΛΤΙΑ" ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΤΩΝ 20.00 ΚΑΙ Η ~~ΣΥΜΠΑΘΗΣ~~ ΚΑΣΤΑ ΤΩΝ TELE STARS! (οτι έχετε ευχαριστηση στο παγκαρι του ναου της ΕΣΗΕΑ)!!

  Είναι τουλάχιστο αστεία η αντίδραση των παρουσιαστών των κεντρικών δελτίων τις τελευταίες ημέρες σε όσα “αναγκάζονται” να εκφωνήσουν.
  Η κάτοικος περιοχής Ανακτόρων (η ακριβότερη περιοχή στην Ελλάδα) Όλγα Τρέμη φορώντας κολιέ που αξίζει όσο ένα ολόκληρο αρθρωτο λεωφορείο μαζί με τους επιβάτες ρωτάει τους απεργούς γιατί ταλαιπωρούν τον κοσμάκη!
  Η σύζυγος εφοπλιστή και γειτόνισσα της κυρίας Τρέμη, Έλλη Στάη συνομιλεί με τους μετανάστες προσπαθώντας να καταλάβει τι τους οδήγησε εδώ…

  Για περισσότερες λεπτομέριες...

  http://www.mediablog.gr/archives/12348

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ Κωστης
  Ε οχι ρε Κώστα να πιάνεις και το Ψαρά στο στόμα σου ,δεν νομίζες οτι το παρακάνεις???
  Είπαμε να έχουμε πολιτικές αντιθέσεις αλλά οχι και τα όποια προωπικά μας κενά να προσπαθούμε να τα "βαφτίσουμε" και πολιτικά!
  Τουλάχιστον ουτε προκάλεσε ουτε εξαγόρασε τίποτα απο τη δράση του.
  Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια