Σάββατο 12 Μαΐου 2012

"Καρατζαφέρης της Αριστεράς" ή, επιτέλους, Αριστερά της Ευθύνης;

Πόσο βαραίνει η ευθύνη;




Όπως όλα δείχνουν πάμε ολοταχώς σε νέες εκλογές και ταυτόχρονα, σε έξοδο από την ευρωζώνη. Το κόμμα της δραχμής βρήκε στον Συριζα την κοφτερή του αιχμή. Ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει με όργανο τον πρώην δικομματισμό, τον φαινομενικά ιδανικό αυτόχειρα λόγω της ολοκληρωτικής εξάρτησής του από τον πελατειακό σύστημα, μοιάζει να το καταφέρνει τώρα με όργανο τον Συριζα.
Η επιτυχία του τελευταίου να μπλοκάρει κάθε δυνατή λύση, καθιστά επιτέλους εφικτό το σενάριο Σόρος, Ρουμπινί και κερδοσκόπων - την επιστροφή στη δραχμή και την εξαγορά του πλούτου της χώρας αντί πινακίου φακής. Και ταυτόχρονα την επιστροφή στην νομιμότητα και την εξουσία των κρατικοδίαιτων ντόπιων κύκλων των δανεικών και αγύριστων, που αφού παρασίτησαν το κράτος λάφυρο των ημετέρων, θα εξοφλήσουν τώρα σε δραχμές τα χρέη τους και θα επανακάμψουν νοικοκυραίοι..
Κι όμως ακόμη υπάρχει λύση. Η ευθύνη.
Μπορεί έστω και τώρα, να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα μας κρατήσει στην Ευρώπη.
Αρκεί η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης να μην υποκύψουν στις απειλές του Συριζα.
Μπορεί η Δημαρ να σχηματίσει κυβέρνηση, υπό τον έλεγχό της, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πολιτική στήριξη από κόμματα, εκτός Βουλής μεν αλλά με σημαντική συνολικά εκλογική απήχηση άρα και εντολή και ρόλο (Οικολόγους, Δράση, ΔΗΣΥ, Δημιουργία Ξανά, Κοινωνική Συμφωνία).
Ο Φώτης Κουβέλης σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα είναι ο ..."Καρατζαφέρης της Αριστεράς" αλλά ο άνθρωπος της ευθύνης. 
Θα ελέγχει απόλυτα με τον αριθμό των βουλευτών του την βιωσιμότητα άρα και το έργο της κυβέρνησης και την τήρηση των συμφωνημένων.
Δεν θα είναι διακοσμητικός όπως ο Καρατζαφέρης, οι ψήφοι του οποίου κανένα ρόλο δεν έπαιζαν στο προηγούμενο σχήμα.
Η Δημαρ θα είναι ο ρυθμιστής μιας κυβέρνησης που μπορεί να μας κρατήσει στην ευρωζώνη και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα διόρθωσης, κοινωνικά δίκαια αλλά και ικανά να προχωρήσουν την δημοσιονομική προσαρμογή, να διαπραγματευτεί βελτιώσεις και αναπτυξιακά πακέτα με την βοήθεια των ευρωπαίων φίλων μας και να επεξεργαστεί το "ελληνικό" μνημόνιο απεξάρτησης από επαναλαμβανόμενα υφεσιακά μνημόνια λιτότητας.

Γιατί λοιπόν δεν το κάνει; 
  • Η ψήφος του λαού εκεί την τοποθέτησε: ως ρυθμιστή. Στο κάτω κάτω έχει και την αριθμητική δύναμη να "ρίξει" την κυβέρνηση, αν διαπιστώσει ότι τα άλλα κόμματα υπονομεύουν τις προγραμματικές συμφωνίες.
  • Προτιμά να εφαρμοστεί η ατζέντα του Συριζα για επιστροφή τελικά στην δραχμή, κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί η δίγλωσση και ανεύθυνη πολιτική του;
  • Φοβάται το πολιτικό κόστος; Φοβάται τους εκβιαστές; 
  • Υποκύπτει στο ανοδικό ρεύμα των λαϊκιστών;
Μα η μόνη πιθανότητα ανακοπής του καταστροφικού λαϊκιστικού ρεύματος είναι "να σταθεί η κοινωνία όρθια" και να μην κατρακυλήσει στο έρεβος της χρεοκοπίας.
Με όποιο κομματικό κόστος, όσων θα στηρίξουν τη λύση.
Άλλωστε και ωφελιμιστικά τελικά να το δει η Δημαρ (όσο και οι υπόλοιποι καλούμενοι να συνεισφέρουν), δεν έχει μέλλον σε μια καινούργια αναμέτρηση. Αποκλειστικός εκφραστής της αντιμνημονιακής "κυβέρνησης της Αριστεράς" θα είναι ο Συριζα - οι light εκδοχές της άρνησης της δανειακής σύμβασης θα συρρικνωθούν.
Η ανανεωτική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή Αριστερά, πάντοτε επεδίωκε να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή. Ιδού η ευκαιρία!

11 σχόλια:

  1. Το τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ είναι δικό της θέμα. Όμως, τέτοια εντολή, από το εκλογικό σώμα, για συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με σκοπό την εφαρμογή του Μνημονίου, δεν την έχει. Αν προχωρήσει σε τέτοια κυβέρνηση, τότε δεν θα έχει κάνει τίποτε περισσότερο, από το να αλλοιώσει και να εκτροχιάσει την εντολή των ψηφοφόρων της.

    Γι' αυτόν τον λόγο - και εφ' όσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην ορθή θέση του, που αφορά την κατάργηση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους -, η μόνη λύση είναι η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, στον βαθμό, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συμφωνούν στην υλοποίηση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα. Και από εκεί και πέρα, ό,τι αποφασίσει το εκλογικό σώμα. (Αν και το ορθόν, πρέπον και αρμόζον είναι το ζήτημα του Μνημονίου να τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι που έπρεπε να γίνει, ήδη, από τον Μάϊο του 2010).

    Άλλωστε, σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία αυτός που, τελικά, (πρέπει να) αποφασίζει, είναι ο πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός εκφράζεται, μέσα από τον θεσμό του εκλογικού σώματος.

    Κάθε άλλη λύση θα αποτελεί εκτροπή, σαν την εκτροπή, που έγινε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, η οποία οδήγησε την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο χάος - γι' αυτό και αυτή η κυβέρνηση, μαζί με τους πρωταγωνιστές της, αποδοκιμάστηκε αγρίως. (Και η εκτροπή αυτή λίγο απέχει από την αντίστοιχη εκτροπή που έχει στο μυαλό του και επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρατής Γατελούζος12 Μαΐου 2012 στις 4:43 μ.μ.

    Μπα,
    δε νομίζω,
    δεν είναι έτσι τα πράγματα.

    Το σύστημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει κυριολεκτικά ΤΡΟΜΑΞΕΙ από την εισβολή του ταξικού στοιχείου στις πρόσφατες εκλογές. Όλες, μα ΟΛΕΣ οι εργατολαϊκές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις, έβγαλαν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στην Αττική με τεράστια διαφορά (10 μόναδες και βάλε).
    Οι κολασμένοι αυτής της κοινωνίας ψήφισαν κατά κύριο λόγο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά δεύτερο την υπόλοιπη αριστερά (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ - η ΔΗΜΑΡ δεν είναι αριστερό κόμμα).

    Αυτά τα στοιχεία τα γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία του αστικού συστήματος εξουσίας. Γι' αυτό και θα προσπαθήσει καταρχήν να βάλει και τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο σε μια νέα μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά σε αυτή τη λούμπα δεν πρόκειτα να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. (σε αυτό οφείλεται και η άρνηση της ΔΗΜΑΡ - θέλει να απογυμνώσει το ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια του κόσμου της εργασίας, ως προς την υποτιθέμενη "έλλειψη υπευθυνότητας"). Βέβαια, ενδεχομένως τελικά το σύστημα να επιβάλλει στη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει σε μνημονιακή κυβέρνηση, καθώς φοβάται ότι αν γίνουν εκλογές, το 17% του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει 35 και βάλε!
    Άρα, ίσως να προτιμήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κατεδαφίσουν και τα τελευταία εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που έμειναν όρθια από τη βάρβαρη διετή κυβέρνηση της ΠΑΣΟΚάρας και της ΝΔ. Και μετά βλέπουνε τι θα κάνουνε (διότι αν γίνει κυβέρνηση ΔΗΜΑΡ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε το 35% που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει.... 50%). Προφανώς θα ποντάρουν στο ότι μετά την μνημονιακή καπιταλιστική κυβέρνηση ΔΗΜΑΡ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος της εργασίας θα έχει εξαθλιωθεί τόσο πολύ, που δε θα έχει πια τη διάθεση και τις δυνάμεις να στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Θα έχουμε περάσει πια στο ιδεατό στάδιο στο οποίο ελπίζουν οι νεοφιλελεύθεροι, δηλαδή στον απόλυτο κανιβαλισμό (αφού πρώτα προλεταριοποιηθούν οι μικρομεσαίοι και λουμπενοποιηθούν οι εργαζόμενοι και άνεργοι).

    Βέβαια, υπάρχει και το άλλο σενάριο:
    Να συνεχίσουν να παίζουν αυτό το εξόφθαλμο προβοκατόρικο παιχνιδάκι ότι "εμείς θέλουμε να γίνει κυβέρνηση, αλλά δε θέλει ο κακός ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ανεύθυνος, αντεθνικός κλπ κλπ κλπ". Έτσι, ελπίζουν (εις μάτην) να στοχοποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στα ματια όσων τον ψήφισαν ή σκοπεύουν να τον ψηφίσουν. Ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν ξανά τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα "της υπευθυνότητας" και (κυρίως) τα διάφορα ακραία νεοφιλελεύθερα μορφώματα του Μάνου και του Τζήμερου (και από κοντά και η ΔΗΜΑΡ).
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ!!
    Ο κόσμος της εργασίας τους έχει καταλάβει.....

    Όποιο από τα δύο σενάρια και αν επιλέξει το βάρβαρο νεοφιλελεύθερο καθεστώς εξουσίας στην Ελλάδα, ΘΑ ΧΑΣΕΙ!
    Ή μάλλον, ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΣΕΙ!!

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΚατσέλοΚαστανίδηδες που κολλάνε στο επιχείρημα του άρθρου και έχουν μπει στο γραφικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω μάλλον με τον Τάσο. Αν θέλει η ΔΗΜΑΡ μπορεί να πάει σε κυβέρνηση, αλλά ούτε από ψηφοφόρους είχε τέτοια εντολή ούτε και άφησε τέτοιο ενδεχόμενο προεκλογικά, αφού συνεχώς κατηγορούσε το δικομματισμό. Οι εκλογές δεν είναι κακό να επαναληφθούν. Κι ούτε έχουμε σήμερα ακυβερνησία και κίνδυνο εξόδου από το ευρώ με τρόπο θεσμικό, παρά μόνο αν επιλέξει η χώρα να το κάνει ή την οδηγήσουν (αλλά ας θυμόμαστε ότι τούτο είναι μόνο τρομοκρατία, αφού μαζί με την Ελλάδα θα διαλυθεί όλη η νοτιοευρωπαϊκή νομισματική ζώνη με τραγικές συνέπειες στα γερμανικά και γαλλικά κέρδη).

    Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια εμμονή με το ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι δεν είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα, αντιευρωπαϊκό κλπ, αλλά μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική δύναμη με κινηματικές ρίζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζήμερος, Δημιουργία ξανά: "Να χρησιμοποιηθούν μετανάστες για φτηνό εργατικό δυναμικό σε ειδικές οικονομικές ζώνες που θα είναι και περιοχές διαμονής.''
    Αν αυτός μπορεί να είναι συνιστώσα μεταρρυθμιστικού χώρου, άντε και στην Χρυσή Αυγή! (Είναι προφανές πως κανείς δεν έχει διαβάσει τι λέει το νούμερο, αλλά απολύτως ενδεικτικό του πως "χτίζονται" μέτωπα στην Ελλάδα. Λαικά, πατριωτικά ή μεταρρυθμιστικά, με προσχηματική επίκληση αρχών και χωρίς ίχνος σοβαρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει κι άλλα ;άσχημα ο Τζημέρος yorgos - αλλά η πρόταση απευθύνεται στους ανθρώπους που συσπειρώθηκαν σε αυτούς τους χώρους.

      Διαγραφή
    2. Λίγο τον άκουσα και γελούσα. Δεν είναι μόνο ότι δε γνωρίζει την αριστερή σκέψη και λέει ό,τι θέλει ταυτίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ (αριστερή σοσιαλδημοκρατία) και το ΚΚΕ (αμιγώς κομμουνιστικό παλαιού τύπου), ταυτίζει και ιστορικά πρόσωπα με κόμματα.
      Άκρως αντιδημοκρατικός κι ελιτιστής, άκρως αντιαριστερός και επιθετικά νεοφιλελεύθερος. Γενικά επικίνδυνος. Είναι χειρότερος από το Σαμαρά και ακραία φιλελεύθερος. Ευτυχώς ακόμα δεν έχει λαϊκή βάση κι ίσως χαθεί. Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc του δίνει φθίνουσα πορεία και όσο εκτίθεται στα ΜΜΕ, τόσο θα αυξάνεται η δυσαρέσκεια. Όπως γίνεται και με τη ΧΑ.

      Διαγραφή
  6. Δεν χρειάζεται να κουράσω εδώ, γράφοντας περισσότερα. Τα πράγματα είναι καθαρά, ως προς το τι πρέπει να γίνει.

    Για τα χάλια μας και το πως φθάσαμε ως εδώ (καθώς και τα ποιά αδιέξοδα χάλια, που ονομάστηκαν "μεταρρυθμίσεις", υπερασπίζονται οι "ευρωπαϊστές" φιλομνημονιακοί), δείτε στο μπλογκ μου το σημερινό δημοσίευμα, με τίτλο : "Από το Μνημόνιο του 2010 στις βουλευτικές εκλογές της 6/5/2012. (Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας, μέσα από τις σελίδες της "Wall Street Journal")" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2012/05/2010-652010-wall-street-journal.html .

    Η όλη ιστορία είναι για γέλια και για κλάματα. Και όχι μόνον. Είναι και για κλωτσιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς κ. Γ. Δραγασακη, υπουργο Οικονομιας& Οικονομικων
    αναπληρωτη υπουργο κ. Δ. Στρατουλη
    αναπληρωτη υπουργο κ. Π.Λαφαζανη

    Αξιοτιμοι κυριοι,

    Λεφτα παντα υπηρχαν στην χωρα μας. Αλλα παλαιοτερα ηταν μονον στις Ελβετικες τραπεζες. Σημερα ομως υπαρχουν παρα πολλοι φορολογικοι παραδεισοι, στους οποιους θα μπορουσατε να αναζητησετε τα βρομικα λεφτα που υπαρχουν.

    Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε 11-1-12, κατάλογο με τους 47 φορολογικούς «παραδείσους», που δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου καθορίσθηκαν τα μη συνεργάσιμα κράτη για το έτος 2012, (Παραρτημα 1) οπως στο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4686586

    «Μη συνεργάσιμα κράτη» είναι εκείνα τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα.

    Επιπλέον, δεν έχουν υπογράψει ανάλογη σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον 12 άλλα κράτη.

    Ομως , απο πληροφοριες απο τον πρωην υπουργο Κεφαλογιαννη (σημερα του ξεφυγε στην ΝΕΤ) η μεγαλυτερη πιθανοτητα ειναι να βρεθουν πολλα χρηματα στην Δημοκρατια του Βανουάτου, στον Νοτιο Ειρηνικο(Παραρτημα 2) .Αν αρνηθει το κρατιδιο, να μας δωσει τα λεφτα που καταχραστηκαν οι προδοτες πολιτικοι και επιχειρηματιες, προτεινω να κηρυξουμε τον πολεμο εναντιον του διεφθαρμενου κρατιδιου.

    Το πολεμικο μας ναυτικο θα προμηθευεται διαρκως πετρελαιο απο πρωην αριστερο λαθρεμπορο εν πλω απο τον Τσαβες για τις επιχειρησεις. Για να αποφευχθουν ομως αποχωρησεις αξιωματικων και μαχιμων ναυτων ή ανταρσια και την κοπανησουν σε παραδεισια νησια με εξωτικες και αιθεριες ιθαγενεις γυναικες σαν τον γαλλο χρηματιστη Γκωγκεν, σε καθε πλοιο θα υπαρχουν επιλεκτα στρατιωτικα τμηματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Με επανασταστικους χαιρετισμους

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Πληροφοριες στην Ελληνική Πρεσβεία (στη Νέα Ζηλανδία) που λειτουργεί στο Ουέλλιγκτων από το 1999 με παράλληλες διαπιστεύσεις σε έξη νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού: Σαμόα, Τόνγκα, Φίτζι, Βανουάτου, Κιριμπάτι, Ναουρού. Επιπλέον, υπάρχει Άμισθο Προξενείο της Ελλάδας στην πόλη Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU