Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Εκλογές με δίλημμα, Σαμαράς ή Τσίπρας; Όχι ευχαριστώ !!



Τελικά, η μακριά γαϊδούρα του σχηματισμού κυβέρνησης έφτασε στο προδιαγεγραμμένο της τέλος: και ο λαός ξανά προς τις εκλογές τραβά...
Ίσως τώρα ο σοφός λαός καταλάβει ότι άλλο πράγμα η εντολή του, άλλο πράγμα το τι καταλαβαίνουν όσοι την λαμβάνουν. 
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης είναι μια ιστορική αποτυχία που δείχνει το επίπεδο και τις ικανότητες του ελληνικού πολιτικού προσωπικού. Ειδικότερα, σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην ομηρεία Καμμένου και Τσίπρα, συνεπικουρούμενων από τα αντίστοιχα φαιοκόκκινα άκρα ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Και ότι στις νέες εκλογές, -που όσο γρηγορότερα γίνουν τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά για την οικονομία μας- θα αντιμετωπίσουμε έναν νέο διπολισμό, ανάμεσα στην ΝΔ και τον Συριζα αυτήν την φορά. Η πρώτη ζητούσε αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, ο δεύτερος ζητά αυτοδυναμία στις δεύτερες. 
Η πόλωση σε ανέφικτα διλήμματα, σε ώρα κρίσης είναι ότι πιο ανόητο μπορεί να επιδείξει ένα πολιτικό σύστημα, βαθιά διαβρωμένο από την πελατειακή διαφθορά και την ανικανότητα διαμόρφωσης εναλλακτικών. Σκληρά και ανελαστικά ερωτήματα προς τους πολίτες χωρίς ύπαρξη plan B: αυτή είναι η πραγματικότητα.
Στο πραγματικό ερώτημα, ποιος θα στηρίξει μια ευρωπαϊκή προοπτική και μια αναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων, κανείς δεν απαντά. Άλλος φοβάται την ευθύνη, άλλος σκέφτεται την κομματική του συνοχή, άλλος τις ψήφους στις επόμενες εκλογές - κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Ακόμη κι ο Συριζα, φοβήθηκε ΚΑΙ τον ίδιο του τον εαυτό - το εσωτερικό του χάσμα που θα τον διέλυε σε λίγες εβδομάδες εάν αναλάμβανε την όποια ευθύνη, είτε προς την μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Η Δημαρ πάλι δεν άντεξε να θυσιαστεί "για την Ελλάδα ρε γαμώτο" - δεν πήρε το ρίσκο...

Τώρα, στο χείλος του γκρεμού, δεν είναι ώρα για κομματικά λάβαρα. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, "όπου Ελλάδος", απέτυχαν την πρώτη φορά να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό πόλο ικανό να παίξει τον αναδημιουργικό του ρόλο στο παρακμιακό ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τώρα, ίσως είναι η ώρα να το πετύχουν. 
Με πυρήνα μια ισότιμη εκλογική συνεργασία Δημαρ - Οικολόγων Πράσινων και την συσπείρωση γύρω τους των διάσπαρτων δυνάμεων της έλλογης αριστεράς, του οικολογικού μετασχηματισμού και του πολιτικού φιλελευθερισμού, να δημιουργήσουν το μέτωπο της λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ήδη η προγραμματική ταύτιση υπάρχει. Οι θέσεις υπάρχουν, χρειάζεται και η διάθεση υπέρβασης μικροκομματικών αστοχιών στις προσεγγίσεις του παρελθόντος. 
Από κει και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για την δημιουργία μιας δυναμικής με βάση ένα  9%-10%, που θα δίνει ελπίδα και διέξοδο και θα απελευθερώνει δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή: της δημιουργίας ενός ικανού παίκτη στο χαοτικό πολιτικό σκηνικό, με ευρωπαϊκή κατεύθυνση χωρίς υποσημειώσεις και δυνατότητα να στηρίξει με θέσεις και προτάσεις την αναδιαπραγμάτευση σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, αναπόφευκτη μετά και τις δεύτερες εκλογές.

Άλλος δρόμος δεν φαίνεται να υπάρχει. Η συρρίκνωση του καθενός ξεχωριστά μοιάζει πια νομοτελειακή μπροστά στην σύγχυση και την λαίλαπα του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού. 
Είναι ώρα ευθύνης για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ας σηκώσουμε το γάντι.

11 σχόλια:

  1. Ο γενιτσαρισμός στο απόγειό του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής Η Χρυσή Αυγή είναι πολύ χειρότερη μιας και είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα.
    Μακάρι να υλοποιηθεί η συνεργασία Δημαρ - Οικολόγων Πράσινων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικά μόνη λύση το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί το τραγικό δίλημμα τσίπρας/σαμαράς. μόνο έτσι θα ψηφίσει καθένας ότι γουστάρει για κόμμα και ταυτόχρονα θα επιλέξει για τη στρατηγική της χώρας στον 21ο αιώνα.

    σήμερα τη λύση ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ τη συζητάνε όλοι στην ευρώπη (βλ. σπινθουράκης στο χθεσινό βήμα και σημερινές δηλώσεις σόιμπλε!). το νοέμβριο, όταν ο παπανδρέου τόλμησε να το προτείνει, τον ανέτρεψαν. οι ευρωπαίοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι έκαναν λάθος. οι ντόπιοι πραξικοπηματίες θα το καταλάβουν άραγε; δε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όποιος μιλά για "αντίστοιχα φαιοκόκκινα άκρα ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής" δεν έχει κανένα δίλημμα αγαπητέ μου. Κάτω από τη σκέπη του Αντωνάκη του κουκουλοφοροφάγου είναι η θέση σας για να διασώσετε ότι μπορείτε από τον αστισμό στη σύγχρονη βάρβαρη εξέλιξή του.
    υ.γ. Κατανοώ οτι θα θέλατε να είστε "τσόντα" του ΠΑΣΟΚ και όχι της ΝΔ, άλλά δε βγαίνουν τα κουκια! Κρίμα ρε γαμώτο μετά από τόση προσπάθεια "αριστερού εκσυγχρονισμού" να πρέπει να συναγελάζεσαι με τον κάθε μπουρτζόβλαχο λαϊκοδεξιό! tragic....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο θα πέσει πολύ "μαύρο". Είστε, εκτός τόπου και χρόνου. Το γιατί, το έχω γράψει, εκτενέστατα, στο θέμα : "Τα νούμερα δεν λένε ψέμματα Αλέξη - τα πολιτικά νούμερα μπορεί" http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2012/05/blog-post_14.html? .

    Θα το πω επιγραμματικά : Η ευρωζώνη είναι νεκρή και υπάρχει μόνον ως ζόμπυ, αλλά εσείς ιδεοληπτικά ενεργώντας, είσθε αλλού.

    Ακόμα και αν οι "ευρωπαϊστικές" δυνάμεις κερδίσουν τις εκλογές, το αδιέξοδο θα επιταθεί και η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της προς τον όλεθρο. Η ζημιά που τις επέφεραν οι "ευρωπαϊστές", από το 1996 και μετά, είναι ανήκεστη, όσο η χώρα μένει μέσα σε αυτήν την ευρωζώνη. Μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να αναταχθεί, με την επιστροφή στην δραχμή, κάτι που, δεν είναι, επίσης, εύκολο, διότι απαιτείται λεπτομερές σχέδιο και ικανό επιτελείο που θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο. Και τέτοιο σχέδιο, όπως, επίσης και τέτοιο επιτελείο δεν υπάρχουν, προς το παρόν.

    Το πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έχει ένα πρόγραμμα, με πολλά σωστά σημεία. Το οποίο, όμως, είναι ανεπαρκές, όσο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της επιστροφής στην δραχμή.

    Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι ο ίδιος είναι άπειρος, ενώ εμένα, προσωπικά, δεν με έχει πείσει ότι θέλει να κυβερνήσει. Το ίδιο άπειρο φαίνεται ότι είναι και το επιτελείο του. Και απέναντι στην Μέρκελ και τους άλλους στην ευρωζώνη, χρειάζονται έμπειροι και ικανοί διαπραγματευτές.

    Το ζήτημα είναι ότι οι έως πρόσφατα θεωρούμενοι ως έμπειροι, απέτυχαν παταγωδώς. Ως εκ τούτου, η επιστροφή σε αυτούς είναι αδιέξοδη και πιθανότατα θα υποχρεωθούμε να επιλέξουμε τους άπειρους.

    Τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε, όσο είμαστε στην ευρωζώνη - την οποία δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε εύκολα και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση, δίνοντας την ευκαιρία στους άλλους να διαλύσουν την ευρωζώνη, πριν από την χώρα μας;

    Απαραίτητο είναι η στάση πληρωμών εντός ευρωζώνης και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας, με στόχο την μείωσή του, στα 75 δισ. € στην επιμήκυνσή του χρονικά και στην δραστική μείωση των επιτοκίων του, γύρω στο 1%. Ή στην ανάληψη της συνολικής εξυπηρέτησής του από την Ε.Κ.Τ, ή το EFSF. Φυσικά, βέβαια, με την κατάργηση του Μνημονίου.

    Φυσικά, η Γερμανία θα αντιδράσει, λόγω των διαφορετικών συμφερόντων της. Είπαμε ότι θέλει και επιδιώκει την αποικιοποίηση των "εταίρων" της. Αυτό δεν πρέπει να της επιτραπεί και γι' αυτό η χώρα πρέπει να συνάψει συμμαχίες, με τις άλλες ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης, για την δημοσιονομική και πολιτική/ομοσπονδιακή ένωση της ευρωζώνης, την αναδιανομή των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων, εντός αυτής και την μετατροπή της Ε.Κ.Τ. σ επραγματική Κεντρική Τράπεζα.

    Αδιαπραγμάτευτο όπλο, για να αποσυμπιεσθεί η ελληνική οικονομία και να πιεσθούν ασφυκτικά οι βόρειες ελίτ των πλεονασματικών χωρών είναι η άσκηση του κρατικού δικαιώματος της νομισματοκοπής (seigniorage) από την χώρα μας, η οποία πρέπει να κόψει ευρώ, αν η Ε.Κ.Τ. αρνηθεί να την χρηματοδοτήσει.

    Και ως τελικό όπλο προς χρήση (και όχι ως μπλόφα), θα πρέπει να είναι και η επιλογή της επιστροφής στην δραχμή.

    Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες προθέσεις; Μπορεί να τις εφαρμόσει - και με ποιό επιτελείο;


    Θα δούμε...

    Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα και όχι οι "ευρωπαϊστικές" ή οι "αντιευρωπαϊστικές" ιδεοληψίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Γιώργο η πρόταση σου είναι δημιουργική πρόταση. Ηταν και δική μου και άλλων στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς πρόταση στο επίπεδο της Εκτελεστικής και Κεντρικής επιτροπής απο την πρώτη ώρα της δημιουργίας μας. Τότε η εγωκεντρική και υπεροπτική στάση των Ο.Π. την απέρριπτε.
    Σήμερα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες μετά τις εκλογές. Ωστόσο πολλοί απο εμάς θα το παλέψουμε -πιστεύουμε με επιτυχία- εάν οι Ο.Π. πιστεύουν και είναι ικανοί με πράξεις να την υλοποιήσουν. Είναι σοβαρή και ελπιδοφόρα πρόταση και περιμένουμε ΤΗΝ ΔΗΜΌΣΙΑ διατύπωση της απο τους Ο.Π. Η οικολογία είναι πάντα βασικός άξονας της πολιτικής μας σκέψης και πρακτικής. Ο κοινός προγραμματικό πλαίσιο ανάμεσα στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥς Ο.Π. είναι σαφές και δεδομένο για κάθε αντικειμενική πολιτική σκέψη. Είναι το εναλλακτικό νεο πρότυπο ασκησης και διαχείρησης της πολιτικής και των προβλημάτων της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για πολιτική σκέψη και αντίσταση στα πλαστά διλλήματα: http://thinkpi.gr/?p=198

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mια πολύ καλή πρόταση.
    Η προσωπική μου ψήφος θα δοθεί σε μια τέτοια συμμαχία Δημ.Αριστεράς και Οικολόγων.
    Αυτή τη λύση την απαιτεί η στοιχειώδης λογική.
    ΚΔ. Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θεωρώντας τον εαυτό μου - αλλά και πολλούς φίλους στο κύκλο μου - σαν έλλογο αριστερό και οικολόγο, θα υποστήριζα αναφανδόν ένα τέτοιο σχήμα. Είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης μέσα σε κύμα (επ)ανασυσπειρώσεων κάθε χώρου. Πρέπει και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να κάνουν ένα μικρό νεύμα προς τη πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Χαιρετισμούς στη Βασιλίκα, Αλέξανδρος Δελούκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσυπογράφω την πρόταση για εκλογική συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΟΠ, την οποία βρίσκω ωφέλιμη και για τους δυο σχηματισμούς και για τον τόπο γενικότερα. Η ΔΗΜΑΡ εγκλωβίστηκε στο ζήτημα του Μνημονίου και απεμπόλησε τα μεταρρυθμιστικά και οικολογικά της χαρακτηριστικά. Οι ΟΠ δεν κατάφεραν να γίνουν διακριτό πολιτικό ρεύμα στην κοινωνία προσπαθώντας να ξεφύγουν από το δίπολο δεξιά-αριστερά, το οποίο όμως είναι ισχυρό για ιστορικούς λόγους στην κοινωνία. Άλλωστε άθελα (;) τους η γενική αίσθηση είναι ότι ανήκουν στην αριστερά. Όμως, το μόνο νόημα για την προτεινόμενη εκλογική συνεργασία θα είναι η ρητή δέσμευση ότι την επόμενη των εκλογών θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση βάσει 5 συμφωνηθέντων σημείων σχετικά με την παραμονή στην ΕΕ και την ευρωζώνη, την προσπάθεια σταδιακής διαπραγμάτευσης του μνημονίου και την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση του κράτους και την ανάταση της οικονομίας, σε ένα προοδευτικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας.
    Επίσης, επειδή έχω κατά το παρελθόν στηρίξει τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχω καμία σχέση ή να είμαι μέλος, και παρόλο που στήριξα τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές, δηλώνω ότι χαίρομαι για την άνοδο του, ίσως και για συναισθηματικούς λόγους, ίσως και γιατί χαίρομαι που βλέπω σταδιακά να ξηλώνεται και να αποσυντίθενται το σύστημα του δικομματισμού. Όμως με ανησυχεί η λαικίστικη διάσταση που ενισχύεται στον χώρο όπως και η εκλογική επιβίωση ρεταλιών του ΠΑΣΟΚ μέσω του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΔΗΜΑΡ. Δεν έχει ανάγκη η χώρα απο ένα νέο ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται μία ορθολογική προσέγγιση για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας με αριστερό πρόσημο, δηλαδή της αλληλεγγύης, αξιοκρατίας, ισονομίας κτλ. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να κυβερνήσει θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις, παρόλο το μπάχαλο που επικρατεί με τις συνιστώσες. Σε μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ και οι ΟΠ για τόνωση του ευρωπαικού και ορθολογιστικού στοιχείου, ώστε μέσα από τις αναπόφεκτες ζυμώσεις να βγει κάτι καλό για την χώρα. Άλλη λύση προσωπικά δεν βλέπω, είμαι αρκετά ρεαλιστής και δεν διεκδικώ δάφνες αριστεροσύνης, όποιος διαφωνεί ελπίζω να το κάνει με επιχειρήματα και όχι με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε κάτι σαν κόμμα, αν είχε επικρατήσει αυτήη άποψη ίσως να είχανε αποφεχθεί διασπάσεις, γελοιότητες με 10-20 αρχηγούς και ίσως η άνοδος να είχε έρθει νωρίτερα.
    Και τέλος, θα ήθελα να ακούσω κάτι και για την πολιτιστική-πολιτισμική διάσταση της Ευρώπης. Δεν είναι όλα οικονομία, αν και κακώς όπως αποδείχθηκε χτίστηκε βάσει των οικονομιών η ΕΕ. Οι λαοί της Ευρώπης μοιραζόμαστε κοινά βιώματα και χαρακτηριστικά, αυτά που επιτρέπουν σε κάθε Έλληνα να επικοινωνεί αμέσως με τον κάθε Ευρωπαίο. Θα πει κάποιος ότι δεν χρειάζεται ευρώ και ΕΕ για να γίνεται αυτό. Σεβαστό, αλλά πιστεύω ότι οι ευρωπαικοί λαοί έχουν περισσότερα να κερδίσουν ενωμένοι.
    Ζήσης Γκάγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ουτε κατ'επιφαση δεν θεωρω οτι το ΚΚΕ μπορει να αναγραφτει διπλα στην χρυση αυγη

    Φοβαμαι οτι αυτοι οι ισοπεδοτισμοι που ακολουθεις καιρο τωρα δεν βοηθανε

    Α και δεν ειμαι ΚΚΕ, αλλα δεν θα τα κανω και ολα ισιωμα σε αυτην τη χωρα για να αποδειξω οτι αξιζω μονον εγω μια ψηφο, ελεος πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU