Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Με τα golden boys του Δημοσίου ή με το Δημόσιο Συμφέρον;

...όχι στην ιδιωτικοποίηση του ιδιωτικοποιημένου...
του Γιώργου Προκοπάκη*

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι 700, σε σύνολο 3.000. Τα business plan για την Τράπεζα προβλέπουν λειτουργία με 800-1.000 υπαλλήλους. Τα σχέδια απορρόφησης του υγιούς κομματιού από άλλη τράπεζα προέβλεπαν διατήρηση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας (για την ώρα - τα επόμενα δύο χρόνια δηλαδή - τουλάχιστον). 
Δεν κατετέθη δεσμευτική προσφορά από κανένα υποψήφιο "αγοραστή" γιατί όλοι (της Εθνικής συμπεριλαμβανομένης), ήθελαν άλλες σχέσεις εργασίας - δηλαδή κανείς δεν ήθελε να φορτωθεί 700 δημοσίους υπαλλήλους (δευτερευόντως υπήρχε και ένα ζήτημα για ένα σύνολο δανείων 300-400 εκατ για τα οποία ο χαρακτηρισμός ως "ενήμερα" ήταν μάλλον τραβηγμένος).
Υπάρχει εδώ ένας απίστευτος παραλογισμός: σε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο τράπεζα οι εργαζόμενοι είναι δύο ειδών, με το 25% να απολαμβάνει πέραν των συνήθων, την ασφάλεια εργασίας. Η δε εφαρμογή των business plan θα κατέληγε σε τράπεζα η οποία θα λειτουργούσε με τους δημοσίους υπαλλήλους μόνον συν άλλα 100-200 στελέχη. 
Δηλαδή, η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση της τράπεζας έχει προγραφές για την ιδιωτικού δικαίου "πλέμπα"
Τα δισ που θα δανειστούμε ως φορολογούμενοι για να σωθεί το ΤΤ θα πάνε για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων 700 ανθρώπων που απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια - τόπε κι ο Μανιτάκης άλλως τε.
Ας τους προσφέρουμε από ένα εκατομμύριο στον καθένα για να αποχωρήσουν. Μετά τη φορολόγηση, το τελικό κόστος θα είναι 400-450 εκατ. Σύμφωνοι, χοντρό είναι, αλλά θα γλυτώσουμε 1.5 δισ τώρα κι άλλα τόσα μέχρι την επανιδιωτικοποίηση. 
Ούτε κάν αυτή η λύση δεν περνάει από το μυαλό των επίδοξων σωτήρων - έχουν αρχές οι άνθρωποι. Ισοκατανομή των βαρών στους Έλληνες! Να ξεσκιστούν εξ ίσου όλοι οι Έλληνες για να κατανεμηθεί ένα βάρος - άχθος - προνομίων. 
Είδατε τι σημαίνει εργασιακή ασφάλεια και μάλιστα σε καιρό κρίσης;

Γιατί τα λέω αυτά; Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Κουβέλης δήλωσε:
" Έθεσα το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και, μάλιστα, με την επισήμανση ότι όποια ρύθμιση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίσει, να βλάψει, να προσβάλει τα δικαιώματα των εκεί εργαζομένων."
Αυτό που δεν είπε είναι ποιά είναι τα δικαιώματα των "εκεί εργαζομένων"
Αυτό που δεν είπε είναι πώς οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, οι δανειολήπτες είναι όμηροι των δικαιωμάτων κάποιων από τους "εκεί εργαζομένους"
Οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι οι δανειολήπτες καλούνται από τον κ. Κουβέλη να πληρώσουν πανάκριβα τον παραλογισμό της δημοσιοϋπαλληλίας σε ιδιωτική (εισηγμένη γαρ) τράπεζα. Οι 72.000 μέτοχοι θα πετάξουν από το παράθυρο τα "χαρτιά" τους, χωρίς ούτε κάν την προοπτική μερικής, έστω και ελάχιστης, αποζημίωσης.

Τελικά ποιά είναι τα golden boys; Τελικά, ποιό είναι το "δημόσιο συμφέρον";



*τίτλος της ΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU