Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι ασφαλισμένοι του π.ΟΑΕΕ με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων



Έφτασε η ιστορική στιγμή της δικαίωσης των πολύχρονων αγώνων των ασφαλισμένων του π.ΟΑΕΕ. Έρχεται στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας - που προβλέπει πρώτα ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των οφειλών και μετά ΡΥΘΜΙΣΗ του απομένοντος ποσού οφειλής σε 120 δόσεις. Τα ποσά που αντισυνταγματικά χρεώθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπουργεία Εργασίας και διοικήσεις των ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ έχουν αναγνωριστεί ως πλασματικά από την σημερινή κυβέρνηση και ως αιτία της αδυναμίας των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν εν μέσω κρίσης. Αποτέλεσμα 630.000 οφειλέτες και 80.000 εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών! Η εφαρμογή του επανυπολογισμού θα ανακουφίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα βοηθήσει στα έσοδα του ΕΦΚΑ και στην ανάταξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. 

Όλα είναι τέλεια στη νέα ρύθμιση; Δυστυχώς όχι. Υπάρχουν αχρείαστα σκληροί όροι  (απέναντι σε επαγγελματίες που θέλουν να αποπληρώσουν οφειλές ή τρέχουσες εισφορές) που απειλούν με αποτυχία και αυτήν την ρύθμιση παρά τον ιστορικό επανυπολογισμό και το κούρεμα των οφειλών έως και 70%. Αυτά εξηγεί η επιστολή προς τους βουλευτές που θα ψηφίσουν την τροπολογία αλλά και τον Πρωθυπουργό της χώρας λόγω της σημασίας του θέματος για την ανάπτυξη,. που έστειλαν οι ασφαλισμένοι του π.ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ μέσω των εκπροσώπων τους στην Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του π.ΟΑΕΕ που ακολουθεί. Ελπίζουμε να εισακουστούν:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα, Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Ανάμικτα συναισθήματα ικανοποίησης και αγανάκτησης προκάλεσε, στις εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, η διαρροή μέσω του τύπου, του προσχεδίου νόμου για την επικείμενη "ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία".

Ικανοποίησης, γιατί γι' ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, με τον "επανυπολογισμό των εισφορών", αναγνωρίζει τον άδικο και παράνομο τρόπο με τον οποίο πάνω από 600.000 ασφαλισμένοι οδηγήθηκαν σε ομηρία οφειλών, λόγω του αντισυνταγματικού τρόπου υπολογισμού των εισφορών, ως ποσοστού σε αμάχητα τεκμαρτά εισοδήματα μέχρι τα τέλη του 2016, κατά παράβαση της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ για το θέμα των τεκμηρίων.

Αγανάκτησης, γιατί αντί της αποκατάστασης αυτής της αναγνωρισμένης αδικίας, προτείνεται ένας νόμος που στην ουσία θα τιμωρεί όσους ανυπαίτια έγιναν οφειλέτες και οδηγήθηκαν σε οικονομική αδυναμία, αν έχουν την ατυχία να μην μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση λόγω ... οικονομικής αδυναμίας. Ένας νόμος που θα τιμωρεί όσους φτωχοποιήθηκαν με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων.

Ικανοποίησης, γιατί για πρώτη φορά προτείνεται η αποκατάσταση της αδικίας, με αναδρομική εφαρμογή της Συνταγματικής επιταγής, ώστε οι εισφορές να είναι ποσοστό του πραγματικού εισοδήματος.

Αγανάκτησης, γιατί αυτό θα αφορά μόνο όσους θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση και να είναι συνεπείς σε αυτή ... για μια δεκαετία, κατά παράβαση της Συνταγματικής επιταγής για ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο.

Ως Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του π. ΟΑΕΕ, το προηγούμενο διάστημα είχαμε επίσημα καταθέσει τα σημαντικά σημεία και τις προτάσεις μας, ώστε η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία να οδηγήσει σε επίλυση της χρόνιας αυτής αδικίας και ομηρίας σε πάνω από 600.000 ασφαλισμένους που μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο πολιτών - ψηφοφόρων.

Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του π. ΟΑΕΕ είναι μια Πρωτοβουλία που συγκεντρώνει όλες τις κινήσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια για να διαμαρτυρηθούν για τις άδικες χρεώσεις του ΟΑΕΕ κι εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα που όπως προαναφέρθηκε, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο πολιτών - ψηφοφόρων.

Διαμαρτυρηθήκαμε για τις άδικες χρεώσεις που κορυφώθηκαν τα χρόνια της κρίσης όταν παρέμειναν οι τεκμαρτές εισφορές σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ τα εισοδήματα καταρρακώθηκαν. Όλοι και όλες όσοι-ες απαρτίζουν την Πρωτοβουλία, επικεντρώθηκαν στην προώθηση μιας βιώσιμης λύσης του προβλήματος και επικοινώνησαν την λύση αυτή στην Πολιτική ηγεσία με ποικίλους τρόπους.

Δυστυχώς παρότι επίσημα αιτηθήκαμε συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο, πριν την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης, η συνάντηση αυτή ουδέποτε έγινε, αν και με άλλους φορείς υπήρξαν σχετικές συναντήσεις. Με εμάς που εκπροσωπούμε τους 600.000 ασφαλισμένους οφειλέτες κρίθηκε μη σκόπιμη η σχετική συνάντηση, δίνοντας την αίσθηση ότι οι 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πολίτες Β΄ κατηγορίας και δεν αξίζουν ανάλογης μεταχείρισης και κοινωνικής ευαισθησίας με άλλες, κατά πολύ μικρότερες, κοινωνικές ομάδες.

Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του π. ΟΑΕΕ έχει επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους – οφειλέτες του ΟΑΕΕ ανά την Ελλάδα και έχουμε λάβει τις παρατηρήσεις τους επί των ανακοινώσεων του Υπουργείου σας για την επικείμενη ρύθμιση.

Θεωρούμε σημαντικό να σας τις γνωστοποιήσουμε καθώς όλοι μας επιθυμούμε μια πραγματική λύση και όχι μια λύση που θα αφήσει έξω από αυτήν την πλειοψηφία των οφειλετών:


1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΥΤΩΝ

Casus Belli για όλους τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ είναι η πρόβλεψη ότι «Η απώλεια της ρύθμισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και πριν από τον τυχόν επανυπολογισμό τους».

Ο επανυπολογισμός δεν είναι χάρη από την Κυβέρνηση στους 600.000 οφειλέτες.
Είναι η οφειλόμενη αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας που όλα τα μέλη της Κυβέρνησης εδώ και χρόνια, κατ' επανάληψη με επίσημες δηλώσεις, έχουν καταδικάσει, για τις απαράδεκτα και παράνομαυψηλές εισφορές μέχρι τα τέλη του 2016 που ήταν τεκμαρτές και οι οποίες κατέστησαν τους επαγγελματίες σε οφειλέτες.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ένα απόσπασμα από επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου που αναγνωρίζει τον άδικο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τα προηγούμενα χρόνια και τις συνέπειες που είχε στους ασφαλισμένους αυτή η αδικία: "οι μη μισθωτοί καταβάλλουν πλέον χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι επί πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων, ανά τριετία, ασφαλιστικών κλάσεων, που ήταν η αιτία για την αδυναμία πληρωμών, την αύξηση χρεών και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων"

Ένα τεράστιο πρόβλημα που ο Νόμος Κατρούγκαλου έλυσε. Και έρχεται τώρα το Υπουργείο να δηλώσει ότι ναι μεν θα επανορθώσω την αδικία αλλά αν δεν μπορείς να ενταχθείς στην ρύθμιση ή δεν καταφέρεις να πληρώνεις την ρύθμιση ... η αδικία θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Μια αυτοαναιρούμενη "λογική" που αναγνωρίζει την αδικία μόνο στους έχοντες και τιμωρεί - καταδικάζει τους μη έχοντες να συνεχίζουν να κουβαλούν το οικονομικό βάρος της αδικίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αξιότιμε Πρωθυπουργέ, ο επανυπολογισμός και η ρύθμιση πρέπει απαραιτήτως να είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Οφείλει η Κυβέρνηση να δώσει την δυνατότητα επανυπολογισμού της οφειλής, χωρίς αυτό να συνδυαστεί με την ρύθμιση. Και αυτό γιατί πραγματικά μπορεί ένα μέρος των οφειλετών να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ρύθμιση. Γιατί μπορεί για κάποιους τα 100-200 ευρώ (ένα πιθανό ποσό μιας ρύθμισης) να είναι χαρτζιλίκι, αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών σήμερα (σε συνδυασμό με άλλες υποχρεώσεις όπως τρέχουσες εισφορές, προσωπικά έξοδα κλπ) είναι πολύ υψηλό και δεν είναι άστοχο να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό των 200 ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του βασικού μισθού υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός για όλους και όσοι-ες μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση.

Στο νέο ποσό κεφαλαίου οφειλής που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό των οφειλομένων εισφορών, ώστε αυτές να είναι ποσοστό επί των πραγματικών εισοδημάτων, να υπολογιστούν τόκοι και προσαυξήσεις σύμφωνα με ότι ίσχυε στα τέλη του 2016.

Για όσους δεν ενταχθούν στην ρύθμιση να γίνει κούρεμα του νέου ποσού προσαυξήσεων κατά 50%, ενώ για όσους ενταχθούν το κούρεμα θα πρέπει να κυμαίνεται από 85% έως 100% ανάλογα με τον τρόπο αποπληρωμής. 100% για άμεση εξόφληση της νέας οφειλής με φθίνουσα διαβάθμιση, έως 85% για όσους αποπληρώσουν σε 120 δόσεις.


2. ΟΣΟΙ-ΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ!

Να αποσυνδεθεί η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών με την ένταξη σε ρύθμιση ή την αποπληρωμή των δόσεων για όσους θα ενταχθούν κι αν κάποιος δεν καταφέρει να είναι συνεπής στις δόσεις να χάνει τα ευεργετήματα της πρόσθετης (πέραν του 50%) μείωσης τόκων προσαυξήσεων.

Εναλλακτικά, για όσους θέλουν ασφαλιστική ενημερότητα για έργα με το δημόσιο αλλά δεν έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση ή δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς, να υπάρχει δυνατότητα χορήγησης αυτοτελούς ασφαλιστικής ενημερότητας με παρακράτηση στην πηγή, ποσοστού (5 έως 10%) από την οικονομική πράξη για την οποία εκδίδεται η ενημερότητα. Με αυτό τον τρόπο και το κράτος θα διασφαλίσει εισοδήματα και οι επαγγελματίες θα καταφέρουν σταδιακά να επανέλθουν στην κανονικότητα.


3. ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Όσοι όφειλαν στον ΟΑΕΕ δεν μπορούσαν να απολαύσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά το γεγονός αυτό ο ΟΑΕΕ καταχρηστικά τους χρέωνε με εισφορές περίθαλψης.

Ζητάμε να αφαιρεθούν αυτές οι εισφορές από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ καθώς ουδέποτε παρασχέθηκε περίθαλψη για αυτές. Ομοίως και η εισφορά υπέρ ανέργων.

Να σημειώσουμε ότι η ίδια η πολιτεία με το νόμο 4486/2017 (άρθρο 73) έχει αναγνωρίσει ότι όσοι λόγω οφειλών είχαν απολέσει την ασφαλιστική ικανότητα, ήταν πλήρως αποκλεισμένοι από πρόσβαση σε δωρεάν παροχές υγείας.

Τονίζουμε ότι ο επανυπολογισμός αφορά τις εισφορές της Σύνταξης ενώ η παρούσα παρατήρηση αφορά τις εισφορές για την Περίθαλψη


4. ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Το επιτόκιο που ανακοινώθηκε είναι εξαιρετικά υψηλό. Η πρόταση μας είναι όπως το επιτόκιο να είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις οφειλές δημοσίου σε ιδιώτες, δηλαδή 2,5-3 %.


5. ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΧΑΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ


Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των οφειλετών είναι άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικά θα πρέπει η Πολιτεία να είναι πιο ανεκτική και να ορίσει ως αιτία απώλειας της ρύθμισης τις τρεις τουλάχιστον συνεχόμενες δόσεις και όχι τις 2 όπως ορίζει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.


6. ΑΝΙΣΟΠΟΣΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ


Το «δώρο» της νέας ρύθμισης μπορεί να καταστεί άχρηστο για τον οφειλέτη γιατί μπορεί τελικά ο οφειλέτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην ρύθμιση λόγω της υψηλής (για το δικό του εισόδημα) μηνιαίας δόσης, σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις του. Αν πχ ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλει για την ρύθμιση 200 ευρώ τον μήνα επί 100 δόσεις (ισόποσες) και εχει εισόδημα από την επιχείρηση του 800 ευρώ τον μήνα, δεν θα μπορεί. Γιατί εχει τα τρέχοντα στον ΕΦΚΑ (περιπου 200 ευρώ), άλλες υποχρεώσεις και να ζήσει.

Η ΛΥΣΗ – ΑΝΙΣΟΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ: Η λύση είναι να μπορεί ο ΕΦΚΑ να προσφέρει ρύθμιση με ανισόποσες δόσεις για τις περιπτώσεις εκείνες όπου το συνολικό εισόδημα του οφειλέτη δεν επαρκεί ώστε να καλύψει όλες τις μηνιαίες του υποχρεώσεις (πχ τρέχουσες εισφορές, άλλες οφειλές του σε Δημόσιο-Τράπεζες και άλλα αναγκαία έξοδα). Η μέθοδος των ανισόποσων δόσεων είναι η διαφοροποίηση των δόσεων της ρύθμισης, με μικρότερο ποσό στην αρχή και μεγαλύτερο ποσό στο τέλος (ανισόποσες δόσεις) ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη πολύ περισσότερων οφειλετών στην ρύθμιση.

Με απλά λόγια, αντί στην αρχή να καταβάλει ο οφειλέτης ανά μήνα το ένα εκατοστό 1/100 του συνολικού ποσού (αν υποθέσουμε ότι με βάση το εισόδημα κλπ (ή την επιλογή του) εντάσσεται στις 100 δόσεις) θα καταβάλει το πρώτο έτος ένα μικρό ποσό ανά μήνα και το ποσό θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, νέα οφειλή 20.000 ευρώ για 100 δόσεις σημαίνει 200 ευρώ τον μήνα (ισόποσες δόσεις). Με την μέθοδο των ανισόποσων δόσεων θα καταβάλει τα πρώτα δυο χρόνια 50 ευρώ τον μήνα και τα 150 ευρώ κάθε μήνα που δεν καταβάλει θα μεταφερθούν στα δυο τελευταία χρόνια.

Με την μέθοδο αυτή ο οφειλέτης καταφέρνει να είναι ασφαλιστικά ενήμερος (πληρώνοντας τις τρέχουσες εισφορές), ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να εισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα πληρώνοντας τις οφειλές του (που σήμερα δεν πληρώνει). ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι αυτοί οι οφειλέτες, ακόμα και μετά τον επανυπολογισμό, δεν θα καταβάλουν τίποτα στον ΕΦΚΑ καθώς δεν μπορούν.

Πρακτικά μεταφέρουμε την εξόφληση του μεγάλου μέρους της οφειλής στο απώτερο μέλλον, βασιζόμενοι ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.


Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Ήρθε η στιγμή να επανορθωθεί μια τεράστια αδικία για 600.000 ασφαλισμένους που μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο πολιτών - ψηφοφόρων. Εάν το όλο εγχείρημα γίνει με λάθος "σκεπτικό και κριτήρια", το αποτέλεσμα θα είναι η αδικία να διατηρηθεί και στο μέλλον, με συνέπεια και η πράξη της Κυβέρνησης αυτής να αποτελέσει συνέχεια των πράξεων προηγουμένων Κυβερνήσεων.

Ήρθε η στιγμή των πράξεων, για τις οποίες σύντομα θα κριθεί η Κυβέρνηση, αν θα επανορθώσει οριστικά και με δίκαιο για όλους τρόπο, την διαχρονική αδικία που η ίδια αναγνωρίζει, εισπράττοντας την ικανοποίηση ή αν θα συντηρήσει την αδικία, εισπράττοντας την αγανάκτηση.


Κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμε Αλέξη Τσίπρα

Ζητάμε έστω και την τελευταία στιγμή συνάντηση μαζί σας και με τους αρμόδιους υπουργούς για να σας παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας και να ακούσουμε τις δικές σας απαντήσεις. Δεν ξεχνάμε όσα θετικά έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνησή σας για τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς μέχρι στιγμής και την πρωτοβουλία σας το 2016 στην ΔΕΘ να παγώσουν μέχρι την επανεξέτασή τους οι οφειλές στον ΟΑΕΕ των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι την ίδρυση του ΕΦΚΑ. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και να ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας που θα φέρουν επιτυχία στην ρύθμιση και τα έσοδα του ταμείου μας και ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίεςκαι ανάπτυξη από την ανάταξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.



Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του π. ΟΑΕΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU