Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Εννέα σημεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης - χωρίς να πέσετε σε απόγνωσηΈνας οδηγός για δημιουργικούς ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής:

από το itsnicethat.com 10 Ιουλίου 2019


Το Adapt είναι ένα κλιματικό κλαμπ που διοικείται από τους Josie Tucker και Richard Ashton, ένα δίδυμο που δεσμεύεται να χρησιμοποιεί το σχέδιο και τα αστεία για να ενθαρρύνει την περιβαλλοντική αλλαγή με προσιτό και συλλογικό τρόπο.

Για αυτό το κείμενο, ζητήσαμε από το δίδυμο να συντάξει ένα πρόγραμμα εννέα βημάτων που εξετάζει πώς (σκόπιμα κακά) αστεία και (καλός) σχεδιασμός μπορούν να μας βοηθήσουν να ενθαρρύνουμε μια πιο ενεργή συμμετοχή στην εξεύρεση λύσεων σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει τον καθένα μας. «Είναι», λέει το Adapt, «ο οδηγός που θα θέλαμε να μας είχε δώσει κάποιος πριν από περίπου 18 μήνες».

1. Απελπισία

Γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα όπου η κλίμακα της κλιματικής κρίσης σας χαστουκίζει καταιγιστικά στο πρόσωπο και ξυπνάτε κάθε μέρα θέλοντας να θάψετε τον εαυτό σας κάτω από το πάπλωμά σας και να βυθιστείτε αργά περιμένοντας τον κόσμο να τελειώσει και θα είστε μόνοι σας, ένα κουτάβι και μερικές εκατοντάδες μπουκάλια κρασί και κυριολεκτικά τίποτα δεν θα έχει νόημα και θα αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί στο διάολο ασχολείσαι ακόμη και με αυτήν την ελεύθερη δουλειά και γιατί τα πάντα υπάρχουν ούτως ή άλλως;

Ναι. Αξιοποίησε την απελπισία φίλε μου, γιατί είναι αυτό που τελικά σε κάνει να θυμώνεις. Να είσαι πραγματικά θυμωμένος. Το είδος του θυμού που σας κάνει να αρχίσετε να κάνετε πράγματα.
2. Μιλήστε με όλους μέχρι να σας βαρεθούν!

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή ΔΕΝ είναι αποδεκτή συνομιλία για δείπνο, αλλά συνεχίστε! Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το να σας αποκαλούν «ηλίθιο χορτοφάγο χίπη» περισσότερες φορές από ό, τι θα θέλατε ιδανικά, αλλά θα αξίζει τον κόπο όταν πολλά μέλη της οικογένειας γυρίσουν και δηλώσουν ότι έχουν στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σπίτι, κι όλο αυτό επειδή τους το ζήτησες. Τώρα ποιος χαίρεται που περάσατε εκείνη την καλοκαιρινή οικογενειακή συνάντηση «με το να μοιράζεστε όλες τις καταπληκτικές σας γνώσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων;»

Η συνέχιση αυτής της τακτικής συζήτησης θα σας δώσει μια ιδέα για το τι κάνουν και δεν θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι, και αυτό είναι καλό. Πείτε τους όλα αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν. Παρεμπιπτόντως, γνωρίζουμε ακριβώς πώς είναι να περνάς χρόνια να ερευνάς και να έχεις όλες τις γνώσεις για το κλίμα στο μανίκι σου, μόνο και μόνο για να τις ξεχνάς όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος μαζί σου. Έτσι φτιάξαμε αυτούς τους εύχρηστους οδηγούς τσέπης για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε σε δύσκολες συνομιλίες για το κλίμα σε περιόδους ανάγκης!

3. Αρχίστε να γελάτε

Μπορεί στην αρχή να είναι λάθος, αλλά ο μόνος τρόπος για να νικήσετε τους εχθρούς σας - σε αυτή την περίπτωση, την κλιματική κρίση και όλους τους κύριους υπεύθυνους - είναι να γελάτε μαζί τους! Είναι επίσης η βάση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης για το σημείο #1.

Μετατρέψτε ό, τι μπορείτε σε αστείο, γιατί όταν παρουσιάζετε στους ανθρώπους πληροφορίες με αστείο τρόπο, αυξάνει κυριολεκτικά τη διατήρηση της μνήμης! Επιπλέον, τους κάνει να θέλουν να σας μιλήσουν περισσότερο από ό, τι στο σημείο #2. Θέλετε να πείτε στους ανθρώπους ότι όλα τα αγαπημένα τους ζώα και οι μελλοντικές γενιές της οικογένειάς τους αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης λόγω της ηλίθιας ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης; Σας προτείνουμε ένα αστείο χτύπημα. Θέλετε να ενημερώσετε τους συντρόφους σας ότι ο θλιβερός νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο αύξησε την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου κατά 50 τοις εκατό σε μόλις έξι μήνες. Τι θα λέγατε για ένα νευρικό γέλιο;

Εάν δεν είστε φυσικά εξαιρετικοί στην παραγωγή λογοπαίγνων επί τόπου, αυτό είναι εντάξει (για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε ούτε εμείς). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να μετατρέψουμε τις τρομακτικές πληροφορίες σε μιμίδια και γελοίες αναρτήσεις, και η τρέχουσα καμπάνια μας (Don't be a Fossil Fool) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να στραφούν στην καθαρή ενέργεια στο σπίτι ή στη δουλειά. Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε αυτό το σούπερ μη σέξι θέμα σε μια διασκεδαστική εργασία. Δείτε το fossilfool.world !
4. Απελπιστείτε λίγο περισσότερο

Ναι, λοιπόν, το θέμα με αυτήν την αίσθηση στο στομάχι σας σχετικά με την πιθανότητα να τελειώσει ο κόσμος είναι ότι ... δεν εξαφανίζεται πραγματικά. Τουλάχιστον μέχρι να διορθώσουμε ό, τι μπορούμε. Συγνώμη!

5. Κάντε νέους φίλους και μάθετε πώς να τους χρησιμοποιείτε για το καλό

Είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους, ειδικά όταν προσπαθείς να τους προσελκύσεις με το επικείμενο τέλος του κόσμου. Είναι, ωστόσο, ελαφρώς πιο εύκολο να το κάνετε όταν υπάρχει ποτό τριγύρω, οπότε διατηρήστε μια δεξαμενή δοχείων στην ανακυκλωμένη τσάντα σας πάντα. Όλοι ανέχονται τα κουτάκια.

Αφού το έχετε τακτοποιήσει, κάντε πράγματα που επιτρέπουν στους άλλους να γνωρίζουν ότι βρίσκεστε σε μια απελπισία (βλέπε σημεία #1 και #4) ΑΛΛΑ ότι το αντιμετωπίζετε (σημείο #3). Αυτό σημαίνει ότι ψάχνετε να βρείτε πραγματικές λύσεις που εσείς και οι άλλοι μπορείτε να υλοποιήσετε για να κάνετε τη πραγματική διαφορά. Μην ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να υπογράφουν 10 αναφορές την ημέρα και να τις μοιράζονται όλες στο Facebook. Να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να θεωρούν υπόλογες τις εταιρείες  και να κάνουν προσωπικές αλλαγές όπως η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, η κατανάλωση μιας διατροφής φυτικής προέλευσης και να πετούν λιγότερο (αυτό το τελευταίο δεν είναι δημοφιλές). Φιλοξενήστε εκδηλώσεις, συνομιλήστε με άτομα όταν σας πλησιάσουν και υποστηρίξτε το έργο τους. Φτιάξτε τη δική σας κοινότητα γιατί υπάρχει δύναμη στους αριθμούς.

Φιλοξενήσαμε ένα Planet Party με την Brainchild, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να χορεύουν μέχρι τρεις, με δραστηριότητες με θέμα το κλίμα και υποστηρικτές συζητήσεων, και ήταν ΑΠΑΙΧΤΟ! Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για μια έκθεση με τίτλο Sadness is a no gO-Zone , που συγκεντρώνει καλλιτέχνες και σχεδιαστές για να δημιουργήσουν έναν αναζωογονητικό χώρο για να μάθουν και να δράσουν για την κλιματική κρίση. Ελάτε μαζί μας!
6. Σπείρετε τους σπόρους σας

Το Running Adapt μας έχει διδάξει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που νοιάζονται για τη συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο γιατί μπορεί να χρειαστείτε μερικούς νέους φίλους και συγγενείς αφού μιλήσετε με όλους μέχρι να σας βαρεθούν (σημείο #2). Έτσι, σπείρετε τους κοινωνικούς σας σπόρους και κάντε λίγη προσωπική επικονίαση.

Βρείτε όλους τους ανθρώπους που ξοδεύουν όλο το χρόνο τους κάνοντας παρόμοια πράγματα με εσάς και συνεργαστείτε μαζί τους, γιατί υπάρχει πάντα περισσότερος χώρος στο πάρτι. Στη συνέχεια, πηγαίνετε και φυτέψτε μερικούς πραγματικούς σπόρους και δέντρα, γιατί ο κόσμος χρειάζεται δισεκατομμύρια περισσότερα δέντρα και οι μέλισσες χρειάζονται σπόρους.

Εάν ενοχλείστε να φυτεύετε σπόρους συνεχώς, αγοράστε ένα από τα μπλουζάκια Sow Your Seeds που υποστηρίζουν τον οργανισμό αναζωογόνησης Mossy Earth . Θα σας απαλλάξου από την ενοχή σας και θα φυτέψουν εκείνοι για σας.
7. Φωνάξτε με τα χέρια σας

Τα χέρια είναι αρκετά εύχρηστα. Είναι υπέροχα εργαλεία γραφής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αναφέρετε τον τοπικό βουλευτή σας! Οι αντιτιθέμενοι αντίχειρές σας σημαίνουν ότι μπορείτε να κρατήσετε ξεκαρδιστικά (και εξαιρετικά σχεδιασμένα) πλακάτ σε όλες τις διαμαρτυρίες για το κλίμα που πηγαίνετε με όλους τους νέους συντρόφους που κάνατε στο σημείο #5!

Online ή στην πραγματική ζωή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα άνω μέρη των βραχιόνων και να τα κάνετε να λειτουργούν για το περιβάλλον. Ποιος θα πίστευε ότι θα ήταν τόσο εύκολο; Στη συνέχεια, όταν είστε όλοι εξουθενωμένοι, πείτε σε όλους τους γνωστούς σας να κάνουν το ίδιο. Φέρτε τα μαζί σας στην επόμενη διαμαρτυρία ή στείλτε ένα αντίγραφο αυτού του εξαιρετικά διατυπωμένου email, γιατί δεν είναι τόσο εγγράμματοι όσο εσείς (αλλά μην τους το λέτε. Προφανώς).

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να βεβαιωθείτε ότι θα πραγματοποιήσετε το σωστό είδος διαμαρτυρίας, συγκεντρώστε σε ένα εικονικό ημερολόγιο, όπου αυτό που έχουμε επιμεληθεί, μια λίστα με κλιματικά γεγονότα και διαμαρτυρίες και μπορείτε να το συγχρονίσετε στο Google σας ημερολόγιο, ώστε να σας υπενθυμίζεται αυτόματα. Παρακαλώ!
8. Μια άλλη έκθεση IPCC θα βγει και φυσικά θα απελπιστείτε

Κάτι να το περιμένεις, ε;

9. Αποδεχτείτε ότι αυτή είναι η ζωή σας τώρα

Έχουμε ένα αποκορύφωμα των σημείων #1, #4 και #8, πολλά #3 και ένα σκασμό από #7. Είναι περισσότερη δουλειά από ό, τι μπορείτε να χωρέσετε σε μια εβδομάδα και είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε ότι κανείς δεν σας πληρώνει για να το κάνετε, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Δεν υπάρχει τέλος μέχρι να διορθωθεί ο κόσμος. Καλή τύχη σε αυτό και αποχαιρετήστε τη ζωή σας όπως την ξέρατε!

Αυτό το άρθρο είναι μέρος του Response and Responsibility, μιας νέας σειράς ιστοριών σχετικά με το It's Nice That για τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση και το τι μπορούν να κάνουν τα δημιουργικά εργαστήρια για αυτό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια