Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

ΣΥΝ: μεταξύ δύο γιγάντων...


...της μεταλλαγμένης αριστεράς

(Έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου 12 Απριλίου)

"…Τα σημερινά κόμματα είναι πάνω απʼ όλα μηχανές εξουσίας και πελατειακών σχέσεων: τα χαρακτηρίζει ελλιπής και αλλοιωμένη γνώση της ζωής και των προβλημάτων της κοινωνίας και του κόσμου, διαθέτουν λιγοστές ιδέες, λειψά ή ασαφή ιδανικά και προγράμματα και στερούνται παντελώς αισθημάτων και κοινωνικο-πολιτικού πάθους.

Διαχειρίζονται συμφέροντα, ποικίλα, αντιφατικά, αμφίβολα κάποτε, πάντως χωρίς την παραμικρή σχέση με τις απαιτήσεις και τις αναδυόμενες ανάγκες των ανθρώπων, ή, πάλι, τις διαστρεβλώνουν χωρίς να επιδιώκεται το κοινό καλό. Η ίδια η οργανωτική δομή τους προσαρμόστηκε σʼ αυτό το μοντέλο, και δεν είναι πια οργανωτές του λαού, σχηματισμοί που προωθούν την πολιτικο-κοινωνική ωριμότητα και πρωτοβουλία: είναι μάλλον ομοσπονδίες ρευμάτων, που αποπνέουν καμαρίλα, καθένα με αρχηγό, υπαρχηγό κ.λπ. ...

Τα κόμματα έχουν καταλάβει το κράτος και τους θεσμούς του, ξεκινώντας από την κυβέρνηση. Έχουν καταλάβει τους ΟΤΑ, τους οργανισμούς προνοίας, το πανεπιστήμιο, τη ραδιοτηλεόραση, κάποιες μεγάλες εφημερίδες ... .

Τέλος πάντων, όλα έχουν πια διαμοιρασθεί, ή θα ήθελαν να τα διαμοιράσουν. Η κατάσταση είναι δραματική. Οτιδήποτε καλούνται να διαχειριστούν ή να διεκπεραιώσουν οι ποικίλοι θεσμοί και οι σημερινοί διοικητές τους αντιμετωπίζεται κυρίως σε συνάρτηση με τα συμφέροντα του κόμματος ή του ρεύματος ή της φατρίας η οποία διεκδικεί το αξίωμα.

Ένα τραπεζικό δάνειο παραχωρείται αν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, αν είναι επωφελές και καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις.

Μια διοικητική έγκριση δίνεται, μια εργολαβία κατακυρώνεται, μια πανεπιστημιακή έδρα εκχωρείται, ένας εργαστηριακός εξοπλισμός χρηματοδοτείται, εάν οι ευεργετούμενοι κάνουν δήλωση πίστης στο κόμμα που τους εξασφαλίζει αυτά τα οφέλη, ακόμα και όταν απλώς δικαιούνται τη θέση, την αναγνώριση, την έγκριση. ...

Κατά τη γνώμη μου, πολλοί Ιταλοί (σημείωση δική μου: βάλε εδώ τη λέξη Έλληνες, βάλε αριστεροί...) κατανοούν αυτήν την καπηλεία του κράτους, τις καταπιέσεις, τα ρουσφέτια, τις διακρίσεις. Αλλά αρκετοί απʼ αυτούς τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού. Εξασφάλισαν ωφελήματα (που ίσως τα δικαιούνταν κιόλας, αλλά που τα εξασφάλισαν μόνο δια μέσου των κομμάτων και των ρευμάτων τους) και είτε ελπίζουν να ωφεληθούν κι άλλο είτε φοβούνται πως δεν θα ωφελούνται πια ..."

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (συνέντευξη στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», 28.07.1981)

Σχόλιο: Αληθινός προφήτης, αληθινός αριστερός: τώρα πως φτάσαμε σε μια διεφθαρμένη από τους μηχανισμούς και κρατικοδίαιτη, όσον αφορά τα στελέχη της αριστερά, που δεν μπορούμε να την ξεχωρίσουμε από το ...δημόσιο, ίσως το απαντήσουμε κάποτε... αλλά όχι σε αυτό το ΣΥΝέδριο. Αυτό μάλλον θα θυμίζει το πρόσφατο της ΓΣΕΕ...


32 σχόλια:

 1. Στις 22 Μαρτίου είχα γράψει μια ανάρτηση για το δελτίο τύπου που είχε βγάλει τότε ο Αλαβάνος (http://aporos-gnomi.blogspot.com/2010/03/blog-post_22.html) λέγοντας τα ίδια πράγματα: "γιατί πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου" κλπ.
  Ξαναδιάβασα τώρα την ανάρτηση που είχε γραφτεί μέσα στο κλιμα της αγωνίας των ημερών (που παρεμπιπτόντως δε θα έπρεπε να μας έχει φύγει καθόλου) και ήταν στην κατεύθυνση του: "εδώ καράβια χάνονται...".
  Τώρα οι λόγοι έγιναν 12 και (δε θα το φανταστείτε!) δεν υπάρχει ούτε ένας από τους λόγους που να λέει ότι Ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Αλαβάνος ή η θεία μου η Μαρία έχει να προτείνει μια άλλη διέξοδο και ποια.
  Μετά θυμήθηκα ότι σημασία έχει να αγωνίζεσαι, δεν έχει σημασία για ποιο σκοπό...ξεκινήστε εσείς και θα τα βρούμε.
  Άνοιξα το παράθυρο περιμένωντας να δω τις μάζες να ξεχύνωνται στους δρόμους αλλά δεν είδα τίποτα. Μα που είναι εκείνοι οι τίμιοι δεξιοί μαζί με τους ευαίσθητους αναρχικούς; Δε θα χουν διαβάσει Αλαβάνο φαίνεται...
  Να θυμηθώ να ρωτήσω τη θεια μου αν έχει διαβάσει Μπαντιού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω τελικά αν η ελληνική Αριστερά έχει πλέον κάτι να πει. Αναλίσκεται σε γνωστά φαρισαϊκά τερτίπια αλλά στην ουσία αναμασά ένα πολύ μακρινό, κατακόκκινο παρελθόν. Φευ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο παρακμιακό περιβάλλον του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει ο παρωχημένος λόγος του εργατισμού και οι μονολιθικές αντιλήψεις. Η ανανεωτική αριστερά έχασε την μάχη μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Τώρα η ελληνική αριστερά έχει παντού το ίδιο πρόσημο: τον νεοσταλινισμό... και το συνέδριο αυτό θα είναι το τελευταίο της πάλαι ποτέ αριστεράς της "ανανέωσης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν έχεις να επιλέξεις
  ανάμεσα στους οπαδούς του Αλαβάνου-πατέρα της αριστερίστικης στροφής
  και του Τσίπρα-υιού που με τους άσχετους της παρέας του της πρόσθεσε και καθεστωτική αλαζονεία υποσκάπτοντας - για την εξουσία - και τον ίδιο του τον μέντορα, τι μπορείς να κάνεις;
  Όταν η καταδίωξη του εσωτερικού εχθρού (ανανεωτικοί) είναι απλά ένα πρόσχημα για την κυριαρχία στο κόμμα και οι διαφορές στις πολιτικές θέσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες του ρεύματος εφευρίσκονται για να "επικαλύψουν" την χωρίς αρχές μάχη για το μαγαζί, τι μπορείς να κάνεις;
  Κι όταν όλα τα επαγγελματικά στελέχη στο τέλος θα πάνε με την κυρίαρχη ομάδα για να μην χάσουν τη δουλειά τους, για πια αριστερά μιλάμε;

  Τώρα τι είδους μάχη θα δώσουν σε αυτό το συνέδριο οι οπαδοί της ανανέωσης της αριστεράς ακόμα δεν έχω καταλάβει. Ελπίζω μόνο την Δευτέρα το πρωί να μην αναζητούν ψυχίατρο...
  Για να δούμε: θα αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται και που τους δίνουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ θέλω απάντηση από το συνέδριο.
  (αφού αποφάσισε- κακώς- η Κ.Π.Ε, ότι πρέπει, ντε και καλά, να γίνει.)

  Θα καταψηφίσουν τις παρακάτω θέσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας;

  1. Αριστερός μεταρρυθμισμός
  2. Αριστερός ευρωπαϊσμός
  3. Αριστερά και οικολογία - στρατηγική ευρύτερων συνεργασιών (θεσσαλονίκη..π.χ)

  Που διαφωνούν, τι αντιπροτείνουν;

  Πλήττοντααι οι μισθωτοί και τα μέτρα είναι άδικα και άνισα;
  Πάμε παρακάτω, λοιπόν.

  Για την δημόσια διοίκηση που αποτελεί το φέουδο παράκεντρων και άνομων εξουσιών καθώς και των γνωστών, πια, πελατειακών και κομματικών σχέσεων;

  Εκεί τι προτείνουμε;
  "Η διαφθορά δεν είναι το πρόβλημα"
  έτσι ειπώθηκε...

  Ο κόσμος δεν θα γίνει ντετέκτιβ, για να διαβάσει τα 4 κείμενα και να αποσαφηνίσει, τι λέμε τελικά.

  Να γίνει κατανοητό.
  Η Ανανεωτική Αριστερά ή θα κινηθεί στους παραπάνω 3 άξονες ή θα καταγραφεί στην ιστορία ότι απεμπολεί τις ιδρυτικές της απόψεις.

  Με αυτές που κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές και πήρε το 4.7%, σαν άλλη μια ευκαιρία, όπως ανακοινώθηκε, δημοσίως.

  Το ξέχασαν κι΄αυτό, οι συντάκτες των άλλων 3 κειμένων (2 του ρεύματος και ένα του προέδρου..)

  Από εκεί και πέρα, η ζωή προχωρά και δεν μας ρωτά.

  Η ιστορία θα καταγράψει την όποια αδυναμία των συνέδρων και της ηγεσίας του να υποστηρίξουν την κοινή λογική και τα αυτονόητα.

  Δεν θα κάνω δίκες προθέσεων.


  Έχω θέσει το ερώτημα, ήδη.

  " Σε ποιά σημεία οι θέσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας, εκείνες που κατατέθηκαν στην Κ.Π.Ε και δεν εισακούσθηκαν, αμφισβήτούν τις ανανεωτικές ιδέες της αριστεράς"

  Απάντηση δεν έχει δοθεί, μέχρι σήμερα, βέβαια..

  Και ο κόσμος καταλαβαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σπίθα μου καλά κάνεις και ζητάς απαντήσεις από το συνέδριο. Αλλά ποιο συνέδριο;
  Είναι γνωστό ότι όλα θα έχουν τελειώσει πριν το συνέδριο με την εκλογή των αντιπροσώπων. Το συνέδριο μετά απλά θα επιβεβαιώσει τους συσχετισμούς και εάν είναι όπως τους φαντάζομαι θα επαναληφθεί η ιστορία με το φίμωμα Χατζησωκράτη στην τελευταία ΚΠΕ..."κάτσε κάτω ρε" ή με την προτροπή Κορωνάκη στο συνέδριο της νεολαίας "όποιος δεν γουστάρει να η πόρτα".

  Και ποιοι θα είναι αυτοί οι αντιπρόσωποι; Είναι γνωστό ότι οι οργανώσεις του ΣΥΝ δεν λειτουργούν. Πως ξαφνικά θα βγάλουν και αντιπροσώπους; Οι μηχανισμοί έχουν φέρει την κατάσταση στα μέτρα τους - διαδικασίες αναβάλλονται ή χειραγωγούνται μέχρι την κατάλληλη στιγμή. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τη σήψη και την παρακμή - ποιοι θα "βγουν" λοιπόν αντιπρόσωποι;

  Τέλος, τι θα πούμε και κυρίως τι θα κάνουμε όταν την Κυριακή το πρωί οι ανανεωτικές αρχές που σωστά αναφέρεις θα έχουν μπει για τα καλά στο ψυγείο της ιστορίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το συνέσδριο είναι ένα συνέδριο ΚΚΕ. Όλα από πριν κανονισμένα. Ο ΣΥΝ τέλειωσε και φίλε μου Σπίθα πάρτο απόφαση. Ο αριστερισμός του ρεύματος είναι της ίδια υφής με την επαναφορά του Στάλιν από το ΚΚΕ.
  Μπροστά στα αδιέξοδα σκληραίνουμε για να κρατήσουμε τους δικούς μας και να σώσουμε το ψωμάκι μας. Οι παπαριές που λένε έχουν πάντα ένα 4-5% απήχηση στο ελληνικό ακροατήριο. Έτσι θα επιβιώσουν για άλλη μια φορά. Οργανωθείτε για να τους ξεσκεπάσουμε. Συνασπισμός τέλος. Ζήτω η δημοκρατική (λογική) Αριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. το βασικό πρόβλημα του ΣΥΝ δεν είναι ότι δεν λειτουργούν οι οργανώσεις του ή ότι μαγειρεύεται η εκλογή των αντιπροσώπων για το συνέδριο.

  Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος, δεν πιστεύει στις ιδρυτικές και καταστατικές αρχές του και θέλει να φτιάξει ένα άλλο κόμμα (τον Συριζα)!
  Μπορεί να ακούγεται σουρεαλιστικό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα: τα μέλη του ΣΥΝ (στην πλειοψηφία τους) διαφωνούν με την ιδεολογία του κόμματος τους και προτιμούν ένα άλλο κόμμα!

  και επέιδη η όλη εσωκομματική διαμάχη γίνεται για το brand name του ΣΥΝ (σουρεαλιστικό και αυτό γιατί η πλειοψηφία θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΝ σε ΣΥΡΙΖΑ), καλό θα ήταν να τους το χαρίσουμε και να επιδιώξουμε ένα νέο εγχείρημα της σκεπτόμενης αριστεράς, έστω και με λίγους (αλλά λογικά σκεπτόμενους και δημοκρατικούς) ψηφοφόρους.

  Οσο για το συνέδριο....;
  Οσοί έχουν το κουράγιο να προσπαθούν να κουβεντιάσουν λογικά,με τον Λαφαζάνη, τον Χουντή και τους άλλους, ας συμμετάσχουν.
  Εγώ δεν σκοπεύω να ριψοκινδυνεύσω την ψυχική υγεία μου ....
  xno

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συμφωνώ με το leo. Αμφιβάλω αν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Κι εστω ότι μπορούμε, σε τι θα βοηθήσει τις ιδεές μας; Αυτό το καπέλο μου έρχεται στενό στους ώμους. Στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι εκφράζουν ένα 4-5%. Νομίζω είναι πολύ λιγότερο.
  Τώρα αν η ανανεωτική τάση φοβάται κι αυτή μη χάσει τα λεφτά, ας κάτσει μαζί τους να παριστάνει τη γλάστρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και βέβαια έχεις δίκιο ΑΔ.Το 4-5% είναι μαζί με την Ανανεωτική, λάθος μου. ¨ομως σιγά αλλά σταθερά ωριμάζουν οι συνθήκες. Το πράγμα έρχεται μόνο του

  Όσο για όσα γράφει ο Γιώργος και xno, προσυπογράφω και υπερθεματίζω.

  Εμείς να είμαστε κοντά και να κρατάμε το κλίμα ζεστό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλοι

  Το συνέδριο του ΣΥΝ, θα το θυμώμαστε όσο θυμούνται τις κομματικές δηλώσεις, κινήσεις των κομμάτων πρίν το κίνημα στο Γουδί το 1908.
  Δηλαδή καθόλου.
  Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά νομίζω ότι η χώρα μπαίνει σε νέα ιστορική περίοδο.
  Ολα θα αλλάξουν εδώ κάτω με ορμή που λέει και ο Σαβόπουλος, όσο και αν μου ανακατέβει το στομάχι όσο σκέφτομαι τα καμμώματά του μετά το 90.
  Ολα θα αλλάξουν.
  Η χώρα αργά ή γρήγορα θα βρεθεί χωρίς την ευρωπαική ομπρέλα.
  Οσοι βιάζονταν να την ξεφορτωθούν θα κληθούν να την επανεφεύρουν και όσοι επιμέναμε ευρωπαικά, θα κληθούμε να απολογηθούμε γι'αυτήν , αλλά και να την ξανακατακτήσουμε.
  Τίποτε απ'όλα αυτά δεν θα γίνει εύκολα.
  Το πολιτικό σύστημα όπως το ξέρουμε θα καταρρεύσει και ένα νέο σύνταγμα θα γίνει απαίτηση του λαού.
  Τα παλιά κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ θα περάσουν τώρα πλέον στην συνείδηση του κόσμου, κάπως όπως τα Κομμουνιστικά κόμματα στις χώρες του πρώην Υπαρκτού.
  Η χώρα θα κτισθεί από την αρχή και αυτό θα γίνει δύσκολα.
  Οι κομματικοί υπάλληλοι θα απαξιωθούν απολύτως. Κανείς δεν θα τους θυμάται και αυτούς και τα συνέδριά τους.
  Νέες φωνές και νέες πρωτοβουλίες θα ξεφυτρώσουν παντού.
  Οχι πλέον ιδεολογικές, αλλά συντακτικές. Πρακτικές. Ιδρυτικές της νέας χώρας.
  Για μένα το συνέδριο δεν είναι τίποτε περισσότερο από ευκαιρία να συζητάμε για το καινούριο.
  Την Δημοκρατική (Συντακτική) Αριστερά.
  Την Αριστερά της λογικής, του συγκεκριμένου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρώπων που θέλουν να αναμορφώσουν την ζωή και την χώρα.
  Την Αριστερά που θα σταθεί σε απόσταση από τις συντεχνιακές αντιλήψεις, τα μικροσυμφέροντα.
  Την Αριστερά του Μάη του 2010.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Έχει κανείς την άποψη, ότι δεν γνωρίζω τι εστί συνέδριο;

  Πάμε, δια της ατόπου, φίλοι μου, καλοί.

  1. Γλάστρα, δεν είμαι. (ούτε και κανείς από την πτέρυγα..)
  Αυτά είναι γνωστά..

  2. Ψευδαισθήσεις δεν τρέφω.
  Μάλλον το ξέρετε..

  3. Το αποτέλεσμα, το γνωρίζω.

  Κουϊζ..

  Δεν σας κάνει εντύπωση ο τίτλος του ποστ μου;

  .............
  Φ. Κουβέλης: "Ο ΣΥΝ να εκπροσωπήσει όλους και όλες, που ζητούν ένα κόμμα:

  **Με τις ιδέες και τις αξίες του αριστερού μεταρρυθμισμού και ευρωπαϊσμού."
  ............

  Θα υπερασπίσει αυτές τις ιδέες;
  Λέτε όχι, λοιπόν.

  α) Αυτό αφορά αυτούς που δεν θα τις υπερασπίσουν και όχι εμένα που τις στηρίζω.

  β) Προβάλλω τις θέσεις μας και ζητώ που διαφωνούν.

  Αν δεν μπορούν να απαντήσουν, δεν αφορά εμάς, αλλά εκείνους που δεν μπορούν.

  γ) Δεν θα ενισχύσω τις γραφειοκρατικές τους αντιλήψεις και δεν θα τους κάνω αρνητική διαφήμιση.

  Γαιτί και η αρνητική διαφήμιση, δεν πάυει να είναι διαφήμιση και αυτο επιζητούν.

  Σαν επίλογος και μια δική μου αντίληψη, που την θεωρώ πολύ σοβαρή.

  Ας σκέφτουμε και γιατί απομακρύνεται πολύς κόσμος που πιστεύει στις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς και στην πτέρυγα που τις εκφράζει μέσα σ'αυτόν τον μηχανισμό, όσο μπορεί.

  Απομακρύνεται κάποιος, όταν "δείχνουμε" με πειστικό τρόπο ότι ενώ έχουμε δίκιο, παρόλα αυτά μειοψηφούμε.

  Αυτό είναι πολύ βαρύ για να το δεχτεί κανείς.

  Τουτέστιν.

  Δεν διαφωνώ στις διαπιστώσεις σας, βέβαια. Συμφωνώ, απολύτως.

  ***Αλλά δεν "καταδέχομαι" να επικυρώσω και να επιδείξω την επικυριαρχία του ανορθόξου απέναντι στην κοινή και ορθή λογική.!!!

  Δεν θα "φωνάξω", ούτε θα κοινοποιώ τις αδιέξοδες προτάσεις τους!

  Με ενδιαφέρει να κατατεθούν και να γίνουν κατανοητές, πρώτα από όλα, οι απόψεις μας.!!

  Ο κόσμος, δεν μπορεί να τα διαχωρίσει και αυτό πρέπει να γίνει φανερό με θετική προβολή και μόνο.
  Επιμένω. Και μόνο...

  Αν αυτά γίνουν, δεν διστάζω για κανένα τελικό και οριστικό "χτύπημα", αφού έχω τονίσει και ξανατονίσει, φωναχτά στην κοινωνία, τους λόγους και το δίκαιο των απόψεων μας.!

  Και τότε δεν θα δεχτώ κανένα, μα κανένα προβοκατόρικο υπαινιγμό.
  Θα ξεφωνίζω, εγώ και όχι οι ανεύθυνοι και εθελοτυφλούντες επαναστάτες.

  Αυτά για όποιον θεωρεί "σύρσιμο" ή αδυναμία την στάση μου και τις απόψεις μου στο πρώτο μου σχόλιο.

  Το τι θα γίνει, μετά.;

  Εε, εδώ θάμαστε:)

  Δεν έχω αλλάξει απόψεις εδώ και μισό αιώνα, τώρα θα αλλάξω..;

  @ Α.Δημητρίου

  Έχοντας καλή διάθεση.

  Δεν διαφωνώ, με αντίθετες απόψεις.
  Ούτε καταλογίζω αδυναμία, σε όσους δεν μετέχουν ή έχουν αποχωρήσει.
  Αλίμονο, βέβαια. Τους καταλαβαίνω και δεν κρίνω. Έχουν σε πολλά δίκιο.

  Αλλά μην αναφέρεσαι σε "γλάστρες" και μάλιστα για το σύνολο της πτέρυγας.

  Κατά την γνώμη μου, δεν έχεις δίκιο, που γενικεύεις, κατά πρώτον.

  Κατά δεύτερον και έσχατον, ταυτόχρονα, μην με ξαναχαρακτηρίσεις.
  Αυτό να το καταγράψεις, στα προσωπικά.

  Μπορεί να μην συμφωνείς με τις απόψεις μου και δικαιώμά σου.

  Θέλεις, όμως να αρχίσω, εγώ προσωπικούς χαρακτηρισμούς;

  Δεν έχω πρόβλημα, κανένα.

  Πάρτο πίσω, λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σπίθα, δεν βλέπω προσωπικά στο σχόλιο του ΑΔ. Μήπως παρεξηγείς κάτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπητέ Σπίθα δεν καταλαβαίνω γιατί πήρες προσωπικά το σχόλιο μου περί γλαστρών. Προφανώς δεν αναφέρεται σε σενα αφού δεν γνωριζόμαστε προσωπικά.
  Ούτε στις απόψεις που έχεις εκφράσει στα σχόλια κατάφερα να βρω κάτι που να δείχνει ότι αναφερόμουνα σε σενα. Ελπίζω να σε ικανοποιεί αυτό.
  Γιατί το σχόλιο μου αφορά την στάση της ανανεωτικής πτέρυγας σε περίπτωση που όλα στο συνέδριο εξελιχθούν όπως δυστυχώς προβλέπουμε. Και αυτό, ανεξαρτήτως της μάχης που πρέπει να δοθεί, είναι κάτι που πρέπει και να το σκεφτόμαστε και να προετοιμαζόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Γιώργο

  Έίπα κάτι, Γιώργο, προχθές, αλλά δεν θυμάμαι αν το πρόσεξες.

  "Να μην "αναπαραχθούν τα γνωστά φαινόμενα" και δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, αντί να βοηθήσουμε στην επίλυση."

  Δεν ταιριάζει να μιλάμε για ανοιχτό διάλογο, για Δημοκρατική Αριστερά και πριν αλέκτωρ λαλήσει να μιλάμε για "γλάστρες"..

  Είναι προσωπικό, από την στιγμή που μ΄ενδιαφέρει και από την στιγμή που συνομολογούμε ότι δεν δημιουργείτε ένα χώρος με μια φρασεολογία καταγγελτική και μια στενή πολιτική αντίληψη.

  Τι φτιάχνουμε; Άλλη μια ομάδα, ανάμεσα σε άλλες 37;


  @ Α.Δημητρίου.

  Όχι δεν γνωρίζομαστε.
  Αλλά το "τραβάς", πολύ το σκοινί και απολυτοποιείς καταστάσεις.
  Το αντίθετο θέλουμε, νομίζω.

  @ Leo
  Άλλο το ένα κι΄άλλο το άλλο... ..Λεό μου.

  Τι να πάρω, χαμπάρι, βρε Λεό.

  Δεν είναι το θέμα:" Διαπιστώσεις"

  Το θέμα είναι πως κινούμαι σε πλαίσια πολιτικά και σύμφωνα μ΄αυτά που ευαγγελίζομαι.

  Υ..Γ.
  Δηλαδή, βρε, Γιώργο, όταν είπαμε να κάνουμε κουβέντα, προχθές, τι εννοούσαμε;

  Θεωρητικές αναλύσεις ή πρακτική εξέταση του ζητήματος;

  Αλλά πήγα να βάλω, το θέμα στο δια ταύτα και δεν "πήγαινε"...
  Γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δε βλέπω σε τι βοηθάει αυτός ο συγκεκριμένος διάλογος και αν και θα μπορούσα να πω πολλά προτιμώ να τ' αφήσουμε για μια άλλη φορά που θα έχουμε(;) όλοι καλύτερη διάθεση...ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Δεν συνηθίζω να ανοίγω τέτοιου είδους διαλόγους, Α.Δ.
  Δεν γνωριζόμαστε, οπότε, άτοπον.

  Δεν αρέσκομαι, είναι γνωστό, στα παιδιά.

  Σχόλιο- τοποθέτηση, έκανα και οι φίλοι καταλαβαίνουν, τι εννοώ.

  Την "γλάστρα", σου είπα, να την πάρεις πίσω. Μόνο αυτό.

  Δεν το κατάλαβες. Άστο..
  (τα "πολλά", πάντως, μην τα πεις, σε μένα, αφού δεν με ξέρεις)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Κι όμως Σπίθα, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί παραξηγήθηκες.
  Κι εγώ νοιώθω σαν τον ΑΔ. Δηλαδή αν μείνω μετά το όπως το φανταζόμαστε -κι εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα - συνέδριο, νοιώθω ότι θα κάνω την γλάστρα. Που είναι το πρόβλημα;
  Ο καθένας θα πάρει την θέση του κατά πως νοιώθει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Γιώργο, δεν με καταλαβαίνεις;
  Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τάση, ένα κομματικό μέγεθος, της ανανεωτικής αριστεράς εντός του ΣΥΝ.
  Η ανανεωτική πτέρυγα.

  Υπάρχουυν, εκτός του κόμματος του ΣΥΝ, πολλά κοινωνικά μεγέθη, που επιθυμούν και πιστεύουν σε μια ευρύτερη Δημοκρατική Αριστερά.

  Εκείνη, την αριστερά που είναι υπερ συνεργασιών, του αριστερού
  μεταρρυθμισμού, του αριστερού ευρωπαϊσμού, της αναδιάταξης της αριστεράς και της οικολογίας...

  Αυτές συνθέτουν, δεν θέτουν βέβαια φράχτες, ούτε γλάστρες, μεταξύ τους.

  Δηλαδή, όταν λέμε, ότι υπάρχει ένας κόσμος που έχει ψηφίσει Πασοκ, αυτό σημαίνει, ότι έχει πακεταριστεί και αποτελεί μία σταθερή και αμετακίνητη "γλάστρα" του Γιώργου και της κυβερνησής ...του;

  Λέω κάτι παράξενο;
  Δεν είναι ο βασικός μας στόχος να επιδιώκουμε κοινωνικούς ανακαθορισμούς;

  Αυτό λέω.
  Αυτό πως θα γίνει;

  Αρχίζοντας με ιδεολογία που βασίζεται σε λογικές των ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ;

  Ο τρόπος ΄έκφρασης μας και οι απόψεις μας, δεν καταγγέλλουν, αλλά προτείνουν.

  Μα τώρα, τι με βάζεις και λέω..

  Λιανά.

  " Εμείς φτιάχνουμε, αυτό γιατί εκεί δεν μπορούμε να προσφέρουμε με τον τρόπο που θέλεουμε, εμείς.
  Όποιος αντέχει, ας μείνει.
  Εμείς είμαστε μαζί του, όσο αναφέρεται στις απόψεις που μας εκφράζουν και δίνουμε την μάχη, από άλλο μετερίζι.
  Όποιος θέλει, ευχαρίστως ας έρθει και όποτε νομίζει."

  Κατάλαβες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Εδω και 4 χρονια πεισθηκα οτι η ΄΄υποθεση ΣΥΝ΄΄ εχει τελειωσει οχι στην δικη μου πολιτικη συνειδηση,αλλα στην κοινωνια.Πραγματι [κωστη] η πολιτικη ζωη θα περιελθει σε φαση ιταλοποιησης οπου παρα την κριση η Αριστερα θα περιθωριοποιηθει και θα πολυδιασπασθει[αλλα δεν θα καταλαβει ποτε το γιατι].Ακραια συντηρητικες δυναμεις θα βγουν στο προσκηνιο του ελλ.μικροκοσμου εμπορευομενοι λιγη ελπιδα στους απελπισμενους πολιτες.''Νικητης θα ειναι ομως αυτος που θα φερει το ψωμι στο τραπεζι,για να παραφρασσω τον Ιγκραο.Πολιτικες ευκαιριες και δυνατοτητες υπαρχουν,αλλα υπαρχει βουληση?Υπαρχει αμφισβητηση του ιδιου μας του εαυτου?γιατι πολλη βεβαιοτητα εχει πεσει στο μπλογκ και οι καιροι δεν ειναι τετοιοι...Επειδη το πρωτευον που λεγεται ανθρωπος εχει πρωτα την μασα και μετα την ηθικη,σαν τα υπολοιπα ζωακια του ζωικου βασιλειου.mike

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Συνεχίζω, τα δικά μου...
  (μετά το σχόλιο του mike, που συμφωνώ, με όσα λέει..)

  Φτιάχτηκε, κάποτε ένα νέο, καλό "στέκι" που έδινε ελπίδες και προσδοκίες(ΣΥΝ)

  Ο καιρός πέρασε, και σιγά σιγά, ξεθώριασε ο πολύχρωμος εσωτερικός του διάκοσμος.
  Έμπασε και υγρασία. Δεν είχε μονωθεί καλά, φαίνεται, ούτε με τα κατάλληλα υλικά.

  Μετά περνούσαν - απέξω- οι παλοί του φίλοι και τόδειχναν με το δάχτυλο.

  "Δεν ήταν έτσι, δεν περιποιήθηκαν τα χρώματα, δεν το συντήρησαν, όπως του άξιζε.."
  .......................
  Τέλος..
  (κατά την άποψη του Μάρκες στο "Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων", αν θυμάμαι καλά..)

  -" Οι ιδέες αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, δεν χάνονται.
  Ανήκουν, προσωρινά, σ΄εκείνους, που βρίσκουν τον καλύτερο τρόπο, στην δεδομένη στιγμή να τις εκφράσουν με τα δικό τους μοναδικό, αυθεντικό, τρόπο"
  ..................

  Έτσι λοιπόν, η απόφαση για ένα καινούργιο στέκι, από άξιους ανθρώπους, που διάκεινται θετικά σ΄αυτά που παρείχε το παλιό "στέκι", ίσως και μην αρκεί, από μόνη της.

  Οι προσπάθειες, λόγω φυσικής νομοτέλειας δεν θα σταματήσουν, αλλά τα αποτελέσματα θα κριθούν, με την πάροδο του χρόνου..

  Λέω εγώ..μια άποψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Και κάτι τελευταίο..

  Δεν ανοίγουμε, ποτέ, ένα μαγαζί που έχει σαν ταμπέλα

  "Μην πάτε απέναντι, αυτοί δεν "αξίζουν", ελάτε εδώ και θα νιώσετε σαν σε.. παράδεισο"

  Φιλικά, πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Φίλοι μου δεν ξέρω τι σημαίνει για τον καθένα σας ανανεωτική αριστερά, αλλά για μένα σημαίνει, να μην έχω "φραγμούς αυτολογοκρισίας".
  Να μη φοβάμαι να πώ κάτι επειδή "το εμείς" μας έχει την τάδε άποψη και την τάδε θέση, να μη φοβάμαι να πώ ή να γράψω κάτι λάθος.
  Ανανεωτική Αριστερά σημαίνει να είσαι εκτός γραμμής όταν έχεις λόγο να αμφισβητείς την γραμμά.
  Αυτό έκανα σε όλη μου την ζωή και αυτό έκανα και τώρα όταν αμφισβήτησα από την αρχή αν υπήρχε ευρωπαική λύση στο πρόβλημα της κρίσης και γι'αυτό από την αρχή ήμουν σίγουρος ότι πάμε σε ΔΝΤ.
  Ήξερα ότι μπορεί να κάνω λάθος και να με κράξουν, αλλά γι'αυτό φρόντισα στην ζωή μου να αντέχω την διαφοροποίηση, γι'αυτό ήμουν πάντα ανένταχτος.
  Για να τα λέω, επειδή μόνο έτσι χαίρομαι την πολιτική.
  Ετσι για σήμερα έχω να σας εξομολογηθώ, ότι νοιώθω ότι πάμε καλά.
  1. Επειδή διαφωνούμε επιτέλους.
  2. Επειδή άνθρωποι που γενικά δεν "εκτιμώ", αρχίζουν να μιλάνε λογικά.
  3. Επειδή ο Παπαδημούλης και με την προχθεσινή παρέμβαση για την υποψηφιότητα Τρεμόπουλου-παρότι έχω τις επιφυλάξεις μου- και με την σημαρινή συνέντευξή του, μιλάει επιτέλους πολιτικά καιδεν αναμασάει χαζομάρες της κομματικής γραμμής, όπως εκείνο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν ανα΄χωμα για να μην βγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
  Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά.
  Φιλιά σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. H "αυτονόμηση" της ανανεωτικής αριστεράς, το άνοιγμα "νέου στεκιού" κλπ κλπ είναι Σπίθα μου από μόνα τους ανοιχτά. Δεν τα ανοίγουμε εμείς ούτε είμαστε βιαστικοί - ακόμα και το εμείς είναι σχετικό όταν το έχει ανοίξει η κοινωνία της αριστεράς ήδη.
  Μπορεί να μην γίνει τίποτα τελικά μπορεί και να ανοίξει ένας δρόμος - κι ο mike δίκιο έχει αλλά αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα της πρωτοβουλίας.
  Από όσους το θέλουν
  Από όσους έχουν φύγει γι αυτόν τον λόγο ακριβώς
  Από όσους έχουν αποφασίσει ότι δεν γίνεται αλλιώς

  Δεν υπάρχει λόγος για παρεξήγηση μεταξύ μας
  Άλλωστε είναι πολύ καλύτερα να υπάρχει κάτι την Δευτέρα το πρωί...
  Παράλληλα με ό,τι άλλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. H ανανεωτική αριστερά και επί ΚΚΕ εσ και επί ΣΥΝ, ποτέ δεν ήταν το ιδανικό μαγαζί ούτε ο παράδεισος - ήταν όμως ένα έδαφος διαλόγου, ανασύνθεσης και δημοκρατίας.

  Εάν τα παραπάνω απουσιάζουν πλέον, όσοι εμπνέονται από την δημοκρατική αριστερά κάτι θα κάνουν αργά ή γρήγορα - κι όσο η ανανεωτική πτέρυγα επιλέγει τον ρόλο της θεσμικής μειοψηφίας σε ένα αριστερίστικο μόρφωμα -έστω και εκ μεταλλάξεως- ενώ δεν καταφέρνει τίποτα άλλο πέραν της αναπαραγωγής των ίδιων συσχετισμών, η πρωτοβουλία θα έλθει από αλλού.

  Φυσικό δεν είναι;

  Tο συνέδριο απλά είναι η τελευταία ευκαιρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Κωστή έφερες ταραχή:

  "Την Δημοκρατική (Συντακτική) Αριστερά.
  Την Αριστερά της λογικής, του συγκεκριμένου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρώπων που θέλουν να αναμορφώσουν την ζωή και την χώρα.
  Την Αριστερά που θα σταθεί σε απόσταση από τις συντεχνιακές αντιλήψεις, τα μικροσυμφέροντα.
  Την Αριστερά του Μάη του 2010."

  Μην ταραζόμαστε: μια διακήρυξη θα υπογράψουμε - για την ούτως ή άλλως συνέχεια της ανανεωτικής αριστεράς!
  Εξασφαλίζουμε τα νώτα μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. 1) Kostis, είπε..

  " Ήξερα ότι μπορεί να κάνω λάθος και να με κράξουν, αλλά γι'αυτό φρόντισα στην ζωή μου να αντέχω την διαφοροποίηση, γι'αυτό ήμουν πάντα ανένταχτος.
  Για να τα λέω, επειδή μόνο έτσι χαίρομαι την πολιτική."
  .................

  Σπίθας

  Συμφωνώ, Κωστή μου, γι'αυτό σχολιάζω, κατά την γνώμη μου και χωρίς προσχήματα.

  Την καλησπέρα μου !

  @ Γιώργος, είπε..

  "Δεν υπάρχει λόγος για παρεξήγηση μεταξύ μας"

  Γιώργο, συζήτηση, κάνουμε.
  Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση, από μένα.

  Είπα την άποψή μου και ξέρεις πολύ καλά, ότι, ποτέ δεν επιμένω να πείσω ό,τι -ντε και καλά- έχω δίκιο.

  Τόχω ξεκαθαρίσει παλαιότερα, αλλά το επαναλαμβάνω και πάλι.

  Ο καθένας μας, θα πει, αυτά που νιώθει.

  Δεν σιωπούμε, όταν διαφωνούμε...
  αλλά ούτε θα κάνουμε ζύμωση, ο ένας στον άλλο.

  Θα καταθέτουμε την άποψή μας και θα προκύψει αυτό που θα προκύψει.

  Αυτή είναι η συμφωνία μας εξ αρχής.

  Στις διαφωνίες,δοκιμάζονται οι απόψεις μας, άλλωστε.

  Εκεί αξίζει να επιμείνουμε.
  Συνεχίζουμε, στο γνωστό μοτίβο μας !

  Τα λέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. "Μισώ αυτή τη χώρα. Μου έφαγε τα σπλάχνα. Μου τά'φαγε. Ναι, την μισώ, την μισώ. Δεν μπορεί μια γυναίκα να ζήσει με τέτοια σπλάχνα μέσα της. Όσο το σκέφτομαι, μου'ρχεται να ξεράσω τον ίδιο τον εαυτό μου. Νιώθω σαν ξέρασμα. Μπορεί και να'μαι. Μια γυναίκα... δεν είναι σα μια χώρα που αξιοποιεί τα ερείπιά της, τους τάφους της... που τα ξεπουλάει όλα για εθνικό συνάλλαγμα... ζώντας απ'αυτά. Εγώ δεν θέλω να'μαι χώρα. Δεν είμαι χώρα. Δεν θέλω να είμ' αυτή η χώρα. Αυτή η χώρα είναι νεκρόφιλη, γεροντόφιλη, κοπρολάγνα, σοδομίστρια, πουτάνα, μαστροπός και φόνισσα. Εγώ θέλω να είμαι η ζωή, θέλω να ζήσω, θά 'θελα να ζήσω, θά 'θελα να μπορούσα να ζήσω, θά 'μουν ευτυχισμένη τώρα αν ήθελα να ζήσω... όμως αυτή η χώρα δεν μ'αφήνει να το θέλω, δεν μ'αφήνει να είμαι η ζωή, να δίνω την ζωή."

  Δ.Δημητριάδης
  ----------------------

  Φίλοι μου, μην φοβάστε τις αλλαγές.
  1. Η εποχή των "φίλων των ηρώων" , η μεταπολίτευση δηλαδή, τελείωσε.
  2. Τώρα απελευθερώνονται και δικαιούνται να μιλήσουν και αυτοί που ούτε "φίλοι των ηρώων" ήταν, ούτε υποτίθεται ότι ξέρουν καλά τα "απόκρυφα της πολιτικής και οικονομικής επιστήμης". Τώρα μπορούν πλέον να αναρωτιούνται τι έφταιξε και τα πήγαμε τόσο άσχημα.
  3. Τώρα θα μείνουν "άνεργοι" και αυτό δεν τους ευχαριστεί καθόλου, οι "φίλοι των ηρώων" που ζήσαν μέχρι τώρα χάριν αυτής της εξαιρετικής τύχης τους.
  4. Τώρα θα μείνουν χωρίς ήρωες και αρχηγούς και οι απλοί άνθρωποι.
  Η απόλυτη ήττα και της ΝΔ και τώρα και του ΠΑΣΟΚ που απέτυχε να περάσει την άποψή του, ότι δεν θα χρειασθούμε τα χρήματα των άλλων, αλλά μόνο η πολιτική τους στήριξη είναι απαραίτητη, ανοίγουν τους ασκούς της, συζήτησης από μηδενική βάση για όλους και για όλα, όχι για να φτιάξουμε μια νέα θεωρία, αλλά για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα.
  Μην σας γελάει η ηρεμία. Πίσω της βρίσκεται η "τελευταία ανοχή" εξ ανάγκης, στους επαγγελματίες της πολιτικής.
  Το ΔΝΤ θα έρθει και θα αποδειχθεί ανεπαρκές και αυτό.
  Θα απομυθοποιηθούν τα πάντα. Να είστε έτοιμοι, τώρα θα γραφεί η πραγματική ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Στην πρωτη συνεδριαση της νομαρχιακης επιτροπης ανατολικης αττικης ο βασιλης πριμηκηρης υπευθυνος για τον συντονισμο της απο την κπε εδωσε ρεστα.Καπέλωσε αλλη μια φορα την συνεδριαση για την εκλογη νεας γραμματείας χωρις να επιτρεψει ουδεμια συζητηση μεταξυ των νεων μελων εβαλε την δικη του προταση δηλβλεπε βαθυ ρευμα την πέρασε με απεχθη τροπο και δημηιουργησε αλλη μια φορα ενα απεχθες χασμα μεταξυ των νεων μελων(εδω εχουν ευθυνη ολοι και αυτοι που δεν ανηκουν στο βαθυ ρευμα).Ολα αυτα βεβαιως για να χτισει τον μηχανισμο του εν οψη συνεδριου .ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Θέλω ρεπορτάζ, λεπτομέρειες - για όσους πιστεύουν ότι το βαθύ ρεύμα είναι υπέρ της συνεννόησης στον Συνασπισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια