Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πότε το καλύτερο είναι εχθρός του καλού

της Μπέττυς Βακαλοπούλου*

Όταν η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε μικρόφωνα καναλιών στους δημάρχους, κάτι που συνέπεσε με την έναρξη της ΕΠΑ, πολλοί αρχιτέκτονες χαρήκαμε ελπίζοντας ότι η αυξημένη δημοσιότητα ήταν γερό κίνητρο ανταπόκρισης των δήμων στις νέες εκτεταμένες αρμοδιότητες και στην καλή συνεργασία με τις ομάδες των πρώτων μελετών.
Η συνέχεια διαγράφηκε πολύ διαφορετικά. Οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες, οι δημοτικοί σύμβουλοι που συνεργάστηκαν με τους μελετητές, που αποδέχτηκαν κι έκαναν προτάσεις συχνά καλύτερες από τις δικές μας, χωρίς υπαναχωρήσεις παρά την επίγνωση του πολιτικού κόστους, ήτανε και αρκετοί και οι λιγότερο προσκολλημένοι στα μικρόφωνα των κρατικών και ιδιωτικών καναλιών.
Για τους άλλους η χρυσή ευκαιρία καθημερινού τηλεοπτικού show δόθηκε συνάμα με τις εντολές των πρώτων ΚΠΣ για μιαν από τις λίγες αρμοδιότητες που τους είχε αφήσει το κράτος, για τα σκουπίδια! Για την υποχρέωση αντιμετώπισης των απορριμμάτων με συστήματα φιλικά στο περιβάλλον και στους δημότες. Και με οικονομικές ποινές για τη μη συμμόρφωση.
Ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε! Τέτοια απόρριψη, τέτοιες τηλεοπτικές κραυγές δημάρχων κατά των ΧΥΤΑ (αυτή ήταν τότε η γενικευμένη πρόταση), ποιος τις περίμενε; Και μάλιστα χωρίς εναλλακτικές προτάσεις, ούτε από δήμους που τους έπνιγαν χωματερές;


Ο «ιερός πόλεμος» των δημοτών και του δημάρχου της Κερατέας έρχεται να προστεθεί σε εκείνες τις κραυγές που άφησαν την Ελλάδα αγκαλιά με τις χωματερές της και με τα πληρωμένα ή διεκδικούμενα πρόστιμα.
Με την εξαίρεση του απαράγραπτου δικαιώματος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλλεται ΠΡΙΝ από τις απαλλοτριώσεις, είναι αναπόφευκτα τα ερωτήματα:
- Ποιοι λένε ψέματα στους δημότες για την υγεία τους, για να μην ξεχνάμε ότι τηνυποανάπτυξη δεν την καλλιεργούνε μόνο οι ξένοι για να απομυζούνε λαούς αλλά και οι ημεδαποί;
- Γιατί η αριστερά, η δικιά μας αριστερά ή σωπαίνει ή τους συμπαραστέκεται στον «ιερό πόλεμο» που συνεχίζεται;
- Επειδή, δεν περίμενα την έλευση του Αλ Γκορ για να ανακαλύψω το πρόβλημαπεριβάλλον,
- επειδή οφείλω στοιχειώδη γνώση του θέματος στις ειδικότητες γεωλόγου και περιβαλλοντολόγου που συμμετέχουν στις ομάδες χωρικών μελετών,.
- επειδή η «εικονική» φωτογραφία της περιοχής που είδα στην τηλεόραση αποδίδει καλή απόσταση από τον οικισμό κι ακόμα καλύτερο ανάγλυφο για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥΠ, με την προϋπόθεση διαδρομών σε σχετική απόσταση από οικισμούς και με κλειστά σύγχρονα απορριμματοφόρα,
- επειδή μεγάλος όγκος από ύλες που δεν θάβονται δεν είναι ούτε ανακυκλώσιμες ούτε αναλώσιμες στη φύση (π.χ. τα περισσότερα πλαστικά),
- επειδή, σύντροφε Αλέξη, η κομποστοποίηση που ανέφερες είναι ενεργειοβόρα κι επιπλέον αποκλείονται οργανικές ουσίες χρήσιμες για το υπέδαφος, όσο για την καύση καλλίτερα να αποφεύγεται στη Μεσόγειο,
- επειδή όλες οι προτάσεις έχουν υπέρ και κατά.
- Θα σταθώ στο ΧΥΤΑ της πιο πρόσφατης μελέτης μας, της Πάτρας. Ιδιαίτερα επιβαρυμένο από την τρίτη σε μέγεθος & πληθυσμό ελληνική πόλη και από τους περισσότερους οικισμούς του καποδιστριακού ΔΗΜΟΥ.
- Το Δ.Σ. κι ο δήμαρχος αντί να επιδοθούν στις ιαχές που διαιώνισαν χωματερές και έφεραν πρόστιμα αντί για επιδοτήσεις, υλοποίησαν πριν από έντεκα χρόνια στις δυτικές υπώρειες έξω από την πόλη, ΧΥΤΑ που λήγει η λειτουργία του. Κι ενώ ετοιμάζεται η αντικατάστασή του, το ίδιο σύμφωνα με την ομόφωνα δεκτή πρότασή μας, προορίζεται για περιαστικό άλσος. Την καταπράσινη διαδρομή ως το ΧΥΤΑ και τις συστάδες που το περιβάλλουν, δεν τις υποβάθμισαν ούτε τα παλιά ανοιχτά απορριμματοφόρα, ούτε η λειτουργία του ίδιου (εικόνα 1).
Αν αυτή η πραγματικότητα είναι πιο «καρκινογόνα» από τη χωματερή της φτωχότερης περιοχής της Αττικής, των Άνω Λιοσίων, όπου η Αθήνα εξέβραζε όλη την βρωμιά της πριν από την κατασκευή του ΧΥΤΑ (εικόνα 2), τότε ας συνεχιστεί ο «ιερός πόλεμος» κι η δικιά μας διφορούμενη στάση.
Με τέτοιες συμπεριφορές, με τέτοιες αντιδράσεις, με την μεθοδική (ή μεθοδευμένη όχι φυσικά από εμάς) κωλυσιεργία των καλύτερων προτάσεων, ματαιώνονται οι καλές προτάσεις.
Έτσι πετάχθηκαν στα σκουπίδια εκατοντάδες μελέτες, ματαιώθηκε ο χωρικός σχεδιασμός, έτσι διαιωνίζεται από το '50 μέχρι σήμερα, η διαβόητη «ανοικοδόμηση» που ταυτίστηκε με τη ρήση «τσιμέντο να γίνει».
Έτσι δεν προχωρούνε ούτε τα δημόσια έργα που διεκδικούμε, ούτε οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

*από την ΑΥΓΗ

4 σχόλια:

  1. εδω σε θελω καβουρα... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ mike
    ή τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του...
    προς το παρόν πάρε μια συνταγή γιατί το όλον (του κάβουρα) δεν σε αφορά,παρά μόνο το "ζουμί" του,
    σαχλμάρα!
    Βράζετε το καβούρι για 10 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέσα σε νερό που βράζει μαζί με τα αρωματικά λαχανικά και το κρασί. Τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ανοίγετε και αφαιρείτε την ψίχα τους, την βάζετε μέσα σε ένα μπολ και προσθέτετε την υπόλοιπη ψίχα του καβουριού. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα και το βασιλικό και τα προσθέτετε μέσα στο καβούρι, βρέχετε με λίγο κρασί, λίγο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού και αφήνετε να μαριναριστούν για 10 λεπτά. Ενσωματώνετε στη συνέχεια τη μαγιονέζα, προσθέτετε αλατοπίπερο, αφήνετε να παγώσει καλά και τη σερβίρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ mike

    Μέχρι και ο Σμαράς "μιλάει", εσύ δηαράκια , πότε θα "μιλήσεις" ή μήπως έχεις και στο λόγο "καβούρια"

    Άντε "κορόιδα" βγάλτε και το ιππικό να "ξεσπαθώσει" με μαλακίες στο blogακι σας.
    ¨Ολες οι μαλακίες δεκτές....

    Νέα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που έγινε προχθές στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία. Για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του μνημονίου, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.



    Ολόκληρη η δήλωση:

    «Εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως «σωτηρία». Που δεν είναι…

    Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής. Που δεν είναι…

    Εμφανίζεται μια παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών μας, ως επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Που δεν είναι…

    Εμφανίζεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για νέα μέτρα και νέες δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι μικρής προσωρινής ανακούφισης.

    Σημειώνουμε τα εξής:

    – Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια. Άρα θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.

    –Το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα.

    – Ακόμα, έναντι αυτής της παραχώρησης αναλαμβάνουμε την πρόσθετη υποχρέωση (που δεν προβλεπόταν στον αρχικό Μνημόνιο) για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων. Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς. Αλλά όταν εμείς είχαμε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το είχαμε κάνει για να βρούμε τρόπο να βγούμε από το Μνημόνιο κι από την ανάγκη στήριξης, όχι για να μπούμε πιο βαθιά.

    – Τέλος έναντι αυτής της παραχώρησης, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπογράψουμε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο. Δηλαδή να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα (αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της). Αυτό για να συμβεί χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη πάνω από 6%! Για πολλά χρόνια συνεχώς…

    Η Κυβέρνηση ανέλαβε πρόσθετη συμβατική υποχρέωση που απαιτεί ανάπτυξη πάνω από 6%…

    Και η Ελλάδα με την σημερινή πολιτική έχει ύφεση πάνω από 6%!

    Μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση χλεύαζε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μηδενισμό του ελλείμματος. Τώρα αποδέχεται ότι θα βγάζει και πλεονάσματα, όχι απλώς μηδενικό έλλειμμα…

    Χρειαζόμαστε επειγόντως Ανάπτυξη.

    Και με την υφιστάμενη πολιτική βυθιζόμαστε σε ύφεση.

    Γι’ αυτό και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

    Ώστε να υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.

    Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σαν να έλυσε το πρόβλημα οριστικά. Όμως, πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία.

    Επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πιάνουν πια. Χρειάζεται αλλαγή Πολιτικής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως. Ανάλογα έγραφα κι εγώ παλαιότερα. Πολύ καλό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU