Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Το bonus των 50 εδρών και ο νέος "αριστερός" αμοραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Κάποτε...
Δημοσίευση: 16 Ιουλ. 2011, 15:41 Στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: 
Άμεση προσφυγή σε εκλογές με απλή αναλογική ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (Φωτογραφία: ΑΠΕ  )
Το αίτημα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής έθεσε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ανοιχτό πολιτικό διάλογο με μια σειρά από δυνάμεις με τις οποίες υπάρχουν μεν διαφορές, είναι όμως δευτερεύουσες μπροστά στο ιστορικό καθήκον που έχουν να αποτρέψουν τη λεηλασία του λαού και της χώρας. .Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και Σήμερα...
Μια ζωή η Αριστερά όλων των αποχρώσεων, ζητούσε απλή αναλογική. Την θεωρούσε το μόνο ανόθευτο σύστημα έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών και της  λαϊκής κυριαρχίας. Διαμαρτυρόταν πάντοτε έντονα για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της λαϊκής εντολής μέσω των καλπονοθευτικών νόμων που ο δικομματισμός επέβαλε με ειδική σκόπευση κάθε φορά για μαγείρεμα των πιθανών αποτελεσμάτων. Ακόμη και προϋπόθεση για κυβερνητική συνεργασία έβαζε μέχρι χθες η Αριστερά την απλή αναλογική. Μέχρι χθές...

Από σήμερα όμως, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι μπορεί να κερδίσει το καλπονοθευτικό bonus των 50 εδρών plus στο πρώτο κόμμα. Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο πρωτοδικείο νέα ιδρυτική (!) καταστατική διακήρυξη στην οποία εμφανίζεται ως ενιαίο κόμμα -με την σιωπηρή συμφωνία των 12 συνιστωσών του που εξαφανίστηκαν σε μια βραδιά...
Νομικίστικα κόλπα για να πάρει το bonus. Να κλέψει έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα, να αλλοιώσει τις πλειοψηφίες, τους συσχετισμούς και την πραγματική δύναμη των κομμάτων στην βουλή και να επιβάλει την παρουσία του στην νέα πολυκομματική κυβέρνηση ή και να επιτύχει αυτοδυναμία, "κλέβοντας"...
Αν αυτό είναι αριστερό τότε οι λέξεις έχουν χάσει πια την σημασία τους. Δεκαετίες αγώνων της αριστεράς, έβρισκαν στην κάλπη ένα απροσπέλαστο εμπόδιο  - την νομότυπη νοθεία. 
Τώρα στο όνομα ποιας Αριστεράς, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την νοθεία για το μικροκομματικό τους όφελος; 
Στην πορεία αντιγραφής του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία το 1981 υιοθετούν κάθε πολιτική ανηθικότητα που μπορεί να χρησιμεύσει σε αυτό: βάζουν στα ψηφοδέλτια κάθε καρυδιάς καρύδι, καλύπτουν πρόχειρα τα απίθανα μεταξύ τους χάσματα θέσεων και πολιτικής και το χειρότερο, ξεπουλούν κάθε ευκαιρία εκδημοκρατισμού του εκλογικού συστήματος, νομιμοποιώντας την αδικία επειδή σήμερα τους βολεύει.
Με ποια αξιοπιστία  θα έρθουν αύριο να διαμαρτυρηθούν πάλι για την αδικία του ενισχυμένου πλειοψηφικού συστήματος που τώρα με την συνενοχή τους θα μας κάτσει στον σβέρκο αιωνίως;
Και πότε θα εφαρμόσει η αριστερά το πρόγραμμά της, όσον αφορά την απλή αναλογική αν όχι τώρα;
Τώρα που αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της απλής αναλογικής, αρνούμενος το bonus και καταργώντας στην πράξη τους νόμους της νοθείας Παυλόπουλου - Ρέππα. Την ώρα μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνασπισμός 12 συνιστωσών και όχι ενιαίο κόμμα; 
Αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για αποκατάσταση της ανόθευτης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η ευκαιρία για πέρασμα από τις καταστροφικές αυτοδυναμίες και την χρήση του κράτους ως λάφυρου με τα γνωστά αποτελέσματα, στις κυβερνήσεις συνεργασίας βάσει της πραγματικής δύναμης κάθε κόμματος. Επιπροσθέτως είναι και ξεκάθαρη ηθική υποχρέωση της Αριστεράς! Δικαιώνοντας τα όνειρα γενεών δημοκρατικών και αριστερών ανθρώπων. 
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε προκλητικά και καθαρά καιροσκοπικά ακριβώς τον αντίθετο δρόμο: πως θα εξασφαλίσει το bonus της νοθείας, αν τυχόν έρθει πρώτο κόμμα και όχι την απλή αναλογική!
Εδώ τελειώνει η Αριστερά και αρχίζει η Νοθεία - κι όπως φαίνεται πολλά ακόμη είναι τα δήθεν σε αυτήν την "αριστερά"... Όσα ήταν δήθεν και στον πρώτο διδάξαντα τον πολιτικό αμοραλισμό στο όνομα της αριστεράς: το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. 
Καλώς τον λοιπόν τον νέο Α. Παπανδρέου, τον μεταλλαγμένο νεοαριστερό, "Τσιπρανδρέου" και σε καλή μεριά τις κλεμμένες έδρες...

ΥΓ Δείτε πως θα ήταν η Βουλή με απλή αναλογική: http://www.aplianalogiki.gr/

                  Απλή αναλογική, τώρα!   

25 σχόλια:

  1. Προς τι η έκπληξη αγαπητή στρουθοκάμηλος; Ανέκαθεν, από τον καιρό του αείμνηστου Λένιν ("όλη η εξουσία στα Σοβιέτ= όλη η εξουσία στο κόμμα)η Αριστερά, ή μάλλον η ηγεσία της, ήταν αμοράλ. Και οι οπαδοί, αγνοί και πρόβειοι σαν το γιαουρτάκι, έκλειναν τα μάτια και έφταναν να δίνουν και τη ζωή τους ακόμα γι αυτούς τους αγύρτες. Το μικρόβιο του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" είναι πιο παλιό και από το Στάλιν και από την Ιερά Εξέταση. Ας θυμηθούμε το ντεμπούτο του κ. Τσίπρα: ήταν ο "νεολαίος" που συνέπραξε στο βρώμικο παιχνίδι που έπαιξε ο Αλαβάνος εναντίον του Παπαγιαννάκη καιδεν τον έχρισε υποψήφιο για το Δήμο Αθήνας, αλλά προτίμησε τον Αλέξη ως δήθεν νέο αίμα, ενώ στην ουσία στόχος του ήταν να εξουδετερώσει τον Μ.Παπαγιαννάκη από αντίπαλό του στην αρχηγία του Συνασπισμού. Πλήρης αμοραλισμός από τη μεριά του σημερινού σουπερστάρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον άνθρωπο Τσίπρα δεν έχω καμιά αμφιβολία. Από φοιτητοπατέρας έγινε επαγγελματικό στέλεχος, κι από επαγγελματικό στέλεχος πρόεδρος κόμματος. Με απλά λόγια, ανεπάγγελτος μεν, άσσος στις πολιτικές ίντριγκες δε. Και φυσικά δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, οι περισσότεροι πολιτικοί μας μια από τα ίδια δεν είναι?

    Επί της ουσίας.
    Δεν έχω αυταπάτες, θεωρώ δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 1ο κόμμα στις 17 Ιούνη. Θα είναι όμως αυτό καταστροφή?

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μάλλον όχι. Απέχουμε 22 μέρες από τις εκλογές και ήδη πάει από τη μια κωλοτούμπα στην άλλη. Μέχρι τις 17 έχουμε καιρό. Κι όταν θα δει και τα ταμεία άδεια, υπό το φόβο να τον πάρουν με τις πέτρες, είμαι απόλυτα βέβαιος πως ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου του ’81, θα αφήσει τους τσαμπουκάδες μέχρι να «ωριμάσει το κίνημα» και θα βουτήξει το χρήμα με τις σχετικές διαβεβαιώσεις στην τρόικα πως θα είναι καλό παιδί.

    Οπότε προς τι ο πανικός? Ίσως τελικά να αποδειχθεί και καλύτερος διαχειριστής της κατάστασης από τον εντελώς ηλίθιο Σαμαρά. Δηλ. λιγότερες διαδηλώσεις και λιγότερο κάψιμο της Αθήνας (εξάλλου, δικά μας παιδιά δεν είναι?).
    Και για να πάμε και σ’ ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, μπορεί να νομιμοποιήσει και τον μπάφο και να πήξουμε στους τουρίστες. Κι αυτό δεν το λέω αρνητικά.

    Φυσικά και δεν θα τον ψηφίσω, αλλά δεν θα τρελαθώ κι αν τον δω Πρωθυπουργό.

    Δημήτρης Κουτσουρέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, α δεν κινδυνεύαμε ως χώρα από ένα "ατύχημα" λόγω ανευθυνότητας του Τσίπρα και των συνεργατών του που προφανώς αυτοσχεδιάζουν, ανακατώνοντας τριτοδιεθνιστικές εμμονές, μαρξιστικές αναλύσεις του συρμού και ρεαλιστικές στάσεις, θα τον ψήφιζα κι εγώ γιατί κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την ανέξοδη αντιπολίτευση. Και ο μόνος τρόπος είναι να κυβερνήσουν αυτοί που εισέπραξαν την διαμαρτυρία.
      Έλα όμως που έζησα την επικράτηση των ίδιων ανθρώπων στον Συνασπισμό πριν κάποια χρόνια, και είδα και γνώρισα συμπεριφορές, ανθρώπους και πελατειακές λογικές που κατέστρεψαν ένα έλλογο αριστερό κόμμα και το έκαναν άθυρμα μικροπολιτικής και προσωπικής επιβίωσης... Φαντάσου τι μπορούν να κάνουν στην χώρα μας. Ήδη κουνούν το δάχτυλο σε πιθανούς συμμάχους μας στην Ευρώπη - φαντάσου να είναι και στην κυβέρνηση.
      Στο μεταξύ ανατριχίλα με πιάνει με μια απλή ανάγνωση των ψηφοδελτίων του: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πέτρος Τατσόπουλος, Αλέξης Μητρόπουλος, μαοϊκοί, σταλινικοί, και το κακό συναπάντημα. Εάν αυτοί κυβερνήσουν για μια μέρα αρκεί - όλα θα γίνουν σαν τα μούτρα τους - και πίστεψέ με, οι λογικές φωνές είναι περιθωριακές - εμφανίζονται μόνο ως προεκλογικός καθησυχασμός των ψηφοφόρων - μετά θα ξαναγυρίσουν στο σκοτάδι που τους έχει καταδικάσει η αλαζονική παρέα των αέργων και απαίδευτων φίλων του Προέδρου.

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, είχα ανησυχήσει που κανείς δεν το σχολίαζε, λες και ήταν κάτι αυτονόητο.

    Βάλε και καμιά δήλωση καταγγελίας του εκλογικού αποτελέσματος, που για κάθε έδρα της ΝΔ τής έδωσε άλλη μία δώρο.

    Τα καλά και συμφέροντα.

    Σημειώνω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αδικήθηκε καθόλου από την εφαρμογή του συστήματος στις εκλογές της 6η Μαΐου, γιατί εξέλεξε όσους θα εξέλεγε και με απλή αναλογική.

    Εκείνοι που αδικήθηκαν οικτρά ήταν φυσικά το 19% του ελληνικού λαού που ψήφισε εξωκοινοβουλευτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό ακριβώς που λέτε:" λες και ήταν κάτι αυτονόητο"... Πως δηλαδή περνούν κάποιοι σε τμήματα της Αριστεράς, σε μια βραδιά στην αντιπέρα όχθη. Αντί δηλαδή να συνεχίσουν την διαμαρτυρία για το καλπονοθευτικό μπόνους και να βρουν τρόπους κατάργησής τους βάσει της πιθανής δεσπόζουσας θέσης τους στις εκλογικές προτιμήσεις, να κάνουν γαργάρα τις δηλώσεις τους και να υιοθετούν πλήρως -και με καταστατική ψευδή δήλωση- τα οφέλη του μπόνους. Χωρίς καν μια δήλωση, ότι θα είναι η κατάργησή του, ο πρώτος νόμος σε όποια κυβέρνηση συμμετάσχουν, έστω και ημερών. Τα ήθη δεν είναι λάστιχο - ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι. Μια ματιά στα ψηφοδέλτιά του το αποδεικνύει.

      Διαγραφή
  4. ε και; ας κάνει κυβέρνηση πρώτα και ας αλλάξει το νόμο μετά. Αλλάζει πριν από τις εκλογές ο νόμος επειδή απλά το ζήτησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Συριζα "άλλαξε" για να πάρει το μπόνους της νοθείας - ο νόμος δεν αλλάζει προεκλογικά και δεν δίνει μπόνους πρώτου κόμματος σε συνασπισμούς. Δηλ., σε περίπτωση που το πρωτο κόμμα είναι συνασπισμός κόμμάτων, έχουμε απλή αναλογική - τόσο απλά... Ο Συριζα είναι που δεν το θέλει αυτό(και την αναλογική εκπροσώπηση). Έτσι έχουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Ε και λοιπόν; εφόσον δεν αλλάζει ο νόμος πριν τις εκλογές ποιο είναι το πρόβλημα να τον εκμεταλλευτεί ο Συριζα και να τον αλλάξει μετά τις εκλογές; Αν τον εκμεταλλεύονται Πασοκ - ΝΔ είναι ΟΚ αλλά αν τον εκμεταλλευτεί ο Συριζα δεν είναι;

      Διαγραφή
  5. Ίσως βιάζεσαι. Από τη μια έχει σαφή λόγο για να το κάνει (δεν είναι νομικίστικο, αλλά ο ίδιος ο νόμος) γιατί αλλιώς θα πάρει το bonus το δεύτερο κόμμα (το πρώτο αμιγές κόμμα), δηλαδή η ΝΔ και θα έχουμε ακόμα πιο τραγελαφικό αποτέλεσμα και από την άλλη θα κατηγορηθεί μεθαύριο γιατί δεν το έκανε και πάμε πάλι σε ακυβερνησία. Σίγουρα η κριτική είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά βιάζεσαι, υπό την έννοια ότι αυτή πρέπει να την κάνουμε αν δεν αλλάξει το νόμο και δεν πάει σε απλή αναλογική. Και μη θέτεις μόνο το ζήτημα της απλής αναλογικής, αλλά ακόμα και το ζήτημα της βάσης εισαγωγής στη Βουλή (θα μείνει 3% με απλή αναλογική ή να το κάνουμε 1% ή 2% ή 10% ή 5%); Και η απλή αναλογική έχει κι άλλα τερτίπια σχετικά με το Επικρατείας, τις μονοδεδρικές κλπ.
    Αυτό που κάνει τώρα, δεν ακυρώνει την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ (είναι σα λέμε γιατί το ΚΚΕ ή οι αριστεριστές συμμετέχουν σε ένα αστικοδημοκρατικό όργανο με το οποίο διαφωνούν). Καλά κάνει. Αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέσα σε ένα εύλογο διάστημα (λέω αόριστα ένα έτος) να χτυπήσουμε αν δεν αλλάξει το νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. “Δηλ., σε περίπτωση που το πρωτο κόμμα είναι συνασπισμός κομμάτων, έχουμε απλή αναλογική - τόσο απλά...”

    Λάθος. Ο νόμος 3636/2008 (γνωστός και ως νόμος Παυλόπουλου) είναι σαφής:
    2.α. Στο αυτοτελές Κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την παράγραφο 1, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8.
        Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των Κομμάτων που τον αποτελούν.

    Όπως σωστά επισήμανε κι ο Δείμος, το μπόνους δε χάνεται σε καμιά περίπτωση αλλά πηγαίνει στο πρώτο σε ψήφους αυτοτελές κόμμα, ανεξαρτήτως αν είναι συνολικά πρώτο. Αυτή ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του νόμου (άσχετα αν τη θεωρούμε σωστή ή λάθος): να μη γίνονται ευκαιριακές προεκλογικές συμμαχίες του δεύτερου με τους μικρούς για να ξεπεράσουν τον πρώτο.
    Συνεπώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος χωρίς να έχει αλλάξει τη δομή του, το δεύτερο σε ψήφους κόμμα (προφανώς η ΝΔ) θα πάρει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυθαίρετο συμπέρασμα, δεν το λέει πουθενά ο νόμος. Αναφέρεται μόνο στο πρώτο κόμμα. Επίσης δεν έγινε γι αυτόν τον λόγο αλλά για να διευκολύνει το πρώτο κόμμα με νοθεία. Υπολόγιζε βέβαια ένα κόμμα του 38-40% όχι του 25-30. Μην αναποδογυρίζουμε την πραγματικότητα... Η νοθεία ισχύει.

      Διαγραφή
    2. Επίσης o νόμος 3636/2008 δυσχέρανε ιδιαίτερα τις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων, καθότι η επιπλέον παραχώρηση των 50 εδρών σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων προς διευκόλυνση σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης λαμβάνει χώρα μόνο αν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων. Μέσος όρος θεωρείται το πηλίκο του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός προς τον αριθμό των κομμάτων που τον αποτελούν. Αν για παράδειγμα ο συνασπισμός των κομμάτων Χ και Ψ έχει συνολική δύναμη 43% (μέσος όρος καθενός κόμματος 21,5%) και το αυτοτελές κόμμα Ω 30%, στο τελευταίο θα δοθούν οι επιπλέον 50 έδρες. Οι τροποποιήσεις του νόμου αυτού εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

      Διαγραφή
    3. Όχι Γιώργο, ο νόμος δίνει στο πρώτο κόμμα (όχι στον πρώτο ή δεύτερο συνδυασμό). Αν οι δύο πρώτοι συνδυασμοί είναι συνασπισμοί, τότε το bonus το παίρνει το πρώτο "κόμμα" (που είναι στην κατάταξη τρίτο.

      Διαγραφή
  7. Από νομικής πλευράς είναι απολύτως σαφές αν πρώτο κομμα έρθει ο Συριζα ως συνασπισμός κομμάτων και δεύτερη η ΝΔ το μπόνους θα το παρει η ΝΔ. Δεν υπάρχει ζήτημα ερμηνείας.
    Νομίζω ότι η ανάρτηση αδικει το συριζα .......και είναι κρίμα γιατι υπάρχουν τόσα άλλα ζητήματα για τα οποία μπορεί να του ασκηθεί κριτική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύντροφοι ης αυριανής ή μεθαυριανής κυβερνώσας οικολογικής Αριστεράς παραδεχτείτε το προφανές. Το σχόλιο είναι cult μνημείο ενδοαριστερής εμπάθειας.
    Αποσύρτε το με χιούμορ,(κάναμε πλάκα για να δείξουμε τον υστερικό χαρακτήρα της καμπάνιας ΒΟΗΘΕΙΑ!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΝΣΑΡΒΟΚΟΥΤΙΑ) ή στεγνή αυτοκριτική(το μίσος, όπως και ο έρωτας, τυφλώνει.)
    Διοχετεύστε την μεταρρυθμιστική σας πνοή και την αναγεννητική σας έμπνευση στον δραματικά απαιτούμενο εμπλουτισμό του προγραμματικού λόγου της αυριανής ή μεθαυριανή κυβέρνησης της υπεύθυνης, οικολογικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
    Δυστυχώς είναι μοιραίο και για μας του ΣΥΝ και για σας τους νυν και πρώην ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει το πολιτικό σχέδιο της ΔΗΜΑΡ. Ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού,κυβερνώσα Αριστερά,ριζοσπαστικές μεταρυθμίσεις,σύγκρουση με τις συντεχνίες (ΜΜΕ, βιομήχανοι, εφοπλιστές, φοροφυγάδες κ.λ.π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, λέει:
    "Είναι δυνατόν να θεωρηθεί συμβατός με το Σύνταγμα ένας εκλογικός νόμος ο οποίος, με το εκλογικό δώρο των 50 εδρών, όχι μόνον παραβιάζει, χωρίς αποχρώντα λόγο, την ισοδυναμία της ψήφου ως προς την κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων αλλά και συνεπάγεται πλήρη κατάργησή της σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, επιτρέποντας σε ένα κόμμα με κάτω από 30% να καταλαμβάνει όλες τις έδρες τους;

    Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί να σταθεί στα εκλογικά δικαστήρια, διότι υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και την πλέον συσταλτική ερμηνεία της ισοδυναμίας της ψήφου. Στο σημείο όμως αυτό, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς:

    Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να κριθεί απλώς αντισυνταγματικός ο νόμος και να επαναληφθούν οι εκλογές με έναν νέο; Θα μπορούσε η χώρα να αντέξει κάτι τέτοιο στην κατάσταση που βρίσκεται;

    Η απάντηση εν προκειμένω είναι απλή: προφανώς δεν πρέπει να τεθεί έτσι το ζήτημα, διότι τότε θα επικρατούσε και πάλι, ακόμη και αν δεν ομολογείτο, το «δίκαιο της ανάγκης». Υπάρχει λύση πολύ απλούστερη και αυτή δεν είναι άλλη από την «σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία». Για να το πούμε απλούστερα: για να διασωθεί η συνταγματικότητα του ισχύοντος εκλογικού συστήματος δεν πρέπει να κριθεί γενικά αντισυνταγματικός ο εκλογικός νόμος αλλά απλώς να μην ισχύσει το εκλογικό δώρο των 50 εδρών (όπως, άλλωστε, και η διάκριτική μεταχείριση σε βάρος των συνασπισμών, εφ’όσον όμως ανακύψει σχετικό ζήτημα στην πράξη). Όλα αυτά, βέβαια, εφ’όσον δεν διαψευσθούν τα έως τώρα προγνωστικά και δεν αναδειχθεί ένα κόμμα με τέτοιο ποσοστό που θα μπορούσε να του δώσει, προστιθεμένων των 50 εδρών, την αυτοδυναμία (δηλαδή με ποσοστό 36-40%, ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής)."
    Να με τι θα έπρεπε να ασχολείται η Αριστερά και όχι με το να καρπωθεί απλά τα οφέλη ενός νόμου τέρατος - μια καλή αρχή θα ήταν να αποποιηθεί το μπόνους και να καταφύγει στο εκλογικό δικαστήριο με την επιχειρηματολογία Σωτηρέλη. Προφανώς θα δικαιωνόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το χειρότερο είναι ότι ελλείψει τέτοιας στάσης, νομιμοποιείται τελικά η ΝΔ να πάρει το μπόνους ως η πιθανότερη νικήτρια της πόλωσης. Δηλαδή τζίφος και νομιμοποίηση της νοθείας λόγω πολιτικής τυφλότητας και απολιτικής απληστίας του Συριζα.

      Διαγραφή
  10. Λυπάμαι που επανέρχεστε με πείσμα στην αναορθολογική γραμμή της υπεράσπισης της γκάφας. Είναι φαίνεται αιώνια κατάρα της Αριστεράς να είναι αδύνατη η παραδοχή ακόμα και των πιο προφανών λαθών,
    Είναι σύνηθες στην ιστορία της Αριστεράς, μικρές σεχταριστικές ομάδες να έχουν την τάση ,όταν διαψεύδονται από τις εξελίξεις και τα δεδομένα,να τραβάνε το λάθος στα άκρα.
    Κατανόητο για τις μικρές ομάδες της παραδοσιακής άκρας Αριστεράς. Ακατανόητο για μα ζικούς χώρους , όπως το ΚΚΕ, αλλά βλέπουμε πως γίνεται.
    Και σεις όμως να βαδίζετε στον ίδιο δρόμο.....
    Ποιοί και πόσοι μηχανισμοί υπεραναπλήρωσης άραγε μπορεί να συμβάλουν σε αυτή την χαρακτηριστική στάση ψυχικής δειλίας.
    Πόσος απεριόριστος αυτοθαυμασμός μπορεί να κρύβεται στο τσιμέντο που χρησιμοποιείτε για την κατασκευή του τείχους του προσωπικού σας αλάθητου.
    Πόση ανασφάλεια μπορεί να καλύπτεται με αυτή την φανατική επιμονή στην συνέχιση μιας απεριόριστα άστοχης,εμπαθούς και άδικης πολεμικής.
    Το κυριότερο όμως είναι το μίσος που δείχνει τα κιτρινισμένα δόντια του πίσω από τις κραυγές της εμμονής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Το μίσος ως πολιτική πλατφόρμα και υπαρξιακό αποκούμπι.
    Κρίμα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπηθείτε ανώνυμα όσο θέλετε - βλέπετε η ψυχική δειλία είναι να μιλάτε σε επώνυμους ανώνυμα :) (και να υποστηρίζετε τη "εγκόλπωση" ενός καλπονοθευτικού μπόνους αντί την προεκλογική καμπάνια εναντίον του - πράγμα που με συνευθύνη σας θα φέρει στον αφρό την ΝΔ - τι θα πείτε τότε; Φταίει το μπόνους; Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!)

      Διαγραφή
  11. "Είναι σύνηθες στην ιστορία της Αριστεράς, μικρές σεχταριστικές ομάδες να έχουν την τάση ,όταν διαψεύδονται από τις εξελίξεις και τα δεδομένα,να τραβάνε το λάθος στα άκρα."

    Πισω στον ΣΥΡΙΖΑ ως σεχταριστικη συνιστωσα , για αναμορφωση απο τον Λαφαζανη και τον Στρατουλη....

    Αφωτισος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο συγκεκριμένος νόμος υπάρχει από το 2008. Όποιος θεωρεί αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του μπορούσε - κι ακόμα μπορεί - να καταφύγει στα δικαστήρια. Ή αυτό ή θα ανεχθεί το νόμο μέχρι να βρεθεί κυβέρνηση να τον αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε απ' ότι άκουσα τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης με σκοπό το πάγωμα των μέτρων και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και δεν εισακούστηκε. Δεν κατανοώ για ποιο πράγμα τον κατηγορείτε κι ακόμα περισσότερο, δεν κατανοώ τι ακριβώς προτείνετε.
    Ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει τη δομή του, κατεβαίνει ως συνασπισμός στις εκλογές και βγαίνει πρώτος, αλλά λόγω εκλογικού νόμου παίρνει λιγότερες έδρες από το δεύτερο κόμμα. Πέρα απ' το απίστευτο μπάχαλο που θα προκύψει, τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από κει και πέρα? Πηγαίνει στα δικαστήρια (κατόπιν εορτής) με αίτημα όχι να διεκδικήσει ο ίδιος το μπόνους αλλά να μην το πάρει κανείς? Συγγνώμη αλλά μου ακούγεται εξωφρενικό! Χώρια που αν δε δικαιωθεί στα δικαστήρια, θα έχει κάνει τη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα στη νεότερη ιστορία της χώρας – θα έχει απεμπολήσει από μόνος του τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική, υπάρχουν τρόποι. Και μπορεί να τους βρει μόνος του, δεν χρειάζεται βοήθεια. Σε άλλα είναι πολύ εφευρετικός...
      Στο παράδειγμά σου τώρα: Η κυβέρνηση λίγων ημερών δεν έγινε πραγματικότητα γιατί μπήκε και το ζήτημα του παγώματος των μέτρων όπου πολλοί διαφωνούσαν. Αν ήταν μόνο η απλή αναλογική θα μπορούσε πιθανά να γίνει. Δεν βάζεις πολλά μαζί - ίσως τόκανε κι επίτηδες (θα σκεφτεί ο καχύποπτος...).
      Τώρα, τι μπορεί να κάνει; Να δηλώσει ότι θα πάρει το μπόνους και μετά θα καταφύγει ως δικαιούχος στο εκλογοδικείο για ακύρωση του εκλογικού νόμου ως προς αυτό (ο Σωτηρέλης λέει ότι γίνεται και θα πετύχει). Ή κάνει πρώτο νόμο της νέας Βουλής την αναδρομική ακύρωση της διάταξης του μπόνους με συνταγματική δικαιολόγηση ή δέχεται κατ΄αναλογίαν την μείωση των βουλευτών του με ταυτόχρονη απόδοση των κλεμμένων εδρών στους δικαιούχους με παραιτήσεις κλπ Θέλω να πω τρόποι υπάρχουν. Αν τοποθετηθεί τώρα μπορεί να συνυπογράψει με όλα τα άλλα κόμματα την ρητή δέσμευση ότι το μπόνους θα ακυρωθεί με όποιον πρόσφορο τρόπο μετά. Αλλά, προφάσεις εν αμαρτίαις. Μας έκατσε τώρα και κάνουμε το κορόϊδο - και η απλή αναλογική; Η κατάργηση του 3%; Οι καλπονοθευτικές διατάξεις; Θα ωφελήσουν τελικά την ΝΔ;

      Διαγραφή
    2. τι σύννομοι τρόποι ρε Γιώργο; Πραξικόπημα πχ;

      Διαγραφή
  13. το να κατηγορείς τον αντίπαλο επειδή χρησιμοποιεί τα όπλα σου είναι τουλάχιστον χαζό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU