Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Δράση: Υπέρβαση ή ενσωμάτωση; (σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό μοντέλο)

Η γνώμη μας:

Η Δράση έχει νόημα μόνο ως υπέρβαση της πολιτικής γεωγραφίας του άξονα αριστεράς δεξιάς. 

Αν χωρίσει στα τρία (όπως πιέζεται από μια πρόωρα διαμορφωμένη "πλειοψηφική" ομάδα) σε τάσεις ή συνιστώσες φιλελευθέρων, σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων, δεν θα υπάρχουν πια πραγματικές συγκλίσεις απλά συσχετισμοί και παζάρια ηγετικών ομάδων. Ούτε καν ενεργά μέλη αφού θα "εκπροσωπούνται" πλέον από τις επίσημες φράξιες - κάτι σαν κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή πριν την αμφίβολη ενοποίησή του σε ενιαίο κόμμα. 

Οι τάσεις είναι εγγύηση για όποιους ασφυκτιούν αν δεν έχουν την σημαία τους, τατουάζ στο μέτωπο, αλλά δεν είναι υποχρεωτικές. 
Ειδικά όταν η σύγχυση στην κλασσική δεξιά και αριστερά είναι στο απόγειό της - αν η Δράση υποκριθεί ότι διαθέτει καθαρές ιδεολογικές τάσεις θα επαναφέρει απλά μια ψευδή αντιπαράθεση.  

Η Δράση αν συνεχίσει στο ευφυές σχέδιο του Στέφανου Μάνου που επίσης υπηρετήθηκε σωστά από την μέχρι τώρα ηγεσία της θα δημιουργήσει χώρο καινούργιο - δεν θα στριμωχτεί στην γραμμή των άλλων - όπου υπάρχουν πιο έμπειροι διεκδικητές κάθε σπιθαμής. 

Η Δράση είναι ήδη κάτι άλλο (στα μισά του δρόμου) - αν αναστείλει την υπέρβαση και γίνει σαν τους άλλους θα επανέλθει μοιραία στην πρότερη κατάστασή της πριν την διεύρυνση: μια "μικρή φιλελεύθερη Δράση".

ΑΣ

3 σχόλια:

 1. Σαν ψηφοφόρος, με μια κλίση προς το πράσινο πόλο ομολογώ ότι είμαι αρκετά προβληματισμένος εν αναμονή και των κρίσιμων Ευρωπαϊκών εκλογών σε ένα χρόνο.
  Η Δράση (μεταεκλογικά) έχει συμπεριφερθεί αρκετά πιο ώριμα από άλλα κόμματα αλλά εξακολουθεί να με κάνει διστακτικό για να την υποστηρίξω. Θα παραθέσω μερικούς προβληματισμούς που ίσως να τους έχουν και άλλοι:

  -Ακόμα υπάρχουν φωνές που χαρακτηρίζουν την Δράση σαν "φιλελεύθερο" κόμμα. Αντιλαμβανόμενος τον φιλελευθερισμό όπως περίπου τον περιγράφει ο Dirk Verhofstadt (http://www.liberales.be/cgi-bin/en/showframe.pl?essay&verhofstadtucos) παρά όπως αρκετοί "ντόπιοι" φιλελεύθεροι, είμαι διστακτικός να εμπιστευτώ την ψήφο μου σε ένα κόμμα που θα υποστηρίξει γηπεδικά τα ποσοστά του ως ποσοτική ένδειξη του "φιλελευθερισμού" τους. Με δύο λόγια ακόμα δεν μου έχει δείξει η Δράση ότι είναι όντως το μόρφωμα που περιγράφει τον εαυτό της. Ίσως να είναι ακόμα νωρίς (the clock is ticking though).
  -Είμαι υποστηρικτής της ομάδας των Πρασίνων στην ευρωβουλή, αλλά και απογοητευμένος με την πορεία των δικών μας (τα ξέρετε καλύτερα φαντάζομαι). Μετά όμως από την ψηφοφορία σχετικά με το backloading και την ψήφο του κ.Σκυλακάκη αναρωτιέμαι αν αξίξει να ψηφίσω τη Δράση (και κατ'επέκταση ALDE) αν είναι να ακολουθήσει την ίδια στάση.
  -Ανακοινώσεις όπως αυτές (http://tinyurl.com/pypqppy) προσβάλουν εμένα όπως και πολλούς εκ του 50% που δεν είχαν ασχοληθεί με τις πανεπιστημιακές παρατάξεις. Αν και δεν είμαι πια φοιτητής, τυχαίνει να γνωρίζω ότι τα "λεφτά των φορολογουμένων" δεν κινδυνεύουν άπαξ και ο φοιτητής περάσει το 6ο έτος σπουδών (τουλαχίστον για τα 4ους φοίτησης τμήματα) πόλυ πριν ακόμα και από το νόμο Γιαννάκου. Επίσης, οι πρώτοι "αιώνιοι" σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου δεν φεύγουν αυτό το Σεπτέμβρη αλλά του επόμενου ακαδημαϊκού έτους ('14).
  Προφανώς, πήρα αυτή την ανακοίνωση επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τα σχετικά, το ύφος όμως της συγκεκριμένης είναι αρκετά συχνό και σε πολλές άλλες. Ελπίζω στο μέλλον η Δράση να μην ακολουθήσει αυτή τη πορεία και καταλήξει να ενσωματωθεί και αυτή στο χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας...

  Δεν ξέρω πως θα ερμηνεύσετε το σχόλιο μου, μπορεί οι αμφιβολίες μου να είναι παιδιάστικες και στοιχιώδες για εσάς, δεν παύουν όμως να είναι ειλικρινής εκ μέρους μου. Μπορεί πάλι να θεωρούμαι ότι είμαι από αυτούς που δεν "θέλει" η Δράση να την υποστηρίξουν. Και εγώ αυτό προσπαθώ να καταλάβω.
  Όπως και να έχει, καλή επιτυχία στο εγχείρημά σας το οποίο δεν θέλω να είναι το μοναδικό στο πολιτικό σκηνικό. Πάνω από όλα γιατί θέλω να καταλήξω να το υποστηρίζω γιατί συμφωνώ με τις θέσεις του, όχι γιατί είναι το "μικρότερο κακό".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμμερίζομαι τις αιτιάσεις σου φίλε Σπύρο. Το εγχείρημα της Δράσης ξετυλιχθηκε τον τελευταίο χρόνο με όλο και μεγαλύτερη πειστικότητα και έπεισε πολλούς/ές. Όμως η πιθανή προεδρία ενός δεξιού φιλελεύθερου ανακόπτει την δυναμική μιας πολιτικής σύγκλισης. Ειδικά με τις πράσινες ιδέες που μοιραζόμαστε όπως κατάλαβα. Και καθιστά την Δράση ένα απλά συμπαθητικό κόμμα που δύσκολα υποστηρίζεις ανεπιφύλακτα. Αυτό θα φανεί το Σάββατο όπου η ΚΕ θα εκλέξει ηγεσία του κόμματος. Επίσης παρουσιάστηκαν και ζητήματα μαζικής εισχώρησης μελών της ΔηΣυ με σκοπό την αλλοίωση των συσχετισμών - κάτι σαν την εισχώρηση του 200 μελών της ΠΑΣΠ στους Οικολόγους Πράσινους. Ήδη το εγχείρημα έχει πληγωθεί βαθιά για το μέγεθός του και για την δουλειά που έκανε ένα χρόνο τώρα η ηγεσία του. είναι κρίμα αλλά οι επαγγελματίες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους εθελοντές... Χρειάζεται υπέρβαση πάντα - και ειλικρίνεια/διαφάνεια. Αλλιώς μένει απλά το "μικρότερο κακό". Σε λίγο θα ξέρουμε τι δρόμο θα πάρει και η Δράση.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Εν αναμονή λοιπόν. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι σας(μας).

   Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια