Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Λαϊκιστική και ανεύθυνη Αριστερά: η περιφορά της διερευνητικής εντολής δίκην επιταφίου

Που κόλλησε ρε παιδιά η "Eντολή"; 

Τα παιδία παίζει...
Το προαναγγελθέν μικροκομματικό show του Συριζα, συνεχίζεται και σήμερα. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάθλιψης από την νέκρωση της οικονομίας και των εισοδημάτων, ο Αλέξιoς ο Μικρός καταρρακώνει και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας της ελληνικής Αριστεράς.
Του δόθηκαν πρωτοφανείς αβάντες για κυβέρνηση μειοψηφίας από πολλές πλευρές. Εκείνος και οι συνεργάτες του είδαν μόνο την παγίδα για το κόμμα τους και όχι την ευκαιρία για την χώρα. Είδαν έναν προεκλογικό χειρισμό και όχι μια δυνατότητα, μιας απόπειρας έστω βελτίωσης των όρων δανεισμού μας σε μια διαπραγμάτευση με πλάτες όλο το (αναδιαρθρωμένο από τα αποτελέσματα των εκλογών) ελληνικό πολιτικό προσωπικό ευρωπαϊκής κατεύθυνσης. Είδαν ψήφους και ποσοστά και όχι έναν γονατισμένο Σαμαρά, έναν εξουδετερωμένο Βενιζέλο και ένα αποσυρμένο στο μοναστήρι του, ΚΚΕ. Είδαν την ευκαιρία για το κόμμα αλλά όχι την ευκαιρία για την χώρα και την Αριστερά.

Θα μου πείτε, πότε είδαν ξανά στα χέρια τους "εντολή", έστω και διερευνητική; Να μην το γιορτάσουν λίγο; 
Να μην την χρησιμοποιήσουν για να κρατήσουν τα ποσοστά τους (και την συνεπαγόμενη κρατική επιδότηση στο καταχρεωμένο τους κόμμα) στις επαναληπτικές εκλογές; 
Να μην κεφαλαιοποιήσουν την ψήφο διαμαρτυρίας που εισέπραξαν υποσχόμενοι με τη σειρά τους ότι "λεφτά υπάρχουν" (στις τράπεζες...); 
Να μην αποπειραθούν την αφομοίωση με "συνεργασία" στην "νικηφόρα παράταξη" ως νέων συνιστωσών των άλλων πολιτικών σχηματισμών, τώρα που γυρίζει;

Και  αυτή η έρημη χώρα; Δεύτερη θα έρχεται πάντα στις επιλογές του πολιτικού συστήματος, δεξιού και αριστερού; Ήδη αναμένουμε κάποιο φιλί ζωής στη νεκροζώντανη οικονομία μας με τις επόμενες δανειακές δόσεις (επιστροφές ΦΠΑ, καταβολή οφειλών του Δημοσίου κλπ μνημονιακές προβλέψεις) και από τον τουρισμό (που προϋποθέτει ένα σχετικά σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης στην ικανότητα της χώρας για αυτοδιεύθυνση) - είναι ώρα να τα τινάξουμε όλα στον αέρα χωρίς φερέγγυα εναλλακτική πρόταση; Με τις αερολογίες Τσίπρα και την επίδειξη άγνοιας κινδύνου του συνόλου της Αριστεράς;
Η επικράτηση του λαϊκισμού έστειλε ήδη το μήνυμα στους εταίρους μας για τις συνέπειες της λιτότητας χωρίς ανάπτυξη και της ύφεσης χωρίς ελπίδα. Δεν χρειάζονται τις αμετροέπειες Τσίπρα, Στρατούλη κλπ για να το εμπεδώσουν. Ούτε η όποια τους χαλάρωση στους όρους του μνημονίου θα είναι αποτέλεσμα του θεατρικού ομίλου Συριζα, Δημαρ. Ούτως ή άλλως, όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, μελετούν σοβαρά τις εναλλακτικές όσο διάστημα εμείς προβληματιζόμαστε τι είναι προτιμότερο, να κάψουμε την δανειακή στο Σύνταγμα ή να πνίξουμε την τρόικα στο Φάληρο υπό τους ήχους του ακάθιστου ύμνου της Χρυσής Αυγής;

Οι εκλογές αυτές ξεβράκωσαν κυριολεκτικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αλλά αποκάλυψαν και το έλλειμμα σοβαρότητας, επίγνωσης και συνειδητοποίησης του κινδύνου από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ας μην το τραβήξουμε όμως ως το τέλος. Η πρόσκρουση στον τοίχο της χρεοκοπίας μοιάζει πια αναπόφευκτη ως το καθαρτήριο σοκ μιας κοινωνίας σε αφασία. Οι ψύχραιμες και νηφάλιες φωνές έχουν περιθωριοποιηθεί, και οι μεταρρυθμιστές θεωρούνται πια κάτι μεταξύ μισθωτών του ΔΝΤ και της Golman Sachs και εκδιδομένων έναντι αμοιβής του πρακτορείου "Μερκοζύ". 

Αναμένονται ψήγματα φωτός από γενναίες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκής προοπτικής. 
Αναμένονται ήδη εχθές!
Ή τουλάχιστον αμέσως μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης "Πάρε την εντολή και τρέχα"...

υγ Καλά εκείνη η "Δημαρ" (πρώην ανανεωτική πτέρυγα του Συν) έχει αποτρελαθεί τελείως πολιτικά; Από το "Όχι σε όλα" στη δανειακή και το κούρεμα, στο "Ναι σε όλα" στον Συριζα; Γιατί έφυγαν τότε;

13 σχόλια:

  1. άστα να πάνε. και καλά τον τσίπρα τον ξέραμε. αυτή η δημάρ; έχεις δίκιο να αναρωτιέσαι γιατί έφυγαν από το συριζα. αλλά και οι οικολόγοι ή κατσέλη δηλαδή καλύτεροι είναι; δεν το νομίζω...
    μετά μου λένε εμένα τι κακός που είναι δικομματισμός και τι άθλιο το πασοκ και διάφορα άλλα τέτοια ωραία. συγνώμη παιδιά δε θα πάρω. εδώ τα πράγματα πλέον είναι κρίσιμα. τα ψέμματα τέλειωσαν. και αυτό αφορά τους πάντες και καθένα προσωπικά. δεν ξέρω αν "όλοι μαζί τα φάγαμε".ξέρω ότι τώρα όλοι μαζί θα έχουμε ευθύνη για ότι συμβεί από δω και πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν βρε Γιώργο, 40 χρονια δικομματισμος και τόσο απαιτητικοί δεν ήμαστε για όσα έκαναν στη χώρα. Μία ημέρα διερευνητικής εντολής στην Αριστερά, και πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις κατάρες.

    υγ.: πάντως η αναμενόμενη πτώση του ουρανού στο κεφάλι, δεν έχει επισυμβεί

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμα ανησυχουν οι κρυφοπασοκοι, ο Σεβ, τα καναλια , οι δεξιοι,οι τροικανοι, τοτε ο Συριζα πρατει καλα...θα θελατε να πουλησει τους ψηφοφορους του? στις επομενες εκλογες θα σαρωσει ...΄για σας ευθυνη ομως σημαινει υποταγη και γλυψιμο των πεθαμενων πασοκων...τα συμφεροντα σας ε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως ειστε σιγουρος οτι θα ξαναγινουν εκλογες;
      υπαρχει και η περιπτωση να τα βρουν στην κοινη συσκεψη υπο τον Παπουλια, με κανα νεο παπαδημ(ι)ο

      και τοτε τι θα λεμε; οτι μας φταιει ο χατζηπετρης;

      Διαγραφή
  4. Τι σημαίνει κυβέρνηση μειοψηφίας; Σημαίνει μήπως όταν έρθει νόμος για άνοιγμα σχολείων και διορισμό εκπαιδευτικών, να καταψηφιστεί και να πέσει η κυβέρνηση; Μήπως οδηγεί στην καταψήφιση ενός νόμου κατά των μνημονίων κι απαγκίστρωσης της χώρας από αυτά; Μήπως οδηγήσει σε νέα καταψήφιση σε νόμους υπέρ της λειτουργίας νοσοκομείων, υπέρ ενός αντικεφαλαιοκρατικού φορολογικού νόμου, σαν αυτόν που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ή στο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών;

    Καλά κάνει. Μένει πιστός στις δικές του διακηρύξεις, στις θέσεις του προγράμματός του και τις υποσχέσεις για ένα μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας. Ωστόσο, δε νομίζω ότι εχέφρων να κάνει συνεργασία με τα δύο κόμματα των οποίων την πολιτική κατέρριψε το 75% των ψηφοφόρων.

    Γιατί δε βλέπει τη θετική πλευρά; Ότι αποδεικνύεται το ξεμπρόστιασμα του δικομματισμού και η ευκαιρία για συνεργασία με τον εξωκοινουλευτικό χώρο (αριστερά, οικολογία κλπ); Αυτή τη στιγμή η τέτοια κριτική στον Τσίπρα και λειτουργεί κατά της πιθανότητας συνεργασίας και αποκλειστικά κερδίζει ο δικομματισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, όποιος θέλει να προσφέρει κάτι γίνεται συγκεκριμένος. Εντολή έστω για λίγες ημέρες με ανοχή θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον ένα νόμο απλής αναλογικής και κατάργηση του καλπονοθευτικού bonus των 50 εδρών. Μετά τα μέτωπα θα είχαν άλλη λογική. Ρισκάρω όταν εννοώ κάτι - αλλιώς φυλάω τον κ... μου και κάνω προεκλογική εκστρατεία με την εντολή...

      Διαγραφή
  5. από τα περισσότερα σχόλια στη συγκεκριμένη ανάρτηση αναδεικνύεται ξεκάθαρα γιατί δε χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. ήρθε η ώρα λοιπόν να αποφασίσουμε όλοι "με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε". τα περιθώρια για αμφισημίες και υπεκφυγές στέρεψαν. και φοβάμαι ότι η απάντηση για ορισμένους αριστερούς δεν θα είναι εύκολο ή ανώδυνο να δοθεί. δεν είμαστε πλέον όλοι "σύντροφοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λίγο στενοχωρημένους τούς βλέπω τούς απολογητές τού ευρωπαϊκού δοσιλογισμού από τα αποτελέσματα των εκλογών. ΣΕΒ, νεοφιλελεύθεροι, Τραπεζίτες, ευρωλάγνοι τρίζουν τα δόντια τους, κινδυνολογούν, διαστρεβλώνουν δηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο δήμιος της Βλακείας9 Μαΐου 2012 στις 3:17 μ.μ.

    Από τις απαντήσεις των περισσοτέρων που πιστεύουν στον Τσίπρα είναι φανερό ότι αυτό που έχει βαρέσει κόκκινο στην Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η βλακεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περίμενα μεγαλύτερη συνέπεια "Λόγου" από το blog.
    Δεν ενοχλεί π.χ. η ανοχή Βενιζέλου ή / και Σαμαρά στην εφαρμογή του προγράμματος "ΣΥΡΙΖΑ" χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε βάση αλλά ενοχλεί αυτή της ΔΗΜΑΡ που όπως και να το κάνουμε προγραμματικά βρίσκεται πιο κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, νομίζω ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά. Ο μισός Συριζα θέλει έξοδο και δραχμή - γι αυτό τρεκλίζει ο Τσίπρας. Είναι όμηρος των συνιστωσών και του αριστερού ρεύματος. Η Δημαρ, είναι ευρωπαϊκό κόμμα. Δεν μπορεί να λέει ναι, άνευ όρων και μάλιστα σκληρών. Εδώ παίζεται η συνέχειά μας στην ΕΕ. Οι άλλοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) μπορούν να κάνουν όσα παιχνίδια θέλουν και μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι θα άφηναν την διαχείριση στον Συριζα - μόνο όσο για να τον κάνουν να εισπράττει κι αυτός μούτζες και "οι προδότες στο Γουδή". Προγραμματικά κοντά είναι η Δημαρ με τους ΟΠ - με την δραχμή δεν νομίζω.

      Διαγραφή
  9. Η ΔΗΜΑΡ, όχι πρώην αλλά τότε, τώρα και αύριο Ανανεωτική Αριστερά, έφυγε από το γκρουπ ΣΥΡΙΖΑ λόγω της θαμπής ιδεολογικής προσέγγισης και ακαθόριστης στάσης των συνιστωσών του, που δεν οδηγούν, όπως άλλωστε αποδεικνύεται, σε συνιστώσα.
    Η ΔΗΜΑΡ δεν προσφέρει την άνευ όρων αγάπη και στήριξή της στο ΣΥΡΙΖΑ, απλά είναι διατεθιμένη να στηρίξει επί της αρχής την προοπτική σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αυτοί είναι οι όροι της (καλό είναι να διαβάζουμε καλύτερα της ανακοινώσεις, προκειμένου να τις σχολιάζουμε εύστοχα). Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνυόμενος, αναμενόμενα, κατώτερος των περιστάσεων, αφήνει να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική αροστερά και τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολέττα, μην σε πιάνει ο κομματικός οίστρος. Το πόσο ανανεωτική είναι σήμερα ή χθες η Δημαρ, θα το συζητήσουμε αργότερα. Πολλοί από όσους αυτοπροσδιοριζόμαστε ως ανανεωτικοί αμφιβάλλουμε πολύ ή βρίσκουμε αλλού την συνέχεια της ανανέωσης. Αλλά αυτή η συζήτηση ακολουθεί. Σήμερα είναι ζωτικής σημασίας να κλείσει ο δρόμος της δραχμής - κι εδώ απαιτείται από την Δημαρ, πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στις αερολογίες Συριζα.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU