Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Γ. Δραγασάκης: Παράθυρο μετεκλογικής συνεννόησης με σχέδιο SOS για την οικονομίαΨύχραιμες και λογικές απόψεις από μια από τις λιγοστές υπεύθυνες φωνές του Συριζα - απόψεις που είναι απαραίτητο να καταγραφούν, όχι μόνο γιατί σηκώνουν σοβαρή συζήτηση αλλά και γιατί βρίσκονται στον αντίποδα της λαϊκιστικής καθημερινής εκστρατείας του κόμματος αυτού που με τις αντιφατικές του θέσεις και κυρίως την εμμονή στην μονομερή καταγγελία του μνημονίου, κινδυνεύει ήδη να προκαλέσει το μοιραίο ατύχημα εξόδου μας από την ευρωζώνη. Δείτε τις:


από το capital.gr
Την ανάγκη για εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής απόκλισης και της κατάστασης στην οικονομία σημειώνει στην εφ όλης της οικονομικής ύλης συνέντευξή του στο CapitalTV και τον Σπύρο Δημητρέλη ο βουλευτής Β΄ Αθήνας και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, όπως υποστηρίζει, μπορούν να εκπονηθούν άμεσα από τεχνοκράτες που θα επιλεγούν από τα κόμματα με επιστημονικά κριτήρια στο πλαίσιο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), του ΚΕΠΕ ή του ίδιου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και “να καθήσουμε να μιλήσουμε πολιτικά μετά τις εκλογές”. 
Παράλληλα, εξηγεί ότι όσα ακούστηκαν για τις καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες είναι απλές "σκέψεις και ιδέες" στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν συζητηθεί συλλογικά στο κόμμα και προσθέτει ότι σε κανένα σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα δεν περιλαμβάνεται ως συστατικό η δέσμευση καταθέσεων. Για το θέμα της εκροής των καταθέσεων παραθέτει τη δική του “σκέψη” για την εφαρμογή ενός φόρου εξόδου κεφαλαίων, αντί του “παράλογου” φόρου που επιβάλλεται στον επαναπατρισμό καταθέσεων. Επίσης ο κ. Δραγασάκης προτείνει αναφορικά με βασικά σημεία της οικονομίας τα εξής:

Έξοδος από την κρίση
Προτείνει την εκπόνηση ενός 10ετούς σχεδίου για την οικονομία. Δεν λειτουργεί οικονομικά η συνταγή της “εσωτερικής υποτίμησης”. Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Δεν μπορεί η αριστερά να εγγυηθεί την επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο ζωής με το παλιό σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει

“Μιλάμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις παντού”. 
Επαναδιαπραγμάτευση των πάντων και επιδίωξη μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης. 
Όχι σε μονομερείς ενέργειες που θα φέρουν τη χώρα σε μειονεκτική θέση. “Πρέπει να έχουμε μια εξίσωση επιβίωσης”, λέει χαρακτηριστικά.
“Η συνέχιση του πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου θα μας οδηγήσει ουσιαστικά εκτός ευρώ”. Εξηγεί ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών στο 35% του ΑΕΠ στο οποίο οδηγεί η συνταξή του μνημονίου θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική απόκλιση της Ελλάδας από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και θα καταστήσει αδύνατη τη χρηματοδότηση επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους. “Θα παραμείνουμε στο ευρώ ως χώρα προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οι λεπροί της Ευρώπης”, προσθέτει.

Τυχόν έξοδος από το ευρώ
Θα οδηγήσει σε νέο κύκλο λιτότητας με εργαλείο τη νομισματική υποτίμηση”. Προσθέτει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα μείωσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των σημερινών εισοδημάτων.

Τράπεζες
Με δεδομένο ότι ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα των φορολογούμενων, οι τράπεζες θα πρέπει να περάσουν υπό “δημόσια ιδιοκτησία” και ότι οι μετοχές θα πρέπει να είναι “κοινές μετά ψήφου”. Το σχέδιο που προτείνει προβλέπει δημόσιο έλεγχο χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών και αναπτυξιακή πιστωτική πολιτική.

Φορολογία
Χρεάζεται μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και καταγραφή της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων. Για το χαράτσι στα ακίνητα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί μετά τις εκλογές από φορολογούμενους με αξία περιουσίας έως ένα όριο.

Κλειστά επαγγέλματα
Θα πρέπει να γίνει μια επαναρρύθμιση, oύτε να παραμείνουν ως έχουν αλλά ούτε και να “ανοίξουν” με τον τρόπο που επιθυμεί η τρόικα.
5 σχόλια:

 1. Μήπως κάνετε λάθος;
  Για διαβάστε και το σημερινό Βήμα
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=460169&h1=true
  Το «ροζ κουμουνιστικό μανιφέστο» του ΣΥΡΙΖΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχετε δίκιο - οι διαρροές σας δικαιώνουν (δείτε και εδώ http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/prota-stoixeia-apo-oikonomiko-programma-toy-syriza). Αλλά και εμένα που υποστηρίζω ότι οι λογικές φωνές είναι στο περιθώριο (Δραγασάκη, Σταθάκης) και περισσότερη επιρροή έχουν στον Συριζα οι "ρόζες" και οι "κοκκινοπράσινοι", το "αριστερό ρεύμα" και οι κοε, δεα παρά άνθρωποι έμπειροι και σοβαροί. Η ανάρτηση είχε καταθετικό χαρακτήρα για το γεγονός ότι παρά την πολυφωνία και την αντιφατικότητα, οι θέσεις που κυριαρχούν τελικά είναι της ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ του μνημονίου, της δραχμής και της ΕΞΟΔΟΥ από την ΕΕ.

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα,
  Σίγουρα ως "θητεύσαντες" (δόκιμος όρος) από τον χώρο του συν-συριζα γνωρίζετε καλύτερα τα των σταλινοαριστερών συνιστωσων,των συριζα -δημαρ. Όμως ως ψύχραιμος παρατηρητής υπάρχει και η "συστημική" (?) συνιστώσα,όπου τελικά αυτή θα επικρατήσει, προς χαρά και ανακούφιση δική σας και αυτή είναι, Δραγασάκη- Σταθάκη. Όποιος διαβάζει πολιτικά αντιλαμβάνεται και καταλαβαίνει.Βεβαίως στο γενικό η παρουσία της κ. Μπακογιάννη θολώνει το τοπίο των πολιτικών εξελίξεων και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.Ελλειμματική δημοκρατία,παρασιτική οικονομική ελίτ,φοροκλοπή,και τα λοιπά γνωστά για να μην φλυαρούμε. Επομένως από τη στιγμή που δεν μιλά πλέον κανείς για τις αιτίες του συστημικού ψευδοδιλήμματος (ΜΝΗΜ-ΑΝΤΙΜ)τα μεν κόμματα θα συνεχίσουν,για όσο θ΄αντέξουν, κατά τη γνώμη μου όχι για πολύ, ως κατ΄εξοχήν αντιδημοκρατικοί σχηματισμοί και η κοινωνία θα συνθλίβεται ανάμεσα στο δίλημμα της επιβίωσης με τους άθλιους και χρεοκοπημένους ή θα αναζητήσει το ελευθερωτικό και άρα βιωτικό ενός άλλου αξιακού τρόπου ζωής με την δημοκρατία εν μέσω της κοινωνίας και όχι ως "μέσον". Για αυτό το αξιακό μόνο κάποιες φωνές απο τους Ο.Π. "ακούγονται" για τον καταναλωτισμό κλπ αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.Οψόμεθα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η συστημική συνιστώσα στον Συν/Συριζα ήσαν πάντα οι "προεδρικοί". Οι σημερινοί είναι άπειροι και αλαζόνες και το χειρότερο χωρίς εργασιακή εμπειρία, πελατειακά βολεμένοι από την "παρέα" Τσίπρα και αμόρφωτοι πέραν των εγχειριδίων/περιλήψεων του μαρξισμού - αλλά το κόμμα το κρατούν γερά. Αύριο, που θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Συριζα, θα δείτε τι εννοώ και αν θα το διατυπώσει καν ο Δραγασάκης ή ο άσχετος περί τα οικονομικά νεαρός δημαγωγός πρόεδρος. Οψόμεθα λοιπόν.

   Διαγραφή
 3. Στο αρθρο του Χρήστου Ράπτη «Το εκλογικό σώμα έχει υπερβεί το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο και χρησιμοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «πολιορκητικό κριό»»
  http://www.iefimerida.gr/blog-content/52039/….
  http://gkdata.gr/2012/05/23/%CE%A4%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CE%BC/

  αναγραφεται:

  «Η εναλλαγή στην εξουσία που για τον πολιτισμένο κόσμο αποτελεί ένα ισχυρό κεκτημένο στην λειτουργία της Δημοκρατίας διασφαλίζοντας την συνέχεια και την συναίνεση στα αυτονόητα, στην Ελλάδα εξελίχτηκε σε λειτουργική παράμετρο της συναλλαγής. Το μόνο που άλλαζε ήταν η ποσόστωση. Όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ «εισέπραττε» πλειοψηφικά τα προνόμια της εξουσίας. Η σχέση αυτή 70%-30%, άλλαζε προς όφελος της ΝΔ όταν η κεντροδεξιά γινόταν κυβέρνηση.»

  Όμως o αρθρογραφος δεν ειναι τόσο καλά πληροφορημένος. Λέγεται από πολλούς που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα ότι η μίζα της επιτροπής διαγωνισμου για προμηθειες και εργα δημοσιου , ακομη και για μελετες και παροχη υπηρεσιων συμβουλου ήταν τις περισσότερες φορές διακομματική με σχέση 6/3/1, για κυβέρνηση/μείζονα αντιπολίτευση/ελλασ. αντιπολίτευση υπ. αριθμ. 1 , ενώ το ποσοστό της μίζας( 5 έως 10% ) επιβάρυνε από ισόποσα έως και υπερδιπλάσια το δημόσιο, λόγω υπερκοστολογησης και της πληρωμής “αέρα” στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, οπότε οι συνδικαλιστες, παρ’ ότι το κόμμα τους ήταν -πλεον- η μείζων αντιπολίτευση, θα ήταν από τα μέλη μειοψηφίας της επιτροπής, με χαμηλότερο όμως μερίδιο μίζας.

  Παλαιοτερα, η σχεση ηταν 5/3/1/1 για κυβέρνηση/μείζονα αντιπολίτευση/ελλασ. αντιπολίτευση υπ. αριθμ. 1/ ελλασ. αντιπολίτευση υπ. αριθμ. 2.

  Αρα, τα μακρας θητειας μελη του ΣΥΡΙΖΑ, ως μελη επιτροπων κατι θα ειχαν γευτει απο το «μελι» των διαγωνισμων.

  ΥΓ Υπαρχουν επισης λιαν υψηλομισθα golden boys & girls με αριστερη ενταξη, σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΡΤ…) οι οποιοι φυσικα εχουν διορισθει – κυριως- επειδη ηταν συνδικαλιστες ή παιδια συνδικαλιστων (Δ.Σ. ΔΕΗ).
  Επισης οι ευρωβουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ με ετησιες αποδοχες της ταξης των 200.000 λ.χ. οι Α.Αλαβανος και Δ.Παπαδημουλης.Οπως προκυπτει απο το ποθεν εσχες τους, π.χ. την δηλωση του Α.Αλαβανου εδωσε για ενα ετος 21.000 ευρω στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. το 10%.

  Απο τον χωρο μου δηλ. των μηχανικων (ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, Εργοληπτικες Οργανωσεις) υπαρχουν πολυ λιγοι αριστεροι συνδικαλιστες που δεν παιζουν με το συστημα. Και επειδη -πιστευω- κατι αναλογο θα συμβαινει και σε αλλους χωρους, τα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ειναι «αθωα του αιματος» των οικονομικων και ηθικων πληγων της ελλαδας.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ.Η ποσοστωση 6/3/1 ειναι εξαιρετικα αδικη και δυσμενης για το (σχεδον πρωτο κομμα) .

  Πρεπει να γινει 3/3/1.5/1.5/1.0* για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΞΕΛΛ, ΔΗΜΑΡ !

  *1.0 αντι 0.5 γιατι θα εκτελει επιπροσθετα καθηκοντα διαιτητη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια