Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Bollywood και εθνικιστικό παραλήρημα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών!


της Βασιλίκας Σαριλάκη από το art noise

Άναυδοι, ενεοί και κεχηνότες, κι εντελώς astonished.. παρακολουθήσαμε στις οθόνες την τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων.. Ήταν ένα ξεχαρβαλωμένο ξεσάλωμα, μια επιδρομή ενός δευτεροκλασάτου Bollywood, ένας απίστευτος πολιτιστικός αχταρμάς που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα μας πρότεινε μια σικάτη πόλη, όπως αυτή του Λονδίνου! Εμβρόντητοι είδαμε σε όλο του το μεγαλείο το εθνικιστικό παραλήρημα των Βρετανών που μετέτρεψαν το Ολυμπιακό Στάδιο στο σχήμα της δικής τους Βρετανικής σημαίας, εντελώς ασύμβατο με την πανανθρώπινη Ολυμπιακή ιδέα, μετατρέποντας παράλληλα μια οικουμενική γιορτή πνευματικής και σωματικής άμιλλας σε ένα καρακιτσάτο υπερθέαμα αρένας, χωρίς γούστο, στυλ και μέτρο. Χωρίς καμιά ιεράρχηση και αναφορά σε πολιτισμικές αξίες παρά μόνο σε μια θλιβερή ανακύκλωση τουριστικών depassse βρετανικών ατραξιόν, ένα παραληρηματικό εμποροθέαμα με έλλειψη κάθε σοβαρής πολιτισμικής αναφοράς και οράματος..


Αγνώριστη η Annie Lennox, ανεβασμένη σ΄ ένα άθλιο καράβι με δύο ξεσχισμένες μαύρες σημαίες, σε στύλ gothic. Το κομμάτι σε play back..

Οι αναφορές σε παλιές δόξες του βρεττανικού ροκ, γερασμένες και κακώς ανακυκλωμένες. Τα κοστούμια τραβηγμένα κι άθλια, οι συμβολισμοί πεζοί και αναμενόμενοι. Κρίμα, γιατί εκεί δεν λείπουν τα λεφτά. Η καλύτερη στιγμή ίσως να ήταν το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου με θέα την γαλανόλευκη. Απλά, λιτά, μια στιγμή σιωπής στο χάος και το έρεβος της ρωμαϊκής αρένας..Νομίζω, φίλοι μου πως εμείς μπορούμε καλύτερα..πως τα λεφτά δεν κάνουν εντέλει τον Πολιτισμό.. Ο Παπαϊωάννου θα γιορτάζει τώρα!
...
Και κάθε 10 δευτερόλεπτα έπεφτε και ξαναέπεφτε σαν πλύση εγκεφάλου η εικόνα της Βρετανικής σημαίας σε όλους τους πιθανούς χρωματικούς συνδυασμούς..

 
η συνέχεια και ολόκληρο το άρθρο, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU