Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η Φορολογία της Ακίνητης Περιουσίας: μια ριζοσπαστική πρόταση

του Στέφανου Μάνου*
Αν πιστέψω όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ, η κυβερνητική σταθερότητα, κινδυνεύει από το περίφημο "χαράτσι".
Ζητούμενο ήταν ένας ενιαίος φόρος ακινήτων. Παρέμεινε ζητούμενο όμως, μια και τίποτε δεν φαίνεται να έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.
Και όμως, πολύ πριν από τις εκλογές, η Δράση είχε παρουσιάσει τη δική της ριζοσπαστική πρόταση για ένα και μοναδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία. Η πρόταση είναι απόλυτα επίκαιρη σήμερα.
Τι προβλέπει;

  • Κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ, κλπ).
  • Κατάργηση των μεταβιβάσεων από τον προϋπολογισμό στους Δήμους. Το κράτος θα εξοικονομήσει έτσι περί τα 3 δις ετησίως για να εξισορροπήσει την απώλεια από τους φόρους κατοχής ακίνητης περιουσίας.
Πως θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι; 
Από την επιβολή ενός ενιαίου τέλους στα εντός σχεδίου ακίνητα κάθε δημοτικής ενότητας που θα στηρίζεται στην επιφάνεια των οικοπέδων προσαυξημένη με την επιφάνεια που μπορεί να κτιστεί με βάση το Συντελεστή Δόμησης.
Διευκρινίζω ότι το τέλος θα είναι το ίδιο (τόσα € ανά τ.μ. επιφάνειας) για όλα τα οικόπεδα της δημοτικής ενότητας. Η αυθαίρετα οριζόμενη "αντικειμενική" αξία ζώνης δεν θα μπαίνει στην εξίσωση. Δεν απαιτείται επίσης η πραγματική επιφάνεια των κτισμάτων, αλλά μόνον η επιφάνεια που μπορεί να κτιστεί με βάση τον Σ.Δ.

Πως θα ορίζεται το ύψος του ενιαίου τέλους;

Μια φορά το χρόνο για κάθε δημοτική ενότητα με βάση τα προϋπολογιζόμενα έξοδα της ενότητας.
Επειδή ο δήμος δεν θα έχει άλλα έσοδα, οι δημότες θα έχουν άμεση γνώση τι πρόκειται να ξοδέψει ο δήμος και πόσο θα τους επιβαρύνει. Η αμεσότητα αυτή εκτιμώ ότι θα αλλάξει τελείως τις καταναλωτικές συνήθειες των δημοτικών αρχών. Τα έξοδα των δήμων θα περιοριστούν και έτσι θα περιοριστούν και τα τέλη στην ακίνητη περιουσία. Κάθε δαπάνη του δήμου θα μεταφράζεται αμέσως σε τόσα € ανά τ.μ. ιδιοκτησίας.

Το προτεινόμενο σύστημα έχει το τεράστιο προσόν της απλότητας.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι δίνει υπόσταση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Ενδυναμώνει τους δημότες και τους παρέχει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των δαπανών που τους αφορούν. Ενισχύει την υπευθυνότητα των δημοτικών αρχών λόγω της διαφάνειας και απλότητας του συστήματος. 
Κοντολογίς είναι μια πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή.

Εκτιμώ ότι σε 6 μήνες και με μια δαπάνη της τάξης του 1 εκ. € θα μπορούσε η πολιτεία να διαμορφώσει την υποδομή που απαιτεί η εφαρμογή της πρότασης.


 

4 σχόλια:

  1. Απλό και λογικό. Έλα όμως που η μεγαλύτερη διαφθορά υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...
    ΙΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θεωρούμε πως η διαφθορά δεν μπορεί να αλλάξει, τότε "πονάει χέρι, κόψε χέρι": μηδέν χρηματοδότησή των ΟΤΑ. Είναι λύση αυτή; Όχι βέβαια!

      Η πρόταση Μάνου μεταθέτει τη χρηματοδότηση στα χέρια του τοπικού πολίτη που εκλέγει την αυτοδιοίκηση, ώστε να ενισχύεται η ανάληψη και απόδοση ευθυνών. Το απρόσωπο κεντρικό κράτος δίνει ένα άλλοθι πίσω από το οποίο κρύβεται η διαφθορά και στους Δήμους.

      Διαγραφή
  2. Βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, και λέμε "ριζοσπαστική πρόταση"....
    Ωραίος...
    Έτσι, θάμαστε πιο σίγουροι ότι θα βρίζει ο κόσμος τους υπαλλήλους, οπότε θα τους βάλουμε πιο άνετα να πλακώνονται μεταξύ τους και να αλωνίζουμε ανενόχλητοι!!!
    Λαμόγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αλωνίζουμε ανενόχλητοι"...; Ποιοι είναι αυτοί οι "αλωνίζοντες" που τώρα ενοχλούνται, δηλαδή;

      Αν είναι η κεντρική κυβέρνηση, τότε η πρόταση Μάνου μειώνει κατά 3δις Ευρώ τα περιθώρια "αλωνίσματος"...

      Μήπως είναι κάποιοι άλλοι "υπάλληλοι που βρίζει ο κόσμος" και τώρα δεν θα "ενοχλούνται"; Αυτοί θα έπρεπε να έχουν απολυθεί από καιρό... Υπάρχει περίπτωση να δίνει η πρόταση Μάνου άλλοθι σε αυτούς; ΑΔΥΝΑΤΟΝ!

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU