Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Είσπραξη ΦΠΑ εν μέσω κρίσης: Ανίκανοι και αντιαναπτυξιακοί και στα αυτονόητα;

Έγραφε πρόσφατα ο Γιάνης Βαρουφάκης στο κείμενό του Τρεις μεταρρυθμίσεις που αναδημοσεύσαμε και εδώ:
"Μεταρρύθμιση 3: Κατάργηση της προ-πληρωμής του ΦΠΑ

Είναι δυνατόν, ιδίως σε αυτή την εποχή της Κρίσης, επιχειρήσεις που βουλιάζουν επειδή οι πελάτες τους καθυστερούν μήνες και χρόνια να τις εξοφλήσουν (για αγαθά και υπηρεσίες που έλαβαν) να πρέπει να προκαταβάλουν τον ΦΠΑ; Από πού κι ως πού ο ΦΠΑ καταβάλεται προτού εισπραχθεί το τίμημα από την επιχείρηση; Με το ισχύον καθεστώς, οι επιχειρήσεις τελούν υπό καθεστώς ομηρείας κακοπληρωτών και κλείνουν, καθώς το κράτος εισπράττει το μερτικό του από συναλλαγές που δεν ολοκληρώθηκαν και που μπορεί ποτέ να μην ολοκληρωθούν.

Πρόταση 3: Πολύ απλά, ο ΦΠΑ να καταβάλεται την ημέρα της είσπραξης και όχι με την έκδοση του τιμολογίου. Ούτε πριν, ούτε και μετά. Στην εποχή του web-banking δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη σταματήσει αυτός ο παραλογισμός που οδηγεί επιχειρήσεις στο λουκέτο και καταστρέφει ζωές."

Και δυστυχώς τα πράγματα στην αληθινή ζωή είναι ακόμη χειρότερα:


Ως γνωστόν, ειδικά το Δημόσιο, αποπληρώνει τους προμηθευτές του και όσους του παρέχουν υπηρεσίες μετά από ένα έτος πάνω κάτω - πλην εξαιρέσεων. Και όχι λόγω της σημερινής κρίσης - από ...ανέκαθεν.
Επίσης είναι γνωστό ότι ο ΦΠΑ των τιμολογίων αποδίδεται τυπικά είτε εντός μηνός είτε εντός τριμήνου το ανώτερο ανάλογα τον τύπο των εταιριών - στην πράξη σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες από την ημερομηνία που θα "κοπεί" το τιμολόγιο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι εταιρείες ...δανείζουν το Δημόσιο που τους χρωστά, προκαταβάλοντας φόρο που δεν έχουν εισπράξει! 
Και σε εποχές σαν την σημερινή, μηδενικής ρευστότητας, αυτό σημαίνει ότι συνήθως συνεχίζουν να οφείλουν τον φόρο μέχρι να αποπληρωθούν και επιβαρύνονται με πρόστιμο (ενώ το ίδιο το Δημόσιο ποτέ δεν καταβάλει τα δικά του πρόστιμα καθυστέρησης...).
Επίσης αφήνουν απλήρωτους τους δικούς τους προμηθευτές αλλά και τους εργαζόμενους για το ίδιο διάστημα και δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα ασφαλιστικές εισφορές για τους ίδιους και τους απασχολούμενους στην εταιρεία. Ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΗ κλπ κλπ
Με λίγα λόγια το "αναπτυξιακό" Δημόσιο με τα μεγάλα έργα που "θα φέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης", απαιτεί χρηματοδότηση των έργων από τις εταιρείες που θα τα αναλάβουν! 
Γι αυτό και σε μια αγορά όπου οι συναλλαγές γίνονται πια αυστηρά σε μετρητά, κανένα έργο δεν προχωρά αφού δεν εμφανίζεται κανείς να δώσει προσφορά γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο - και οι διαγωνισμοί κηρύσσονται "άγονοι".
Προφανώς η συμπεριφορά αυτή είναι πασιφανώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος γιατί αποτρέπει την κίνηση της οικονομίας επιτρέποντας μόνο σε όσους έχουν την οικονομική άνεση (συχνά από αδιαφανείς πηγές) να αποκτούν, πέραν ικανότητας και ποιότητας προϊόντων και εκτέλεσης έργων, δεσπόζουσα θέση στην αγορά και να επιλέγουν τα φιλέτα των συμφερουσών κομματιών προμήθειας/έργων του Δημοσίου. Και οι καινοτόμες ποιοτικές και έμπειρες εταιρείες όπως και τα προϊόντα ποιότητας και χαμηλού κόστους να αποκλείονται από την "ανάπτυξη". Και τέλος, τα ίδια τα ταμεία του κράτους να στερεύουν από ΦΠΑ και φόρους επί του τζίρου αφού δεν πραγματοποιούνται οικονομικές κινήσεις.
Κι όλα αυτά ως συνέχεια ενός παραλογισμού που επέτρεπε προ κρίσης να παίρνουν τα έργα οι ημέτεροι που οι πολιτικοί τους φίλοι τους εξασφάλιαζαν ρευστότητα ή εγγυήσεις που οι ανταγωνιστές τους ...
δεν είχαν - και τώρα, εν μέσω κρίσης επιτρέπει να αφαιρούνται έσοδα από τα ταμεία και παροχή απαραίτητων υπηρεσιών στην κοινωνία.

Σήμερα, το Δημόσιο όχι μόνο θα έπρεπε να εισπράττει τον ΦΠΑ με την πληρωμή του τιμολογίου, όχι μόνο θα έπρεπε να συμψηφίζει αυτόματα χρέη και οφειλές, όχι μόνο θα έπρεπε να εισπράττει ληξιπρόθεσμα μέσα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας παρακρατώντας μέρος της αμοιβής - αλλά και να ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό και την ποιότητα προϊόντων και εκτέλεσης έργων καταβάλλοντας προκαταβολές και αποπληρώνοντας άμεσα  όσους/ες αναλαμβάνουν έργα/προμήθειες Δημοσίου - ειδικά τις νέες εταιρείες. 
Όλα τα άλλα είναι μια αδικαιολόγητα εγκληματική συμπεριφορά εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.

Φαίνεται όμως ότι στην τρικομματική αλλά και στην αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζουν. Όλοι τους αγνοούν την πραγματική οικονομία και ασχολούνται με τα μικρά και όχι με τα μεγάλα και ζωτικά - που είτε δεν γνωρίζουν λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής κουλτούρας τους (είναι δηλ. άσχετοι με την πραγματική οικονομία) είτε επί σκοπόν μπλοκάρουν οικονομικά και γραφειοκρατικά τα πράγματα ώστε να καταλήξουν οι "δουλειές" ξανά στα δικά τους παιδιά του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα.

Ότι το Δημόσιο λειτουργεί χάρη στους φόρους που αποδίδονται από την κίνηση της οικονομίας φαίνεται να το αγνοούν. Αν τυχόν δεν το αγνοούν, γιατί συνεχίζουν να την στραγγαλίζουν;
Και τι έχει να πει γι αυτό ο προερχόμενος από την ιδιωτική οικονομία υπουργός οικονομικών;



Γ. Παπασπυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU