Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Το Ευρωκοινοβούλιο “άδειασε” Κομισιόν και ΥΠΕΚΑ με το ψήφισμα για τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ

από το econews

Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε, με μεγάλη πλειοψηφία, τη θέσπιση τριών νομικά δεσμευτικών εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα.

Με αυτή τους την απόφαση, οι Ευρωβουλευτές έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα για την ανεπάρκεια των πρόσφατων προτάσεων της Κομισιόν, οι οποίες δεν περιείχαν κανένα στόχο για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ ταυτόχρονα μείωναν τον στόχο για τις ΑΠΕ και τον υποβάθμιζαν, καθιστώντας τον δεσμευτικό μόνο σε επίπεδο ΕΕ.

Σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία, ο Jason Anderson, Επικεφαλής για την Κλιματική και Ενεργειακή Πολιτική στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, είπε:
"Σήμερα, οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν στις αδύναμες κλιματικές και ενεργειακές προτάσεις της Κομισιόν με προσγείωση στην πραγματικότητα. Η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες για την επίτευξη ενός μέλλοντος χαμηλού άνθρακα και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζονται σε δευτερεύουσες σκέψεις.
Μια ολοκληρωμένη δέσμη δεσμευτικών στόχων για το 2030 θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από ευμετάβλητες εισαγωγές ενέργειας, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης σε τομείς χαμηλού άνθρακα, θα προφέρει οφέλη για την υγεία των πολιτών της ΕΕ και θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η αποφυγή των ολέθριων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής".
Ικανοποίηση από Greenpeace

Από την πλευρά της η Greenpeace έκανε λόγο για “σαφές μήνυμα προς τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο “αγνοώντας τις – άνευ φιλοδοξίας – προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υιοθετώντας τις δικές του προτάσεις για 3 δεσμευτικούς στόχους έως το 2030 (μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας)”.
“Την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ με επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, είχε ζητήσει έμμεσα να υποστηρίξουν, όχι τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” υποστηρίζει η Greenpeace.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποστηρίξει έναν εξαιρετικά χαμηλό στόχο ΑΠΕ, στο πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια το 2030, προτείνοντας μάλιστα να ...μην είναι δεσμευτικός για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, ενώ αγνόησε εντελώς την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντίθετα, οι Επιτροπές Περιβάλλοντος (ENVI) και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωκοινοβουλίου είχαν αντιπροτείνει τρεις δεσμευτικούς στόχους με μεγαλύτερη φιλοδοξία, κάτι που ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια.

Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, δήλωσε:

"Το μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει ξεκάθαρο αποδέκτη και την Ελληνική Προεδρία και το ΥΠΕΚΑ, το οποίο δεν μπορεί να κρύβεται συνεχώς πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας αντί των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρώπη δεν μπορεί ναέ χει ηγετικό ρόλο στον τομέα της καθαρής ενέργειας χωρίς να έχει θεσπίσει ξεκάθαρους, εφικτούς στόχους για ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το Ευρωκοινοβούλιο, με τη σημερινή έκκλησή του για 3 δεσμευτικούς στόχους, αγνόησε επιδεικτικά τις συστάσεις της βρώμικης βιομηχανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσε το ελάχιστο όριο και πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις. Πλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν το μήνυμα και να προσπαθήσουν με πράξεις να διασφαλίσουν ένα καθαρό, ανταγωνιστικό και ασφαλές μέλλον για την Ευρώπη".

Αν και η ψήφος του Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις, εν όψει των άτυπων υπουργικών συναντήσεων στις 3 και 4 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 20-21 Μαρτίου, όπου οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να εγκρίνουν ένα σύνολο τριών δεσμευτικών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια ως το 2030, πριν τη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξενείται από το ΓΓ του ΟΗΕ, Ban-Ki Moon τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Greenpeace υποστηρίζει ελάχιστη μείωση 55% των εγχώριων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση έως και 45% των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας και 40% στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Photo: Greenpeace


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια