Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Δράση και Ευρώπη - Οικολογία προς συνεργασία στις ευρωεκλογές

Για πρώτη φορά στην χώρα μας ένα φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό κόμμα και ένα ευρωπαϊκό οικολογικό κόμμα αποφάσισαν να διερευνήσουν αποφασιστικά το εύρος μιας συνεργασίας στην οποία η αμοιβαία βούληση για βιώσιμες λύσεις στην οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση τα οδηγεί. Ενώνουν δυνάμεις για την υπεράσπιση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση στην ομοσπονδία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης όσο και για την εφαρμογή των αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την επιτυχία αυτού του σχεδίου και ταυτόχρονα για την προώθηση της έξυπνης ανάπτυξης σαν οδηγού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. 
Έμπνευση για την συνεργασία αυτή αποτελούν οι ιδέες που μοιράζονται οι Γκυ Φερχόφσταντ και Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στην διακήρυξή τους "Ξύπνα Ευρώπη"και εκφράζουν την ανάγκη για νέα ώθηση στην απειλούμενη από τους εθνικισμούς και τους ηγεμονισμούς ευρωπαϊκή ιδέα και ολοκλήρωση. 
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο αυτό συνεργατικό υβρίδιο που ξεπερνά τις παγιωμένες "ιδεολογικές" καχυποψίες, που ταλανίζουν την ελληνική πολιτική ζωή αφαιρώντας το συγκεκριμένο και το ρεαλιστικό, χάριν φαντασιακών ορθοδοξιών και πολιτικών ορθοτήτων. Η πολιτική οικολογία και το φιλελεύθερο κέντρο μπορούν να αλλάξουν το πολωμένο πολιτικό σκηνικό και να αλλάξουν και τον εαυτό τους, εστιάζοντας σε συνεργασίες για λύσεις και όχι στα συνήθη νεφελώματα μη-πολιτικού κόστους. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην διερεύνησή τους αυτή που ξεκινά σήμερα κιόλας.
ΑΣ 

Ακολουθούν οι επίσημες ανακοινώσεις των δύο κομμάτων:

Η “Ευρώπη – Οικολογία” σε αναζήτηση ευρείας προοδευτικής συνεργασίας μαζί με τη “ΔΡΑΣΗ” στις Ευρωεκλογές

Posted on 27/02/2014, europe-ecology.gr/blog/archives/62

Η «Ευρώπη – Οικολογία» θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα η επίτευξη συγκλίσεων μεταξύ πολιτών, κινήσεων και κομμάτων που υπερασπίζονται και ενδιαφέρονται να προωθήσουν την ιδέα της Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών και φίλων της “Ευρώπης – Οικολογίας” ανέδειξε την απόφαση να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές με τη «ΔΡΑΣΗ», ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Η απόφαση λήφθηκε μετά διαδικτυακή ηλεκτρονική ψηφοφορία δύο γύρων με προτάσεις κατατεθειμένες από τα μέλη και κωδικοποιημένες από την Διοικούσα Επιτροπή. Στο διαδικτυακό φόρουμ της “Ευρώπης – Οικολογίας” υπήρξε ένα εισηγητικό κείμενο υποστήριξης για κάθε πρόταση και ακολούθησε διάλογος. Δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι/ες εγγράφηκαν ηλεκτρονικά μέχρι και πριν την προκαθορισμένη έναρξη της ψηφοφορίας.

Θεωρούμε πως η επίτευξη συγκλίσεων με ευρύ χαρακτήρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και συνακόλουθα για την προώθηση των απόψεών μας. Η ευρωπαϊκή κι η ελληνική κρίση είναι αλληλένδετες. Υπάρχουν προβλήματα αμιγώς ελληνικά, αλλά δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε σκεφτόμενοι απλώς στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Οι ευρωεκλογές μπορoύν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα δημοκρατικών συγκλίσεων και συναινέσεων αρκεί οι θέσεις να είναι ξεκάθαρες, ώστε τα υποκείμενα να ξέρουν ειλικρινά που συμφωνούν και που διαφωνούν.

Επιδιώκουμε να μετάσχουμε σε συνεργασίες διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών παραδόσεων, ως φορέας πολιτικής οικολογίας και με τρόπο που αυτό θα είναι απολύτως ορατό. Δεν είμαστε τμήμα ούτε της σοσιαλδημοκρατίας, ούτε της κεντροαριστεράς, ούτε του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ούτε του φιλελευθερισμού. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος υποψήφιος από αυτούς που θα υποδείξουμε εκλεγεί, θα επιδιώξει να μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Η συνεργασία ή το ευρύτερο σχήμα στο οποίο θα μετάσχουμε, θέλουμε να προωθήσει τις εξής κεντρικές θέσεις μας σε σχέση με την Ευρώπη:
  • Την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, ως τον προοδευτικό δρόμο για την αναγκαία Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η πρόσφατη κρίση έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάρει και άλλους δρόμους, λιγότερο δημοκρατικούς, που απομακρύνονται από τις προοδευτικές αρχές και αξίες. Η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης είναι ο προοδευτικός δρόμος για την ενοποίησή της.
  • Την υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 για τη μείωση εκπομπών CΟ2, για τις ΑΠΕ και για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ποσοστά που προτείνουν οι Πράσινοι. Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για την προώθηση της αειφόρου και «έξυπνης» ανάπτυξης, που στηρίζεται στη νέα γνώση, στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα, στην επιχειρηματικότητα και στις συλλογικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
  • Την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και των ποσών που δίνονται για έρευνα και τεχνολογία και για ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων, νέων ή παλαιών.
Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητήσουμε εντατικά τις δυνατότητες συνεργασίας με τη «ΔΡΑΣΗ», ένα κόμμα που δηλώνει καθαρά την πρόθεσή του να προωθήσει την ιδέα της Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα και ιδιαίτερα επιθυμητό από εμάς, σε αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουν πολίτες, κινήσεις και πολιτικά κόμματα και από άλλους προοδευτικούς πολιτικούς χώρους.

Η διοικούσα επιτροπή της «Ευρώπης – Οικολογίας»


Προς κοινή κάθοδο Δράσης και Ευρώπης-Οικολογίας στις ευρωεκλογές

Δράση 4 ώρες πριν Όπως ανακοινώσαμε σήμερα το πρωί:

"Η Δράση χαιρετίζει, με μεγάλη ικανοποίηση, την απόφαση του νέου πράσινου κόμματος "ΕΥΡΩΠΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" να συνεργαστεί μαζί της στις Ευρωεκλογές του Μαϊου.

Είναι χαρά μας να συναντηθούμε με πολίτες και κινήσεις που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο με εμάς τις απαιτήσεις των καιρών. Τις απαιτήσεις για σύνθεση των δυνάμεων που ζητούν μία άλλη Ελλάδα, σε μία άλλη Ευρώπη. Των δυνάμεων εκείνων που αντιλαμβάνονται την Ευρώπη σαν ένα συνεκτικό, ομόσπονδο σύνολο κρατών, που θα προωθεί την ελευθερία, την παραγωγή, την αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και για το μέλλον της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

Οι αποσταθεροποιητικές για την Ευρώπη δυνάμεις των ευρωσκεπτικιστών που ενισχύονται περισσότερο σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, της μη ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ενοποίησης, της συντηρητικής ευρωγραφειοκρατίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεσματικά από μια ευρεία και ανοιχτή στο καινούργιο συμμαχία.

Αυτήν τη συμμαχία έρχεται να υπηρετήσει τόσο η Δράση όσο και η «Ευρώπη-Οικολογία». Θα φροντίσουμε ώστε , άμεσα, εντός της εβδομάδας, να συζητήσουμε αμοιβαία τον τρόπο υλοποίησης της συνεργασίας μας."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU