Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αριστερές πολιτικές για την κρίση (1)

Μία πρόταση για ενεργειακή οικονομία κλίμακος αλλά και τόνωση και ποιοτική αναβάθμιση της οικοδομικής δραστηριότητας:


Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της ελληνικής κατοικίας. Ποιες δράσεις;

Της Ελευθερίας Αλεξανδρή*

Τα Ελληνικά κτίρια, παρόλο του σχετικά ήπιου κλίματος της χώρας, παρουσιάζουν στην πλειοψηφία τους μεγαλύτερες ανάγκες για θέρμανση σε σχέση με το μέσο όρο των κτιρίων σε πιο ψυχρές χώρες. Για παράδειγμα, οι τυπικές κατοικίες στις Σκανδιναβικές χώρες, με τους καλά θερμομονωμένους εξωτερικούς τοίχους, καταναλώνουν περίπου την ίδια ενέργεια για θέρμανση, όπως κατοικίες στη Φλώρινα [1], παρόλο που η ψυχρή περίοδος στη Σκανδιναβία είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών κτιρίων (πάνω από το 69% [2]) έχει αμόνωτους εξωτερικούς τοίχους, οροφές, δώματα, pilotis και δάπεδα, ενώ τα ανοίγματα έχουν μονούς υαλοπίνακες. Οι περισσότεροι λέβητες είναι παλαιοί και τα συστήματα θέρμανσης χαμηλής απόδοσης, με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη σε θέρμανση και ψύξη των χώρων, καθώς και τις φτωχές συνθήκες θερμικής άνεσης. Παράλληλα δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στο σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες αστικές θερμοκρασίες τη θερινή περίοδο, με άμεσο αντίκτυπο στο φορτίο ψύξης.

Καθώς τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται για περίπου το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, προκειμένου η χώρα να φτάσει τους στόχους του 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής [3]. Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις από την πολιτεία είναι απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα.

Η κατοικία καταλαμβάνει το 77% των κτιρίων της Ελλάδας [2], όντας έτσι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Αρχίζοντας την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος από την κατοικία, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να είναι μετρήσιμη, με την παράλληλη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου φτωχών στρωμάτων που διαμένουν ως επί το πλείστον σε αμόνωτα κτίρια.

Η ιεράρχηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που θα προτείνει / επιδοτήσει η πολιτεία είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προωθηθούν δράσεις που θα προσφέρουν μετρήσιμη εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικό κύκλο ζωής, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια, εύλογη περίοδο αποπληρωμής, σε σχέση με το αρχικό κόστος, όχι τόσο μεγάλη συχνότητα επισκευής και να πρόκειται για τεχνολογίες που βρίσκονται εύκολα στην αγορά.

Μελετώντας μια τυπική ελληνική πολυκατοικία, σε συνεχές σύστημα δόμησης, προκύπτει ότι η μόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του κτιριακού κελύφους, μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, της τάξης του 23-29%, για τις τέσσερις κλιματικές ζώνες της χώρας, με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα της τάξης του 15-23%, με περίοδο αποπληρωμής της τάξης των 5-11 ετών και ενσωματωμένη ενέργεια της τάξης των 4-45MJ/kg [4].

Η μόνωση του δώματος της πολυκατοικίας προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 7-9%, με 5-8% μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και 3-9 έτη περίοδο αποπληρωμής. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων με θερμομονωτικά κουφώματα και διπλούς υαλοπίνακες προσφέρει χαμηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τη μόνωση της τοιχοποιίας, της τάξης του 9-11%, μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 11-15%, μεγάλη περίοδο αποπληρωμής (22-32 έτη), λόγω του αυξημένου αρχικού κόστους και αρκετά υψηλή ενσωματωμένη ενέργεια (15-159MJ/kg).

Εύλογο είναι λοιπόν, όσον αφορά το κτιριακό κέλυφος, να δοθεί προτεραιότητα στη μόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας, σε σχέση με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, για παράδειγμα, καθώς όχι μόνο προσφέρει μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά έχει και πολύ μικρότερο χρόνο αποπληρωμής και ενσωματωμένη ενέργεια. Είναι σημαντικό η πολιτεία, πριν αποφασίσει ποια μέτρα θα προωθήσει, να εκπονήσει μια στοιχειώδη ανάλυση ιεράρχησης μέτρων που θα φέρουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, με παράλληλα μικρή περίοδο αποπληρωμής.

Στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που εξήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2009, η θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας ήταν στις προαιρετικές δράσεις του προγράμματος, παρόλο που πρόκειται για την επέμβαση με τη μέγιστη προσφερόμενη εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις κλιματικές ζώνες. Αντίθετα, η μόνωση του δώματος και η αντικατάσταση των κουφωμάτων, που όπως δείχθηκε προηγουμένως δεν επιφέρουν ικανοποιητική εξοικονόμηση ενέργειας, βρίσκονταν στις υποχρεωτικές παρεμβάσεις του προγράμματος!

Σχετικά με τα Η/Μ συστήματα θέρμανσης/ψύξης, είναι σημαντική η αντικατάσταση των λεβήτων με πιο αποδοτικούς λέβητες, χαμηλότερων εκπομπών. Η αντικατάσταση των κλιματιστικών με ανεμιστήρες οροφής είναι πιο σημαντική από την αντικατάσταση των κλιματιστικών με νέα, πιο αποδοτικά κλιματιστικά. Οι ανεμιστήρες οροφής δημιουργούν παρόμοιες συνθήκες θερμικής άνεσης με τα κλιματιστικά και προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 70-90%, με περίοδο αποπληρωμής 1-2 έτη, ενώ η αντικατάσταση των κλιματιστικών προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60%, με περίοδο αποπληρωμής 12-16 έτη. Είναι λογικό συνεπώς το ερώτημα, γιατί η πολιτεία τον Ιούνιο του 2009 με το πρόγραμμα «αλλάζω κλιματιστικό» του Υπουργείου Ανάπτυξης προώθησε την αντικατάσταση των κλιματιστικών στα Ελληνικά κτίρια, αντί των ανεμιστήρων οροφής ή/και της τοποθέτησης εξωτερικών σκιάστρων.

Η διαμόρφωση του δομημένου χώρου με φύτευση τόσο του κοινόχρηστου χώρου, όσο και των εξωτερικών όψεων και των δωμάτων, η χρήση ψυχρών υλικών στις δομημένες επιφάνειες και η τοποθέτηση υγρών στοιχείων, όπου είναι εφικτό, δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής προς το παρόν από την ελληνική πολιτεία, γεγονός που συνεχίζει να αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Συνοψίζοντας, λόγω της κακής ενεργειακής κατάστασης του κτιριακού αποθέματος του ελλαδικού χώρου, υπάρχει μεγάλο δυναμικό ενεργειακής βελτίωσής του. Τα μέτρα και οι τεχνολογίες στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα πρέπει να ιεραρχηθούν προσεχτικά, ώστε να επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με παράλληλα συμφέροντες περιόδους αποπληρωμής, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ικανοποιητικό κύκλο ζωής. Κινήσεις εντυπωσιασμού, που προωθούν κλάδους δραστήριους σε διαφημιστικές καμπάνιες, δε χωρούν πλέον, αν θέλουμε επιτέλους να αλλάξουμε άρδην τη σημερινή ζοφερή ενεργειακή κατάσταση της χώρας.

C. Balaras et al (2007) European Residential Buildings and Empirical Assessment of the Hellenic Building Stock, Energy Consumption, Emissions and Potential Energy Savings. Building and Environment Vol. 42, pp 1298-1314.

Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (2001) Απογραφή Οικοδομών – Κτιρίων της 1ης Δεκεμβρίου 2000.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (2007)

G. Hammond & C. Jones (2008) Inventory of Carbon and Energy. University of Bath, Bath.

*Δρ. πολιτικός μηχανικός, 17/01/2010, Δαίμων της Οικολογίας

10 σχόλια:

  1. Σχετικό:
    Ελλιπείς έλεγχοι αντισεισμικότητας των κτηρίων

    12/01/10
    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: κ. Δημήτρη Ρέππα
    Θέμα: Ελλιπείς έλεγχοι αντισεισμικότητας των κτηρίων
    Η Κυβέρνηση είναι ανάγκη να στρέψει την προσοχή της στο γεγονός ότι έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο τρωτότητας και στην ανάλογη προσεισμική ενίσχυση των κτηρίων, ιδιαίτερα των δημοσίων. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ελέγξει μόνο 5.000 κτήρια σε σύνολο 80.000 δημοσίων, ενώ από τα 4.000.000 καταγεγραμμένα κτήρια στην Ελλάδα τα 3.000.000 κτίστηκαν με αντισεισμικούς κανονισμούς προ του 1985. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η επέκταση των αντισεισμικών κανόνων σχεδιασμού στον έλεγχο των κτηρίων. Επίσης, η προσεισμική ενίσχυση των κτηρίων, σε συνδυασμό με επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους, μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση.
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    - Σκοπεύει να ενημερώσει τη Βουλή για την εξέλιξη της πορείας του ελέγχου των δημοσίων κτηρίων;
    - Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει οικονομικά και άλλα κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, που κρίνονται απαραίτητα για τη θωράκιση των κτηρίων;
    Ο ερωτών Βουλευτής
    Δημήτρης Ανδρουλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης σχετικό:
    Κίνητρα προσεισμικής ενίσχυσης και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
    ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ | Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010, Το Βήμα


    Σε αύξηση της εμπορικής αξίας των παλαιών κτιρίων αλλά και σε αύξηση της ασφάλειας διαβίωσης των πολιτών θα οδηγήσει η προσεισμική ενίσχυση των κτιρίων σε όλη τη χώρα καθώς και οι επεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, που προτείνουν από κοινού το ΤΕΕ και η ΚΕΔΚΕ. Ωστόσο χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για να επιτύχουν τα μέτρα αυτά, που μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλέστερες οικοδομές. «Η πολιτεία οφείλει να δώσει θεσμικά εργαλεία, σύγχρονους κανονισμούς, νέες προδιαγραφές, αντισεισμικό κανονισμό ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων, Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων» τονίζει ο β΄ αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ.
    Χρ.Σπίρτζης, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο κτιριακός πλούτος της χώρας.

    - Η προσεισμική ενίσχυση των κτιρίων μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων θωράκισης και βελτίωσης της λειτουργίας κάθε κτιρίου, με χαμηλό κόστος για τους ιδιοκτήτες, όπως προτείνουν από κοινού το ΤΕΕ και η ΚΕΔΚΕ;

    «Είναι δύο διαφορετικές αλλά μεγάλες παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση, κύρια των δημόσιων κτιρίων και ως προς την τρωτότητά τους και ως προς τη ενεργειακή τους κατανάλωση. Είναι αναγκαία η επέκταση των αντισεισμικών κανόνων σχεδιασμού για τα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα και τις συσκευές ενός κτιρίου. Είναι επίσης αναγκαία η στροφή στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων και στη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτές οι τομές στον σχεδιασμό νέων κτιρίων και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων είναι επιτακτικές και συνδέονται με το επίπεδο της ζωής μας, με την ποιότητα του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος όπου ζούμε, με τη μορφή της ανάπτυξης που θέλουμε».

    - Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης; Τι θα κερδίσει ο κάθε ιδιοκτήτης; «Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος των απαιτούμενων επεμβάσεων. Το όφελος όμως είναι πολλαπλό. Οι επεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγονται ποιοτικότερες συνθήκες ζωής, μικρότερο κόστος λειτουργίας, λιγότερους ρύπους και επομένως χαμηλότερη τιμή ρεύματος και προστασία του περιβάλλοντος. Οι προσεισμικές ενισχύσεις συνεπάγονται μεγαλύτερη ασφάλεια στη μεγάλης σεισμικότητας χώρα μας, με ανεκτίμητα οφέλη».

    - Η πολιτεία πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα και ποια;

    «Η πολιτεία οφείλει να δώσει θεσμικά εργαλεία, σύγχρονους κανονισμούς, νέες προδιαγραφές, αντισεισμικό κανονισμό ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων, Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων, διαδικασίες διαφανείς, μελέτες και κατασκευές υψηλής ποιότητας. Η πολιτεία οφείλει να δώσει το παράδειγμα, για τα δημόσια κτίρια. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, φορολογικά κίνητρα και έναν σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε αντικατάσταση μέρους του κτιριακού αποθέματος και σε αναβάθμιση του υπολοίπου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά θα έπρεπε να συζητάει η αριστερά όπως και άλλα πολλά συγκεκριμένα. Αλλά ποιος σοβαρός άνθρωπος που μπορεί να παράγει πολιτική και σκέψεις μπορεί να ευδοκιμήσει στο περιβάλλον της αριστεράς
    καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν απο λιγο η Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ τις αιτιασεις για αποπομπη Κουβελη.Εκτιμω οτι ειμαστε σε διαδικασια γενικευμενης ρηξης ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΡΙΖΑ έφαγε πόρτα κοινώς mike.
    Αλλά ο ΡΙΖΑ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι το 10% μόνο κι όπως λέει κι Ψαριανός όσοι υπέγραψαν δεν έχουν εκλεγεί από κανέναν και πουθενά.
    Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα επειδή το καβάλησαν και νόμισαν ότι τώρα μπορούν να υλοποιήσουν το όνειρό τους, την λεηλασία του Συνασπισμού.
    Όμως:
    Το ρεύμα έχει δει το λάθος του στην πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ και μπλοκάρει τις συνελεύσεις και την παραλαβή κάρτας όπου γίνονται, σιωπηρά όπως πάντα βέβαια...
    Οι αναφορές στο site syrizaorizontia είναι απολαυστικές για το τι γίνεται στις ιδρυτικές συνελεύσεις του "νέου" συ(ριζα)
    Από την μια σφαλιάρα στην άλλη...
    Βέβαια δεν τιμά το ρεύμα η μουλωχτή του τακτική αλλά τουλάχιστον έκλεισαν την στρόφιγγα προς τον Αλαβάνο.

    Επιστρέφουμε στις θέσεις τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς redteam και αστυάνακτα:
    διέγραψα τα σχόλιά σας γιατί είναι εκτός θέματος

    Το ποστ ασχολείται με Θέσεις της αριστεράς για την κρίση και όχι με την απόφαση της ΚΟ του Συριζα

    Πασχίζουμε να ανοίξουμε ζητήματα κι όχι να βγάλουμε τα απωθημένα μας γιατί ο Συν έβαλε ένα όριο στις επιθέσεις του ΡΙΖΑ(βλ. Αλαβάνος) εναντίον του (περιμένετε σχετικό ποστ)

    Σχόλια σχετικά με το θέμα του ποστ δεκτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο
    επειδή η δουλειά μου είναι αυτή , τα θέματα της οποίας διαπραγματεύεται η συντάκτης, θέλω να σου πώ ξερά, ότι κακώς ασχολείται με πράγματα που δεν ξέρει.
    Η τοποθέτησή της είναι λαικίστικη και ιδεολογίζουσα. Δεν γίνονται εκτιμήσεις με τόσο αντιεπιστημονικούς τρόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @kostis
    Θα μπορούσες να γίνεις πιο συγκεκριμένος;
    τυχαίνει και η δική μου δουλειά να είναι σε καθημερινή σχέση με όσα αναφέρονται στο κείμενο και στα δύο πρώτα σχόλια και η εμπειρία μου συμφωνεί με τα αναφερόμενα.
    Είναι λάθος τα συμπεράσματα και που;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι σοβαρές οι εκτιμήσεις για τον ανεμιστήρα που αποδίδει το 70% ενός κλιματιστικού.
    Η συντάκτης δεν γνωρίζει την διαφορά του αισθητού φορτίου και του λανθάνοντος φορτίου.
    Ενας ανεμιστήρας δεν είναι τίποτε άλλο από "ένα μίξερ" που παίρνει αισθητό φορτίο και το μετατρέπει σε λανθάνος, σε υγρασία δηλαδή. Κατεβάζει την θερμοκρασία που μετράει το θερμόμετρο κατά κάτι, μέσα σε μια ατμόσφαιρα με μεγάλο ποσοστό υγρασίας, δηλαδή κάνει το "εύκρατο κλίμα" "τροπικό". Η αρχή της διατήρησης της ενέργειας παραμένει. Οι θερμίδες που είχε ο στεγνός αέρας, μεταφέρονται στην άνοδο των υδρατμών σ'αυτόν.
    Μετά από λίγη ώρα, προσθέτωντας και υην κατανάλωση του ανεμιστήρα, η κατάσταση χειροτερεύει.
    -----
    Για το ποσοστό απωλειών των τοίχων και των ανοιγμάτων, μάλλον έχει υπόψη της το ποσοστό των μικρών ανοιγμάτων που έχουν τα κτίρια του Βορρά, Δανία , Σουηδία κλπ.
    Στην Ελλάδα στους εξωτερικούς τοίχους πολλές φορές δεν υπάρχει κάν τοίχος αλλά μεγάλες μπαλκονόπορτες.

    Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του μονού τζαμιού είναι 5 και του διπλού 3.
    Ο συντελεστής του απολύτως αμόνωτου τοίχου (κτίρια πρίν το 80) είναι 1.6, του μονωμένου 0.6.

    Το να προσθέσεις μόνωση σε έναν τοίχο δεν είναι απλή ιστορία.
    Είναι να προσθέσεις από μέσα ή απ'έξω ένα μια πρόσθετη κατασκευή πάχους 5 έως 10 εκατοστά. Δεν είναι απλές ιστορίες, σε αντίθεση με ένα άνοιγμα με διπλό τζάμι που όλοι ξέρουμε πόσο απλό είναι.

    Εκτός αυτών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, θεσμικοί που κάνουν την εγκατάσταση μόνωσης στους τοίχους δυσκωλότερη υπόθεση, αφού αλλάζει τις όψεις και χρειάζεται κανείς ειδικές άδειες από τις πολεοδομίες, αφού αν αφεθεί ενξέλεκτα όπως με τα τζάμια, θα κτισθούν αρκετοί ακόμα ημιυπαίθριοι.

    Οσων αφορά τους Λέβητες καλύτερων αποδόσεων , είναι καθαρή διαφημιστική απάτη. Δεν είναι ο λέβητας που αποδίδει, αλλά το καύσιμο που όπου και να το βάλεις βγάζει 8.000 Κcal/Lt και οι αποδόσεις , αρχίζουν από 95% μέχρι 98%.

    Ελπίζω ότι σε φώτισα.

    Απλά να πώ κάτι για τον κλιματισμό.

    Ο κλιματισμός καταφέρνει να εκμεταλεύεται την ηλιακή ενέργεια και έτσι τον χειμώνα ας πούμε με θερμοκρασία περιβάλλοντος 7οC καταφέρνει να αποδίδει 2.5 φορές περισσότερη ενέργεια απ'όση απορροφά ως ηλεκτρική για να λειτουργήσει. Να μη μπώ σε εξηγήσεις για το πως λειτουργεί. Θα μας πάρει πολύ έκταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @kostis,
    δεν διαφωνώ στα νούμερα
    φυσικά έχει σημασία τι συγκρίνεις
    Όμως:
    οι ανεμιστήρες αλλάζουν την αίσθηση ζέστης και υγρασίας που έχεις ακόμα κι αν δεν την ρίχνουν - αυτό εξαρτάται πολύ από την τοποθέτηση και τον συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως ύψος και απόσταση και αν αναφέρεται σε σταθερές θέσεις εργασίας ή ελεύθερη μετακίνηση. Έτσι δεν είναι απορριπτέοι αλλά ούτε η λύση.

    Η θερμομόνωση των τοίχων έχει εξελιχθεί πολύ και μπορεί να εφαρμοστεί με λιγότερο πάχος, μεγαλύτερη απόδοση και "αντιγραφή" του αναγλύφου της εξωτερικής επιφάνειας. Το σίγουρο είναι ότι εξασφαλίζει αποφυγή της υγροποίησης υδρατμών που είναι πολύ κοινή στα ελληνικά σπίτια με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και μεγάλη οικονομία ενέργειας.

    Τέλος η αντισεισμική ταυτότητα του κάθε κτιρίου (που δεν αναφέρεται στο άρθρο αλλά στο κείμενο του ΤΕΕ-ΚΕΔΚΕ) κι αν είναι οικονομία μεγέθους ειδικά επειδή το λεκανοπέδιο δεν αντέχει πολύ μεγαλύτερο σεισμό από εκείνον της Πάρνηθας. Φαντάσου τι μπορεί να αποφευχθεί...και πόσο να παραταθεί η ζωή των κατασκευών

    Η υπερπαραγωγή κατοικίας στην Ελλάδα μπορεί να "ξεφουσκώσει" ήρεμα πριν σκάσει στα κεφάλια μας με την αναβάθμιση των πρόχειρων αλλά υπερτιμημένων κατασκευών - η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί έτσι να τονωθεί στρεφόμενη ταυτόχρονα σε θετικές επεμβάσεις: αυτό σημαίνει απασχόληση...σε δύσκολους καιρούς

    Γι αυτό πιστεύω δεν πρέπει να πάρουμε την συντάκτρια κακόπιστα αλλά να διορθώσουμε τυχόν αυθαιρεσίες και δογματικές μεταφορές στην ελληνική πραγματικότητα
    Δεν νομίζω ότι το συνολικό της "κόνσεπτ" είναι λάθος

    Προσωπικά δεν μιλώ σαν άσχετος σχολιαστής αλλά σαν τεχνικός ειδικευμένος στις παραπάνω κατασκευές με εμπειρία κάποιων δεκαετιών στις σχετικές εφαρμογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU