Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κυβέρνηση οικουμενική, εθνικής ενότητας, πολυκομματική -οτιδήποτε... αλλά Ευρωπαϊκή και Τώρα!



Δεν ξέρω
πόσοι από τους πολιτικούς που εμπλέκονται στις συνομιλίες για εξεύρεση κυβερνητικής λύσης έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας. Δεν γνωρίζω ποιοι ανάμεσά τους διατηρούν την κοινή λογική και μπορούν να επηρεάσουν και  τους άλλους . 

  • Δεν ξέρω τι απαιτείται στον Συριζα για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μας κρατήσουν εντός ΕΕ - πιθανότατα απαλλαγή από τις νεοσταλινικές συνιστώσες που άλλωστε δεν τις έχουν πια και ανάγκη... Ο παλιός Συνασπισμός είναι ευτυχώς ακόμη φιλοευρωπαϊκός (πλειοψηφικά).
  • Δεν ξέρω τι απαιτείται στην Δημαρ για να ξεφύγουν από την ατολμία να προχωρήσουν σε κυβερνητική λύση στην ανάγκη και χωρίς τον Συριζα (μήπως δεν χρειαζόμαστε και αξιωματική αντιπολίτευση - αυτή άλλωστε είναι η πρωταρχική εκλογική εντολή του Συριζα). Μπορεί η Δημαρ και κυρίως ο Φώτης Κουβέλης να αναλάβουν ευθύνη και να μην κρύβονται πίσω από τους άλλους;
  • Δεν ξέρω αν τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα του "συνταγματικού τόξου" και της "ευρωπαϊκής προοπτικής", θα ήσαν πρόθυμα να στηρίξουν μια πολυκομματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Άλλωστε αθροιστικά εκπροσωπούν μεγαλύτερο κομμάτι του λαού από πχ  εκείνο που εκπροσωπεί το Πασοκ, άρα, είναι δεν είναι στη Βουλή έχουν κι αυτά ατόφιες τις ευθύνες τους για το αύριο του τόπου.
  • Δεν ξέρω τι σκέφτεται κι αν έχει καλμάρει ο/η αγανακτισμένος/η ψηφοφόρος που έστειλε ισχυρούς στη Βουλή ανθρώπους που δεν γνώριζε και κόμματα χωρίς πρόταση, που παρακολουθεί τώρα στις τηλεοράσεις να μην μπορούν καν να συζητήσουν μεταξύ τους ή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 
  • Δεν ξέρω καν τι σκέφτονται όσοι/ες υποτίμησαν τον κίνδυνο για την δημοκρατία από τους "εγέρθητι" μελανοχίτωνες που ήδη γνωρίζουν τώρα από την καλή.
Ένα πράγμα ξέρω μόνο: ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε μέρα την παράταση του κλίματος ανευθυνότητας, την ανυπαρξία διευθυντηρίου, την κατάρρευση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, τα βήματα ολοταχώς όπισθεν σε κάθε στόχο δημοσιονομικού ελέγχου και διαρθρωτικών αλλαγών στο άρρωστο σύστημά μας. 
Οι πιο υγιείς επιχειρήσεις μας βουλιάζουν, οι δουλειές χάνονται κατά χιλιάδες καθημερινά και όσοι έχουν ακόμη κουράγιο φεύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση ζωής και μέλλοντος. 
Προφανέστατα, ο τόπος μας δεν αντέχει άλλες εκλογές, εκτός αν μπορούν να γίνουν σε δέκα μέρες. Δεν διαθέτει κρατική συνέχεια που θα επέτρεπε να συνεχιστεί το όποιο πρόγραμμα εσόδων και δαπανών. Γιατί ως γνωστόν "δεν υπάρχει κράτος" σε προεκλογικές περιόδους.
Οι πολιτικοί μας έπαιξαν τα παιχνίδια τους των εντυπώσεων, έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν για να φανεί ότι "φταίνε οι άλλοι". Τώρα όμως, ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο χρόνος τους τελείωσε. 
Τώρα θα απαντήσουν σε μια και μόνο ερώτηση: 
Ποιοι από σας είσαστε διατεθειμένοι να κρατήσετε την χώρα στα πόδια της;
Ποιοι από σας μπορείτε να κάνετε την δουλειά που σας αναθέσαμε με την ψήφο μας; Να κρατήσετε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να βρείτε εναλλακτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας με οποιονδήποτε τρόπο είναι δυνατός και πρόσφορος (επαναδιαπραγμάτευση, διαμόρφωση/κατάθεση του "ελληνικού" μνημονίου, επίτευξη ρευστότητας από διαφορετικές πηγές, συνεργασίες στην Ευρώπη για αλλαγή στις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ, κοκ) χωρίς μονομερείς τυχοδιωκτικές ενέργειες;
Και θα απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, σήμερα ή αύριο. Είτε στην πρόταση Κουβέλη για οικουμενική,  είτε στων άλλων για "ευρωπαϊκή" πολυκομματική ή ενώπιοι ενωπίω υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Και θα αποφασίσουν: είτε την καταδίκη μας είτε μια νέα μεταπολίτευση για την χώρα και τον λαό της.
Γιατί προτάσεις υπάρχουν. Αποφάσεις και Ευθύνη χρειαζόμαστε. 
Σήμερα ή αύριο...

Γιώργος Παπασπυρόπουλος



8 σχόλια:

  1. "Δεν ξέρω τι απαιτείται στον Συριζα για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μας κρατήσουν εντός ΕΕ - πιθανότατα απαλλαγή από τις νεοσταλινικές συνιστώσες που άλλωστε δεν τις έχουν πια και ανάγκη..."
    Ωραίος! Πολύ ωραίος! Δηλαδή εγκρίνεις σαν πολιτική συμεπριφορά το "συνεργάζομαι με κάποιους, μοιράζομαι μαζί τους επιτυχίες και αποτυχίες και όταν δεν τους εχω πια ανάγκη τους πετάω!
    'Ετσι συμπεριφέρεσαι στην προσωπική σου ζωή?
    Έτσι συμπεριφέρεται και θα συμπεριφερθεί από δω και πέρα πολιτικά η ΔΗΜΑΡ?
    Να χαίρεσαι το ήθος σου αγόρι μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου ήταν πάντα γνωστό ότι οι συνιστώσες χρησίμευαν στον Συνασπισμό για να βγαίνει το 3%. Ο Συριζα ουδέποτε οργανώθηκε δημοκρατικά, αλλά παρέμεινε μια συμφωνία κορυφής που ωφελούσε τις ανύπαρκτες συνιστώσες (πλην ίσως ΚΟΕ, ΑΚΟΑ)να διατηρούνται στη ζωή μέσω της κατανομής της κρατικής επιχορήγησης. Πολιτικά οι συνιστώσες κρατούσαν πάντα πίσω τον Συν από την ευρωπαϊκή του προοπτική και επανέφεραν νεοσταλινικές απόψεις στη θέση των ανανεωτικών. Τώρα ο Συν δεν έχει αυτήν την ομολογουμένως κυνική ανάγκη - και μπροστά στη σωτηρία της χώρας, θα μπορούσε να επαναφέρει τις ευρωπαϊκές ανανεωτικές του προτεραιότητες κι ας αποχωρήσουν τα γκρουπούσκουλό λέωα. Είναι βαρίδια, πάντα ήσαν. Αυτό λέω: να η ευκαιρία...

      Διαγραφή
  2. Ενας ψυχρος παρατηρητης θα διαπιστωνε την αναγκη ιδρυτικου συνεδριου της μεγαλης ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλ. του ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζι με τις συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν ΣΥΡΙΖΑ, σαν Ριζοσπαστική Αριστερά όμως έφτασε να είναι στο κατώφλι της κυβέρνησης. Όλα τα άλλα που γράφεις είναι εκ του πονηρού και πηγάζουν από την εμπάθεια σου προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα περίμενες καθώς φαίνεται κι αλλιώς έπραξε ο λαός. Δεν πειράζει γυρολόγε Γιώργο. Ξυδάκι, κάνει καλό στο στομάχι...

    Δ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟλύ αγωνία ρε φίλε. Ή εσύ τζάμπα φοβάσαι ή εγώ αλλού κοιμάμαι (δε βλέπω μέση λύση) -σσ μην απαντήσεις ρητορικό ήταν. Πάντως προτιμώ ακυβερνησία και χάος (αν αυτό είναι ακυβερνησία και χάος). Δε θα μπουν νέα χαράτσια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω εσύ Δήμο από τι ζεις, αλλά όσοι δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα ήδη χάνουμε δουλειές και επιχειρήσεις. Σε ένα μήνα ακόμη χωρίς ενίσχυση μικρομεσαίων, ανακεφαλαιοποίηση και έναρξη δανεισμού η αγορά έχει σβήσει οριστικά. Ας κάνει μετά αναδιανομή της φτώχειας ο Τσίπρας από τον μηδενισμό εσόδων του κράτος. Χάος εύχονται οι βολεμένοι... ακυβερνησία τα λαμόγια. Δεν καταλαβαίνω εσύ πως επιβιώνεις χωρίς οικονομία.

      Διαγραφή
    2. Αυτό λες κι εγώ. Εγώ ήδη πεινάω. Αν σταματήσω να σου γράφω θα είναι γιατι έκοψα το τηλέφωνο όχι γιατί διαφωνούμε... Άρα το χάος ήρθε και η ακυβερνησία ήρθε. Ρώτα κι έναν άνεργο που δεν έχει λεφτά στην άκρη...

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU