Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Γ. Δραγασάκης: Παράθυρο μετεκλογικής συνεννόησης με σχέδιο SOS για την οικονομία



Ψύχραιμες και λογικές απόψεις από μια από τις λιγοστές υπεύθυνες φωνές του Συριζα - απόψεις που είναι απαραίτητο να καταγραφούν, όχι μόνο γιατί σηκώνουν σοβαρή συζήτηση αλλά και γιατί βρίσκονται στον αντίποδα της λαϊκιστικής καθημερινής εκστρατείας του κόμματος αυτού που με τις αντιφατικές του θέσεις και κυρίως την εμμονή στην μονομερή καταγγελία του μνημονίου, κινδυνεύει ήδη να προκαλέσει το μοιραίο ατύχημα εξόδου μας από την ευρωζώνη. Δείτε τις:


από το capital.gr
Την ανάγκη για εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής απόκλισης και της κατάστασης στην οικονομία σημειώνει στην εφ όλης της οικονομικής ύλης συνέντευξή του στο CapitalTV και τον Σπύρο Δημητρέλη ο βουλευτής Β΄ Αθήνας και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, όπως υποστηρίζει, μπορούν να εκπονηθούν άμεσα από τεχνοκράτες που θα επιλεγούν από τα κόμματα με επιστημονικά κριτήρια στο πλαίσιο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), του ΚΕΠΕ ή του ίδιου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και “να καθήσουμε να μιλήσουμε πολιτικά μετά τις εκλογές”. 
Παράλληλα, εξηγεί ότι όσα ακούστηκαν για τις καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες είναι απλές "σκέψεις και ιδέες" στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν συζητηθεί συλλογικά στο κόμμα και προσθέτει ότι σε κανένα σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα δεν περιλαμβάνεται ως συστατικό η δέσμευση καταθέσεων. Για το θέμα της εκροής των καταθέσεων παραθέτει τη δική του “σκέψη” για την εφαρμογή ενός φόρου εξόδου κεφαλαίων, αντί του “παράλογου” φόρου που επιβάλλεται στον επαναπατρισμό καταθέσεων. Επίσης ο κ. Δραγασάκης προτείνει αναφορικά με βασικά σημεία της οικονομίας τα εξής:

Έξοδος από την κρίση
Προτείνει την εκπόνηση ενός 10ετούς σχεδίου για την οικονομία. Δεν λειτουργεί οικονομικά η συνταγή της “εσωτερικής υποτίμησης”. Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Δεν μπορεί η αριστερά να εγγυηθεί την επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο ζωής με το παλιό σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει

“Μιλάμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις παντού”. 
Επαναδιαπραγμάτευση των πάντων και επιδίωξη μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης. 
Όχι σε μονομερείς ενέργειες που θα φέρουν τη χώρα σε μειονεκτική θέση. “Πρέπει να έχουμε μια εξίσωση επιβίωσης”, λέει χαρακτηριστικά.
“Η συνέχιση του πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου θα μας οδηγήσει ουσιαστικά εκτός ευρώ”. Εξηγεί ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών στο 35% του ΑΕΠ στο οποίο οδηγεί η συνταξή του μνημονίου θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική απόκλιση της Ελλάδας από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και θα καταστήσει αδύνατη τη χρηματοδότηση επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους. “Θα παραμείνουμε στο ευρώ ως χώρα προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οι λεπροί της Ευρώπης”, προσθέτει.

Τυχόν έξοδος από το ευρώ
Θα οδηγήσει σε νέο κύκλο λιτότητας με εργαλείο τη νομισματική υποτίμηση”. Προσθέτει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα μείωσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των σημερινών εισοδημάτων.

Τράπεζες
Με δεδομένο ότι ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα των φορολογούμενων, οι τράπεζες θα πρέπει να περάσουν υπό “δημόσια ιδιοκτησία” και ότι οι μετοχές θα πρέπει να είναι “κοινές μετά ψήφου”. Το σχέδιο που προτείνει προβλέπει δημόσιο έλεγχο χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών και αναπτυξιακή πιστωτική πολιτική.

Φορολογία
Χρεάζεται μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και καταγραφή της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων. Για το χαράτσι στα ακίνητα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί μετά τις εκλογές από φορολογούμενους με αξία περιουσίας έως ένα όριο.

Κλειστά επαγγέλματα
Θα πρέπει να γίνει μια επαναρρύθμιση, oύτε να παραμείνουν ως έχουν αλλά ούτε και να “ανοίξουν” με τον τρόπο που επιθυμεί η τρόικα.




4 σχόλια:

  1. Μήπως κάνετε λάθος;
    Για διαβάστε και το σημερινό Βήμα
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=460169&h1=true
    Το «ροζ κουμουνιστικό μανιφέστο» του ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο - οι διαρροές σας δικαιώνουν (δείτε και εδώ http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/prota-stoixeia-apo-oikonomiko-programma-toy-syriza). Αλλά και εμένα που υποστηρίζω ότι οι λογικές φωνές είναι στο περιθώριο (Δραγασάκη, Σταθάκης) και περισσότερη επιρροή έχουν στον Συριζα οι "ρόζες" και οι "κοκκινοπράσινοι", το "αριστερό ρεύμα" και οι κοε, δεα παρά άνθρωποι έμπειροι και σοβαροί. Η ανάρτηση είχε καταθετικό χαρακτήρα για το γεγονός ότι παρά την πολυφωνία και την αντιφατικότητα, οι θέσεις που κυριαρχούν τελικά είναι της ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ του μνημονίου, της δραχμής και της ΕΞΟΔΟΥ από την ΕΕ.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,
    Σίγουρα ως "θητεύσαντες" (δόκιμος όρος) από τον χώρο του συν-συριζα γνωρίζετε καλύτερα τα των σταλινοαριστερών συνιστωσων,των συριζα -δημαρ. Όμως ως ψύχραιμος παρατηρητής υπάρχει και η "συστημική" (?) συνιστώσα,όπου τελικά αυτή θα επικρατήσει, προς χαρά και ανακούφιση δική σας και αυτή είναι, Δραγασάκη- Σταθάκη. Όποιος διαβάζει πολιτικά αντιλαμβάνεται και καταλαβαίνει.Βεβαίως στο γενικό η παρουσία της κ. Μπακογιάννη θολώνει το τοπίο των πολιτικών εξελίξεων και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.Ελλειμματική δημοκρατία,παρασιτική οικονομική ελίτ,φοροκλοπή,και τα λοιπά γνωστά για να μην φλυαρούμε. Επομένως από τη στιγμή που δεν μιλά πλέον κανείς για τις αιτίες του συστημικού ψευδοδιλήμματος (ΜΝΗΜ-ΑΝΤΙΜ)τα μεν κόμματα θα συνεχίσουν,για όσο θ΄αντέξουν, κατά τη γνώμη μου όχι για πολύ, ως κατ΄εξοχήν αντιδημοκρατικοί σχηματισμοί και η κοινωνία θα συνθλίβεται ανάμεσα στο δίλημμα της επιβίωσης με τους άθλιους και χρεοκοπημένους ή θα αναζητήσει το ελευθερωτικό και άρα βιωτικό ενός άλλου αξιακού τρόπου ζωής με την δημοκρατία εν μέσω της κοινωνίας και όχι ως "μέσον". Για αυτό το αξιακό μόνο κάποιες φωνές απο τους Ο.Π. "ακούγονται" για τον καταναλωτισμό κλπ αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.Οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συστημική συνιστώσα στον Συν/Συριζα ήσαν πάντα οι "προεδρικοί". Οι σημερινοί είναι άπειροι και αλαζόνες και το χειρότερο χωρίς εργασιακή εμπειρία, πελατειακά βολεμένοι από την "παρέα" Τσίπρα και αμόρφωτοι πέραν των εγχειριδίων/περιλήψεων του μαρξισμού - αλλά το κόμμα το κρατούν γερά. Αύριο, που θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Συριζα, θα δείτε τι εννοώ και αν θα το διατυπώσει καν ο Δραγασάκης ή ο άσχετος περί τα οικονομικά νεαρός δημαγωγός πρόεδρος. Οψόμεθα λοιπόν.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU